Testenine s papriko in piščančjim filejem / Foto: Erika Jesenko

Testenine s papriko in piščančjim filejem

Jed, ki združuje okuse mehkega piščanca, živahne paprike in prijetnih testenin, je dobrodošla popestritev poletnega jedilnika. Ne glede na to, ali načrtujemo hitro kosilo ali umirjeno večerjo, bodo te testenine s papriko in piščancem zagotovo postale priljubljene v našem kulinaričnem repertoarju.

Za pripravo testenin s papriko in piščančjim filejem potrebujemo: 0,5 kg piščančjega fileja, 0,5 kg testenin, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 rumeno papriko, 400 g pelatov, 1 čebulo, 1 šopek bazilike ali žličko suhe, sol in poper, mleto rdečo papriko, 4 žlice olivnega olja, 4 žlice sladke smetane ali smetane za kuhanje.

Pripravimo piščančji file: v posodici zmešamo ščep soli, ščep popra, četrt žličke mlete rdeče paprike in tri žlice olivnega olja. Piščančji file narežemo na zrezke, ki jih z obeh strani premažemo s pripravljeno mešanico olja. Ponev močno segrejemo ter na njej z obeh strani popečemo piščančje zrezke. Prestavimo jih na krožnik ter pokrijemo.

Priprava omake in testenin: čebulo olupimo in nasekljamo. Paprike očistimo semen ter jih narežemo na drobne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo čebulo in papriko. Potresemo z mleto rdečo papriko, baziliko, solimo in popramo ter vse skupaj zalijemo s pelati. Prilijemo še pol decilitra vode, dobro premešamo in v pokriti posodi kuhamo 20 minut. Med tem časom v osoljeni vodi testenine skuhamo 'na zob', jih odcedimo, vodo od kuhanja pa prihranimo za kasneje.

Odcejene testenine stresemo v omako ter prilijemo deciliter vode od kuhanja testenin in smetano. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se odvečna voda vpije v testenine. Na krožnik serviramo testenine ter nanje položimo na trakove narezan pečen piščančji file.

Nasvet: Če smo ljubitelji testenin, kuhanih 'na zob', jih kuhajmo še kakšno minuto manj, saj se nekoliko zmehčajo še v omaki. Za še bogatejši okus jedi na koncu med testenine vmešajmo še pest naribanega parmezana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 6. junij 2021 / 08:09

Povečali bodo nadzor nad motoristi

Stanje na področju varnosti motoristov in mopedistov, letos jih je v prometnih nesrečah umrlo že dvanajst, se je poslabšalo, zato bodo policisti okrepili nadzor nad njimi.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Pariz: vse, kar te zanima

»To ni turistični vodnik. Predvsem pa to ni knjiga za starše. Ne, to je resnična zgodba o enem najbolj znamenitih mest sveta – Parizu. V tej knjigi lahko prebereš zanimive pripovedi o...

GG Plus / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Reklamna tabla Sava

Hiter napredek, ki ga je Kranj doživel v 20. stoletju, si je nemogoče zamišljati brez tovarne Sava, podjetja z več kot devetimi desetletij dolgo tradicijo neprekinjenega uspešnega delovanja.

Zanimivosti / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Dežman posvetil razstavo slikarju Perku

Kokrica - Slikar Lojze Dežman je v petek, 25. maja, v posebni sobi gostišča Dežman na Kokrici postavil na ogled razstavo svojih najnovejših del, ki jo je posvetil vzorniku, slika...

Zanimivosti / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Bogata geološka preteklost Šentanske doline

Tržič – V Galeriji Atrij sta Prirodoslovni muzej Slovenije in Tržiški muzej pripravila razstavo z naslovom Geološke značilnosti Šentanske doline. Avtorji razstave so Miha Jeršek, Matija...