Člani Društva ljubiteljev salam Poljanske doline s predsednikom in organizatorjem Salamijade Tomažem Žežkom v sredini / Foto: Klara Mrak

Slavili idrijska in medvoška salama

Društvo ljubiteljev salam Poljanske doline je minulo soboto pripravilo že deveto Salamijado. Zmagovalno salamo po oceni strokovne komisije je naredil Ciril Gantar iz Idrije, občinstvo pa je prepričala salama Andreja Kršinarja iz Medvod.

»Ljubitelj je tisti, ki dela to zase, ne uporablja aditivov, ni industrijske pridelave. Mi naredimo salame iz enega ali dveh prašičev, to je 25 ali 50 salam – in tako pridelanim salamam je posvečena naša Salamijada.«

Poljane – Muhasti april letos dodobra upravičuje svoj sloves. Tudi sobotna pokušina salam, ki bi morala potekati na stojnicah na vrtu gostilne Na Vidmu v Poljanah, je bila zaradi nestanovitne napovedi prestavljena na teraso pod nadstrešek gostilne. Ne glede na kislo vreme pa so bili obrazi obiskovalcev oziroma pokuševalcev nasmejani. Kako ne bi bili, saj so se mize šibile od odličnih salam, 23 pladnjev je bilo, s 23 vzorci. Od pladnja do pladnja smo se pomikali, vmes pojedli kak košček sira ali jabolka, da so bile brbončice spet pripravljene na nov vzorec. Iz Žirov sta se na ocenjevanje in pokušino salam pripeljala Martina in Miran Jesenko. »Različne so z različnimi dodatki, ene imajo bolj, druge manj naraven okus, menim, da bi v njih striktno morali biti samo sol, poper, česnova voda, belo ali rdeče vino, mogoče malo koriandra,« strokovno pove Martina. Začudim se njenemu znanju, a mi postane jasno, od kod prihaja: z možem Miranom namreč prav tako izdelujeta salame. »V nekaterih se res preveč čuti česen, ni pa velike razlike med njimi, v glavnem so vse dobre,« doda Miran.

Sodelujejo ljubiteljski izdelovalci

Kdo pravzaprav je ljubiteljski izdelovalec salam, vprašam »očeta« poljanske Salamijade Tomaža Žežka, predsednika Društva ljubiteljev salam Poljanske doline. »Ljubitelj je tisti, ki dela to zase, ne uporablja aditivov, ni industrijske pridelave. Mi naredimo salame iz enega ali dveh prašičev, to je 25 ali 50 salam – in tako pridelanim salamam je posvečena naša Salamijada,« pove Žežko. Letos so v ocenjevanje prejeli 23 vzorcev, v četrtek jih je ocenila strokovna komisija, in sicer so ocenjevalni kriteriji štirje: zunanji videz, prerez, vonj in okus. Deset odstotkov vzorcev, torej dve ali tri salame, pa gredo potem naprej na ocenjevanje na vseslovenski ravni. In kakšna je prava slovenska domača salama? »To je svinjska salama, ki ima lahko tudi malo primesi govedine za vezivo, a ne več kot dvajset odstotkov, saj se to takoj vidi tudi na barvi.«

Zmagovalci so postali ...

Po mnenju strokovne žirije je najboljšo salamo naredil Ciril Gantar iz Idrije, drugo najboljšo Vido Vreček iz Mavčič in tretjo Društvo ljubiteljev salam Poljanske doline. Sobotni pokuševalke in pokuševalci pa so za najboljšo izbrali salamo Andreja Kršinarja iz Medvod, druga po njihovem izboru je bila salama Ivana Likarja iz Gorenje vasi in tretja salama Janka Čemažarja prav tako iz Gorenje vasi. Poleg okušanja salam je sobotni dogodek popestril spremljevalni program: ugibanje teže dveh mesnin, ki sta viseli pod stropom, za živo glasbo pa je poskrbel Poljanski kvartet.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / petek, 15. maj 2020 / 08:28

Blejski grad je spet odprt

Dvomesečno zaprtje Blejskega gradu je povzročilo milijonsko škodo, investicije so za dve leti preložene, za goste pa so pripravili nove programe.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 8. december 2006 / 06:00

Od lepe sosede do nove diskoteke

Maribor je gostil finalno prireditev za izbor Lepe sosede 2006 in naslov najlepše v soseski je šel v roke mladi Domžalčanki, Blejci pa so minuli teden na novo odprli diskoteko, ki je svoja vrata sicer...

Prosti čas / petek, 8. december 2006 / 06:00

Nominator 227

Prazniki in obletnice, še sploh bolj osebne vrste, povedo, kako zelo hitro je minljivo leto, če ne kar celo obdobje. In morda gre res življenje prehitro naokoli. Šele ko se ob praznovanj...

Prosti čas / petek, 8. december 2006 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Kako se počutiš kravica?

Krava pri psihiatru ali psihiater v štali

Kranj / petek, 8. december 2006 / 06:00

Intima v zrcalu njunih slik

Kranj - V preddverju Zavarovalnice Triglav, Območne enote Kranj razstavlja zakonski par, Irena Jeras Dimovska in Boge Dimovski. Oba sta diplomanta slikarstva na Akad...

Kultura / petek, 8. december 2006 / 06:00

Razstava prinaša veliko novega

Akademski slikar Franc Novinc razstavlja na Godešiču, kjer živi in dela. Razstavljenih je 45 del, od tega več kot polovica prvič.