Že izbrali najboljši praline
Festival, ki ga organizira Javni zavod Turizem in kultura Radovljica, se je v preteklem desetletju dokazal kot izjemen kulinaričen dogodek, ki vsa leta sledi rdeči niti – čokoladi. Te ne ponuja obiskovalcem le v okušanje in nakup, ampak je čokolada vpeta tudi v druge oblike in program festivala. Letos bosta dogodek ponovno gostila radovljiški park ter staro mestno jedro Radovljice, poleg uživanja ob čokoladnih degustacijah pa se obiskovalcem že desetega Festivala čokolade obeta tudi raznolik in bogat spremljevalni program za vse generacije.
V sklopu omenjenega festivala, ki bo potekal 15. in 16. aprila, pa so nedavno v Čokoladnici Zotter ocenjevali pralineje in iskali najboljšega. Vsakoletni izbor za najboljši praline festivala je tudi letos s kakovostjo in raznolikostjo navdušil lastnika te priznane avstrijske čokoladnice. Izbrali so tri najboljše pralineje. Prav vse prijavljene pralineje pa boste lahko pokusili pri ponudnikih na festivalu čokolade, tri najboljše pa tudi v Baročni dvorani Radovljiške graščine in sami izbrali svojega zmagovalca.
Na tekmovanje se je prijavilo sedem čokoladnic, vsaka pa je sodelovala s po dvema različnima pralinejema. Sodelovale so: Hiša čokolade Molinet, Passero Podeleželska čokoladnica, čokoladnice Aska, Lucifer, Rajska ptica, Radolška čokolada in Zavod Ivana Cankarja Vrhnika.
Ocenjevalno komisijo sta drugo leto zapored sestavljala slavni čokolatier Josef Zotter in njegova hči Julia. Poskusila in ocenila sta tako 14 pralinejev, ocenjevala pa sta videz, okus, tehnološko pripravo (zahtevnost, postopek izvedbe in izbiro surovin) ter izvirnost. Molinet se je prijavil na ocenjevanje s pralinejem snickers in pralinejem presenečenja, Aska z bučno dujo z malino ter pralinejem z juzujem in poprom. Lucifer s pralinejema potica in universe, Passero s temno pomarančo in belim pehtranom, Zavod Ivana Cankarja Vrhnika s pralinjema tepka in kofe, Rajska ptica s trufel s črnim tartufom ter juzu limona in pistacija, Radolška čokolada pa je svojima pralinejema nadela še res zanimivi imeni: kozja izbira – dobra izbira in jack sparrow.
Ocenjevalca sta ves čas poudarjala visoko kakovost vseh prijavljenih izdelkov, zato je bila odločitev o končnem zmagovalcu izjemno izenačena. Na koncu so na podlagi točkovanja kar štirje pralineji dobili 19 točk od možnih dvajsetih. To so bile snickers, juzu in poper, juzu limona in pistacija ter kozja izbira – dobra izbira. Ti so se uvrstili v finalni izbor, kjer so določili vrstni red. Na prvo mesto se je zavihtel praline snickers izdelovalca Hiša čokolade Molinet iz Krope, saj sta ocenjevalca prepričali dovršena in zahtevna izdelava ter izbira sestavin, kjer je do izraza prišla izdelava domačih past in arašidovega masla. Svojo odločitev sta povzela z izjavo, da je to praline, pri katerem ne bi prav ničesar spremenila. Drugo mesto je zasedel praline kozja izbira – dobra izbira, izdelan v Radolški čokoladi. »Srebro« je osvojila predvsem zaradi posebnega karakterja, ki ga da kozja skuta, in pa zaradi dovršene izvedbe in videza. Na tretjem mestu pa je pristal juzu in poper čokoladnice Aska. Prepričali so okus, ki so ga odlično izpolnili doma izdelana pasta, hkrati pa tudi tekstura in videz pralineja. Nehvaležno četrto mesto je na koncu pripadlo pralineju juzu limona in pistacija iz čokoladnice Rajska ptica, ki je bil po okusu sicer izjemen, nekoliko slabšo oceno pa je dobil na račun manj dovršenega videza in izbire sestavin.
Josef in Julia Zotter sta posebej pohvalila še praline bučna duja z malino in nista skrivala navdušenja nad kakovostjo izdelkov slovenskih čokoladnic in izborom lokalnih sestavin. Prav lokalne sestavine in izdelava lastnih past iz kakovostnih sestavin ter naravne barve, menita, so tisto, kar nadgradi kakovost pralineja. Pa seveda je ob tem pomemben tudi izbor čokolade, pri čemer pa vidita še možnost napredka in večje raznolikosti.
In kakšen je zmagovalni praline? Lupina je izdelana iz bele čokolade. Polnilo je iz treh komponent: na vrhu je slana karamela, narejena s piransko soljo, ki jo je Maks Pogačnik, mladi čokolatier, ki nadaljuje delo svojega pokojnega očeta, izdelal sam. V sredino je dodal arašidovo giandujo, arašidovo praline pasto, ki jo je prav tako izdelal sam iz sladkorja in arašidov. Za hrustljavost je dodano polnilo iz vafljev za kornete.