Sredi aprila se lahko oglasite na že desetem Festivalu čokolade, ki ga bo gostila Radovljica. / Foto: arhiv organizatorja

Že izbrali najboljši praline

Festival, ki ga organizira Javni zavod Turizem in kultura Radovljica, se je v preteklem desetletju dokazal kot izjemen kulinaričen dogodek, ki vsa leta sledi rdeči niti – čokoladi. Te ne ponuja obiskovalcem le v okušanje in nakup, ampak je čokolada vpeta tudi v druge oblike in program festivala. Letos bosta dogodek ponovno gostila radovljiški park ter staro mestno jedro Radovljice, poleg uživanja ob čokoladnih degustacijah pa se obiskovalcem že desetega Festivala čokolade obeta tudi raznolik in bogat spremljevalni program za vse generacije.

V sklopu omenjenega festivala, ki bo potekal 15. in 16. aprila, pa so nedavno v Čokoladnici Zotter ocenjevali pralineje in iskali najboljšega. Vsakoletni izbor za najboljši praline festivala je tudi letos s kakovostjo in raznolikostjo navdušil lastnika te priznane avstrijske čokoladnice. Izbrali so tri najboljše pralineje. Prav vse prijavljene pralineje pa boste lahko pokusili pri ponudnikih na festivalu čokolade, tri najboljše pa tudi v Baročni dvorani Radovljiške graščine in sami izbrali svojega zmagovalca.

Na tekmovanje se je prijavilo sedem čokoladnic, vsaka pa je sodelovala s po dvema različnima pralinejema. Sodelovale so: Hiša čokolade Molinet, Passero Podeleželska čokoladnica, čokoladnice Aska, Lucifer, Rajska ptica, Radolška čokolada in Zavod Ivana Cankarja Vrhnika.

Ocenjevalno komisijo sta drugo leto zapored sestavljala slavni čokolatier Josef Zotter in njegova hči Julia. Poskusila in ocenila sta tako 14 pralinejev, ocenjevala pa sta videz, okus, tehnološko pripravo (zahtevnost, postopek izvedbe in izbiro surovin) ter izvirnost. Molinet se je prijavil na ocenjevanje s pralinejem snickers in pralinejem presenečenja, Aska z bučno dujo z malino ter pralinejem z juzujem in poprom. Lucifer s pralinejema potica in universe, Passero s temno pomarančo in belim pehtranom, Zavod Ivana Cankarja Vrhnika s pralinjema tepka in kofe, Rajska ptica s trufel s črnim tartufom ter juzu limona in pistacija, Radolška čokolada pa je svojima pralinejema nadela še res zanimivi imeni: kozja izbira – dobra izbira in jack sparrow.

Ocenjevalca sta ves čas poudarjala visoko kakovost vseh prijavljenih izdelkov, zato je bila odločitev o končnem zmagovalcu izjemno izenačena. Na koncu so na podlagi točkovanja kar štirje pralineji dobili 19 točk od možnih dvajsetih. To so bile snickers, juzu in poper, juzu limona in pistacija ter kozja izbira – dobra izbira. Ti so se uvrstili v finalni izbor, kjer so določili vrstni red. Na prvo mesto se je zavihtel praline snickers izdelovalca Hiša čokolade Molinet iz Krope, saj sta ocenjevalca prepričali dovršena in zahtevna izdelava ter izbira sestavin, kjer je do izraza prišla izdelava domačih past in arašidovega masla. Svojo odločitev sta povzela z izjavo, da je to praline, pri katerem ne bi prav ničesar spremenila. Drugo mesto je zasedel praline kozja izbira – dobra izbira, izdelan v Radolški čokoladi. »Srebro« je osvojila predvsem zaradi posebnega karakterja, ki ga da kozja skuta, in pa zaradi dovršene izvedbe in videza. Na tretjem mestu pa je pristal juzu in poper čokoladnice Aska. Prepričali so okus, ki so ga odlično izpolnili doma izdelana pasta, hkrati pa tudi tekstura in videz pralineja. Nehvaležno četrto mesto je na koncu pripadlo pralineju juzu limona in pistacija iz čokoladnice Rajska ptica, ki je bil po okusu sicer izjemen, nekoliko slabšo oceno pa je dobil na račun manj dovršenega videza in izbire sestavin.

Josef in Julia Zotter sta posebej pohvalila še praline bučna duja z malino in nista skrivala navdušenja nad kakovostjo izdelkov slovenskih čokoladnic in izborom lokalnih sestavin. Prav lokalne sestavine in izdelava lastnih past iz kakovostnih sestavin ter naravne barve, menita, so tisto, kar nadgradi kakovost pralineja. Pa seveda je ob tem pomemben tudi izbor čokolade, pri čemer pa vidita še možnost napredka in večje raznolikosti.

In kakšen je zmagovalni praline? Lupina je izdelana iz bele čokolade. Polnilo je iz treh komponent: na vrhu je slana karamela, narejena s piransko soljo, ki jo je Maks Pogačnik, mladi čokolatier, ki nadaljuje delo svojega pokojnega očeta, izdelal sam. V sredino je dodal arašidovo giandujo, arašidovo praline pasto, ki jo je prav tako izdelal sam iz sladkorja in arašidov. Za hrustljavost je dodano polnilo iz vafljev za kornete.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. november 2016 / 12:49

Nad lubadarja s pomočjo dronov

Na Vrhniki so pred kratkim predstavili sistem ocenjevanja razširjenosti lubadarja v gozdovih s pomočjo brezpilotnih letal (dronov).

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 1. december 2010 / 07:00

Kriminal

Tatovi pri avtoelektrikarju Kranj - V noči na četrtek so neznanci iz avtoelektričarske delavnice v Kranju odnesli več parkirnih senzorjev in avtoradio...

Slovenija / sreda, 1. december 2010 / 07:00

O pokojninski zakonodaji na izredni seji

Ljubljana - Za četrtek, 2. decembra, je sklicana izredna seja državnega zbora. Točno opoldne bodo poslanke in poslanci zasedanje začeli z obravnavo sprememb in dopolnitev zakona...

Šport / sreda, 1. december 2010 / 07:00

Burgar zadel tudi v Mariboru

Kranj - Pretekli konec tedna so bile v 19. krogu slovenske nogometne lige odigrane le tri tekme, medtem ko so dve zaradi vremenskih razmer (snega) preložili. Nogometaši Triglava...

Avtomobilizem / sreda, 1. december 2010 / 07:00

Čar vnovičnega odkrivanja

Test: Suzuki Swift 1,2 Comfort

Prosti čas / sreda, 1. december 2010 / 07:00

Večerni ave Tria Quartet

Trio Quartet je v nedeljo v Sokolskem domu v Škofji Loki predstavil prvi album z naslovom Večerni ave, ki so ga posvetili slovenski ljudski in umetni pesmi.