Žita v shemi Izbrana kakovost

Specifikacija za shemo Izbrana kakovost – Slovenija natančno predpisuje pogoje pridelave in predelave, trženje, vodenje evidenc in nadzor.

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je priznalo označbo Izbrana kakovost – Slovenija tudi za žita, ki so se s tem v shemi pridružila govejemu, prašičjemu in perutninskemu mesu ter mesu drobnice, mleku in sadju. Skupno vlogo za priznanje označbe za pridelavo in predelavo žit – pšenice, rži, ječmena, ovsa, pire, koruze, prosa in ajde – so na ministrstvo vložile Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zadružna zveza Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Specifikacija, ki jo je potrdilo ministrstvo, za žita v shemi Izbrana kakovost natančno predpisuje pogoje pridelave – od kolobarja, obdelave tal, gnojenja, varstva rastlin in žetve do parametrov kakovosti in skladiščenja pri pridelovalcu in predelovalcu, poleg tega pa določa tudi pogoje predelave in trženja, vodenje evidenc in nadzor. Za pridelavo je zahteva petletni načrt kolobarja, v katerem je prepovedana pridelava iste vrste žita dvakrat zapored ali ajde trikrat zapored na isti površini. Obvezna je zadelava organskih ostankov v tla, prepovedano je gnojenje z digestatom ali kompostom iz komunalnih čistilnih naprav, uporabljajo se lahko samo fitofarmacevtska sredstva, ki so pri nas dovoljena v integrirani ali ekološki pridelavi žit in ajde, prepovedana je uporaba sredstev za desikacijo. V času žetve je obvezna meritev deoksinivalenola (DON), ki je najpogostejši mikotoksin pri pridelavi žit. Žita in ajda morajo imeti kakovost, primerno za peko kruha in drugih pekovskih izdelkov. Vse sestavine za proizvodnjo izdelkov iz žit in ajde morajo imeti certifikat, prav tako tudi druge sestavine, za katere je že priznana uporaba označbe Izbrana kakovost – Slovenija, npr. skuta ali jabolka v zavitku.

Pridelovalci in predelovalci žit morajo pred uporabo označbe in zaščitnega znaka Izbrana kakovost pridobiti certifikat. Pridobijo ga pri certifikacijskem organu, ta pa potlej vsako leto preverja, ali pridelava in predelava potekata skladno z zahtevami iz specifikacije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 12. julij 2010 / 07:00

Zlata paličica na temo moje družine

Ljubljana - Lutkovno gledališče Ljubljana (dramska dejavnost) razpisuje natečaj za izvirno dramsko besedilo za otroke in mladino na temo Moja družina?. Natečaj ni anonimen. Komis...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 5. avgust 2019 / 19:18

Počitnice v hribih

Čeprav večina ob besedi počitnice najprej pomisli na morje, se vse več ljudi odloča, da bodo vsaj del dopusta preživeli v hribih. Prijetna klima, možnosti za šport in lepote narave jih naj...

Zanimivosti / ponedeljek, 5. avgust 2019 / 19:16

Copatki potujejo v Etiopijo

Tako daleč copatki Glasovih Muc copataric še niso potovali. Sto petdeset parov copatkov, ki so jih spletle Muce copatarice, bo salezijanec Jože Andolšek odnesel novorojencem v Etiopijo.

Kranj / ponedeljek, 5. avgust 2019 / 19:13

S kartico parkiranje eno uro brezplačno

Kranj – Z avgustom so na dveh kranjskih ulicah uvedli nov sistem parkiranja. Gre za območje Stritarjeve in Mladinske ulice (pri nekdanjem Kinu Center), kjer je ob delovnikih parkirišče plačljivo v...

Zanimivosti / ponedeljek, 5. avgust 2019 / 19:13

Nudila je zavetje tovornikom

Jenkova kasarna na Jezerskem, ki stoji ob nekdanji prometni tovorni poti čez Jezerski vrh, je v srednjem veku nudila prenočišče popotnikom in tovornikom, danes je ta del Jenkove domačije muzej, ki pri...

GG Plus / ponedeljek, 5. avgust 2019 / 18:59

Dvesto poskusov za pleskavico

Gašper Peresciutti in Kaja Babič iz Gorenje vasi na spletu ponujata in dostavljata veganske pleskavice in s tem spodbujata k novim prehranskim navadam.