Kot bi prišel v drug svet
V vročih poletnih dneh marsikdo osvežitev poišče v naravi, tudi na bližnjih planinah. Ena takšnih je med domačini priljubljena Goška ravan na Jelovici; od lanske jeseni tam za obiskovalce skrbi Mateja Avsenek.
Planinski dom Goška ravan je odprt od srede do nedelje, ob ponedeljkih in torkih je zaprt.
Goška ravan – Koča na planini Goška ravan nad Lipniško dolino je od nekdaj priljubljena točka tako za dnevne obiskovalce kot za pohodnike in v zadnjem obdobju tudi številne kolesarje. Upravlja jo Krajevna skupnost Lancovo, kjer so zadovoljni, da je lani jeseni v hišo prišla odločna »ženska roka«, oskrbnica je namreč oktobra postala izkušena gostinka, domačinka Mateja Avsenek.
Kot bi prišel v drug svet
»Ljudje so tu bistveno bolj prijazni in sproščeni kot v dolini, ne mudi se jim, nič težko jim ni, če je treba kdaj malo počakati. Kot bi prišel v drug svet, se mi včasih zdi,« je povedala, ko smo jo konec tedna obiskali na njenem novem delovnem mestu.
Pestra mešanica obrazov prihaja, ve povedati, od planincev in kolesarjev iz bližnjih krajev do ljudi, ki jo poznajo od prej in se zato odpravijo na planino, poleti pa so planino že začeli obiskovati tudi tuji turisti. Posebno ponosna je, pravi, ker redno prihajajo domačini iz Lipniške doline. Teh ne bi bilo, če postrežba in vzdušje ne bi bila, kot je treba.
Živahno je tudi pozimi
»Ko sem se odločala, da prevzamem Goško ravan, so me nekateri opozarjali, da pozimi tu ne bo žive duše. A je bilo ravno obratno, med prazniki smo imeli izjemen obisk.«
Nekateri tudi prespijo, v zgornjem nadstropju objekta je namreč urejenih nekaj sob za goste.
A nova oskrbnica ob tem prizna, da je bilo lani oktobra, ko je prevzela dom, treba opraviti ogromno dela. Ne nazadnje je bil več kot sedemdeset let star objekt daljše obdobje zaprt. Hišo je bilo treba najprej temeljito pospraviti, nato so se lotili urejanja okolice. Uredili so mize, klopi in poti pred domom, postavili hiško in nekaj igral za otroke, dogajanje okoli doma je pred kratkim popestril še prihod dveh mladih kozic.
Samo domača hrana
Vso hrano skuha sama; nekaj je standardne ponudbe, za konec tedna pa vsakokrat kaj drugega. Da je le domače in na žlico, v nekaj besedah strne želje svojih gostov. Med »uspešnicami«, za katere je dobila največ pohval, pa omeni polnjene paprike ter jeloviške lisičke z jajci, pa seveda zavitek, ki ga – vse odkar je prišla na Goško ravan – redno pečejo njeni starši.
Pomoč domačih
S krajevno skupnostjo zelo lepo sodeluje, pravi, pri delu pa ji, če le lahko, pomagata hči Janja in partner Sandi. Za čez poletje je dobila tudi pomoč mladega dekleta iz doline, z njeno pomočjo je res zadovoljna, še pove. Dela je veliko, zato bi ji prav prišel še kakšen par rok, ampak tudi tako bo zmogla, pravi, saj je navajena trdo delati.