Hišni kuhar Janez Kržišnik je pripravil in postregel pristno visoško jed, imenovano visoški lonec. / Foto: Mateja Rant

Obudili kulinarično dediščino Kalanovih

Na posestvu Dvorca Visoko je Zavod Poljanska dolina v sodelovanju z Loškim muzejem minuli petek pripravil kulturno-kulinarični dogodek Visoški lonec, ki je obiskovalce popeljal v obdobje, ko so na Visokem gospodarili Kalanovi, pa tudi v čas Ivana Tavčarja.

Visoko – Z dogodkom, ki so ga poimenovali Visoški lonec, so obudili kulinarično dediščino Kalanovih, ki se je, zapisana v kuharici Ta dobra stara kuha, ohranila do danes, je pojasnila vodja Kavarne Visoko Martina Ambrožič Tušar. Obiskovalci so imeli priložnost to tradicionalno jed, ki so jo pripravljale gospodinje na Visokem, tudi poskusiti. Za kulturni pridih pa so poskrbeli z vodenim ogledom muzejskih zbirk v dvorcu, predstavitvijo oblačilne dediščine in folkloro. »Ravno Franja Tavčar je v Poljansko dolino prinesla kostum preteklosti oziroma narodno nošo,« je ob tem še spomnila Martina Ambrožič Tušar.

Po Dvorcu Visoko je obiskovalce popeljala kustosinja Loškega muzeja Biljana Ristić in jim med drugim predstavila bogato zbirko predmetov, predvsem kuhinjskih pripomočkov iz zapuščine Kalanove rodbine, ki je na Visokem gospodarila več kot dvesto let. Obenem pa so spoznali življenjsko zgodbo prav tako nekdanjih lastnikov dvorca Ivana in Franje Tavčar, ki sta pokopana v družinski grobnici nedaleč od dvorca. V nadaljevanju je Andreja Stržinar, mojstrica in ustvarjalka unikatnih kostumov iz različnih obdobij, prikazala oblačilno dediščino in običaje oblačenja na škofjeloškem območju. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi kostume, ki jih je izdelala za Folklorno skupino Zala, ki deluje pod okriljem Turističnega društva Žirovski Vrh. Člani omenjene folklorne skupine so se na dogodku ob spremljavi harmonike predstavili v odrski postavitvi Lucije Kavčič z naslovom Na bajtarja ste pozabil. Za vrhunec večera je poskrbel hišni kuhar Janez Kržišnik, ki je pripravil in postregel pristno visoško jed, imenovano visoški lonec. Kot je pojasnila Martina Ambrožič Tušar, je bil priljubljen kot vsakodnevna jed, pripravljali pa so ga tudi ob posebnih priložnostih. Obiskovalci so imeli priložnost poskusiti praznično različico, v katero so poleg krompirja in več vrst zelenjave dodali tri vrste mesa: govedino, svinjino in telečji flam. »Zanimivost lonca je, da so ga po štirih urah kuhanja zavili v flanelo in postavili v skrinjo s senom. Tako se je jed zelo počasi ohlajala, kar je prispevalo k njenemu še bogatejšemu okusu.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 4. avgust 2008 / 07:00

Pogledi v anatomijo gozda

Pred dnevi je akademska slikarka Brigita Požegar Mulej v svoji galeriji na Lancovem odprla razstavo svojih del in del mladega slikarja Marka Sambraila. Jeseni sledi razstava drugačnih pogledov na Rado...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Nadaljevanje umika

Lani za dobro četrtino višja rast sredstev Kapitalske družbe in skoraj enako manjši obseg kapitalskih naložb.

Šport / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Kratke novice

Strastni pobiralec žog Brazilska nogometna zveza je prvič v zgodovini suspendirala pobiralca žog. 12-letnik, član podmladka drugoligaša Comercial...

Kranj / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Jelko Kacin ni več predsednik

Kranj - Na zboru članov Mestnega odbora LDS Kranj so izvolili novo vodstvo. Dosedanjega predsednika Jelka Kacina je zamenjal Andrej Dolenc. Za podpredsedni...

Radovljica / torek, 27. februar 2007 / 06:00

SDS za dogovor z županom

Radovljica - Na seji izvršilnega odbora SDS v Radovljici so prejšnji teden sklenili, da pristopijo k programskemu sodelovanju z županom pri določenih projektih občine v...

Slovenija / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Koncesije dimnikarjem in za ravnanje z izrabljenimi vozili

Ljubljana - Vlada je prejšnji teden znova sklepala o izbiri koncesionarjev za izvajanje dimnikarske javne službe v posameznih občinah. Izdala je devet odločb, med njimi...