Mesna lazanja z domačo zelenjavo

Nekatere jedi za pripravo zahtevajo nekoliko več časa. A ker te navadno pripravljamo v večjih količinah, nam lahko rešijo enega izmed naslednjih obrokov, ko smo v stiski s časom. Ena izmed takih jedi je mesno-zelenjavna lazanja.

Za pripravo mesne lazanje z domačo zelenjavo potrebujemo: 250 g listov za lazanjo, 0,5 kg mletega mesa, 1 srednje veliko bučko, 1 srednje veliko korenje, 100 g rumene kolerabe, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 kg svežega paradižnika, sol in poper, 1 šopek peteršilja, 1 žličko mlete rdeče paprike, 1 dl belega vina, žlico olivnega olja, 1 pest naribanega sira; za bešamel omako: 1 žličko masla, 40 g moke, pol litra mleka, ščep soli in popra, ščep muškatnega oreška.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Bučko, korenje in kolerabo narežemo na drobne kocke. Paradižnik zmeljemo v mešalniku. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo mleto meso. Dodamo čebulo in česen, solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko in zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, dodamo narezano zelenjavo, na hitro prepražimo ter zalijemo s paradižnikom in posujemo s sesekljanim peteršiljem. Dobro premešamo in kuhamo pol ure, da se omaka zgosti. Pripravimo bešamel omako: Moko prepražimo na maslu in zalijemo z decilitrom mleka, da dobimo gladko zmes. Prilijemo preostalo mleko in med stalnim kuhanjem mešamo in kuhamo, dokler se bešamel omaka ne zgosti.

Sestavljanje lazanje: Na dno pekača vlijemo tri žlice bešamela ter nanj položimo plast testenin. Nadevamo z mesno omako in čeznjo nanesemo del bešamelne omake. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Po vrhu potresemo še z naribanim sirom. Lazanjo pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 26. november 2018 / 15:15

Podjetniki vedno bolj prepoznavni

Člani Podjetniškega kluba Kamnik so se pred dnevi sestali na šesti skupščini in izvolili novega predsednika. Klub, v katerem je že šestdeset podjetij in postaja vedno bolj prepoznaven, bo vodil direkt...

Objavljeno na isti dan


Železniki / četrtek, 7. september 2023 / 13:48

S peko burgerjev pomagali poplavljenim

Železniki – Na tržnem prostoru na Češnjici v Železnikih je nedavno zadišalo po burgerjih, ki so jih domačini Mirsad Babača, Urban Dolenc in Gašper Tolar pekli za pomoč žrtvam nedavnih poplav. Vsi t...

Slovenija / četrtek, 7. september 2023 / 13:43

Ves trud zaman

Poletje 2023 se bo brez dvoma z debelimi črkami zapisalo v spomine, kronike, v statistična in druga poročila. Potem ko so po Sloveniji divjala neurja s točo in močnim vetrom, je v začetku...

Kultura / četrtek, 7. september 2023 / 13:30

Oblikovalka in slikar

V Mali galeriji Likovnega društva Kranj se v septembru predstavljata nova člana društva, oblikovalka stekla Maja Zaplotnik in slikar Aleksei Mirek.

Rekreacija / četrtek, 7. september 2023 / 13:27

Kolesarji ponovno osvojili vrh Vršiča

V soboto je kar 259 kolesarjev sodelovalo na že 44. izvedbi Juriša na Vršič. Skupna zmagovalka v ženski kategoriji je postala Laura Šimenc, v moški pa je slavil Avstrijec Hans-Jörg Leopold.

Gospodarstvo / četrtek, 7. september 2023 / 13:26

Sodišče zavrnilo tožbo KŽK-ja

Okrajno sodišče v Kranju je zavrnilo tožbo KŽK-ja, da mu je Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov nezakonito odpovedal zakupno pogodbo za 630 hektarjev državnih kmetijskih zemljišč.