Sredi aprila se lahko oglasite na že desetem Festivalu čokolade, ki ga bo gostila Radovljica. / Foto: arhiv organizatorja

Že izbrali najboljši praline

Festival, ki ga organizira Javni zavod Turizem in kultura Radovljica, se je v preteklem desetletju dokazal kot izjemen kulinaričen dogodek, ki vsa leta sledi rdeči niti – čokoladi. Te ne ponuja obiskovalcem le v okušanje in nakup, ampak je čokolada vpeta tudi v druge oblike in program festivala. Letos bosta dogodek ponovno gostila radovljiški park ter staro mestno jedro Radovljice, poleg uživanja ob čokoladnih degustacijah pa se obiskovalcem že desetega Festivala čokolade obeta tudi raznolik in bogat spremljevalni program za vse generacije.

V sklopu omenjenega festivala, ki bo potekal 15. in 16. aprila, pa so nedavno v Čokoladnici Zotter ocenjevali pralineje in iskali najboljšega. Vsakoletni izbor za najboljši praline festivala je tudi letos s kakovostjo in raznolikostjo navdušil lastnika te priznane avstrijske čokoladnice. Izbrali so tri najboljše pralineje. Prav vse prijavljene pralineje pa boste lahko pokusili pri ponudnikih na festivalu čokolade, tri najboljše pa tudi v Baročni dvorani Radovljiške graščine in sami izbrali svojega zmagovalca.

Na tekmovanje se je prijavilo sedem čokoladnic, vsaka pa je sodelovala s po dvema različnima pralinejema. Sodelovale so: Hiša čokolade Molinet, Passero Podeleželska čokoladnica, čokoladnice Aska, Lucifer, Rajska ptica, Radolška čokolada in Zavod Ivana Cankarja Vrhnika.

Ocenjevalno komisijo sta drugo leto zapored sestavljala slavni čokolatier Josef Zotter in njegova hči Julia. Poskusila in ocenila sta tako 14 pralinejev, ocenjevala pa sta videz, okus, tehnološko pripravo (zahtevnost, postopek izvedbe in izbiro surovin) ter izvirnost. Molinet se je prijavil na ocenjevanje s pralinejem snickers in pralinejem presenečenja, Aska z bučno dujo z malino ter pralinejem z juzujem in poprom. Lucifer s pralinejema potica in universe, Passero s temno pomarančo in belim pehtranom, Zavod Ivana Cankarja Vrhnika s pralinjema tepka in kofe, Rajska ptica s trufel s črnim tartufom ter juzu limona in pistacija, Radolška čokolada pa je svojima pralinejema nadela še res zanimivi imeni: kozja izbira – dobra izbira in jack sparrow.

Ocenjevalca sta ves čas poudarjala visoko kakovost vseh prijavljenih izdelkov, zato je bila odločitev o končnem zmagovalcu izjemno izenačena. Na koncu so na podlagi točkovanja kar štirje pralineji dobili 19 točk od možnih dvajsetih. To so bile snickers, juzu in poper, juzu limona in pistacija ter kozja izbira – dobra izbira. Ti so se uvrstili v finalni izbor, kjer so določili vrstni red. Na prvo mesto se je zavihtel praline snickers izdelovalca Hiša čokolade Molinet iz Krope, saj sta ocenjevalca prepričali dovršena in zahtevna izdelava ter izbira sestavin, kjer je do izraza prišla izdelava domačih past in arašidovega masla. Svojo odločitev sta povzela z izjavo, da je to praline, pri katerem ne bi prav ničesar spremenila. Drugo mesto je zasedel praline kozja izbira – dobra izbira, izdelan v Radolški čokoladi. »Srebro« je osvojila predvsem zaradi posebnega karakterja, ki ga da kozja skuta, in pa zaradi dovršene izvedbe in videza. Na tretjem mestu pa je pristal juzu in poper čokoladnice Aska. Prepričali so okus, ki so ga odlično izpolnili doma izdelana pasta, hkrati pa tudi tekstura in videz pralineja. Nehvaležno četrto mesto je na koncu pripadlo pralineju juzu limona in pistacija iz čokoladnice Rajska ptica, ki je bil po okusu sicer izjemen, nekoliko slabšo oceno pa je dobil na račun manj dovršenega videza in izbire sestavin.

Josef in Julia Zotter sta posebej pohvalila še praline bučna duja z malino in nista skrivala navdušenja nad kakovostjo izdelkov slovenskih čokoladnic in izborom lokalnih sestavin. Prav lokalne sestavine in izdelava lastnih past iz kakovostnih sestavin ter naravne barve, menita, so tisto, kar nadgradi kakovost pralineja. Pa seveda je ob tem pomemben tudi izbor čokolade, pri čemer pa vidita še možnost napredka in večje raznolikosti.

In kakšen je zmagovalni praline? Lupina je izdelana iz bele čokolade. Polnilo je iz treh komponent: na vrhu je slana karamela, narejena s piransko soljo, ki jo je Maks Pogačnik, mladi čokolatier, ki nadaljuje delo svojega pokojnega očeta, izdelal sam. V sredino je dodal arašidovo giandujo, arašidovo praline pasto, ki jo je prav tako izdelal sam iz sladkorja in arašidov. Za hrustljavost je dodano polnilo iz vafljev za kornete.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 19. julij 2011 / 07:00

Zmagi Triglava in Domžal

V prvem krogu novega državnega nogometnega prvenstva je Triglav doma premagal Nafto, Domžalčani pa so bili v Velenju boljši od Rudarja.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 29. marec 2023 / 22:54

Mačehovski do spanja

Premik ure je ponovno spodbudil razmišljanje o smiselnosti in vplivih prehajanja na poletni in zimski čas, ki je v Evropski uniji predvideno še vsaj do leta 2026. Uvedeno je bilo z namenom, da bi b...

Kranj / sreda, 29. marec 2023 / 22:53

V spomin na vojne dogodke

V Besnici je potekala spominska slovesnost ob osemdeseti obletnici streljanja sedmih domačinov.

Kronika / sreda, 29. marec 2023 / 22:52

Nasilje v družini

Kranj – Gorenjski policisti so v minulih dneh obravnavali več primerov nasilja v družini. Radovljiški policisti so v četrtek zvečer 39-letnemu moškemu zaradi nasilnega ravnanja s 50-letno partnerko...

Nasveti / sreda, 29. marec 2023 / 22:43

Tanja odgovarja

Ponovno se obračam na vas. Vaši odgovori so pravilni, hvala za vse odgovore in nasvete. Tokrat vas sprašujem za sinovo zdravje in zdravje njegove partnerice. Kaj pa vnuki in njihova prihod...

Mularija / sreda, 29. marec 2023 / 22:40

Izmenjali oblačila

Letošnji projektni dan, ki ga posvetijo vzgoji potrošnika, so v Osnovni šoli Naklo povezali s projektom Erasmus+ z naslovom Social Inclusion through Environment (Socialna vključenost in okolje).