Ozaveščanje o zavrženi hrani

Vlada je na pobudo Ekošole in Lidla Slovenija ter partnerjev 24. april razglasila za slovenski dan brez zavržene hrane.

Leta 2021 je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 68 kilogramov hrane.

Kranj – »Osrednje poslanstvo slovenskega dneva brez zavržene hrane je družine, posameznike, podjetja in druge ustanove tako v javni kot zasebni sferi povabiti k sodelovanju in zavezništvu za manj zavržene hrane,« so poudarili v Lidlu Slovenija in ob tem navedli podatke Statističnega urada Republike Slovenije (SURS), da je leta 2021 vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 68 kilogramov hrane, od tega je bilo štirideset odstotkov hrane še užitne.

Skupna količina odpadne hrane se je v zadnjih letih povečevala, in sicer s 118 tisoč ton v letu 2013 na okoli 143 tisoč ton v letu 2021. »Ta količina bi bila lahko precej manjša, če bi bil odnos do hrane drugačen in bi zagotovili, da hrana, ki je še užitna, ne bi končala med odpadki,« so poudarili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. K temu želijo prispevati tudi pobudniki razglasitve slovenskega dneva brez zavržene hrane, zato bodo v ponedeljek, 24. aprila, potekale različne aktivnosti, povezane s preprečevanjem izgub hrane in odpadne hrane. V šolah in v vrtcih se bodo otroci pogovarjali, razmišljali in ustvarjali na temo zavržene hrane. Pod pokroviteljstvom Lidla Slovenija bodo v enoti biotehniške fakultete na Rodici pri Domžalah predstavili predelovalni obrat Mini tovarna, »ki odgovarja na potrebe predelave presežkov, ki nastajajo pri kmetih oziroma manjših pridelovalcih, in omogoča predelavo manjših količin pridelkov«. Tudi preostali partnerji bodo ozaveščali o problematiki zavržene hrane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / petek, 23. december 2016 / 16:00

Začeli graditi lesen hotel

Na Soriški planini v smučarsko sezono, ki jo nameravajo začeti to nedeljo, vstopajo s sodobnejšim sistemom zasneževanja. Nedavno so začeli graditi hotel s tridesetimi ležišči.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 13. december 2023 / 00:54

Nove orgle v Špitalski cerkvi

Ideja je zorela desetletja, uresničila pa se je na predvečer dne, ko poteka sklop prireditev Ta veseli dan kulture. V Špitalski cerkvi na Spodnjem trgu v Škofji Loki bo odslej velikokrat slišati mogoč...

Kranj / sreda, 13. december 2023 / 00:45

S prenovo hidroelektrarne do zelene elektrike

V Kranju so pred dnevi uradno odprli prenovljeno hidroelektrarno Standard, s katero povečujejo delež obnovljivih virov energije. Mestna občina Kranj je ob objektu uredila parkirišče, v neposredni bliž...

Šport / sreda, 13. december 2023 / 00:44

V lovu na vstopnice

Kdo se ne spomni zasneženega igrišča iz Ukrajine 17. novembra leta 1999, ko je slovenska reprezentanca v Kijevu poskrbela za nogometno evforijo v Sloveniji, saj se je prvič kot samostojna država uv...

Žirovnica / sreda, 13. december 2023 / 00:43

Četrta Božična piškotarna

Žirovnica – Društvo prijateljev mladine Žirovnica in Zavod za turizem in kulturo Žirovnica že četrtič organizirata Božično piškotarno za občinske otroke, ki bodo letos prejeli paket s sestavinami i...

Šenčur / sreda, 13. december 2023 / 00:42

S centrom do razvoja turizma

Center za trajnostni razvoj podeželja (CTRP) Kranj in Občina Šenčur sta v okviru aktivnosti Poletje in jesen na Trbojskem jezeru predstavila idejo o vzpostavitvi turističnoinformacijskega centra v Trb...