Blaž Matijašević / Foto: Alenka Brun

Radovljiške fritule

Radovljičan Blaž Matijašević je v gostinstvu že dolgo. Tokrat smo nekaj besed z njim spregovorili v domačem kraju in med pripravo mišk, ki jim včasih reče tudi »radol'ške fritule«. Tudi prodaja jih – v lokalu in prodajalnici Fritula, ki stoji med trgovinicami ob vhodu na znameniti Linhartov trg.

»Več let sem razmišljal, da bi mestu ponudil nekaj zanimivega,« pripoveduje Matijašević. Ideja o ocvrti sladici mu je bila vedno bolj všeč in odločil se je, da jo uresniči. »Miške – kot jim pravimo pri nas – sicer poznamo iz otroštva, pripravljale so jih že naše mame,« nadaljuje in razloži, da se je odločil, da v Radovljici odpre Fritulo, lokal, kamor lahko pridete po miške in jih vzamete s seboj. V zimskem času ima sicer malo skrajšan delovnik, ko se začne sezona, ga najdete v lokalu vsak dan.

Ima kakšen svoj recept za miške, se jih je naučil pripravljati sam, kako je sploh začel ..., smo radovedni, saj ni ne pek ne slaščičar.

Zasmeje se, da je čisti samouk. Na začetku je imel celo idejo, da bi delal slane in sladke miške, a se je potem odločil, da ostane pri sladkih. Spomni se na zadnje ure pred odprtjem lokala, ko se mu je pravzaprav koncept, ki si ga je zamislil, podrl. »Do zadnjega dneva nisem imel recepta. Mislil sem, da bom delal kvašene miške. Ker v njih ni mleka in jajc, bi lahko bile tudi za vegane, sem razmišljal, a ko sem pokusil končni izdelek, to enostavno ni bilo tisto, kar sem si jaz zamislil – kakšne bi morale biti na pogled, kakšna naj bi bila okus in tekstura. Nobene mehkobe niso imele. Takrat mi je priskočil na pomoč šef kuhinje v gostilni Avguštin Anton Meglič … In tisti dan sem potem Fritulo odprl, mišk pa je zmanjkalo v pol ure,« pripoveduje Matijašević. Poudari še, da miške cvre sproti, zato je treba na porcijo tudi malo počakati, morda dobrih pet minut. »Postrežem sveže in jedo se tople. Kot otrokom nam je bilo sicer vseeno, če smo jih jedli mrzle, a najboljše so tople,« poudari.

Trenutno jih dela z jogurtom in skuto. Od jeseni 2021 do danes je recept za »radol'ške fritule« rahlo izpopolnil. Šest skorajda popolnoma okroglih sestavlja porcijo. Največ proda klasičnih, povaljanih v sladkorju in cimetu, otroci pa imajo radi take s temno in belo čokolado ter raznimi sladkimi dodatki. Poleti jih je stregel tudi s sladoledom, privoščite si lahko tudi take s hladno vaniljevo kremo in svežim oziroma sezonskim sadjem.

Pust se poslavlja, a Blaž Matijašević se s slastnimi in mehkimi radovljiškimi fritulami že veseli prihajajočega Festivala čokolade.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 9. junij 2015 / 10:45

Romantika: Al' beg ni bog

Kamnik – V Medobčinskem muzeju Kamnik, na Muzejski poti 3, v Kamniku, bo jutri, 10. junija, ob 19. uri na sporedu peto predavanje cikla Kulturna zgodovina (slikarstvo, glasba in literatura) od sred...

Objavljeno na isti dan


Kultura / nedelja, 4. oktober 2015 / 15:00

Hrup za odrom gre na festival

KUD Fofite iz Medvod s komedijo Hrup za odrom odhaja na 23. Novačanova gledališka srečanja v Trnovlje pri Celju.

Nasveti / nedelja, 4. oktober 2015 / 15:09

Najzahtevnejša pot do Triglavske planote

Bovški Gamsovec (2392 m) in čez Plemenice do Koče na Doliču (2151 m) – Plemenice so najzahtevnejša pot na Triglav. Nekoč se je imenovala Bambergova, saj so jo zgradili člani Nemško-avstrijskega planin...

Razvedrilo / nedelja, 4. oktober 2015 / 15:06

Pogumna Rebeka

Dekle se je odločilo, da tokrat širši javnosti ponudi še en košček sebe: pred časom je Rebeka Slovencem predstavila svoj parfum. Karaoke izziv z Bunderlo, Klepačem in Gustinčičem se je ustavil tudi v...

Šport / nedelja, 4. oktober 2015 / 14:54

Že poleti garali za zimo

Naši reprezentanci v smučarskih skokih sta zadovoljni z izkupičkom poletnih tekmovanj, kljub temu da pri SZS tudi letos zamujajo z izplačili in da še nimajo pogodb za novo sezono, pa so zadnje mesece...

Slovenija / nedelja, 4. oktober 2015 / 14:53

Nekateri varčevalni ukrepi odpravljeni

S predlaganimi spremembami socialnih zakonov vlada predlaga odpravo več varčevalnih ukrepov, ki so bili leta 2012 sprejeti z zakonom o uravnoteženju javnih financ.