Kruh z dodatkom buče in jabolka

V marsikateri kleti se skriva še kakšna buča, ki jo je treba porabiti, in jabolka. Oboje skupaj lahko koristno uporabimo tako, da jih vmešamo v testo za kruh. Rezultat bo čudovit, mehak in sočen kruh, poleg katerega ne bomo potrebovali veliko dodatkov, da ga bomo lahko pojedli.

Za pripravo kruha z dodatkom buče in jabolka potrebujemo: 300 g pšenične bele moke, 300 g pšenične polnozrnate moke, 200 g očiščene in olupljene buče, 1 večje jabolko, pol kocke kvasa, 250 ml mlačnega mleka, 50 g masla, 1 žličko soli, 2 žlici sladkorja, 1 žličko mletega cimeta.

Jabolka in bučno meso naribamo. Presejemo obe moki in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas ter ga potresemo z eno žličko sladkorja. Zalijemo z mlačnim mlekom in pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Nato dodamo še preostale sestavine: stopljeno in nekoliko ohlajeno maslo, naribano jabolko in bučo, cimet, sol ter preostali sladkor. Vse skupaj zgnetemo v testo in gnetemo še vsaj 10 minut. Če je testo premokro, dodamo še malo moke. Testo oblikujemo v kepo, ga položimo v pomokano posodo ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati eno uro, da testo naraste na dvojno količino. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in iz njega oblikujemo hlebček, ki ga položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Vzhajamo še eno uro. Pečemo v pečici, segreti na 220 °C, na spodnji rešetki 10 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 25 minut.

Nasvet: Preden postavimo kruh v pečico, po dnu pečice polijemo pol skodelice vode ali položimo nekaj ledenih kock. Iz vode se bo ustvarila para, ki bo poskrbela, da se bo kruh lažje dvignil, skorjica pa bo še bolj hrustljava.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 20. julij 2011 / 07:00

Najbolj so jo skupile vrtnine

Toča je na območju tržiške in nakelske občine oklestila kmetijske pridelke na 109 hektarjih površine. Najbolj so jo skupile vrtnine, še zlasti solata, ki je bila pripravljena "za rezat".

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 30. julij 2008 / 07:00

Kraljevala Petra in Petar

Na že 26. tradicionalni Kranjski noči je v petek s svojim nastopom presenetila svetlolasa lepotička Petra Slapar, sobota pa je kljub dežju z nastopom Petra Graša pod oder privabila kar lepo število ob...

Radovljica / sreda, 30. julij 2008 / 07:00

Javna debata o obnovi Koruznega mostu

Krajani zahtevajo, da se jih dejavneje vključi v načrte obnove Krope.

Zanimivosti / sreda, 30. julij 2008 / 07:00

Kolesa razdre do zadnjega vijaka

Jožef Baronik je navdušen ljubitelj starodobnikov - pozimi smuča na starih smučeh, poleti pa se vozi na kolesih, starejših od 50 let.

Gospodarstvo / sreda, 30. julij 2008 / 07:00

Pocenitev naftnih derivatov

Kranj - V torek so se v skladu z vladno uredbo spet spremenile maloprodajne cene naftnih derivatov, tokrat so se vse znižale. 95-oktanski motorni bencin se je pocenil za 5,1 cent...

Šport / sreda, 30. julij 2008 / 07:00

Najraje ima strm klanec

Simon Alič je na 11. gorskem teku na Grintovec osvojil tretje mesto, atlet iz Vinharij v Poljanski dolini pa je tudi državni prvak v gorskem teku navkreber.