Mesna lazanja z domačo zelenjavo

Nekatere jedi za pripravo zahtevajo nekoliko več časa. A ker te navadno pripravljamo v večjih količinah, nam lahko rešijo enega izmed naslednjih obrokov, ko smo v stiski s časom. Ena izmed takih jedi je mesno-zelenjavna lazanja.

Za pripravo mesne lazanje z domačo zelenjavo potrebujemo: 250 g listov za lazanjo, 0,5 kg mletega mesa, 1 srednje veliko bučko, 1 srednje veliko korenje, 100 g rumene kolerabe, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 kg svežega paradižnika, sol in poper, 1 šopek peteršilja, 1 žličko mlete rdeče paprike, 1 dl belega vina, žlico olivnega olja, 1 pest naribanega sira; za bešamel omako: 1 žličko masla, 40 g moke, pol litra mleka, ščep soli in popra, ščep muškatnega oreška.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Bučko, korenje in kolerabo narežemo na drobne kocke. Paradižnik zmeljemo v mešalniku. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo mleto meso. Dodamo čebulo in česen, solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko in zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, dodamo narezano zelenjavo, na hitro prepražimo ter zalijemo s paradižnikom in posujemo s sesekljanim peteršiljem. Dobro premešamo in kuhamo pol ure, da se omaka zgosti. Pripravimo bešamel omako: Moko prepražimo na maslu in zalijemo z decilitrom mleka, da dobimo gladko zmes. Prilijemo preostalo mleko in med stalnim kuhanjem mešamo in kuhamo, dokler se bešamel omaka ne zgosti.

Sestavljanje lazanje: Na dno pekača vlijemo tri žlice bešamela ter nanj položimo plast testenin. Nadevamo z mesno omako in čeznjo nanesemo del bešamelne omake. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Po vrhu potresemo še z naribanim sirom. Lazanjo pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 13. januar 2021 / 15:09

Prisilno upokojevanje

V zadnjem, sedmem protikoronskem zakonskem svežnju je tudi določilo, ki prinaša možnost, da delodajalec zaposlenemu, ki je izpolnil pogoje za upokojitev, torej šestdeset let starosti in št...

Objavljeno na isti dan


Tržič / torek, 28. november 2023 / 17:00

Častni občan Jernej Kosmač

Tržič – Tržiški občinski svetniki so soglasno potrdili letošnje občinske nagrajence. Naziv častnega občana Tržiča prejme Jernej Kosmač, ki ohranja spomin na pretekle dosežke tržiških čevljarskih mo...

Nasveti / torek, 28. november 2023 / 16:59

Tanja odgovarja

Spoštovana Tanja, sem poročena z dvema otrokoma, eden je na začetku srednje šole, druga je še v osnovni šoli. Mož veliko dela, odkrila pa sem, da ima ljubico. Ne vem, kako naprej. Oditi me...

Razvedrilo / torek, 28. november 2023 / 16:57

Recept za srečo

V svoji monokomediji, s katero je na turneji po Sloveniji, ga išče komik Rok Škrlep iz Kranja.

Kronika / torek, 28. november 2023 / 16:27

Nedeljski potres čutili v Cerkljah in Vodicah

Cerklje – V nedeljo ob 3.29 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,3 v bližini Cerkelj na Gorenjskem. Po zbranih podatkih so potres čutili posamezni prebiv...

Gospodarstvo / torek, 28. november 2023 / 16:27

Pomembna je trdnost mlekarske verige

Na srečanju dobaviteljev mleka Ljubljanskih mlekarn so opozorili, kako pomembna je povezanost in trdnost mlekarske verige.