Mesna lazanja z domačo zelenjavo

Nekatere jedi za pripravo zahtevajo nekoliko več časa. A ker te navadno pripravljamo v večjih količinah, nam lahko rešijo enega izmed naslednjih obrokov, ko smo v stiski s časom. Ena izmed takih jedi je mesno-zelenjavna lazanja.

Za pripravo mesne lazanje z domačo zelenjavo potrebujemo: 250 g listov za lazanjo, 0,5 kg mletega mesa, 1 srednje veliko bučko, 1 srednje veliko korenje, 100 g rumene kolerabe, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 kg svežega paradižnika, sol in poper, 1 šopek peteršilja, 1 žličko mlete rdeče paprike, 1 dl belega vina, žlico olivnega olja, 1 pest naribanega sira; za bešamel omako: 1 žličko masla, 40 g moke, pol litra mleka, ščep soli in popra, ščep muškatnega oreška.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Bučko, korenje in kolerabo narežemo na drobne kocke. Paradižnik zmeljemo v mešalniku. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo mleto meso. Dodamo čebulo in česen, solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko in zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, dodamo narezano zelenjavo, na hitro prepražimo ter zalijemo s paradižnikom in posujemo s sesekljanim peteršiljem. Dobro premešamo in kuhamo pol ure, da se omaka zgosti. Pripravimo bešamel omako: Moko prepražimo na maslu in zalijemo z decilitrom mleka, da dobimo gladko zmes. Prilijemo preostalo mleko in med stalnim kuhanjem mešamo in kuhamo, dokler se bešamel omaka ne zgosti.

Sestavljanje lazanje: Na dno pekača vlijemo tri žlice bešamela ter nanj položimo plast testenin. Nadevamo z mesno omako in čeznjo nanesemo del bešamelne omake. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Po vrhu potresemo še z naribanim sirom. Lazanjo pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / torek, 7. september 2021 / 17:16

Zbirajo predloge za občinske nagrajence

Breznica – Na Občini Žirovnica zbirajo predloge za podelitev občinskih priznanj za leto 2021. Ta vsako leto podelijo zaslužnim občanom, drugim posameznikom, podjetjem, zavodom, društvom in skupinam...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 12. maj 2021 / 20:47

Padci kolesarjev

V nedeljo so gorenjski policisti obravnavali štiri prometne nesreče s telesnimi poškodbami, v vseh pa so bili udeleženi kolesarji.

GG Plus / sreda, 12. maj 2021 / 20:45

Pospravljanje po duši

Klemen je odraščal v številni družini. Ko mu je pri sedmih letih zaradi hude bolezni mama umrla, sta z bratom čez kakšno dobro leto dobila mačeho. Oče jo je našel kar znotraj družine: mamino sestri...

Razvedrilo / sreda, 12. maj 2021 / 20:45

Visoki jubilej mame Helene

Da je življenje borba, so besede, ki jih Helena Zaplotnik, Klemenčeva z Letenic, mnogokrat izreče, pravijo njeni domači. Konec letošnjega  aprila je  mama Helena, kot jo kličejo sorodniki pa tudi drug...

Gorenjska / sreda, 12. maj 2021 / 15:59

V Sloveniji potrjen primer indijske različice novega koronavirusa

Ljubljana – V Sloveniji so potrdili primer indijske različice novega koronavirusa, je razvidno s portala GISAID, ki ponuja odprt dostop do genomskih podatkov novega koronavirusa. Potrdili so jo v I...

Razvedrilo / sreda, 12. maj 2021 / 15:33

Z jedmi sta najbolj navdušila Bašljana

V nedeljo smo dobili zmagovalca tretje sezone priljubljene kulinarične oddaje Mali šef Slovenije. Pokal in denarna nagrada sta šla na Gorenjsko. Zmagal je kuharski par Janez Zibelnik in Žan Kern z Osn...