Hišni kuhar Janez Kržišnik je pripravil in postregel pristno visoško jed, imenovano visoški lonec. / Foto: Mateja Rant

Obudili kulinarično dediščino Kalanovih

Na posestvu Dvorca Visoko je Zavod Poljanska dolina v sodelovanju z Loškim muzejem minuli petek pripravil kulturno-kulinarični dogodek Visoški lonec, ki je obiskovalce popeljal v obdobje, ko so na Visokem gospodarili Kalanovi, pa tudi v čas Ivana Tavčarja.

Visoko – Z dogodkom, ki so ga poimenovali Visoški lonec, so obudili kulinarično dediščino Kalanovih, ki se je, zapisana v kuharici Ta dobra stara kuha, ohranila do danes, je pojasnila vodja Kavarne Visoko Martina Ambrožič Tušar. Obiskovalci so imeli priložnost to tradicionalno jed, ki so jo pripravljale gospodinje na Visokem, tudi poskusiti. Za kulturni pridih pa so poskrbeli z vodenim ogledom muzejskih zbirk v dvorcu, predstavitvijo oblačilne dediščine in folkloro. »Ravno Franja Tavčar je v Poljansko dolino prinesla kostum preteklosti oziroma narodno nošo,« je ob tem še spomnila Martina Ambrožič Tušar.

Po Dvorcu Visoko je obiskovalce popeljala kustosinja Loškega muzeja Biljana Ristić in jim med drugim predstavila bogato zbirko predmetov, predvsem kuhinjskih pripomočkov iz zapuščine Kalanove rodbine, ki je na Visokem gospodarila več kot dvesto let. Obenem pa so spoznali življenjsko zgodbo prav tako nekdanjih lastnikov dvorca Ivana in Franje Tavčar, ki sta pokopana v družinski grobnici nedaleč od dvorca. V nadaljevanju je Andreja Stržinar, mojstrica in ustvarjalka unikatnih kostumov iz različnih obdobij, prikazala oblačilno dediščino in običaje oblačenja na škofjeloškem območju. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi kostume, ki jih je izdelala za Folklorno skupino Zala, ki deluje pod okriljem Turističnega društva Žirovski Vrh. Člani omenjene folklorne skupine so se na dogodku ob spremljavi harmonike predstavili v odrski postavitvi Lucije Kavčič z naslovom Na bajtarja ste pozabil. Za vrhunec večera je poskrbel hišni kuhar Janez Kržišnik, ki je pripravil in postregel pristno visoško jed, imenovano visoški lonec. Kot je pojasnila Martina Ambrožič Tušar, je bil priljubljen kot vsakodnevna jed, pripravljali pa so ga tudi ob posebnih priložnostih. Obiskovalci so imeli priložnost poskusiti praznično različico, v katero so poleg krompirja in več vrst zelenjave dodali tri vrste mesa: govedino, svinjino in telečji flam. »Zanimivost lonca je, da so ga po štirih urah kuhanja zavili v flanelo in postavili v skrinjo s senom. Tako se je jed zelo počasi ohlajala, kar je prispevalo k njenemu še bogatejšemu okusu.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 13. julij 2009 / 07:00

Zvezde Gutenbergove galaksije

Zadnjič smo se v prvem natisu tega podlistka priklonili profesorju Francu Drolcu, knjigoljubu in njegovi novi knjigi ob avtorjevi 70-letnici. Prav pa je, da zapišemo tudi nekaj besed o izhodiščih in c...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 3. julij 2010 / 07:00

Anjine sanje

Te dni bo na radijskih postajah sanjala Jeseničanka Anya s svojo novo pesmijo Le sanje.

Nasveti / sobota, 3. julij 2010 / 07:00

Razglednik na Bohinjsko jezero

Planina Vogar (1054 m) - Strma tlakovana pot nas pripelje na sam rob planine, ki je ena najbolj priljubljenih, saj je vzpon kratek in ni prenaporen. Kljub poletni vročini se poti ni treba prestrašiti,...

Zanimivosti / sobota, 3. julij 2010 / 07:00

Preddvorčani vabijo na Petrov semenj

Turistično društvo Preddvor v sodelovanju z občino v nedeljo v središču Preddvora pripravlja Petrov semenj.

GG Plus / sobota, 3. julij 2010 / 07:00

O Trbojskem jezeru nastaja film

Do novembra bodo posneli naravoslovni film Veliki žagar na Trbojskem jezeru, ki bo prikazoval neločljivo povezanost narave, ptic in človeka.

Gospodarstvo / sobota, 3. julij 2010 / 07:00

Odprli kotiček z domačimi izdelki

Škofja Loka – Kmetijsko gozdarska zadruga Škofja Loka je v špecerijski trgovini v Stari Loki odprla prodajni kotiček z domačimi izdelki kmetij s Škofjeloškega hribovja. Kot je na...