Andreja in Mirko Bizant ob sirarskem kotlu / Foto: Cveto Zaplotnik

Izdelki iz senenega mleka

Na Malenškovi kmetiji v Žlebeh pri Medvodah je bil ob petindvajsetletnici Združenja kmečkih sirarjev Slovenije eden od petih pogovorov ob siru. Na kmetiji dnevno predelajo tristo litrov senenega mleka v različne mlečne izdelke.

Mirko ugotavlja, da je med potrošniki še premajhna prepoznavnost kmečkih izdelkov. »Na trgu se marsikaj ponuja kot domače, a ni vse domače.«

Žlebe – Združenje kmečkih sirarjev Slovenije praznuje letos petindvajset let delovanja. Jubilej je proslavilo na poseben način – z zanimivimi pogovori ob siru na planinah in kmetijah, na katerih mleko predelujejo v mlečne izdelke. Eden od petih pogovorov je bil na Malenškovi kmetiji v Žlebeh pri Medvodah, kjer so se pogovarjali o pomenu mleka in mlečnih izdelkov v prehrani otrok in mladostnikov. Glavni govornik je bil dr. Evgen Benedik s pediatrične klinike v Ljubljani, ki je poudaril, da so mleko in mlečni izdelki v naši prehrani priporočeno živilo, pri tem pa je pomembno, da jih uživamo v zmernih količinah.

Da je bil pogovor na Malenškovi kmetiji, ni naključje. Kmetija, na kateri že skoraj trideset let gospodarita Andreja in Mirko Bizant, je že od vsega začetka članica združenja. Na kmetiji obdelujejo petnajst hektarjev lastnih in deset hektarjev najetih kmetijskih zemljišč, gospodarijo pa tudi z dvanajstimi hektarji gozda. Med kmetijskimi zemljišči prevladuje trajno travinje, kar jim daje idealne možnosti za rejo goved in za prirejo mleka. Redijo petintrideset glav velike živine – krav in telic.

Letos mineva petindvajset let, ko so Andreja in še tri kmečke žene odšle na daljši poglobljeni tečaj sirarstva na Nizozemsko. To je bil za kmetijo prelomen trenutek – začetek postavljanja na trdne temelje. Andreja in Mirko sta si namreč vedno želela veliko družino (imata sedem otrok), a pri tem sta si zastavila cilj, da z dejavnostjo na kmetiji zagotovita številni družini dostojno življenje. Predelava mleka jima je zagotavljala dodano vrednost in tudi dodatni dohodek. »Na kmetiji ni bilo sirarske tradicije, zato se je bilo treba vsega naučiti. Ni šlo vse gladko in hitro, potrebna je bila dolga pot,« je dejal Mirko in poudaril, da bo nasledniku, sinu Jakobu, verjetno nekoliko lažje. Pomemben korak v razvoju kmetije je bila tudi odločitev, da opustijo krmljenje živine s silažo in začnejo prirejo senenega mleka. »Nikoli ne bom rekel, da je to edina in prava pot, a za našo kmetijo je bila to prava odločitev,« je dejal Mirko in dodal: »Osnova za kakovostne izdelke je kakovostno mleko, pri predelavi moramo spoštovati higienske standarde, imamo pa tudi strogo veterinarsko kontrolo.«

Na kmetiji namolzejo na leto okrog 150 tisoč litrov mleka, veliko večino ga predelajo v mlečne izdelke – sir, skuto, maslo, jogurt, smetano in namaze, približno desetino pa ga oddajo v mlekarno. Na ta način lažje prebrodijo konice, ko imajo polne roke dela, in razmere, ko se prodaja izdelkov zmanjša. Izdelke prodajajo doma na kmetiji, na tržnici v Medvodah in v prodajnih avtomatih.

Mirko in Andreja sta delovno zelo obremenjena, pravita, da bi jima prav prišel še kak par pridnih delovnih rok. Veliko jima pomaga sin Jakob, ki ju bo tudi nasledil na kmetiji, ob konicah pa priskočijo na pomoč tudi ostali družinski člani.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 17. maj 2020 / 09:19

Viljamovka, slivovka in druge zgodbe

Leto 2014 je bilo za Božidarja zelo nesrečno leto. Ne le da jim je žled uničil večji del gozda, zbolela je tudi mama. K zdravniku so jo odpeljali šele, ko je bilo že prepozno. Z očetom sta...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 14. avgust 2015 / 07:00

Novi prostori za nove izdelke

Podjetje Sumida je na Blejski Dobravi zgradilo nov proizvodno-skladiščni objekt, velik dva tisoč kvadratnih metrov. Vanj so že preselili del proizvodnje.

Razvedrilo / petek, 14. avgust 2015 / 07:00

Živ žav okusov za odrasle

Očitno živimo v času, ko kulinaričnim televizijskim resničnostnim šovom delajo družbo tudi dogodki v živo, ki so tako ali drugače prepleteni s kulinariko. Tako na 'živžavih' za odrasle že nekaj časa k...

Kultura / petek, 14. avgust 2015 / 07:00

Harmonika, kljunasta flavta in glas

V petek, 14. avgusta, ob 20.30 bodo v cerkvi sv. Martina na Bledu nastopili harmonikar Gašper Primožič, Mateja Bajt s kljunasto flavto in sopranistka Andreja Geržina.

Kranjska Gora / petek, 14. avgust 2015 / 12:44

Jutri Vaški dan v Ratečah

Rateče – Turistično društvo Rateče - Planica jutri, na praznično soboto, pripravlja že 22. kulturno prireditev Vaški dan. Dogajanje v središču vasi se bo začelo ob 12.30 s pestro ponudbo d...

Vodice / petek, 14. avgust 2015 / 12:44

Novo vozilo za gasilce PGD Polje

Vodice – Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Polje iz občine Vodice vabijo na slavnostni prevzem novega gasilskega vozila znamke GVM Renault Trafic Passanger, ki bo jutri, 15. avgusta, ob 19....