Mesna lazanja z domačo zelenjavo

Nekatere jedi za pripravo zahtevajo nekoliko več časa. A ker te navadno pripravljamo v večjih količinah, nam lahko rešijo enega izmed naslednjih obrokov, ko smo v stiski s časom. Ena izmed takih jedi je mesno-zelenjavna lazanja.

Za pripravo mesne lazanje z domačo zelenjavo potrebujemo: 250 g listov za lazanjo, 0,5 kg mletega mesa, 1 srednje veliko bučko, 1 srednje veliko korenje, 100 g rumene kolerabe, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 kg svežega paradižnika, sol in poper, 1 šopek peteršilja, 1 žličko mlete rdeče paprike, 1 dl belega vina, žlico olivnega olja, 1 pest naribanega sira; za bešamel omako: 1 žličko masla, 40 g moke, pol litra mleka, ščep soli in popra, ščep muškatnega oreška.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Bučko, korenje in kolerabo narežemo na drobne kocke. Paradižnik zmeljemo v mešalniku. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo mleto meso. Dodamo čebulo in česen, solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko in zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, dodamo narezano zelenjavo, na hitro prepražimo ter zalijemo s paradižnikom in posujemo s sesekljanim peteršiljem. Dobro premešamo in kuhamo pol ure, da se omaka zgosti. Pripravimo bešamel omako: Moko prepražimo na maslu in zalijemo z decilitrom mleka, da dobimo gladko zmes. Prilijemo preostalo mleko in med stalnim kuhanjem mešamo in kuhamo, dokler se bešamel omaka ne zgosti.

Sestavljanje lazanje: Na dno pekača vlijemo tri žlice bešamela ter nanj položimo plast testenin. Nadevamo z mesno omako in čeznjo nanesemo del bešamelne omake. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Po vrhu potresemo še z naribanim sirom. Lazanjo pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 4. avgust 2018 / 15:56

Digitalni radio je radio kot vsak drug

Če vam Samo Glavan ni znan, vam je Dušan Uršič zagotovo, in če poznate zadnjega, poznate tudi prvega – gre za isto osebo namreč. Glasbenik, avtor, in ustanovitelj ene prvih zasebnih radijskih postaj v...

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 15. september 2008 / 07:00

Dobili tudi športni park

Učence v Kovorju je pričakala obnovljena šola. Mladi so še bolj veseli športnega parka, ki so ga odprli minulo sredo.

Prosti čas / ponedeljek, 15. september 2008 / 07:00

Z Jožetom smo ga žurali pri Majerčku

Prvega septembra so otroci šli v šolo, naš sodelavec, novinar in urednik, nazadnje namestnik odgovorne urednice Jože Košnjek pa se je upokojil.

Prosti čas / ponedeljek, 15. september 2008 / 07:00

Izolski šov čolnov

Ta teden bo v Izoli sedmi Salon plovil Izola Boat Show. Od 16. do 21. septembra si boste v izolski marini in na drugih prizoriščih lahko ogledali številne zanimivosti in novosti iz sveta navtike.

Kultura / ponedeljek, 15. september 2008 / 07:00

Slikar Kepic v domu

Ročevnica - Dom Petra Uzarja v Ročevnici pri Tržiču že nekaj časa gosti likovno razstavo, s katero se predstavlja domačin Jaka Kepic. Leta 1948 rojeni Tržičan se je poklic...

Kultura / ponedeljek, 15. september 2008 / 07:00

Vrtnice Andrejke Čufer

Tržič - V tržiški galeriji Vogal je od 5. avgusta na ogled zanimiva likovna razstava akademske kiparke Andrejke Čufer iz Vrbe. Umetnica, ki je diplomirala na Akademiji za...