Žita v shemi Izbrana kakovost

Specifikacija za shemo Izbrana kakovost – Slovenija natančno predpisuje pogoje pridelave in predelave, trženje, vodenje evidenc in nadzor.

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je priznalo označbo Izbrana kakovost – Slovenija tudi za žita, ki so se s tem v shemi pridružila govejemu, prašičjemu in perutninskemu mesu ter mesu drobnice, mleku in sadju. Skupno vlogo za priznanje označbe za pridelavo in predelavo žit – pšenice, rži, ječmena, ovsa, pire, koruze, prosa in ajde – so na ministrstvo vložile Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zadružna zveza Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Specifikacija, ki jo je potrdilo ministrstvo, za žita v shemi Izbrana kakovost natančno predpisuje pogoje pridelave – od kolobarja, obdelave tal, gnojenja, varstva rastlin in žetve do parametrov kakovosti in skladiščenja pri pridelovalcu in predelovalcu, poleg tega pa določa tudi pogoje predelave in trženja, vodenje evidenc in nadzor. Za pridelavo je zahteva petletni načrt kolobarja, v katerem je prepovedana pridelava iste vrste žita dvakrat zapored ali ajde trikrat zapored na isti površini. Obvezna je zadelava organskih ostankov v tla, prepovedano je gnojenje z digestatom ali kompostom iz komunalnih čistilnih naprav, uporabljajo se lahko samo fitofarmacevtska sredstva, ki so pri nas dovoljena v integrirani ali ekološki pridelavi žit in ajde, prepovedana je uporaba sredstev za desikacijo. V času žetve je obvezna meritev deoksinivalenola (DON), ki je najpogostejši mikotoksin pri pridelavi žit. Žita in ajda morajo imeti kakovost, primerno za peko kruha in drugih pekovskih izdelkov. Vse sestavine za proizvodnjo izdelkov iz žit in ajde morajo imeti certifikat, prav tako tudi druge sestavine, za katere je že priznana uporaba označbe Izbrana kakovost – Slovenija, npr. skuta ali jabolka v zavitku.

Pridelovalci in predelovalci žit morajo pred uporabo označbe in zaščitnega znaka Izbrana kakovost pridobiti certifikat. Pridobijo ga pri certifikacijskem organu, ta pa potlej vsako leto preverja, ali pridelava in predelava potekata skladno z zahtevami iz specifikacije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Rok Pintar,

predsednik KUD Dražgoše

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 26. februar 2021 / 00:21

Kje spijo »hollywoodarji«

Ste igralka, zvezdnica svetovnega formata, ki izve, da bo nekaj kadrov novega filma ali videa ali reklame snemala v majhni deželi pod Alpami, ki se imenuje Slovenija. Imena ne slišite prvič, a o nj...

Gorenjska / petek, 26. februar 2021 / 00:18

Izbrali najboljše lokalne jedi

V Centru za trajnostni razvoj podeželja Kranj so nagradili osem od sedemintridesetih receptov, ki so prispeli na natečaj za najboljše lokalne jedi iz sezonskih sestavin.

Gospodarstvo / petek, 26. februar 2021 / 00:13

Ko ti prosti čas začne presedati ...

Letošnji Mednarodni dan turističnih vodnikov (21. februar) se je zgodil virtualno. Pogovarjali smo se z Nejcem Poljancem iz Lesc, ki je turistični vodnik že slabih petnajst let. Star je 35 let, večino...

Jezersko / petek, 26. februar 2021 / 00:10

Tudi Jezersko za skupno upravo

Tudi na Jezerskem so odločali o odloku o skupni občinski upravi gorenjskih občin in mu odprli pot v nadaljnjo obravnavo.

Železniki / petek, 26. februar 2021 / 00:09

Sanacija brežine bo zahtevna

Sanacija brežine Na plavžu v Železnikih bo od 1. marca potekala s polno paro. Gre za 657 tisoč evrov vredno investicijo, ki jo s 533 tisoč evri sofinancira ministrstvo za okolje in prostor, preostalo...