Jasminka Alibašić / Foto: Alenka Brun

Jasminkina baklava

Jasminka Alibašić v Sloveniji živi 13 let – na Planini v Kranju. Prihaja iz Bosne in Hercegovine, mesta Skender Vakuf oziroma Kneževo. Dokončala je osnovno šolo, delala je v turizmu, bila receptorka. Pravi, da sta z možem prišla v Slovenijo, da bi otrokom omogočila boljše življenje. Tudi njena slovenščina je vsak dan boljša, veliko besed se je naučila z gledanjem televizije. Čaka jo sicer še izpit iz slovenskega jezika, predvsem pa si želi opraviti vozniški izpit. To si je zadala za cilj v bližnji prihodnosti.

Že kot otroka, osnovnošolko, je Alibašićevo zanimala tudi umetnost. Danes je članica KD likovnikov Kranj. V času, ko smo jo obiskali, je v prostorih društva v Kranju ravno razstavljala svoja dela v tehnikah akril, voščenke, uporabila je tudi naravne materiale. Naslov razstave je bil Izvir. Dela so posvečena pitnim vodam njenega rodnega kraja.

Pa vendar nas tokrat ni zanimala njena ljubezen do likovnega ustvarjanja. Jasminko Alibašić namreč ob nedeljah najdete na eni od ljubljanskih tržnic, v Kranju pa na sobotni pri vodnjaku, kjer prodaja različne bosanske sladice, sirupe, pri strankah pa je še posebno priljubljena njena baklava. Recept zanjo je v bistvu povzela po receptu svoje mame, ki je baklavo vedno pripravljala doma, največ za praznike. Pa tudi druge sladice, ki jih Alibašićeva sedaj ponuja na stojnici, je včasih za domače ravno tako pripravljala njena mama. Na ta način ohranja tradicijo, doda, opaža pa, da so Slovencem bosanske sladice blizu. Najbolj poznajo baklavo, radi pa posegajo tudi po hurmašicah, neke vrste piškotnih, namočenih v sladkorni sirup.

Jasminkina baklava se od drugih razlikuje že zato, ker je za osnovo vzela družinski recept, ki ga je skozi leta malo prilagodila, tako da je to sedaj že njen recept. Seveda pa se razlikuje tudi od turške, v kateri je v ospredju pistacija, poudari. Sama jo dela z listnatim testom, orehi, zloženo na tradicionalni način. Ima kar nekaj plasti, na vprašanje, koliko je proda, pa pove, da čisto odvisno od naročil. Za njeno pripravo je namreč potreben čas, tako da je dobro, da jo ljudje vnaprej pokličejo in naročijo določeno količino. Spominja se, koliko časa je njena mama vložila v pripravo baklave; včasih je bil to cel dan … Značilnost Jasminkine baklave je tudi, da ni tako sladka. Pravi, da je limona tista, ki ublaži okus.

Približno tri leta sedaj v Ljubljani in Kranju prodaja svoje izdelke, ko pa jo povprašamo, zakaj se je odločila za to, je skromna in pojasni, da je pač želela ljudem predstaviti bosanske okuse.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 24. april 2008 / 07:00

Pomlad v kuhinji

Glej stvarnica vse ti ponudi, iz rok nje prejemat ne mudi ...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 7. maj 2017 / 19:09

Pogled v anatomijo Otroštva

Mnogi smo prebrali roman Otroštvo, za katerega je pisatelj Miha Mazzini dobil nagrado kresnik 2016. Tu pa si lahko preberete še nekaj avtorjevih razlag, ki omogočajo globlji vpogled v anatomijo tega r...

Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 7. maj 2017 / 19:07

Pohodnikom podelili priznanja

Na Kmečkem turizmu Pri Mežnarju so 1. maja že dvajsetič podelili priznanja najvztrajnejšim pohodnikom na Štefanjo goro. Največ pohodov, kar 362, je imela Tončka Vrtač z Visokega.

Bohinj / nedelja, 7. maj 2017 / 16:32

Bohinjski Hotel Jezero že skoraj nared

Ribčev Laz – V hotelu Jezero, ki ga je petega januarja letos prizadel hud požar, deloma pa so ga odprli za turiste že konec februarja, potekajo zadnja obnovitvena dela. »Vse poteka zelo hitro, stan...

Gospodarstvo / nedelja, 7. maj 2017 / 16:30

Odkupne cene mleka

Kranj – Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne marca letos za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plača...

Gospodarstvo / nedelja, 7. maj 2017 / 16:28

Elektronsko vročanje odločb

Kranj – Finančna uprava (Furs) postopoma širi nabor dokumentov, ki jih zavezancem vroča elektronsko preko sistema eDavki. Od 3. maja, dalje jim je začela elektronsko vročati tudi dokumente, izdane...