Buratta v živopisni družbi češnjevcev / Foto: Alenka Brun

Živobarvno kosilo

Res velja, da včasih jemo z očmi. V obeh primerih – ko smo lačni ali ne – nas rade premamijo barve, lep krožnik, izvirno predstavljena jed na njem.

Tokrat sem se odločila, da grem na kosilo v restavracijo Hiše Linhart v Radovljici, k Urošu Štefelinu, glavni kuhalnici Hiše Linhart, prejemnice Michelinove in zelene zvezdice. Nudijo t. i. bistrojsko kosilo »za ta domače«, kjer se lahko odločiš za dvoje kombinacij treh hodov, izbereš tudi štiri- ali pethodni meni. Odločila sem se za trihodnega: predjed, glavno jed in sladico. Najprej je na mizo prispel telečji tatar iz Mlinaričine teletine, na krožniku pa so mu delali družbo majoneza kostnega mozga, Golarjev pinjenec in Odolnjekov sir, kvas in zeliščno olje. Potem sem izbrala file Zupanove jezerske postrvi s cvetačno kremo in vloženo cvetačo, testenino, polnjeno z Markovo rdečo polento trdinko in Odolnjekovim mohantom ter belo ribjo omako. Sladico pa so poimenovali bela čokoladna Radolca (buča, jabolka, ajda, bela čokolada). Prijazni natakar mi je sicer takoj ponudil vina za k jedem, a ker je bil čas kosila in pred menoj še delovno popoldne, se zanje nisem odločila. Tudi količinsko so bile porcije ravno pravšnje, da me hrana ni zazibala v (prijetno) utrujenost, temveč sem lahko aktivno nadaljevala dan. V primeru, da si res lačen, pa pač izbereš meni z več hodi – cene se gibljejo med trideset in petdeset evri.

Je pa nekaj dni kasneje naneslo, da sva se s prijateljico odločili, da greva za 8. marec na kosilo nekam v Kranju. Prav veliko nisva razmišljali, izbrali sva Restavracijo in kavarno Brioni. Obed se je začel z izjemno okusno kombinacijo, že na pogled tako vabljivo, da jo enostavno zmažeš, ne da bi vmes velikokrat vdihnil. Za predjed so namreč tokrat postregli sir buratta na pečenih češnjevih paradižnikih z zelišči. Čemaževo juho s skutnim štrukeljcem sva preskočili, za glavno jed pa so damam za njihov praznik namenili hobotnico z žara na žafranovem krompirjevem pireju s škampovo omako, lahko pa so izbrale tudi telečja lička na gorčičnem pireju z vinsko omako in zelenjavo. Slednja jed je bila najverjetneje namenjena moški polovici, če se je na kosilu oglasil par. Midve sva se odločili za hobotnico, uživali v tišini kosila, ker sva pridno jedli, pa čeprav sva obe precej zgovorni. Na koncu pa sva se posladkali še s pomladno jogurtovo pavlovo, kar se mi je zdela lahka različica sicer te priljubljene bogate slaščice.

In da ne pozabim: prihaja spomladanski Teden restavracij – med 24. marcem in 2. aprilom 2023. Rezervacije so se odprle včeraj, več o sodelujočih restavracijah, ceni in menijih pa lahko preberete na spletni strani Tedna restavracij.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 4. maj 2021 / 08:23

Jezersko več dni brez okužbe

Delež pozitivnih izvidov PCR-testov na koronavirus se je v prejšnjem tednu v primerjavi s tednom poprej v državi nekoliko zvišal. Kako je na Gorenjskem? Predsednik vlade Janez Janša glede na najave do...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 1. januar 2009 / 07:00

Zadnja je bila Vita, prvi pa Urban

Na prehodu iz leta 2008 v leto 2009 je bilo v kranjski porodnišnici zelo živahno, saj se je le dobre pol ure pred polnočjo rodila Vita, slabe pol ure po polnoči pa je na svet prijokal Urban.

Kronika / četrtek, 1. januar 2009 / 07:00

Kriminal

Roparja poštarja takoj ujeli Jesenice – V ponedeljek ob 8.30 so na Jesenicah oropali poštarja. Policisti so kaj hitro prijeli dva osumljenca. Kot nam...

Zanimivosti / četrtek, 1. januar 2009 / 07:00

Jaslice pod Marijinim znamenjem

Člani Prosvetnega društva Sotočje so v božičnem času na Mestnem trgu pod Marijino znamenje postavili jaslice.

Bled / četrtek, 1. januar 2009 / 07:00

V teh dneh hoteli povsem polni

Bled - Na Bledu je v teh prazničnih dneh le težko dobiti prazno sobo. »Hoteli so zasedeni skoraj do zadnje sobe, kakšna soba je še prosta le pri zasebnikih,« je razložila direkto...

Zanimivosti / četrtek, 1. januar 2009 / 07:00

Italijanu se je spet nasmehnila sreča

Kranjska Gora - Že drugič se je nekemu italijanskemu gostu Hitove igralnice Korona v Kranjski Gori nasmehnila izjemna sreča. Prejšnji teden je namreč že po drugi uri igranja zade...