Slovenski večer in domači okusi
Oštarija v Kranjski Gori bo ob petkih zvečer gostila Slovenski večer, zaključili pa so se tudi prvi Okusi kranjskih miz.
Kranj je med 1. in 18. junijem prvič gostil kulinarično doživetje, ki so ga poimenovali Okusi kranjskih miz. Ideja zanj sicer ni nova, pravzaprav so se njegovi snovalci zgledovali po festivalih, ki ju gostita sosednji Radovljica in Škofja Loka. Na podobnem načelu je osnovan tudi Teden restavracij, ki se je med ljudmi dobro prijel. Torej bi se glede na prakso in izkušnje z omenjenimi festivali tudi v Kranju kulinaričnemu doživetju morala obetati lepa prihodnost.
Tokrat so na Okusih sodelovale gostilne Krištof iz Predoselj, Lakner s Kokrice, Pr' Matičku s Primskovega, Rekar z Orehka, Kmetija odprtih vrat Pr' Končovc iz Javornika pod Svetim Joštom in Restavracija in kavarna Brioni, ki domuje v središču Kranja. Jedilnike so v osnovi ponujali za enotno ceno 26 evrov, kdor je želel, je lahko proti plačilu naročil tudi kakšno dodatno jed.
Odločili smo se, da obiščemo Kmetijo odprtih vrat Pr' Končovc. So tudi ekološka kmetija z okoljskim certifikatom Zeleni ključ (Green Key), prejeli so trajnostni znak Slovenia Green Cuisine, ki potrjuje uporabo svežih, lokalnih sestavin in vpletanje tradicije v sodobne jedi, v kulinaričnem vodniku Gault & Millau Slovenija 2022 so označeni s priporočilom POP.
Ob našem obisku je bil Aleš Kristan tisti, ki je vrtel kuhalnico za domačim štedilnikom. Lepo vreme je le še izboljšalo našo že tako okusno izkušnjo.
Kot pozdrav iz kuhinje je na mizo najprej prispel grižljaj domačega črnega kruha s suho klobaso v spremstvu zeliščne skute. Sledila je hladna predjed: domača pašteta z ajdovimi kokicami in domačo ribezovo marmelado. Juha je bila iz popečenih buč, za glavno jed pa smo imeli Krakovčevega piščanca, polnjenega s kruhom in pehtranom v družbi pireja zelene in pečenega jabolka. Sladica tokrat ni bila del menija, a če bi jo želeli, bi naročili štruklje s suho tepko in skutni sladoled. Meni bi bil tako za slabih pet evrov dražji.
Okusi so bili pristni, domači, zelo lepo so se dopolnjevali. Prav nobenega krožnika ni bilo, na katerem bi nas kaj zmotilo. Nobenih izjav o premalo ali preveč slanem krožniku, kulinarično izkušnjo so zaokrožile besede: bilo je res okusno.
Kranjskogorska Oštarija lepo zaživela
Z novo ekipo je kranjskogorska Oštarija dobila tudi novo vizijo. Domačo kulinarično zgodbo, ki so si jo zamislili že v začetku leta, nadaljujejo v poletno sezono. V petek so začeli Slovenske večere, ki jih bo terasa Oštarije gostila vse do konca avgusta, gostom pa tako ponudila tradicionalne slovenske okuse ter domačo, slovensko glasbo, v kateri je zagotovo najbolj prepoznaven zvok harmonike. Zaplesali bodo tudi folklorniki in na prvem tovrstnem večeru so bili ti iz Ribnega. Povabljeni so imeli na voljo mesni in vegetarijanski meni, domačega soka in vina na mizah ni zmanjkalo. Za pijačo dobrodošlice so lahko izbirali še med slovenskim žganjem ali sladkim likerjem.
Dominik S. Černjak, tudi soustanovitelj potovalne agencije Collegium Mondial Travel, ki je novi upravljavec Oštarije, pa nas je spomnil, da v tujini tovrstni projekti pravzaprav niso nič novega. Gostje oziroma turisti jih vedno lahko doživijo, so vabljeni na avtohtone kulturne večere ob značilni hrani za tisto deželo ali kraj, ki ga obiščejo. Odločen je, da bodo pri projektu vztrajali, pomembno pa se mu zdi še, da meni sloni na lokalnih dobaviteljih, da je vpletena lokalna skupnost, saj je osnovna filozofija dogodka povezovanje. Na prvem Slovenskem večeru je za domačo glasbo skrbela skupina Projekt, ki jo sestavljalo Igor Franko, Gašper Roblek in domačin Marcel Gomboc. Slednji je pri zasedbi že četrto leto, so pa glasbeniki – tako kot gostje – pozdravili idejo petkovih večerov.