Jasminka Alibašić / Foto: Alenka Brun

Jasminkina baklava

Jasminka Alibašić v Sloveniji živi 13 let – na Planini v Kranju. Prihaja iz Bosne in Hercegovine, mesta Skender Vakuf oziroma Kneževo. Dokončala je osnovno šolo, delala je v turizmu, bila receptorka. Pravi, da sta z možem prišla v Slovenijo, da bi otrokom omogočila boljše življenje. Tudi njena slovenščina je vsak dan boljša, veliko besed se je naučila z gledanjem televizije. Čaka jo sicer še izpit iz slovenskega jezika, predvsem pa si želi opraviti vozniški izpit. To si je zadala za cilj v bližnji prihodnosti.

Že kot otroka, osnovnošolko, je Alibašićevo zanimala tudi umetnost. Danes je članica KD likovnikov Kranj. V času, ko smo jo obiskali, je v prostorih društva v Kranju ravno razstavljala svoja dela v tehnikah akril, voščenke, uporabila je tudi naravne materiale. Naslov razstave je bil Izvir. Dela so posvečena pitnim vodam njenega rodnega kraja.

Pa vendar nas tokrat ni zanimala njena ljubezen do likovnega ustvarjanja. Jasminko Alibašić namreč ob nedeljah najdete na eni od ljubljanskih tržnic, v Kranju pa na sobotni pri vodnjaku, kjer prodaja različne bosanske sladice, sirupe, pri strankah pa je še posebno priljubljena njena baklava. Recept zanjo je v bistvu povzela po receptu svoje mame, ki je baklavo vedno pripravljala doma, največ za praznike. Pa tudi druge sladice, ki jih Alibašićeva sedaj ponuja na stojnici, je včasih za domače ravno tako pripravljala njena mama. Na ta način ohranja tradicijo, doda, opaža pa, da so Slovencem bosanske sladice blizu. Najbolj poznajo baklavo, radi pa posegajo tudi po hurmašicah, neke vrste piškotnih, namočenih v sladkorni sirup.

Jasminkina baklava se od drugih razlikuje že zato, ker je za osnovo vzela družinski recept, ki ga je skozi leta malo prilagodila, tako da je to sedaj že njen recept. Seveda pa se razlikuje tudi od turške, v kateri je v ospredju pistacija, poudari. Sama jo dela z listnatim testom, orehi, zloženo na tradicionalni način. Ima kar nekaj plasti, na vprašanje, koliko je proda, pa pove, da čisto odvisno od naročil. Za njeno pripravo je namreč potreben čas, tako da je dobro, da jo ljudje vnaprej pokličejo in naročijo določeno količino. Spominja se, koliko časa je njena mama vložila v pripravo baklave; včasih je bil to cel dan … Značilnost Jasminkine baklave je tudi, da ni tako sladka. Pravi, da je limona tista, ki ublaži okus.

Približno tri leta sedaj v Ljubljani in Kranju prodaja svoje izdelke, ko pa jo povprašamo, zakaj se je odločila za to, je skromna in pojasni, da je pač želela ljudem predstaviti bosanske okuse.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 17. maj 2016 / 13:09

Namesto parade intervencije

Sobotno praznovanje 140-letnice Prostovoljnega gasilskega društva Škofja Loka so namesto velike gasilske parade zaznamovale intervencije zaradi hudih nalivov.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 1. avgust 2019 / 13:42

Zapišem ga takoj, ko se ga domislim

Edvard Erzetič iz Škofje Loke si kakih šest let zapisuje aforizme, ki bi jih rad izdal v knjižici. Za zdaj je izdal »prototip« v nekaj izvodih pod naslovom Izbruhi, Aforizmi za in proti – bereš na las...

Razvedrilo / četrtek, 1. avgust 2019 / 13:42

Regata na Zvohu

Na akumulacijskem jezeru na Zvohu so po devetih letih znova pripravili jadralsko regato, ki s skoraj dva tisoč metri nadmorske višine velja za najvišjo v Evropi. Kot pravijo organizatorji, si želijo,...

Razvedrilo / četrtek, 1. avgust 2019 / 13:35

Špalir vodnih curkov za mladoporočenca

Na letošnji Kmečki ohceti v Bohinju sta se v soboto poročila Petruška Krek in Boštjan Vogelnik z Brega pri Žirovnici. V Srednji vasi v Bohinju so večer prej v vaškem jedru ponovno uprizorili Vasovanje...

Nasveti / četrtek, 1. avgust 2019 / 13:30

Borovničeva torta z vaniljo

Današnja torta bo v znamenju borovnic, ki smo jo popestrili z vaniljevo kremo.

Kronika / četrtek, 1. avgust 2019 / 13:23

Varna soba še brez opreme

Soba za pogovore oziroma Soba belega medveda v Radovljici že vse od preselitve marca lani nima ustrezne opreme, ki sodiščem omogoča zaslišanje otrok, vključenih v sodne postopke.