Mesna lazanja z domačo zelenjavo

Nekatere jedi za pripravo zahtevajo nekoliko več časa. A ker te navadno pripravljamo v večjih količinah, nam lahko rešijo enega izmed naslednjih obrokov, ko smo v stiski s časom. Ena izmed takih jedi je mesno-zelenjavna lazanja.

Za pripravo mesne lazanje z domačo zelenjavo potrebujemo: 250 g listov za lazanjo, 0,5 kg mletega mesa, 1 srednje veliko bučko, 1 srednje veliko korenje, 100 g rumene kolerabe, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 kg svežega paradižnika, sol in poper, 1 šopek peteršilja, 1 žličko mlete rdeče paprike, 1 dl belega vina, žlico olivnega olja, 1 pest naribanega sira; za bešamel omako: 1 žličko masla, 40 g moke, pol litra mleka, ščep soli in popra, ščep muškatnega oreška.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Bučko, korenje in kolerabo narežemo na drobne kocke. Paradižnik zmeljemo v mešalniku. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo mleto meso. Dodamo čebulo in česen, solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko in zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, dodamo narezano zelenjavo, na hitro prepražimo ter zalijemo s paradižnikom in posujemo s sesekljanim peteršiljem. Dobro premešamo in kuhamo pol ure, da se omaka zgosti. Pripravimo bešamel omako: Moko prepražimo na maslu in zalijemo z decilitrom mleka, da dobimo gladko zmes. Prilijemo preostalo mleko in med stalnim kuhanjem mešamo in kuhamo, dokler se bešamel omaka ne zgosti.

Sestavljanje lazanje: Na dno pekača vlijemo tri žlice bešamela ter nanj položimo plast testenin. Nadevamo z mesno omako in čeznjo nanesemo del bešamelne omake. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Po vrhu potresemo še z naribanim sirom. Lazanjo pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 5. november 2008 / 07:00

Voznike opozarjajo tudi "roke"

Na gorenjski avtocesti v napačno smer zapelje zelo malo voznikov, k temu pa verjetno pripomorejo tudi opozorilne table Roka, ki so jih začeli postavljati pred dobrim letom.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 2. februar 2007 / 06:00

Včasih je ravno obratno

Vsi so se norčevali iz mojega šepanja

GG Plus / petek, 2. februar 2007 / 06:00

Nevihta sladkih rož

Pa smo jo dobili: antologijo slovenske poezije 20. stoletja, 372 pesmi 103 avtorjev na 650 straneh. Nevihta sladkih rož je naslov te imenitne knjige, pesmi je izbral in uredil Peter Kolšek, izdala Štu...

GG Plus / petek, 2. februar 2007 / 06:00

Sedmica: Na robu kulturnega

Hm. Stanje duha v Sloveniji ni bistveno drugačno, kot je bilo v prejšnjem stoletju. Recimo. Če bi si želeli na Blejskem otoku baročno cerkvico, postavljeno na gotskih temeljih in posve...

GG Plus / petek, 2. februar 2007 / 06:00

Med sosedi 23

Sredi preteklega tedna je avstrijsko Ustavno sodišče objavilo nove odločbe o dvojezičnih krajevnih napisih na Koroškem, s katerimi razširja seznam krajev, v katerih bi morale stati dv...

GG Plus / petek, 2. februar 2007 / 06:00

Iz starih časov: Lačne terice

Delo teric je bilo naporno, zato so se morale pred teritvijo in med njo dobro podpreti. Delo je bilo enolično, a ne dolgočasno, dogajale so se prav zabavne reči. Eno od zgodb nam je ohra...