Odkupne cene mleka se znižujejo
Kranj – Po podatkih agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne februarja letos za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v povprečju 47,62 evra za sto kilogramov, kar je bilo za 2,23 evra ali 4,47 odstotka manj kot mesec prej. Ker je mleko v povprečju vsebovalo 4,29 odstotka maščob in 3,52 odstotka beljakovin, je bila povprečna dejanska odkupna cena 53,83 evra in je bila za 2,32 evra ali za 4,13 odstotka nižja kot januarja. Odkupovalci so za mleko s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin plačali povprečno 44,25 evra za sto kilogramov, cena, izračunana glede na dejansko vsebnost maščob in beljakovin v mleku, pa je znašala 51,49 evra.
Odkupna cena se je znižala že drugi mesec zapored, še vedno pa je občutno višja kot na primer februarja lani, ko so mlekarne mleko s 3,7 odstotka maščobe in 31,15 odstotka beljakovin odkupovale po 35,27 evra za sto kilogramov, glede na dejansko vsebnost maščobe in beljakovin pa po 39,26 evra.