Blaž Matijašević / Foto: Alenka Brun

Radovljiške fritule

Radovljičan Blaž Matijašević je v gostinstvu že dolgo. Tokrat smo nekaj besed z njim spregovorili v domačem kraju in med pripravo mišk, ki jim včasih reče tudi »radol'ške fritule«. Tudi prodaja jih – v lokalu in prodajalnici Fritula, ki stoji med trgovinicami ob vhodu na znameniti Linhartov trg.

»Več let sem razmišljal, da bi mestu ponudil nekaj zanimivega,« pripoveduje Matijašević. Ideja o ocvrti sladici mu je bila vedno bolj všeč in odločil se je, da jo uresniči. »Miške – kot jim pravimo pri nas – sicer poznamo iz otroštva, pripravljale so jih že naše mame,« nadaljuje in razloži, da se je odločil, da v Radovljici odpre Fritulo, lokal, kamor lahko pridete po miške in jih vzamete s seboj. V zimskem času ima sicer malo skrajšan delovnik, ko se začne sezona, ga najdete v lokalu vsak dan.

Ima kakšen svoj recept za miške, se jih je naučil pripravljati sam, kako je sploh začel ..., smo radovedni, saj ni ne pek ne slaščičar.

Zasmeje se, da je čisti samouk. Na začetku je imel celo idejo, da bi delal slane in sladke miške, a se je potem odločil, da ostane pri sladkih. Spomni se na zadnje ure pred odprtjem lokala, ko se mu je pravzaprav koncept, ki si ga je zamislil, podrl. »Do zadnjega dneva nisem imel recepta. Mislil sem, da bom delal kvašene miške. Ker v njih ni mleka in jajc, bi lahko bile tudi za vegane, sem razmišljal, a ko sem pokusil končni izdelek, to enostavno ni bilo tisto, kar sem si jaz zamislil – kakšne bi morale biti na pogled, kakšna naj bi bila okus in tekstura. Nobene mehkobe niso imele. Takrat mi je priskočil na pomoč šef kuhinje v gostilni Avguštin Anton Meglič … In tisti dan sem potem Fritulo odprl, mišk pa je zmanjkalo v pol ure,« pripoveduje Matijašević. Poudari še, da miške cvre sproti, zato je treba na porcijo tudi malo počakati, morda dobrih pet minut. »Postrežem sveže in jedo se tople. Kot otrokom nam je bilo sicer vseeno, če smo jih jedli mrzle, a najboljše so tople,« poudari.

Trenutno jih dela z jogurtom in skuto. Od jeseni 2021 do danes je recept za »radol'ške fritule« rahlo izpopolnil. Šest skorajda popolnoma okroglih sestavlja porcijo. Največ proda klasičnih, povaljanih v sladkorju in cimetu, otroci pa imajo radi take s temno in belo čokolado ter raznimi sladkimi dodatki. Poleti jih je stregel tudi s sladoledom, privoščite si lahko tudi take s hladno vaniljevo kremo in svežim oziroma sezonskim sadjem.

Pust se poslavlja, a Blaž Matijašević se s slastnimi in mehkimi radovljiškimi fritulami že veseli prihajajočega Festivala čokolade.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 18. januar 2008 / 07:00

Likovna razstava štirih

Retnje pri Tržiču - V galeriji gostišča Smuk v Retnjah bodo danes ob 18. uri odprli likovno razstavo, s katero se predstavljajo tržiški slikarji Simon Smuk, Niko Ahačič...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 9. februar 2016 / 00:04

Kramar poziva državo, naj odkupi bohinjske hotele

Bohinjski župan Franc Kramar je ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku poslal odprto pismo, v katerem državo poziva, naj preseka gordijski vozel z odkupom bohinjskih hotelov....

Razvedrilo / torek, 9. februar 2016 / 00:04

Moja mama kuha bolje

V ponedeljek boste lahko na Pop TV spremljali prvi del zabavnega kuharskega šova, ki so ga poimenovali Moja mama kuha bolje! V šovu bodo pod nadzorom svojih mam in po njihovih receptih kuhali njihovi...

Gospodarstvo / torek, 9. februar 2016 / 00:01

Sprostitve cen vendarle še ne bo

Vlada je na seji v sredo podaljšala sedanji model oblikovanja cen naftnih derivatov še za dva meseca.

Kronika / torek, 9. februar 2016 / 00:00

Višje sodišče v celoti potrdilo sodbo

Višje sodišče v Ljubljani je v celoti potrdilo prvostopenjsko sodbo okrajnega sodišča v Škofji Loki v postopku zoper nekdanjega vodjo AMZS Lesce Florjana Gašperina in soobtožene, vključno z izrečenimi...

Naklo / ponedeljek, 8. februar 2016 / 22:15

Domačim prednost pri uporabi dvoran

Za uporabo dvoran v gasilskem domu v Dupljah in dvorane v domu Janeza Filipiča v Naklem je veliko zanimanja, zato je občinski svet sprejel cenik in pravilnik o uporabi.