Blaž Matijašević / Foto: Alenka Brun

Radovljiške fritule

Radovljičan Blaž Matijašević je v gostinstvu že dolgo. Tokrat smo nekaj besed z njim spregovorili v domačem kraju in med pripravo mišk, ki jim včasih reče tudi »radol'ške fritule«. Tudi prodaja jih – v lokalu in prodajalnici Fritula, ki stoji med trgovinicami ob vhodu na znameniti Linhartov trg.

»Več let sem razmišljal, da bi mestu ponudil nekaj zanimivega,« pripoveduje Matijašević. Ideja o ocvrti sladici mu je bila vedno bolj všeč in odločil se je, da jo uresniči. »Miške – kot jim pravimo pri nas – sicer poznamo iz otroštva, pripravljale so jih že naše mame,« nadaljuje in razloži, da se je odločil, da v Radovljici odpre Fritulo, lokal, kamor lahko pridete po miške in jih vzamete s seboj. V zimskem času ima sicer malo skrajšan delovnik, ko se začne sezona, ga najdete v lokalu vsak dan.

Ima kakšen svoj recept za miške, se jih je naučil pripravljati sam, kako je sploh začel ..., smo radovedni, saj ni ne pek ne slaščičar.

Zasmeje se, da je čisti samouk. Na začetku je imel celo idejo, da bi delal slane in sladke miške, a se je potem odločil, da ostane pri sladkih. Spomni se na zadnje ure pred odprtjem lokala, ko se mu je pravzaprav koncept, ki si ga je zamislil, podrl. »Do zadnjega dneva nisem imel recepta. Mislil sem, da bom delal kvašene miške. Ker v njih ni mleka in jajc, bi lahko bile tudi za vegane, sem razmišljal, a ko sem pokusil končni izdelek, to enostavno ni bilo tisto, kar sem si jaz zamislil – kakšne bi morale biti na pogled, kakšna naj bi bila okus in tekstura. Nobene mehkobe niso imele. Takrat mi je priskočil na pomoč šef kuhinje v gostilni Avguštin Anton Meglič … In tisti dan sem potem Fritulo odprl, mišk pa je zmanjkalo v pol ure,« pripoveduje Matijašević. Poudari še, da miške cvre sproti, zato je treba na porcijo tudi malo počakati, morda dobrih pet minut. »Postrežem sveže in jedo se tople. Kot otrokom nam je bilo sicer vseeno, če smo jih jedli mrzle, a najboljše so tople,« poudari.

Trenutno jih dela z jogurtom in skuto. Od jeseni 2021 do danes je recept za »radol'ške fritule« rahlo izpopolnil. Šest skorajda popolnoma okroglih sestavlja porcijo. Največ proda klasičnih, povaljanih v sladkorju in cimetu, otroci pa imajo radi take s temno in belo čokolado ter raznimi sladkimi dodatki. Poleti jih je stregel tudi s sladoledom, privoščite si lahko tudi take s hladno vaniljevo kremo in svežim oziroma sezonskim sadjem.

Pust se poslavlja, a Blaž Matijašević se s slastnimi in mehkimi radovljiškimi fritulami že veseli prihajajočega Festivala čokolade.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 8. november 2012 / 07:00

Kriminal

Vlomilci »poslujejo« le z gotovino Kranj, Jesenice - Pred dnevi je neznani tat iz župnišča v okolici Kranja odnesel okoli 2500 evrov gotovine. Brez denarja sta ostala tudi last...

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 26. februar 2023 / 22:11

Slovenija ima prvo medaljo na prvenstvu

Nika Križnar, Timi Zajc, Ema Klinec in Anže Lanišek so na mešani ekipni tekmi na srednji skakalnici osvojili bron.

Železniki / nedelja, 26. februar 2023 / 17:13

Seje občinskega sveta bodo še prenašali

Železniki – Seje Občinskega sveta Občine Železniki je po novem možno spremljati tudi v neposrednem prenosu na Facebooku. Praksa, ki jo je vpeljal novi župan Marko Gasser, je že na januarski seji zm...

Zanimivosti / nedelja, 26. februar 2023 / 17:11

Podoba Marije Pomagaj v Nazaretu

Na prvi marčni dan se bo okrog sto romarjev iz Slovenije udeležilo blagoslovitve vitraža s podobo Marije Pomagaj z Brezij, ki je nameščen v enem od oken v obzidju okrog nazareške bazilike.

GG Plus / nedelja, 26. februar 2023 / 16:58

Podobe umetnikovega življenja

Ob praznovanju osemdesetletnice slikarja Tomaža Kržišnika so v Muzeju Žiri odprli razstavo z naslovom Portreti, ki predstavlja »Tomaža v očeh prijateljev in prijatelje v očeh Tomaža«, kot je zapisala...

Nasveti / nedelja, 26. februar 2023 / 16:55

Moč sramu

Mnoga čustvena stanja v resnici vodi sram oziroma bežanje od sramu. Nihče ne želi čutiti sramu, saj je zelo neprijetno čustvo. Ko čutimo sram, se počutimo izredno razgaljene in ranljive. Zdi se nam...