Andreja in Mirko Bizant ob sirarskem kotlu / Foto: Cveto Zaplotnik

Izdelki iz senenega mleka

Na Malenškovi kmetiji v Žlebeh pri Medvodah je bil ob petindvajsetletnici Združenja kmečkih sirarjev Slovenije eden od petih pogovorov ob siru. Na kmetiji dnevno predelajo tristo litrov senenega mleka v različne mlečne izdelke.

Mirko ugotavlja, da je med potrošniki še premajhna prepoznavnost kmečkih izdelkov. »Na trgu se marsikaj ponuja kot domače, a ni vse domače.«

Žlebe – Združenje kmečkih sirarjev Slovenije praznuje letos petindvajset let delovanja. Jubilej je proslavilo na poseben način – z zanimivimi pogovori ob siru na planinah in kmetijah, na katerih mleko predelujejo v mlečne izdelke. Eden od petih pogovorov je bil na Malenškovi kmetiji v Žlebeh pri Medvodah, kjer so se pogovarjali o pomenu mleka in mlečnih izdelkov v prehrani otrok in mladostnikov. Glavni govornik je bil dr. Evgen Benedik s pediatrične klinike v Ljubljani, ki je poudaril, da so mleko in mlečni izdelki v naši prehrani priporočeno živilo, pri tem pa je pomembno, da jih uživamo v zmernih količinah.

Da je bil pogovor na Malenškovi kmetiji, ni naključje. Kmetija, na kateri že skoraj trideset let gospodarita Andreja in Mirko Bizant, je že od vsega začetka članica združenja. Na kmetiji obdelujejo petnajst hektarjev lastnih in deset hektarjev najetih kmetijskih zemljišč, gospodarijo pa tudi z dvanajstimi hektarji gozda. Med kmetijskimi zemljišči prevladuje trajno travinje, kar jim daje idealne možnosti za rejo goved in za prirejo mleka. Redijo petintrideset glav velike živine – krav in telic.

Letos mineva petindvajset let, ko so Andreja in še tri kmečke žene odšle na daljši poglobljeni tečaj sirarstva na Nizozemsko. To je bil za kmetijo prelomen trenutek – začetek postavljanja na trdne temelje. Andreja in Mirko sta si namreč vedno želela veliko družino (imata sedem otrok), a pri tem sta si zastavila cilj, da z dejavnostjo na kmetiji zagotovita številni družini dostojno življenje. Predelava mleka jima je zagotavljala dodano vrednost in tudi dodatni dohodek. »Na kmetiji ni bilo sirarske tradicije, zato se je bilo treba vsega naučiti. Ni šlo vse gladko in hitro, potrebna je bila dolga pot,« je dejal Mirko in poudaril, da bo nasledniku, sinu Jakobu, verjetno nekoliko lažje. Pomemben korak v razvoju kmetije je bila tudi odločitev, da opustijo krmljenje živine s silažo in začnejo prirejo senenega mleka. »Nikoli ne bom rekel, da je to edina in prava pot, a za našo kmetijo je bila to prava odločitev,« je dejal Mirko in dodal: »Osnova za kakovostne izdelke je kakovostno mleko, pri predelavi moramo spoštovati higienske standarde, imamo pa tudi strogo veterinarsko kontrolo.«

Na kmetiji namolzejo na leto okrog 150 tisoč litrov mleka, veliko večino ga predelajo v mlečne izdelke – sir, skuto, maslo, jogurt, smetano in namaze, približno desetino pa ga oddajo v mlekarno. Na ta način lažje prebrodijo konice, ko imajo polne roke dela, in razmere, ko se prodaja izdelkov zmanjša. Izdelke prodajajo doma na kmetiji, na tržnici v Medvodah in v prodajnih avtomatih.

Mirko in Andreja sta delovno zelo obremenjena, pravita, da bi jima prav prišel še kak par pridnih delovnih rok. Veliko jima pomaga sin Jakob, ki ju bo tudi nasledil na kmetiji, ob konicah pa priskočijo na pomoč tudi ostali družinski člani.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Gorenjski glas se pripravlja na selitev

Cenjene naročnike in bralce obveščamo, da se bo naša celotna časopisna hiša še v tem tednu preselila na novo lokacijo, na Bleiweisovo 4 v Kranju nasproti glavne avtobusne postaje, zraven lekarne...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 16. januar 2011 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / nedelja, 16. januar 2011 / 07:00

Meč na sapniku Gaze

Mladi fotograf Matic Zorman iz Cerkelj je novoletne praznike preživel v Gazi. "Bil sem v stanju kot takrat, ko se ´švercam´ na kakšen majhen dogodek. Tokrat sem se ´švercal´ v Gazo. In uspelo mi je. K...

GG Plus / nedelja, 16. januar 2011 / 07:00

Moja žena je hladna kot led in mi ne da (10)

V nadaljevanju moram najprej predstaviti Lucijo. Ona je dala na interno stran naslednji oglas: Rada bi spoznala zanimivega sogovornika, ki ga zanima tisoč stvari, starost: 44, spol...

Kultura / nedelja, 16. januar 2011 / 07:00

Nenehno potovanje skozi čas

V kletnem razstavišču Galerije v Mestni hiši v Kranju je še do konca meseca na ogled prostorska in video postavitev z naslovom Preiskovanje časa.

Nasveti / nedelja, 16. januar 2011 / 07:00

Nedeljski pozni zajtrk

Včasih se zgodi, da se nam vstajanje v nedeljo zavleče – iz kakršnega koli vzroka že. Ponavadi za to ni krivo sonce, ampak resnična utrujenost, udobna lenobnost, koncert ob ušesu, ko nam, ujet na...