Mehiške tržnice so ena od najboljših izbir za preizkušanje jedi. / Foto: Aleš Senožetnik

V deželi mariachijev, 4. del

Med stvarmi, na katere so Mehičani najbolj ponosni, je njihova bogata in raznolika kulinarika, ki je našla svoje mesto tudi na Unescovem seznamu nesnovne kulturne dediščine. Kot nekoga, ki se je doslej z njo spoznaval zgolj v kakšni izmed t. i. mehiških restavracij, ki mehiški kuhinji delajo bolj slabo reklamo, me je presenetilo, kako nenavadno paleto okusov lahko ponuja zgolj ena sama jed.

Poleg Oaxace za kulinarično prestolnico države velja tudi Puebla. Mesto, ki slovi po številnih izjemnih cerkvah in drugih kulturnih spomenikih, me je zaradi čistoče in urejenosti ulic še najbolj spominjalo na kakšno izmed evropskih prestolnic. V ta del Mehike smo prispeli ravno v času sezone mladih orehov, ki so menda edini primerni za pripravo omake, ki tvori eno od bistvenih sestavin jedi, ki ji pravijo chile en nogada – posebne polnjene paprike, ki poleg mesa in orehove omake vsebuje tudi zrna granatnega jabolka in peteršilj. Zaradi zapletene priprave velja za praznično jed, ki jo tradicionalno postrežejo ob septembrskem dnevu neodvisnosti, saj vsebuje vse tri barve, ki jih najdemo na mehiški zastavi.

Med bolj znane in vsaj za naš okus tudi nenavadne jedi sodi tudi mole poblano. Zapletena receptura na koncu pripelje do mesa, največkrat piščanca, oblitega z omako iz čokolade, čilijev in cele vrste začimb.

Številne jedi izvirajo iz časov staroselcev – in tako kot takrat je še danes temelj mehiške kuhinje koruza. Tortilje, ki jih pripravljajo iz nje, so spremljevalec vsake jedi, in nepogrešljiv del tacosov, morda najbolj emblematične mehiške jedi. V koruznih listih pa skuhajo in postrežejo tudi slovite tamale, ki so odlične za zajtrk. Iz obdobja Aztekov menda izvira tudi tejate, osvežilna pijača na osnovi kakava in koruze, ki jo najdemo na vsakem koraku in še kako prija v vročih dneh.

Med alkoholnimi pijačami je najbolj znana tekila, v osrednji Mehiki pa prisegajo na mezcal. Če je tekila lahko narejena zgolj iz ene vrste agave, pa za mezcal lahko uporabijo katerokoli. Mehičani radi pijejo tudi pivo, ob njih pa si privoščijo chapulines – kobilice, pražene in z najrazličnejšimi začimbami. Ideja, da bi jih poskusil, se verjetno marsikomu upira, a je okus boljši, kot bi si morda mislili.

Čeprav je preizkušanje hrane eno najbolj zanimivih početij v Mehiki, pa se še posebno zaradi nekoliko nižjih higienskih standardov lahko srečamo tudi z Montezumovim maščevanjem, kot v tem delu sveta pravijo prebavnim motnjam turistov. Montezuma je bil namreč azteški poglavar, ki so ga ubili španski zavojevalci. Mene je doletelo na nočni vožnji proti Veracruzu, kjer so leta 1519 Španci prvič stopili na mehiška tla. Še sreča, da je bilo na avtobusu stranišče. (Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 7. november 2015 / 11:51

Začenjajo novo pravljico

Pod sloganom Ponovimo pravljico se bo v ponedeljek na Brdu zbrala naša nogometna reprezentanca, v četrtek pa je ekipo in njene želje predstavil selektor Srečko Katanec, nov nacionalni nogometni center...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 19. april 2008 / 07:00

V trčenju z avtobusom umrla Blejka

Bled - V soboto popoldne je v hudi prometni nesreči na regionalni cesti Lesce–Bled umrla 21-letna Blejka. Z osebnim avtomobilom se je peljala iz smeri Lesc proti Bledu. Nekaj metrov naprej...

Prosti čas / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Veselo pri Avseniku

V četrtek so Gašperji pri Avseniku snemali televizijsko oddajo ob 30-letnici igranja, v petek pa je bil sklepni koncert Zlatega Avsenikovega abonmaja.

Splošno / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Vox Carniolus tekmuje v Mariboru

Jeseniški pevski zbor ta konec tedna nastopa na pomembnem mednarodnem zborovskem tekmovanju v Mariboru.

Splošno / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Nežnost harfe in odločnost roga

Sreda, 9. aprila, je bila priložnost za glasbene sladokusce, da prisluhnejo koncertu v okviru delovanja Glasbene mladine Slovenije. To je že 17. sezona različnih nastopov posameznih glasbenih gos...

Splošno / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Štirje letni časi

V razstavnem salonu Kasarne na Stari Savi so v četrtek, 10. aprila, odprli razstavo Francija Črva iz Fotokluba Jesenice. Za svoje udejstvovanje na področju fotografije je doslej prejel naziv Foto...