Testenine s papriko in piščančjim filejem / Foto: Erika Jesenko

Testenine s papriko in piščančjim filejem

Jed, ki združuje okuse mehkega piščanca, živahne paprike in prijetnih testenin, je dobrodošla popestritev poletnega jedilnika. Ne glede na to, ali načrtujemo hitro kosilo ali umirjeno večerjo, bodo te testenine s papriko in piščancem zagotovo postale priljubljene v našem kulinaričnem repertoarju.

Za pripravo testenin s papriko in piščančjim filejem potrebujemo: 0,5 kg piščančjega fileja, 0,5 kg testenin, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 rumeno papriko, 400 g pelatov, 1 čebulo, 1 šopek bazilike ali žličko suhe, sol in poper, mleto rdečo papriko, 4 žlice olivnega olja, 4 žlice sladke smetane ali smetane za kuhanje.

Pripravimo piščančji file: v posodici zmešamo ščep soli, ščep popra, četrt žličke mlete rdeče paprike in tri žlice olivnega olja. Piščančji file narežemo na zrezke, ki jih z obeh strani premažemo s pripravljeno mešanico olja. Ponev močno segrejemo ter na njej z obeh strani popečemo piščančje zrezke. Prestavimo jih na krožnik ter pokrijemo.

Priprava omake in testenin: čebulo olupimo in nasekljamo. Paprike očistimo semen ter jih narežemo na drobne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo čebulo in papriko. Potresemo z mleto rdečo papriko, baziliko, solimo in popramo ter vse skupaj zalijemo s pelati. Prilijemo še pol decilitra vode, dobro premešamo in v pokriti posodi kuhamo 20 minut. Med tem časom v osoljeni vodi testenine skuhamo 'na zob', jih odcedimo, vodo od kuhanja pa prihranimo za kasneje.

Odcejene testenine stresemo v omako ter prilijemo deciliter vode od kuhanja testenin in smetano. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se odvečna voda vpije v testenine. Na krožnik serviramo testenine ter nanje položimo na trakove narezan pečen piščančji file.

Nasvet: Če smo ljubitelji testenin, kuhanih 'na zob', jih kuhajmo še kakšno minuto manj, saj se nekoliko zmehčajo še v omaki. Za še bogatejši okus jedi na koncu med testenine vmešajmo še pest naribanega parmezana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 6. februar 2018 / 08:09

Na Krvavcu najboljši telemark smučarji

Jutri in v četrtek bosta sprinta in paralelna sprinta za svetovni pokal.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 4. julij 2023 / 18:41

Testenine s papriko in piščančjim filejem

Jed, ki združuje okuse mehkega piščanca, živahne paprike in prijetnih testenin, je dobrodošla popestritev poletnega jedilnika. Ne glede na to, ali načrtujemo hitro kosilo ali umirjeno veče...

Kronika / torek, 4. julij 2023 / 18:38

Francoza presenetil sneg v gorah

V noči na soboto je stekla iskalno-reševalna akcija za pogrešanim francoskim planincem, ki je obtičal na zasneženem brezpotju nad Tamarjem.

Gospodarstvo / torek, 4. julij 2023 / 18:35

Dovoljenje za odstrel štirih volkov

Ministrstvo za naravne vire in prostor je izdalo dovoljenje za odstrel štirih volkov – dveh iz jeloviškega in dveh iz pokljuškega tropa. Dovoljenje velja dve leti.

Šport / torek, 4. julij 2023 / 18:34

Na reliju v Železnikih slavil avstrijski prvak

Avstrijski državni prvak Simon Wagner je po devetih hitrostnih preizkušnjah in več kot 94 kilometrih postal zmagovalec desetega relija v Železnikih, z drugim mestom in zmago v državnem prvenstvu se je...

Nasveti / torek, 4. julij 2023 / 18:31

Vadba za moč

Kineziolog Grega Končar iz Centra za krepitev zdravja ZD Kranj je za dijake nekaterih srednjih šol pripravil predavanje z naslovom Vadba za moč.