Hišni kuhar Janez Kržišnik je pripravil in postregel pristno visoško jed, imenovano visoški lonec. / Foto: Mateja Rant

Obudili kulinarično dediščino Kalanovih

Na posestvu Dvorca Visoko je Zavod Poljanska dolina v sodelovanju z Loškim muzejem minuli petek pripravil kulturno-kulinarični dogodek Visoški lonec, ki je obiskovalce popeljal v obdobje, ko so na Visokem gospodarili Kalanovi, pa tudi v čas Ivana Tavčarja.

Visoko – Z dogodkom, ki so ga poimenovali Visoški lonec, so obudili kulinarično dediščino Kalanovih, ki se je, zapisana v kuharici Ta dobra stara kuha, ohranila do danes, je pojasnila vodja Kavarne Visoko Martina Ambrožič Tušar. Obiskovalci so imeli priložnost to tradicionalno jed, ki so jo pripravljale gospodinje na Visokem, tudi poskusiti. Za kulturni pridih pa so poskrbeli z vodenim ogledom muzejskih zbirk v dvorcu, predstavitvijo oblačilne dediščine in folkloro. »Ravno Franja Tavčar je v Poljansko dolino prinesla kostum preteklosti oziroma narodno nošo,« je ob tem še spomnila Martina Ambrožič Tušar.

Po Dvorcu Visoko je obiskovalce popeljala kustosinja Loškega muzeja Biljana Ristić in jim med drugim predstavila bogato zbirko predmetov, predvsem kuhinjskih pripomočkov iz zapuščine Kalanove rodbine, ki je na Visokem gospodarila več kot dvesto let. Obenem pa so spoznali življenjsko zgodbo prav tako nekdanjih lastnikov dvorca Ivana in Franje Tavčar, ki sta pokopana v družinski grobnici nedaleč od dvorca. V nadaljevanju je Andreja Stržinar, mojstrica in ustvarjalka unikatnih kostumov iz različnih obdobij, prikazala oblačilno dediščino in običaje oblačenja na škofjeloškem območju. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi kostume, ki jih je izdelala za Folklorno skupino Zala, ki deluje pod okriljem Turističnega društva Žirovski Vrh. Člani omenjene folklorne skupine so se na dogodku ob spremljavi harmonike predstavili v odrski postavitvi Lucije Kavčič z naslovom Na bajtarja ste pozabil. Za vrhunec večera je poskrbel hišni kuhar Janez Kržišnik, ki je pripravil in postregel pristno visoško jed, imenovano visoški lonec. Kot je pojasnila Martina Ambrožič Tušar, je bil priljubljen kot vsakodnevna jed, pripravljali pa so ga tudi ob posebnih priložnostih. Obiskovalci so imeli priložnost poskusiti praznično različico, v katero so poleg krompirja in več vrst zelenjave dodali tri vrste mesa: govedino, svinjino in telečji flam. »Zanimivost lonca je, da so ga po štirih urah kuhanja zavili v flanelo in postavili v skrinjo s senom. Tako se je jed zelo počasi ohlajala, kar je prispevalo k njenemu še bogatejšemu okusu.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Izleti GG / četrtek, 29. april 2021 / 14:58

Železna pot – via ferrata

Kakšno srečo sva imela z Nejcem, ko sva prejšnji konec tedna na malce turobno soboto parkirala v Gozdu - Martuljku in ugotovila, da sva ena in edina obiskovalca precejšnje novitete – ferat...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 2. junij 2020 / 15:20

Raznolikost

Ko pomislimo na raznolikost, se nam utrne marsikaj. Raznolika je lahko dežela, družba, vas, pokrajina, obleka. Tokrat imam v mislih raznoliko hrano. Običajno smo s pečenjem na žaru v naših krajih z...

Jesenice / torek, 2. junij 2020 / 15:20

Nova dekanja jeseniške fakultete

Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin je dobila novo dekanjo, to je postala doc. dr. Ivica Avberšek Lužnik.

Slovenija / torek, 2. junij 2020 / 15:19

Spremenjene uradne ure za stranke

Kranj – Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ima novo razporeditev uradnih ur, drugačno od tiste, ki je veljala pred epidemijo covida-19. Z novo razporeditvijo na ZZZS zaradi izjemnih okolišč...

Razvedrilo / torek, 2. junij 2020 / 15:18

Teden restavracij

Pomladi še ni konec, pravijo organizatorji priljubljenega Tedna restavracij, ki je dobil novi datum. Potekal bo med 12. in 21. junijem 2020. Slovenski kuharski mojstri tako ponovno vabijo na prvi najo...

Kultura / torek, 2. junij 2020 / 15:15

Razstava ilustracij Polone Lovšin

Trzin, Kamnik – V Medobčinskem muzeju Kamnik v letošnjem letu predstavljajo ilustratorko Polono Lovšin. Med karanteno, ko so bile kulturne ustanove zaprte, so o njej in njenem delu pripravil že spl...