Testenine z morskimi dobrotami

Testenine, nekaj zelenjave in dodatek morskih do­brot. Enostaven, a izvrsten obrok za začetek toplejših dni.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke rožmarina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še pet minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Za pripravo testenin s kozicami in brokolijem potrebujemo: 400 g testenin, 400 g odtajanih repkov kozic, 1 skodelico brokolija, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 4 žlice limoninega soka, šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. Na isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo na cvetke narezan brokoli, sesekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Posolimo in popopramo ter pražimo 5–10 minut, da se brokoli zmehča. Testenine stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejane testenine stresemo v ponev k brokoliju, dodamo pečene repke rakcev, nasekljan peteršilj ter prilijemo limonin sok in vodo od kuhanja testenin. Premešamo in kuhamo še minuto, da voda izhlapi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Kranjčani hvaležni Tržičanom

Damijan Perne se je Tržiču zahvalil za sprejem odpadkov iz Kranja. Tuji problemi jih ne zanimajo, je trdil Pavel Rupar.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / torek, 22. september 2015 / 14:29

Mamut v kamniških krajih

Kamnik – V Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik bodo danes, 22. septembra, ob 19. uri večer posvetili knjigi z naslovom Mamut v naših krajih. Knjigo, ki govori o naključnem odkritju okostja mamuta l...

Šport / torek, 22. september 2015 / 14:05

Zanesljiva zmaga Triglava

Domžale, Kranj – Nogometaši v prvi SNL Telekom so odigrali tekme 10. kroga. Domžalčani so gostili Luko Koper in zmagali z 1 : 0. S 25 točkami vodi Olimpija, Gorica ima na drugem mestu 21 točk, Domž...

Razvedrilo / torek, 22. september 2015 / 20:43

Lovilci valov

Mlada gorenjska štiričlanska alter-rokovska zasedba Le Serpentine je z izdajo prvega albuma Ujemi val dosegla eno izmed pomembnih prelomnic na svoji glasbeni poti.

Gospodarstvo / torek, 22. september 2015 / 19:48

Konec stečajne grožnje za Elan

Podjetje je vrnilo tako imenovano nedovoljeno državno pomoč v višini dvanajstih milijonov evrov. »Novi lastniki smo družbi Elan izkazali podporo pri vračilu državne pomoči in s tem dejanjem je Elan op...

GG Plus / torek, 22. september 2015 / 13:13

Vse življenje je pisala dnevnik

Zagotovo je prava redkost, da mati in hči napišeta knjigo o svoji materi oziroma babici. Bi lahko govorili o naključju, ko gre za tri generacije žensk, ki so se zapisale književnosti in jeziku in se v...