Tudi kruh pride na mizo v različnih okusih, barvah in velikostih. / Foto: Alenka Brun

Več okusa in manj ostankov

Začenja se najokusnejši teden pomadi. Med 24. marcem in 2. aprilom bo ponovno potekal Teden restavracij, ko izbrane gostilne in restavracije po vsej Sloveniji goste razvajajo s posebnimi meniji po enotni ceni. Cena menijev bo letos 23 evrov z dodatkom za kakovost v najbolje ocenjenih restavracijah – pet evrov v restavracijah s tremi in več srčki ter dva evra v restavracijah z dvema srčkoma. Na Tednu restavracij namreč lahko sodelujejo samo najboljše ocenjene restavracije – po izboru kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja in iskalnika najboljših slovenskih gostiln ter restavracij Izbor okusov (www.vivi.si). Merilo kakovosti so srčki in metodologija ocenjevanja, ki je objavljena na omenjeni spletni strani.

Vseh sodelujočih restavracij in gostiln je letos 108, sedem jih sodeluje prvič. Pri slednjih opažajo kakovost, ki nazorno kaže napredek slovenske kulinarike. Med okoli dvajset gorenjskimi restavracijami letos prvič sodelujeta restavracija hotela Bled Rose in pa Pino Alpino iz Kranjske Gore.

V pomladnem Tednu restavracij sodelujeta tudi dve restavraciji z Michelinovo zvezdico: Restavracija Strelec in Hiša Linhart. Poudarek letošnjega tako pomladnega kot jesenskega Tedna restavracij pa je: več okusa, manj ostankov.

Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij: »O trajnostni naravnanosti so nas polna usta, toda zavržene hrane in odpadkov je vedno več. Teden restavracij je priložnost, da chefinje in chefi s svojimi meniji dokažejo ravno obratno. Za govoričenje o skrbi za okolje in trajnostni razvoj je že prepozno, zdaj so potrebna le še dejanja. Skuhali bodo tako okusno, da bodo manj zavrgli, več ponovno uporabili in da njihovi gostje ne bodo nič pustili. To bo sicer skromen, toda množičen prispevek Tedna restavracij naši skupni prihodnosti. V lanskem letu je Teden restavracij spomladi in jeseni privabil skupno več kot 110 tisoč gostov!«

Sprejemanje rezervacij za pomladni Teden restavracij se je začelo sicer že pred dobrim tednom, tako da je treba verjetno za tiste najbolj zaželene pohiteti, vse informacije o načinu rezervacije, sodelujočih restavracijah, razpoložljivih mestih in izboru menijev pa so dostopne na spletni strani Tedna restavracij.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 28. november 2014 / 16:43

Špela & Gregor, št. 4

Špela & Gregor, 28. november 2014, št. 4

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 20. februar 2007 / 06:00

Podarjeno za vedno

Ti nisi več najina hči, ti si pokvarjenka, kurba, razočarala si naju. Izdala si najine načrte, upanja, najin trud.

Kranj / torek, 20. februar 2007 / 06:00

Skupaj za pet milijonov evrov

Kranj – V začetku minulega tedna je Regionalno razvojno agencijo Gorenjske (BSC Kranj) obiskala 11-članske delegacija iz pokrajin Ravenne in Ferrare. Cilj sestanka je bil, da se v...

Slovenija / torek, 20. februar 2007 / 06:00

Urediti upravljanje Blejskega otoka

Ljubljana - Konec tedna je poslanka LDS Majda Širca ministru za kulturo dr. Vasku Simonitiju poslala javni poziv v zvezi z upravljanjem Blejskega otoka. V njem opozarja, da jo moti...

Slovenija / torek, 20. februar 2007 / 06:00

Računsko sodišče o vrtcih

Ljubljana - Računsko sodišče je pod drobnogled vzelo stanje v slovenskih vrtcih. V revizijskem poročilu za obdobje od leta 2003 do 2006 je ugotovilo, da so starši in otroci zadovol...

Slovenija / torek, 20. februar 2007 / 06:00

Letos devet državnih proslav

Ljubljana - Vlada je na zadnji seji potrdila koledar letošnjih državnih proslav. Dve sta že mimo, januarska dobrodošlica evru in februarski kulturni praznik, sledijo pa še 27. apri...