Kruh z dodatkom buče in jabolka

V marsikateri kleti se skriva še kakšna buča, ki jo je treba porabiti, in jabolka. Oboje skupaj lahko koristno uporabimo tako, da jih vmešamo v testo za kruh. Rezultat bo čudovit, mehak in sočen kruh, poleg katerega ne bomo potrebovali veliko dodatkov, da ga bomo lahko pojedli.

Za pripravo kruha z dodatkom buče in jabolka potrebujemo: 300 g pšenične bele moke, 300 g pšenične polnozrnate moke, 200 g očiščene in olupljene buče, 1 večje jabolko, pol kocke kvasa, 250 ml mlačnega mleka, 50 g masla, 1 žličko soli, 2 žlici sladkorja, 1 žličko mletega cimeta.

Jabolka in bučno meso naribamo. Presejemo obe moki in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas ter ga potresemo z eno žličko sladkorja. Zalijemo z mlačnim mlekom in pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Nato dodamo še preostale sestavine: stopljeno in nekoliko ohlajeno maslo, naribano jabolko in bučo, cimet, sol ter preostali sladkor. Vse skupaj zgnetemo v testo in gnetemo še vsaj 10 minut. Če je testo premokro, dodamo še malo moke. Testo oblikujemo v kepo, ga položimo v pomokano posodo ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati eno uro, da testo naraste na dvojno količino. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in iz njega oblikujemo hlebček, ki ga položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Vzhajamo še eno uro. Pečemo v pečici, segreti na 220 °C, na spodnji rešetki 10 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 25 minut.

Nasvet: Preden postavimo kruh v pečico, po dnu pečice polijemo pol skodelice vode ali položimo nekaj ledenih kock. Iz vode se bo ustvarila para, ki bo poskrbela, da se bo kruh lažje dvignil, skorjica pa bo še bolj hrustljava.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 23. december 2022 / 18:50

Lanišek zanesljivo najboljši

Pod žarometi so se na Bloudkovi velikanki v Planici za naslov državnega prvaka pomerili smučarski skakalci in skakalke, naslova prvakov pa sta si zaslužila Anže Lanišek in Nika Križnar.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 31. december 2010 / 07:00

Slovenci smo narod inovatorjev

Tomaž Pevc iz Trzina je direktor združenja slovenskih aktivnih inovatorjev in lastnik dveh patentiranih inovacij. S svojo drugo inovacijo, lučjo za potapljače, je navdušil tudi na nedavnem sejmu v Kuv...

GG Plus / petek, 31. december 2010 / 07:00

O srednjem veku za otroška ušesa

Kadar o neki zadevi ne vemo prav veliko, se je o njej mogoče za začetek podučiti iz knjig, ki jih avtorji in založniki označujejo z dodatkom, da so »za otroke«. Takšna je tudi knjiga

GG Plus / petek, 31. december 2010 / 07:00

Obirska šola bo ostala

Občinski svet v Železni Kapli/Eisenkappel je na zadnji letošnji seji sklenil v poslopju sedanje glavne šole ustanoviti nov šolski center. V dolini Lepene/Leppen bodo ljud...

Zanimivosti / petek, 31. december 2010 / 07:00

Športnika bosta varuha otrok

Mladi par, doma pri Sv. Duhu, oba še aktivna športnika, sta se odločila, da začneta z zasebnim varovanjem otrok.

Cerklje na Gorenjskem / petek, 31. december 2010 / 07:00

Višje sejnine

Cerklje - Precejšnje spremembe zakonodaje v zadnjih štirih letih so občinskemu svetu v Cerkljah narekovale, da sprejeme nov pravilnik o plačah in drugih prejemkih občinskih funkc...