Velikonočni čokoladni pirhi z arašidi / Foto: Erika Jesenko

Čokoladni pirhi in snickers datlji

Arašidovo maslo je bilo še pred nekaj leti prava redkost, sedaj pa je čedalje bolj priljubljeno in ga lahko dobimo praktično že v vsaki trgovini. Nekateri ga imajo najraje na kruhu ali kot dodatek v jutranjih kosmičih, več kot dobro pa se obnese tudi za pripravo slaščic. Ni potrebno veliko napora, da ga umestimo v odlične čokoladne pirhe ali snickers datlje.

Za pripravo velikonočnih čokoladnih pirhov z arašidi potrebujemo: 250 g kremnega arašidovega masla, 4 žlice kokosove moke, 3 žlice medu, ščep soli v primeru, da je arašidovo maslo nesoljeno, 150 g temne čokolade, 1 žlico kokosa za posip.

V mešalniku v gladko zmes skupaj zmešamo arašidovo maslo, med, sol ter kokosovo moko. Iz dobljene mase oblikujemo kroglice, ki jih nato sploščimo in oblikujemo v obliko jajca. Arašidova jajca polagamo na podlago, prekrito s peki papirjem, ter jih postavimo za eno uro v hladilnik. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo ter vanjo pomakamo arašidova jaca. Odlagamo jih na peki papir in po vrhu potresemo s kokosovo moko. Počakamo nekaj minut, da se čokolada nekoliko ohladi, nato oblite kroglice postavimo v hladilnik in počakamo, da se čokolada strdi.

Nasvet: Za večjo barvitost pirhov jih nekaj pomakamo v temno čokolado, nekaj pa v belo ali mlečno rjavo čokolado.

Za pripravo snickers datljev potrebujemo: 200 g izkoščičenih datljev, 100 g arašidovega masla, 100 g temne čokolade, 1 žlico sesekljanih arašidov.

V sredino vsakega datlja nadevamo za polovico žličke arašidovega masla. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo ter vanjo pomakamo polnjenje datlje, ki jih odlagamo na podlago, prekrito s peki papirjem. Po vrhu jih potresemo še z nasekljanimi arašidi. Počakamo nekaj minut, da se čokolada nekoliko ohladi, nato oblite datlje postavimo v hladilnik in počakamo, da se čokolada strdi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 17. januar 2012 / 07:00

Čas je za revolucijo

Škofja Loka - V Galeriji Ivana Groharja v Škofji Loki z nadaljevanjem multimedijskega projekta z naslovom It's Time For Revolution gostuje celjska umetnica Manja Vadla....

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 7. december 2011 / 07:00

Priznanja najzaslužnejšim prostovoljcem

Ljubljana - Ob svetovnem dnevu prostovoljstva je v Državnem svetu potekala podelitev priznanj najzaslužnejšim prostovoljcem in društvenim delavcem. Na predlog društev iz Zveze dr...

Zanimivosti / sreda, 7. december 2011 / 07:00

Multimedijski projekt o Colorju

Medvode - V Knjižnici Medvode so 25. novembra odprli razstavo z naslovom Sledi barv, sledi časa. Gre za multimedijski projekt o Colorju avtoric Emine Djukić, Nataše Pust in Andre...

Kronika / sreda, 7. december 2011 / 07:00

Policisti zasegli pištolo

Škofja Loka - V soboto okoli 3. ure so policisti pred gostinskim lokalom v Škofji Loki opravili postopek s 26-letnim Škofjeločanom, ki je imel za pasom imitacijo pištole Beretta...

Kronika / sreda, 7. december 2011 / 07:00

Nesreče

Poškodovani pešec umrl v bolnišnici Kranj - Prejšnji teden je v Kliničnem centru v Ljubljani hudim ranam podlegel 76-letni Kranjčan, udeleženec promet...

Zanimivosti / sreda, 7. december 2011 / 07:00

Kranj sodeluje tudi z Doberdobom

Kranj - »Naše prijateljstvo se je začelo pred tridesetimi leti na področju krvodajalstva. Nadaljevalo in nadgrajevalo se je s sodelovanje med šolama v Kranju in Doberdobu, s sode...