Buratta v živopisni družbi češnjevcev / Foto: Alenka Brun

Živobarvno kosilo

Res velja, da včasih jemo z očmi. V obeh primerih – ko smo lačni ali ne – nas rade premamijo barve, lep krožnik, izvirno predstavljena jed na njem.

Tokrat sem se odločila, da grem na kosilo v restavracijo Hiše Linhart v Radovljici, k Urošu Štefelinu, glavni kuhalnici Hiše Linhart, prejemnice Michelinove in zelene zvezdice. Nudijo t. i. bistrojsko kosilo »za ta domače«, kjer se lahko odločiš za dvoje kombinacij treh hodov, izbereš tudi štiri- ali pethodni meni. Odločila sem se za trihodnega: predjed, glavno jed in sladico. Najprej je na mizo prispel telečji tatar iz Mlinaričine teletine, na krožniku pa so mu delali družbo majoneza kostnega mozga, Golarjev pinjenec in Odolnjekov sir, kvas in zeliščno olje. Potem sem izbrala file Zupanove jezerske postrvi s cvetačno kremo in vloženo cvetačo, testenino, polnjeno z Markovo rdečo polento trdinko in Odolnjekovim mohantom ter belo ribjo omako. Sladico pa so poimenovali bela čokoladna Radolca (buča, jabolka, ajda, bela čokolada). Prijazni natakar mi je sicer takoj ponudil vina za k jedem, a ker je bil čas kosila in pred menoj še delovno popoldne, se zanje nisem odločila. Tudi količinsko so bile porcije ravno pravšnje, da me hrana ni zazibala v (prijetno) utrujenost, temveč sem lahko aktivno nadaljevala dan. V primeru, da si res lačen, pa pač izbereš meni z več hodi – cene se gibljejo med trideset in petdeset evri.

Je pa nekaj dni kasneje naneslo, da sva se s prijateljico odločili, da greva za 8. marec na kosilo nekam v Kranju. Prav veliko nisva razmišljali, izbrali sva Restavracijo in kavarno Brioni. Obed se je začel z izjemno okusno kombinacijo, že na pogled tako vabljivo, da jo enostavno zmažeš, ne da bi vmes velikokrat vdihnil. Za predjed so namreč tokrat postregli sir buratta na pečenih češnjevih paradižnikih z zelišči. Čemaževo juho s skutnim štrukeljcem sva preskočili, za glavno jed pa so damam za njihov praznik namenili hobotnico z žara na žafranovem krompirjevem pireju s škampovo omako, lahko pa so izbrale tudi telečja lička na gorčičnem pireju z vinsko omako in zelenjavo. Slednja jed je bila najverjetneje namenjena moški polovici, če se je na kosilu oglasil par. Midve sva se odločili za hobotnico, uživali v tišini kosila, ker sva pridno jedli, pa čeprav sva obe precej zgovorni. Na koncu pa sva se posladkali še s pomladno jogurtovo pavlovo, kar se mi je zdela lahka različica sicer te priljubljene bogate slaščice.

In da ne pozabim: prihaja spomladanski Teden restavracij – med 24. marcem in 2. aprilom 2023. Rezervacije so se odprle včeraj, več o sodelujočih restavracijah, ceni in menijih pa lahko preberete na spletni strani Tedna restavracij.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 14. marec 2020 / 10:57

Okužba z virusom potrjena tudi v leški šoli

Na Osnovni šoli F. S. Finžgarja Lesce je bila pri zaposleni potrjena okužba z virusom covid-19. Nova vlada je ustanovila krizni štab za zajezitev in obvladovanje epidemije. Slovenska karitas pa vabi m...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 14. marec 2023 / 07:00

Jeseničani si lahko že danes zagotovijo polfinale

Jesenice – Hokejisti moštva SIJ Acroni Jesenice so zmagali tudi na tretji četrtfinalni tekmi Alpske hokejske lige. V domači Podmežakli so bili od Vipitena v soboto zvečer boljši s 3 : 0 in v četrtf...

Avtomobilizem / torek, 14. marec 2023 / 20:39

Četrt stoletja Toyotinih hibridov

Hibridi predstavljajo pot do povsem baterijskih električnih vozil.

Kranj / torek, 14. marec 2023 / 20:39

Kranj v pilotnem projektu

Kranj – Mestno občino Kranj (MOK) so izbrali za testiranje in izvajanje inovativnih pristopov za razogljičenje mesta v okviru dvoletnega programa Pilot Cities, ki ga financira Evropska unija in je...

Žirovnica / torek, 14. marec 2023 / 18:19

Spletle copatke za dojenčke

Žirovnica – Prostovoljke Društva upokojencev Žirovnica so v okviru sekcije pletenja in kvačkanja spletle copatke, ki so jih podarile Občini Žirovnica za dojenčke, rojene v njihovi občini. Občina Ži...

Zanimivosti / torek, 14. marec 2023 / 18:18

Gregorčki ponovno na Belici

Tradicionalno praznovanje gregorjevega je letos v preddvorski občini potekalo na Zgornji Beli. Spuščanje gregorčkov se je tako z jezera Črnava preselilo na potok Belica. Dogodek so poimenovali Vuč u v...