Buratta v živopisni družbi češnjevcev / Foto: Alenka Brun

Živobarvno kosilo

Res velja, da včasih jemo z očmi. V obeh primerih – ko smo lačni ali ne – nas rade premamijo barve, lep krožnik, izvirno predstavljena jed na njem.

Tokrat sem se odločila, da grem na kosilo v restavracijo Hiše Linhart v Radovljici, k Urošu Štefelinu, glavni kuhalnici Hiše Linhart, prejemnice Michelinove in zelene zvezdice. Nudijo t. i. bistrojsko kosilo »za ta domače«, kjer se lahko odločiš za dvoje kombinacij treh hodov, izbereš tudi štiri- ali pethodni meni. Odločila sem se za trihodnega: predjed, glavno jed in sladico. Najprej je na mizo prispel telečji tatar iz Mlinaričine teletine, na krožniku pa so mu delali družbo majoneza kostnega mozga, Golarjev pinjenec in Odolnjekov sir, kvas in zeliščno olje. Potem sem izbrala file Zupanove jezerske postrvi s cvetačno kremo in vloženo cvetačo, testenino, polnjeno z Markovo rdečo polento trdinko in Odolnjekovim mohantom ter belo ribjo omako. Sladico pa so poimenovali bela čokoladna Radolca (buča, jabolka, ajda, bela čokolada). Prijazni natakar mi je sicer takoj ponudil vina za k jedem, a ker je bil čas kosila in pred menoj še delovno popoldne, se zanje nisem odločila. Tudi količinsko so bile porcije ravno pravšnje, da me hrana ni zazibala v (prijetno) utrujenost, temveč sem lahko aktivno nadaljevala dan. V primeru, da si res lačen, pa pač izbereš meni z več hodi – cene se gibljejo med trideset in petdeset evri.

Je pa nekaj dni kasneje naneslo, da sva se s prijateljico odločili, da greva za 8. marec na kosilo nekam v Kranju. Prav veliko nisva razmišljali, izbrali sva Restavracijo in kavarno Brioni. Obed se je začel z izjemno okusno kombinacijo, že na pogled tako vabljivo, da jo enostavno zmažeš, ne da bi vmes velikokrat vdihnil. Za predjed so namreč tokrat postregli sir buratta na pečenih češnjevih paradižnikih z zelišči. Čemaževo juho s skutnim štrukeljcem sva preskočili, za glavno jed pa so damam za njihov praznik namenili hobotnico z žara na žafranovem krompirjevem pireju s škampovo omako, lahko pa so izbrale tudi telečja lička na gorčičnem pireju z vinsko omako in zelenjavo. Slednja jed je bila najverjetneje namenjena moški polovici, če se je na kosilu oglasil par. Midve sva se odločili za hobotnico, uživali v tišini kosila, ker sva pridno jedli, pa čeprav sva obe precej zgovorni. Na koncu pa sva se posladkali še s pomladno jogurtovo pavlovo, kar se mi je zdela lahka različica sicer te priljubljene bogate slaščice.

In da ne pozabim: prihaja spomladanski Teden restavracij – med 24. marcem in 2. aprilom 2023. Rezervacije so se odprle včeraj, več o sodelujočih restavracijah, ceni in menijih pa lahko preberete na spletni strani Tedna restavracij.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Vzhodna Gorenjska / četrtek, 17. januar 2019 / 12:10

Potrdili projekte

Lokalna akcijska skupina Za mesto in vas je konec lanskega leta potrdila šest projektov za razvoj na območju občin Medvode, Domžale, Komenda, Mengeš, Trzin in Vodice v skupni vrednosti skoraj šeststo...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 3. julij 2008 / 07:00

Navdušile tudi v vazah

V Arboretumu so se na petem rožnem dnevu zbrali ljubitelji vrtnic iz vse Slovenije.

Zanimivosti / četrtek, 3. julij 2008 / 07:00

Traktoristi presenetili Jožeta

Glinje pri Cerkljah - Na praznik državnosti 25. junija je bil Jože Jerič, po domače Ajdovčev iz Glinj pri Cerkljah, star 50 let. Jože je najbolj znan kot mehanik in servis...

Kranj / četrtek, 3. julij 2008 / 07:00

Še varnejši na poti v šolo

Predoslje - V želji, da bi bilo prečkanje cest na prehodih za pešce v neposredni bližini šol oziroma vrtcev za še bolj varno, so pri Mestni občini Kranj poskrbeli za nov varnostn...

Kranj / četrtek, 3. julij 2008 / 07:00

Tavčarjeva je spet zaživela

Minulo soboto Kranj še malo ni bil dolgočasno mesto, da je bilo veselo, tudi ko se zmračilo, pa so poskrbeli v Tavčarjevi ulici.

Zanimivosti / četrtek, 3. julij 2008 / 07:00

Jurčki dveh generacij

Štefanja Gora - Gobarji so letos že prišli na svoj račun. Tudi Peter Kvas iz Čirč pri Kranju je letos že nekajkrat gobaril, najraje po gozdovih na Štefanji Gori, koder se je tudi...