Kruh z dodatkom buče in jabolka

V marsikateri kleti se skriva še kakšna buča, ki jo je treba porabiti, in jabolka. Oboje skupaj lahko koristno uporabimo tako, da jih vmešamo v testo za kruh. Rezultat bo čudovit, mehak in sočen kruh, poleg katerega ne bomo potrebovali veliko dodatkov, da ga bomo lahko pojedli.

Za pripravo kruha z dodatkom buče in jabolka potrebujemo: 300 g pšenične bele moke, 300 g pšenične polnozrnate moke, 200 g očiščene in olupljene buče, 1 večje jabolko, pol kocke kvasa, 250 ml mlačnega mleka, 50 g masla, 1 žličko soli, 2 žlici sladkorja, 1 žličko mletega cimeta.

Jabolka in bučno meso naribamo. Presejemo obe moki in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas ter ga potresemo z eno žličko sladkorja. Zalijemo z mlačnim mlekom in pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Nato dodamo še preostale sestavine: stopljeno in nekoliko ohlajeno maslo, naribano jabolko in bučo, cimet, sol ter preostali sladkor. Vse skupaj zgnetemo v testo in gnetemo še vsaj 10 minut. Če je testo premokro, dodamo še malo moke. Testo oblikujemo v kepo, ga položimo v pomokano posodo ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati eno uro, da testo naraste na dvojno količino. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in iz njega oblikujemo hlebček, ki ga položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Vzhajamo še eno uro. Pečemo v pečici, segreti na 220 °C, na spodnji rešetki 10 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 25 minut.

Nasvet: Preden postavimo kruh v pečico, po dnu pečice polijemo pol skodelice vode ali položimo nekaj ledenih kock. Iz vode se bo ustvarila para, ki bo poskrbela, da se bo kruh lažje dvignil, skorjica pa bo še bolj hrustljava.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / ponedeljek, 29. november 2010 / 07:00

Kijevčan svetovnega formata

Še en svetovno znan "Rus" je bil rojen v Ukrajini, namreč pisatelj in dramatik Mihail Bulgakov (1891 - 1940). Ne, Stalin ga ni preveč maral.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 23. februar 2023 / 22:04

Delo policistov pomembno, raznoliko, a tudi zahtevno

V sklopu informativnih dnevov so na Policijski akademiji obiskovalcem predstavili delo policista in pogoje za sprejem v policijo. Razložili so tudi potek prijave na razpis in izbirni postopek, kriteri...

Rekreacija / četrtek, 23. februar 2023 / 18:19

Vaje za raztezanje rok

V današnjem sklopu vaj nam je Janž pripravil pet vaj za raztezanje rok, ki se lahko izvajajo pred vadbo ali po njej oziroma večjem naporu. Pred aktivnostjo priporočamo raztezanje, saj se nam s tem...

Kultura / četrtek, 23. februar 2023 / 18:17

Slovenska umetnost

Pri Beletrini je izšla knjiga umetnostnega zgodovinarja Tomaža Brejca Čas prebujenja, Slovenska umetnost 1880–1918.

Kamnik / četrtek, 23. februar 2023 / 18:15

Prizidek prihodnje leto

V kamniškem domu starejših občanov se gradnje prizidka nadejajo v prihodnjem letu, letos pa bodo pridobili potrebno dokumentacijo. Če jim bodo kadrovske možnosti dopuščale, nameravajo še v tem mesecu...

Zanimivosti / četrtek, 23. februar 2023 / 18:11

Izkušene in izurjene tačke

V luči potresov, ki so nedavno prizadeli jugovzhod Turčije ter sosednjo Sirijo, je v ospredje ponovno prišel velik pomen reševalnih psov ter njihovih vodnikov. Njihovo usposabljanje nam je predstavil...