Testenine s papriko in piščančjim filejem / Foto: Erika Jesenko

Testenine s papriko in piščančjim filejem

Jed, ki združuje okuse mehkega piščanca, živahne paprike in prijetnih testenin, je dobrodošla popestritev poletnega jedilnika. Ne glede na to, ali načrtujemo hitro kosilo ali umirjeno večerjo, bodo te testenine s papriko in piščancem zagotovo postale priljubljene v našem kulinaričnem repertoarju.

Za pripravo testenin s papriko in piščančjim filejem potrebujemo: 0,5 kg piščančjega fileja, 0,5 kg testenin, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 rumeno papriko, 400 g pelatov, 1 čebulo, 1 šopek bazilike ali žličko suhe, sol in poper, mleto rdečo papriko, 4 žlice olivnega olja, 4 žlice sladke smetane ali smetane za kuhanje.

Pripravimo piščančji file: v posodici zmešamo ščep soli, ščep popra, četrt žličke mlete rdeče paprike in tri žlice olivnega olja. Piščančji file narežemo na zrezke, ki jih z obeh strani premažemo s pripravljeno mešanico olja. Ponev močno segrejemo ter na njej z obeh strani popečemo piščančje zrezke. Prestavimo jih na krožnik ter pokrijemo.

Priprava omake in testenin: čebulo olupimo in nasekljamo. Paprike očistimo semen ter jih narežemo na drobne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo čebulo in papriko. Potresemo z mleto rdečo papriko, baziliko, solimo in popramo ter vse skupaj zalijemo s pelati. Prilijemo še pol decilitra vode, dobro premešamo in v pokriti posodi kuhamo 20 minut. Med tem časom v osoljeni vodi testenine skuhamo 'na zob', jih odcedimo, vodo od kuhanja pa prihranimo za kasneje.

Odcejene testenine stresemo v omako ter prilijemo deciliter vode od kuhanja testenin in smetano. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se odvečna voda vpije v testenine. Na krožnik serviramo testenine ter nanje položimo na trakove narezan pečen piščančji file.

Nasvet: Če smo ljubitelji testenin, kuhanih 'na zob', jih kuhajmo še kakšno minuto manj, saj se nekoliko zmehčajo še v omaki. Za še bogatejši okus jedi na koncu med testenine vmešajmo še pest naribanega parmezana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 15. september 2011 / 07:00

Deskar med nogometaši

»Rekreativno nogomet igram že celo življenje in sem tudi navijač ljubljanske Olimpije. Za NK Ločan igrajo moji prijatelji in sem se jim pridružil. Ker fizične priprave na sezono sicer opravljam s...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 29. avgust 2011 / 07:00

V Kamniku je tudi poleti zelo živahno

Kamnik – V Kamniku se v vaterpolu celo poletje veliko dogaja. Seveda je za tako pestro dogajanje še najbolj zaslužen Dare Homar, ki je motor kamniškega vaterpola. Ne le, da vsako...

Prosti čas / ponedeljek, 29. avgust 2011 / 07:00

Praznovali kar na kolesu

Že pred dvema letoma so se štirje »mladeniči« odločili proslaviti svojih okroglih štirideset let na malce drugačen način. Štefan, glavni motor celotne akcije je namreč obljubil pivo na Sv. Štefan...

GG Plus / ponedeljek, 29. avgust 2011 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: 3300 let star meč iz Blejskega jezera

Gorenjski muzej hrani v svoji arheološki zbirki izjemno dragocen, 3300 let star bronast meč. Odkrili so ga pri zaščitnih arheoloških raziskavah leta 2006, ki so potekale v Blejskem jezeru pri Mli...

GG Plus / ponedeljek, 29. avgust 2011 / 07:00

Najboljši kapitan rdeče podmornice

Winston Churchill je nekoč izrekel besede, ki v času Pahorjeve vlade zvenijo naravnost preroško: »Prvi levičar je bil Krištof Kolumb. Odjadral je, ne da bi vedel, kam. Prispel je nekam, ne da bi...

Šport / ponedeljek, 29. avgust 2011 / 07:00

Triglav in Domžale na gostovanju do štirih točk

Kranj – Konec tedna je bil v prvi slovenski nogometni ligi odigran sedmi krog. Oba gorenjska predstavnika v tem tekmovanju sta gostovala in se z gostovanja vrnila z bero štirih t...