Jabolčni zavitek s krhkim testom
Če smo v dilemi, kaj bi pripravili, jabolčni zavitek ali jabolčno pito, pripravimo jabolčni zavitek s krhkim testom. Jabolčni zavitek s krhkim testom je pravi posladek, ki združuje svežino in sočnost jabolk z nežno hrustljavim okusom krhkega testa.
Za pripravo jabolčnega zavitka s krhkim testom potrebujemo: za testo: 350 g moke, 1 jajce, 50 g kisle smetane, 100 g masla, 80 g sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, lupinica 1 bio limone, 1 zravnano žličko pecilnega praška, ščep soli; za nadev: 3 srednje velika jabolka, 2 žlici rozin, 1 žlico ruma, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici rjavega sladkorja, pol žličke cimeta, 1 žličko masla, 2 žlici marmelade ali džema. Jajce za premaz.
Priprava testa: zmešamo moko, sladkor v prahu, vaniljev sladkor, limonino lupinico, pecilni prašek in sol. Dodamo na lističe narezano maslo, jajce in kislo smetano. Vse skupaj zgnetemo v testo in ga ovijemo v folijo za živila. Testo naj počiva v hladilniku pol ure.
Medtem ko testo počiva, pripravimo nadev: rozine stresemo v manjšo skodelico ter jih prelijemo z rumom, jabolka naribamo ali narežemo na tanke lističe. V ponvi raztopimo maslo in dodamo narezana jabolka. Posujemo z vaniljevim in rjavim sladkorjem ter cimetom. Primešamo še rozine skupaj z rumom. Premešamo in dušimo 5 minut.
Sestavljanje zavitka: testo na papirju za peko ali pomokani površini razvaljamo v pravokotnik približno pol centimetra na debelo. Po celotni površini ga prebodemo z vilicami in premažemo z marmelado. Po testu razporedimo nadev, tako da je približno 3 cm roba testa brez nadeva. Robove zapognemo navznoter ter zvijemo v zavitek. Zavitek prestavimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Zavitek po vrhu premažemo s stepenim jajcem in 45 minut pečemo v pečici, segreti na 180 °C.
Nasvet: Da preprečimo prijemanje testa na površino in da s testom lažje rokujemo med pripravo, ga razvaljamo med dvema listoma papirja za peko.