Buratta v živopisni družbi češnjevcev / Foto: Alenka Brun

Živobarvno kosilo

Res velja, da včasih jemo z očmi. V obeh primerih – ko smo lačni ali ne – nas rade premamijo barve, lep krožnik, izvirno predstavljena jed na njem.

Tokrat sem se odločila, da grem na kosilo v restavracijo Hiše Linhart v Radovljici, k Urošu Štefelinu, glavni kuhalnici Hiše Linhart, prejemnice Michelinove in zelene zvezdice. Nudijo t. i. bistrojsko kosilo »za ta domače«, kjer se lahko odločiš za dvoje kombinacij treh hodov, izbereš tudi štiri- ali pethodni meni. Odločila sem se za trihodnega: predjed, glavno jed in sladico. Najprej je na mizo prispel telečji tatar iz Mlinaričine teletine, na krožniku pa so mu delali družbo majoneza kostnega mozga, Golarjev pinjenec in Odolnjekov sir, kvas in zeliščno olje. Potem sem izbrala file Zupanove jezerske postrvi s cvetačno kremo in vloženo cvetačo, testenino, polnjeno z Markovo rdečo polento trdinko in Odolnjekovim mohantom ter belo ribjo omako. Sladico pa so poimenovali bela čokoladna Radolca (buča, jabolka, ajda, bela čokolada). Prijazni natakar mi je sicer takoj ponudil vina za k jedem, a ker je bil čas kosila in pred menoj še delovno popoldne, se zanje nisem odločila. Tudi količinsko so bile porcije ravno pravšnje, da me hrana ni zazibala v (prijetno) utrujenost, temveč sem lahko aktivno nadaljevala dan. V primeru, da si res lačen, pa pač izbereš meni z več hodi – cene se gibljejo med trideset in petdeset evri.

Je pa nekaj dni kasneje naneslo, da sva se s prijateljico odločili, da greva za 8. marec na kosilo nekam v Kranju. Prav veliko nisva razmišljali, izbrali sva Restavracijo in kavarno Brioni. Obed se je začel z izjemno okusno kombinacijo, že na pogled tako vabljivo, da jo enostavno zmažeš, ne da bi vmes velikokrat vdihnil. Za predjed so namreč tokrat postregli sir buratta na pečenih češnjevih paradižnikih z zelišči. Čemaževo juho s skutnim štrukeljcem sva preskočili, za glavno jed pa so damam za njihov praznik namenili hobotnico z žara na žafranovem krompirjevem pireju s škampovo omako, lahko pa so izbrale tudi telečja lička na gorčičnem pireju z vinsko omako in zelenjavo. Slednja jed je bila najverjetneje namenjena moški polovici, če se je na kosilu oglasil par. Midve sva se odločili za hobotnico, uživali v tišini kosila, ker sva pridno jedli, pa čeprav sva obe precej zgovorni. Na koncu pa sva se posladkali še s pomladno jogurtovo pavlovo, kar se mi je zdela lahka različica sicer te priljubljene bogate slaščice.

In da ne pozabim: prihaja spomladanski Teden restavracij – med 24. marcem in 2. aprilom 2023. Rezervacije so se odprle včeraj, več o sodelujočih restavracijah, ceni in menijih pa lahko preberete na spletni strani Tedna restavracij.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 29. november 2007 / 07:00

Vtisi iz Šanghaja

Ples prvih snežink v nedeljo me je popeljal skozi zgodbe, ki sem jih v enem mesecu in pol eno za drugo strnila v veliko zgodbo mojega (in sedaj, ko to berete tudi Vašega) življenja. Rada bi delila...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Obletnica reševanja s helikopterjem

Emil Herlec je bil kot plezalec in reševalec tesno povezan z gorami. Je soustanovitelj Gorske reševalne službe Postaje Kranj in začetnik helikopterskega reševanja.

Kranj / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Plešejo že skoraj 30 let

Folklorna skupina Iskraemeco je s folklornim večerom predstavila plese, ki so se jih naučili v enem letu. Obenem se že pripravljajo na 30. obletnico delovanja skupine, ki jo bodo praznovali prihodnje...

Splošno / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Ljudi bi radi pripravili do druženja

Poleg parkiranja krajane v KS bratov Smuk najbolj jezi kos neurejenega zasebnega zemljišča med pošto in bloki, ki je v slabem vremenu ena sama velika luža.

Kranj / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Cenijo njihovo delo

V krajevni skupnosti bratov Smuk od leta 2003 podeljujejo priznanja zaslužnim krajanom. Nazadnje nagradili Osnovno šolo Matije Čopa.

Splošno / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Več zelenic in otroških igrišč

V anketi smo prebivalce Krajevne skupnosti Bratov Smuk v Kranju spraševali, kaj najbolj pogrešajo v domačem okolju krajevne skupnosti. Kar 51 odstotkov vprašanih želi več zelenic, 17 odstotkov an...