Orehova rulada / Foto: Erika Jesenko

Rulade

Priprava rulade, ki lahko prijetno popestri skodelico čaja ali kave, je preprosta in hitra. Pripravimo jo lahko na mnogo načinov, z različnimi kombinacijami biskvita in nadevov.

Za pripravo orehove rulade brez moke potrebujemo: 8 žlic mletih orehov, 8 žlic sladkorja, 8 jajc, 1 velik lonček (400 g) kisle smetane.

Rumenjake in beljake ločimo. K rumenjakom primešano štiri žlice sladkorja ter jih stepemo v penasto zmes. K beljakom primešamo preostali sladkor in jih stepemo v čvrst sneg. V sneg vmešamo rumenjakovo maso in nazadnje še mlete orehe. Maso razporedimo na pekač, prekrit s papirjem za peko, in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 15 minut. Pečen biskvit prevrnemo na vlažno čisto kuhinjsko krpo ter odstranimo peki papir. Skupaj s krpo zavijemo v rulado in pustimo, da se ohladi. Ohlajen biskvit premažemo s kislo smetano ter ponovno zvijemo v rulado.

Za priprave bučne rulade potrebujemo: 1 skodelico bučnega pireja (približno 0,5 kg), 150 g grškega ali drugega gostejšega jogurta, 200 g moke, 3 jajca, 150 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1 žličko cimeta, ščep muškatnega oreščka, ščep soli, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico ruma, 1 skodelico poljubne sadne marmelade.

Skupaj zmešamo moko, cimet, muškatni orešček, vaniljev sladkor ter sol. Jajca penasto umešamo skupaj sladkorjem. Ko masa naraste na dvojno količino, ji primešamo bučni pire, jogurt, limonin sok ter rum. Nazadnje postopoma vmešamo še mešanico moke. Maso razporedimo na pekač, prekrit s papirjem za peko, in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 15 minut. Pečen biskvit prevrnemo na vlažno čisto kuhinjsko krpo ter odstranimo peki papir. Skupaj s krpo zavijemo v rulado in pustimo, da se ohladi. Ohlajen biskvit premažemo z marmelado ter ponovno zvijemo v rulado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 29. november 2023 / 14:51

Zaščita v torbici

V zadnjem času so pogoste novice o napadih na osebe, zato je vprašanje o varnosti na mestu.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 21. marec 2023 / 21:31

Preventivna akcija, namenjena motoristom

Kranj – Ta teden poteka nacionalna preventivna akcija Varno z motorjem, ki jo koordinira agencija za varnost prometa. Agencija in policija opozarjata voznike enoslednih vozil (motoristi, kolesarji,...

GG Plus / torek, 21. marec 2023 / 21:30

Bil sem ubog otrok, ker sem imel slabe starše

»Očetov prijatelj, ki je živel v isti ulici, si je o meni izmišljeval grozljive stvari. Na primer, da sem, ko sem ga srečala, pred njim dvignila obleko in mu kazala rito. Doma so mu zmeraj...

Razvedrilo / torek, 21. marec 2023 / 21:27

Več okusa in manj ostankov

Začenja se najokusnejši teden pomadi. Med 24. marcem in 2. aprilom bo ponovno potekal Teden restavracij, ko izbrane gostilne in restavracije po vsej Sloveniji goste razvajajo s posebnimi meniji po...

Gospodarstvo / torek, 21. marec 2023 / 21:26

Predavanja »v živo« in na spletu

Kranj – Oddelek za kmetijsko svetovanje pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Kranj bo do začetka subvencijske kampanje 31. marca pripravil na Gorenjskem še več predavanj, na katerih bo kmetom predstavil...

Radovljica / torek, 21. marec 2023 / 21:25

Izbrali najboljše fotografije

Radovljica – Žirija, ki jo je tokrat vodil fotograf Izidor Jesenko, je izbrala najboljše fotografije natečaja Dogodki v občini Radovljica. Natečaj sta že 14. leto zapored pripravila občina in Fotog...