Meso se bo podražilo

Rdeče meso in mesni izdelki se bodo do konca leta v povprečju podražili za petnajst odstotkov. Prvo od tri- do petodstotno zvišanje cen bo že ta mesec, druge podražitve bodo do konca leta.

Kranj – Kot je povedal Boris Jež, direktor Gospodarskega interesnega združenja Mesne industrije, naraščanje cen surovin in reprodukcijskega materiala ter drugih stroškov mesno-predelovalnim obratom ne omogoča več rentabilnega poslovanja, zato imajo samo dve možnosti – ali podražitev mesa in mesnih izdelkov v povprečju za petnajst odstotkov ali pa zaprtje obratov. Če mesa in izdelkov ne bodo podražili, bo to ogrozilo več kot dvajset obratov in več kot dva tisoč delovnih mest, posredno pa tudi domačo rejo govedi in prašičev. In kaj naj bi bil razlog za novo krizo v mesni predelavi? Kot pojasnjuje Jež, se je delež vhodnih surovin v celotnih stroških mesne predelave v zadnjem letu povečal s 70 na 80 odstotkov, pri tem pa mesno predelovalne obrate tepe tudi to, da podražitev surovin niso sproti »prelivali« v maloprodajne cene. Zdaj nimajo več nobene notranje rezerve, na to, da bi jih iskali na račun kakovosti izdelkov, pa tudi ne pristajajo. Še večja usmeritev na izvozne trge jim ne daje prave možnosti za preživetje, ugotavljajo pa, da se je v zadnjih letih zelo povečal uvoz mesa iz evropskih držav. »Pri tem se nihče posebej ne ukvarja s kakovostjo. Ta sicer tehnično že lahko ustreza zakonsko določenim standardom in drugim predpisom, toda za zdravo prehrano je potrebno še veliko več,« pravi Boris Jež in navaja, da so maloprodajne cene mesa in mesnih izdelkov v Sloveniji skoraj za četrtino nižje od povprečja Evropske unije, v Italiji in Avstriji, ki sta neposredni tekmici slovenske mesne predelave, pa so od povprečja višje za šest oz. osem odstotkov.

Večina pridelkov se je pocenila

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano navajajo, da so se v zadnjem obdobju odkupne cene večine kmetijskih pridelkov znižale, njihova povprečna višina je tako letos nižja kot lani. Cena pšenice je po podatkih tržno informacijskega sistema agencije za kmetijske trge v letošnjem 37. tednu znašala 207 evrov za tono in je bila od devet do petnajst odstotkov nižja kot v enakem lanskem obdobju. Cena koruze je v 37. tednu znašala 183 evrov za tono in je bila v primerjavi z lani nižja za dobrih 26 odstotkov. Cena krmnega žita se je zaradi izjemne ponudbe v Evropski uniji znižala občutno, na Madžarskem je padla na 114 evrov za tono in se je že približala intervencijski odkupni ceni. Odkupne cene živine so v Sloveniji nižje kot v Evropski uniji, povprečna cena bikov, starih do dve leti, je nižja za 3,5 odstotka, cena telic za dobrih 19 odstotkov in cena krav za 25 odstotkov. Cena mladega pitanega goveda je bila v letošnjem 37. tednu v primerjavi z enakim lanskim obdobjem višja za deset odstotkov, cena prašičjega mesa pa za dobrih štirinajst odstotkov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 26. avgust 2008 / 07:00

Kampiranje v Bohinju

Avtokamp Zlatorog – Bohinj je del Triglavskega narodnega parka, ali pač ne!? V kamp sva z ženo prispela dopoldne po nočni plohi in pričakal naju je poznan prijeten pogled na množično »sušenje« op...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Mi plešemo

Slovenci so se že navadili, da enkrat letno v Ljubljani pripravijo dan aerobike, Plesna zveza Slovenije je podelila priznanja, pred časom so nam predstavili vrhunski izdelek, ki je vseboval zlato, sed...

Mularija / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Učenke s pisateljsko žilico

Med zmagovalci literarnega natečaja Gradim svet iz besed so bile tudi tri gorenjske učenke: Tina Malenšek iz Preske, Petra Piber z Bleda in Ana Krajšek z Jesenic.

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Čemaž, naravno zdravilo

Čemaž, ki ga poznamo tudi pod imenom divji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec ter medvedji česen, ima številne zdravilne učinke, lahko pa ga uporabite tudi za spomladansko očiščevalno sredstvo,...

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Smučarska avantura z radiem

Radio Si - Radio Slovenia International, ki kot 4. nacionalni radijski program deluje v okviru RTV Slovenija, je organiziral smučanje izpod Mont Blanca, ki je potekalo od 22. do 27. februarja v franco...

GG Plus / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Za vsak okus ena

V Komendi smo tokrat spraševali, kako dobro poznate kranjsko klobaso, kako pogosto in s čim najraje jo jeste in ali se Slovenci z njo primerno ponašamo.