Aleš Žganjar in pomočnica Živa Puklavec / Foto: Alenka Brun

Kino pod Alpami in okusi Prlekije

V Kranju se je nedavno oglasila prikolica z ulično prehrano, v kateri sodobne prleške okuse kreira Aleš Žganjar. Deluje pod imenom Iskreno gostinstvo. Sodobna prleška kulinarika, ki se je v Kranju ustavila prvič, bi verjetno doživela precej boljši sprejem, če ne bi bilo vreme tako nepredvidljivo. Vrnila se je tudi Karavana okusov.

Prleški grižljaji so pravzaprav pospremili prvi film iz serije poletnih predvajanj, ki so v kranjskem parku La Ciotat do konca avgusta načrtovana ob sredah ob 21. uri pod naslovom Kino pod Alpami. Projekcije organizira stari novi kino v Kranju, ki se ga večina spominja še iz časov, ko se je imenoval kino Center. Skušajo mu vrniti prvotni blišč in nekdanji sloves ter ga oživiti tudi na ta način (pod imenom MojKino Kranj), da so pripravili zanimiv program letnega kina z brezplačnimi projekcijami.

MojKino

Izbor filmov je pester, vse od slovenske klasike in starejših filmov do animiranih filmov za najmlajše ter najboljših komercialnih in s strani filmske stroke nagrajenih filmov preteklega leta. Začeli so 19. julija s priljubljenim filmom Vesna, nadaljujejo jutri, 26. julija, s filmom Postali bomo prvaki sveta, 2. avgusta prihaja na veliko platno parka La Ciotat Gru s svojimi prepoznavnimi Minioni – Minioni: Grujev vzpon; 9. avgusta bodo predvajali film 2017, 16. avgusta Vse povsod naenkrat, 23. avgusta Obuti maček: Zadnja želja in 30. avgusta Top Gun: Maverick. V primeru slabega vremena se projekcija filma seli v dvorano.

Prleški okusi

Žganjarja smo povprašali, od kod prihaja in kaj je tisto, kar definira njegovo ponudbo prave ter sodobne prleške kulinarike. Nekoč študent slovenskega jezika in književnosti ponosno pove, da je z Vitana. Študija žal ni dokončal, se je pa našel v ulični kulinariki. Izvemo, da je tovrstna kulinarika ena redkih stvari, ki ga resnično veselijo. Z njo se ukvarja že četrto leto, prikolico ima pa od lani. Poleg govejega hamburgerja, piščančjega sendviča, »steak« sendviča, t. i. nastrganega pujsa, vegi »wrapa« ali veganskega zavitka ter seveda krompirčka je tisto, kar pripoveduje prleško zgodbo, zagotovo nadev, ki ga uporablja kot na primer prilogo v hamburgerjih. »Pacani murki« mu pravijo oni, ko pa nam poskuša opisati nadev, humorno pojasni, da bi lahko rekli, da gre za kumarice z drožmi. Poudari, da ima sicer poletno in zimsko različico ponudbe, poudarek je seveda na lokalnih, domačih sestavinah. Precej dela tudi z bučnim oljem. Kot zanimivost omeni še svojo posebno »pogruntavščino«, falafel iz prleških gob in čičerike.

Od kod mu znanje, smo še radovedni. Potoval je, pove. Kakšnih deset let ga je »nabiral« v tujini in tudi doma. Je pa res, da se s prikolico na Gorenjskem ni prav velikokrat ustavil. V preteklosti je že obiskal Škofjo Loko, verjetno pa se bo v Kranj še vrnil, čeprav je morda tokrat malo izgubil voljo, saj mu je že prvič zagodlo vreme in obisk ni bil ravno najboljši.

Karavana je nazaj

Se pa v mesto konec tedna vrača Karavana okusov, prvi slovenski t. i. food truck festival. S pisanimi tovornjački in prikolicami, polnimi dobrot, se bo ponovno ustavila v središču mesta, v ponudbi pa bo vse od piva, vafljev, španskih in ameriških uličnih specialitet, kultnih hamburgerjev, tajskih okusov do vina, privoščili si boste lahko celo brizganec. V soboto dopoldan bo prisotna še Mini Planica s pravo skakalnico na kolesih, ki bo skrbela za dogajanje med najmlajšimi obiskovalci. Karavana v Kranj sicer prihaja že v dopoldanskih urah v petek, 28. julija. In kdo ve, mogoče enkrat v prihodnosti v eni od naslednjih edicij popotovanj omenjene karavane med prikolicami uzremo tudi Iskreno gostinstvo, premični gostinski obrat sodobne prleške ulične kulinarike.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / sobota, 22. december 2007 / 07:00

Pohvala

Dne 11. decembra 2007 sem bil obravnavan v urgentni kirurški ambulanti Splošne bolnišnice Jesenice. Sprejel in obravnaval me je Aleš Fabjan, dr. medicine. Javno želim pohvaliti odnos dr. Fabjana...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 2. junij 2021 / 23:38

Pibernikovo ime čitalnici, ne knjižnici

Kranj – Kranjski mestni svetniki so prejšnji teden na predlog podžupana Janeza Černeta sklenili, da po umrlem profesorju Francetu Piberniku poimenujejo čitalnico v Mestni knjižnici Kranj (MKK) in n...

Kamnik / sreda, 2. junij 2021 / 23:35

Šole na Gozdu ne bodo zaprli

Čeprav kar nekaj staršev iz doline Črne in okoliških vasi svojih otrok ne želi vpisati v Podružnično šolo Gozd, na Občini Kamnik o zaprtju ne razmišljajo. Stavba je sicer dotrajana in jo bo v prihodnj...

Slovenija / sreda, 2. junij 2021 / 23:32

Velik dan za markaciste

Državnozborski poslanci so soglasno sprejeli predlog novele Zakona o planinskih poteh, ki zagotavlja stalna sredstva za vzdrževanje in obnovo planinskih poti.

Nasveti / sreda, 2. junij 2021 / 23:27

Ni pomladi brez špargljev

Spomladi ne moremo mimo špargljev. Če jih bomo pripravili v rižoti ali skupaj z jajci, nam zagotovo ne bo žal, da smo jih kupili.

Razvedrilo / sreda, 2. junij 2021 / 23:22

Visoki jubilej mame Minke

Marija Kordež iz Zaloga pri Cerkljah je praznovala devetdeseti rojstni dan. Na njen praznik se je zbrala vsa njena družina. Minka, kot ji pravijo, je življenje posvetila delu. Največ časa se je ukvarj...