Mesna lazanja z domačo zelenjavo

Nekatere jedi za pripravo zahtevajo nekoliko več časa. A ker te navadno pripravljamo v večjih količinah, nam lahko rešijo enega izmed naslednjih obrokov, ko smo v stiski s časom. Ena izmed takih jedi je mesno-zelenjavna lazanja.

Za pripravo mesne lazanje z domačo zelenjavo potrebujemo: 250 g listov za lazanjo, 0,5 kg mletega mesa, 1 srednje veliko bučko, 1 srednje veliko korenje, 100 g rumene kolerabe, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 kg svežega paradižnika, sol in poper, 1 šopek peteršilja, 1 žličko mlete rdeče paprike, 1 dl belega vina, žlico olivnega olja, 1 pest naribanega sira; za bešamel omako: 1 žličko masla, 40 g moke, pol litra mleka, ščep soli in popra, ščep muškatnega oreška.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Bučko, korenje in kolerabo narežemo na drobne kocke. Paradižnik zmeljemo v mešalniku. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo mleto meso. Dodamo čebulo in česen, solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko in zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, dodamo narezano zelenjavo, na hitro prepražimo ter zalijemo s paradižnikom in posujemo s sesekljanim peteršiljem. Dobro premešamo in kuhamo pol ure, da se omaka zgosti. Pripravimo bešamel omako: Moko prepražimo na maslu in zalijemo z decilitrom mleka, da dobimo gladko zmes. Prilijemo preostalo mleko in med stalnim kuhanjem mešamo in kuhamo, dokler se bešamel omaka ne zgosti.

Sestavljanje lazanje: Na dno pekača vlijemo tri žlice bešamela ter nanj položimo plast testenin. Nadevamo z mesno omako in čeznjo nanesemo del bešamelne omake. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Po vrhu potresemo še z naribanim sirom. Lazanjo pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / nedelja, 21. december 2014 / 17:18

Stare sorte je treba ohraniti

Članice Društva podeželskih žena Kamnik-Komenda so na Koželjevi domačiji pripravile razstavo jabolk in jabolčnih jedi, med katerimi je veliko že skorajda pozabljenih.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 6. oktober 2014 / 14:38

Požar na strehi bodočega skladišča

Danes dopoldne je med obnovitvenimi deli izbruhnil požar na strehi nekdanje pekarne na Polici pri Naklem, ki jo Merkur sedaj preureja v skladišče.

Humor / ponedeljek, 6. oktober 2014 / 14:13

Kreslin bo ponovil zaprisego

Slovenci smo v preteklosti prisegali na različne načine, kdo tudi nekoliko po svoje. Uradno zabeležena le malo »po domače« prisega Vlada Kreslina, ki je med priseganjem tudi nekaj godrnjal.

Zanimivosti / ponedeljek, 6. oktober 2014 / 13:58

Selfie v dvigalu

Čeprav bi večina morda tako pomislila, pa zgornji posnetek skupine ljudi v dvigalu ni nikakršen selfie, vsaj ne v njegovi klasični obliki. Fotografija namreč ni bila posneta z mobilnikom, ampak s f...

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. oktober 2014 / 13:52

Jože Oblak državni prvak

Jama – V nedeljo je bila na Jami pri Kranju zadnja, četrta tekma za državno prvenstvo v ročni košnji, na kateri je nastopilo trideset tekmovalcev iz vse Slovenije, ki so bili razdeljeni v šest kate...

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. oktober 2014 / 13:49

Prodali so le kuhinjo

Na javni dražbi v stečaju loškega LTH so prejšnji teden prodali kuhinjo z menzo, za novo upravno stavbo pa ni bilo zanimanja.