Mehiške tržnice so ena od najboljših izbir za preizkušanje jedi. / Foto: Aleš Senožetnik

V deželi mariachijev, 4. del

Med stvarmi, na katere so Mehičani najbolj ponosni, je njihova bogata in raznolika kulinarika, ki je našla svoje mesto tudi na Unescovem seznamu nesnovne kulturne dediščine. Kot nekoga, ki se je doslej z njo spoznaval zgolj v kakšni izmed t. i. mehiških restavracij, ki mehiški kuhinji delajo bolj slabo reklamo, me je presenetilo, kako nenavadno paleto okusov lahko ponuja zgolj ena sama jed.

Poleg Oaxace za kulinarično prestolnico države velja tudi Puebla. Mesto, ki slovi po številnih izjemnih cerkvah in drugih kulturnih spomenikih, me je zaradi čistoče in urejenosti ulic še najbolj spominjalo na kakšno izmed evropskih prestolnic. V ta del Mehike smo prispeli ravno v času sezone mladih orehov, ki so menda edini primerni za pripravo omake, ki tvori eno od bistvenih sestavin jedi, ki ji pravijo chile en nogada – posebne polnjene paprike, ki poleg mesa in orehove omake vsebuje tudi zrna granatnega jabolka in peteršilj. Zaradi zapletene priprave velja za praznično jed, ki jo tradicionalno postrežejo ob septembrskem dnevu neodvisnosti, saj vsebuje vse tri barve, ki jih najdemo na mehiški zastavi.

Med bolj znane in vsaj za naš okus tudi nenavadne jedi sodi tudi mole poblano. Zapletena receptura na koncu pripelje do mesa, največkrat piščanca, oblitega z omako iz čokolade, čilijev in cele vrste začimb.

Številne jedi izvirajo iz časov staroselcev – in tako kot takrat je še danes temelj mehiške kuhinje koruza. Tortilje, ki jih pripravljajo iz nje, so spremljevalec vsake jedi, in nepogrešljiv del tacosov, morda najbolj emblematične mehiške jedi. V koruznih listih pa skuhajo in postrežejo tudi slovite tamale, ki so odlične za zajtrk. Iz obdobja Aztekov menda izvira tudi tejate, osvežilna pijača na osnovi kakava in koruze, ki jo najdemo na vsakem koraku in še kako prija v vročih dneh.

Med alkoholnimi pijačami je najbolj znana tekila, v osrednji Mehiki pa prisegajo na mezcal. Če je tekila lahko narejena zgolj iz ene vrste agave, pa za mezcal lahko uporabijo katerokoli. Mehičani radi pijejo tudi pivo, ob njih pa si privoščijo chapulines – kobilice, pražene in z najrazličnejšimi začimbami. Ideja, da bi jih poskusil, se verjetno marsikomu upira, a je okus boljši, kot bi si morda mislili.

Čeprav je preizkušanje hrane eno najbolj zanimivih početij v Mehiki, pa se še posebno zaradi nekoliko nižjih higienskih standardov lahko srečamo tudi z Montezumovim maščevanjem, kot v tem delu sveta pravijo prebavnim motnjam turistov. Montezuma je bil namreč azteški poglavar, ki so ga ubili španski zavojevalci. Mene je doletelo na nočni vožnji proti Veracruzu, kjer so leta 1519 Španci prvič stopili na mehiška tla. Še sreča, da je bilo na avtobusu stranišče. (Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / / 11:31

Župana bo moč odpoklicati

Konec prejšnjega tedna je državni zbor sprejel novelo zakona o lokalni samoupravi, s katero je dal možnost odpoklica župana tudi med mandatom. Postopek je precej zapleten in dolgotrajen, mnogi se z nj...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Na prvenstvu tudi šest slovenskih čolnov

Barve Slovenije bo na Bledu zastopalo šest slovenskih posadk, med njimi je tudi dvojni dvojec, ki bo nastopil v konkurenci invalidov.

Prosti čas / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Romantična večerja

Ni bilo valentinovo, bil je kulinarični večer z Miro Šemić v Vili Bled. Dobra vina in kuhinja Igorja Jagodica je prisotne popeljala v deželo razvajanja brbončic.

Nasveti / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Zbrušeni diamant

Jalovec (2645 m) - Pogled na goro iz doline Tamar je res čudovit. Mogočnež popolnih oblik je danes povsem zasluženo tudi v logotipu Planinske zveze Slovenije. Ena najlepših gora pri nas.

Humor / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Vozičkar´ce po vzoru Klobase

"Če teli avtoprevozniki loh afne guncajo pred Karavanškmo predoram, poj bomo pa tud` me svoje pravice zahtevale pred občino," sta v en glas povedali rahlo besni mamici Izabela in Evelina.

GG Plus / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Gradu so vrnili mladost

Znameniti grad, komenda imenovan, v Rebrci/Rechberg pri Železni Kapli/Eisenkappel je do prihoda mladega župnika Poldeja Zundra v Železno Kaplo več ali manj sameval. Po njegovi zaslu...