Koristnega pitja alkohola ni
Decembra ni manjkalo priložnosti za nazdravljanje z alkoholom, marsikdo je tudi globlje pogledal v kozarec kot sicer. Erika Povšnar iz Zdravstvenega doma Kranj o tem, kakšne težave prinaša čezmerno pitje alkohola in kakšna je odgovorna izbira.
Kranj – O alkoholu je Erika Povšnar iz Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Kranj nedavno predavala v kranjski knjižnici, a je bil obisk skromen, kar je predavateljica deloma tudi pričakovala. Kot pravi, na predavanja s to tematiko že sicer običajno pridejo tisti, ki z alkoholom nimajo težav, poleg tega pa se premalo zavedamo njegove škodljivosti. Alkohol je psihoaktivna snov, ki omamlja človeka in lahko povzroča zasvojenost, poleg tega pa je tudi strup, je opozorila. »Poškoduje lahko vsak organ in sistem v telesu, s katerim pride v stik, in je po novejših spoznanjih tudi močno rakotvoren.«
Vsak deseti pije čezmerno
Po besedah Povšnarjeve je vsako pitje alkohola tvegano početje. Meja manj tveganega pitja je pri moških postavljena pri dveh mericah na dan in pri ženskah pri eni merici, ki pomeni deset gramov čistega alkohola. Ta količina je v 2,5 decilitra piva ali decilitru vina ali 0,3 decilitra žgane pijače. Vsaj en dan v tednu naj bi bili povsem brez alkohola. V Sloveniji je leta 2016 registrirana poraba čistega alkohola na prebivalca nad 15 leti znašala 10,5 litra, kar pomeni, da je vsak odrasel v povprečju popil 87 litrov piva, 48 litrov vina in 2 litra žgane pijače. Predlani je znašala 9,8 litra na prebivalca, kar je krepko nad svetovnim povprečjem, ki je 5,8 litra. Po podatkih NIJZ v Sloveniji vsak deseti pije čezmerno in vsak drugi se enkrat letno visoko tvegano opije, sicer pa 43 odstotkov Slovencev, starih od 25 in 64 let, oz. več kot pol milijona ljudi pije čez mejo manj tveganega pitja.
Starejši še posebej ogroženi
»Po znanstvenih spoznanjih alkohol ni za vsakdanjo rabo. Ni organa, ki ne bi bil prizadet. Alkohol vpliva od glave do peta, sploh pa na možgane, saj jih v štirih do petih letih stalnega in prekomernega pitja lahko trajno okvari in za približno 15 odstotkov skrči možganovino in zmanjša spominske možnosti. Vpliva na razvoj rakavih obolenj, srčno žilnih obolenj, možganskih kapi, uničuje jetra ... Povzroča kar 200 različnih bolezenskih stanj in poškodb, da ne govorim o nasilju in samomorih. Pri nas od alkohola vsak dan umreta približno dve osebi, deset pa je sprejetih v bolnišnico. So pa starejši še bolj ogroženi, saj imajo slabšo presnovo alkohola in že sicer več bolezenskih stanj, ki jih alkohol samo še poslabša.«
Miti o alkoholu
Erika Povšnar je ovrgla tudi nekaj mitov o alkoholu. Med drugim ne drži, da kozarec rdečega vina na dan krepi zdravje. »Koristnega pitja alkohola ni. Raziskave kažejo, da že manjše količine povečajo tveganje za koronarno bolezen, možgansko kap, odpoved srca, raka dojke pri ženskah ...« Zmotno je tudi mišljenje, da te alkohol v mrazu pogreje. »Ta občutek je lažen. Telo v mrazu skrči žile, da vitalne organe obdrži tople, po zaužitju alkohola pa se žile na površini razširijo in se telo pravzaprav ohladi.« Prav tako ne drži, da se lahko vinjena oseba zelo hitro strezni. »Svež zrak, kava ali mrzla prha ne pomagajo. Presnova poteka predvsem v jetrih, in če so zdrava, merico alkohola povprečno predelajo v eni do dveh urah. Tega procesa ne moremo pospešiti.«
Znaki zasvojenosti
Alkohol povzroča tudi zasvojenost, o kateri govorimo, če so bili pri posamezniku v minulem letu izraženi vsaj trije od naslednjih znakov: močna želja po pitju alkohola, težave pri obvladovanju pitja, vztrajanje v pitju kljub škodljivim posledicam, večje posvečanje pitju kot drugim aktivnostim, zvečana toleranca in telesne motnje ob prenehanju pitja, vključno z delirijem.
Čeprav se v alkohol marsikdo zateče zaradi pričakovanih pozitivnih učinkov, pa Erika Povšnar opozarja, da je depresor in ne dviga razpoloženja. Pitje alkohola poleg tega, da uničuje telo, privede do težav v družini (spori, nasilje …), v kateri so največje žrtve otroci, v delovnem okolju in družbi ter vodi do osebnostnega in socialnega propada.
Ključna varovalna dejavnika pred tveganim in škodljivim pitjem alkohola sta po njenem sožitje in dobra komunikacija v družini. Omenila je tudi zdravo ravnotežje med delom, počitkom in poglobljenim praznovanjem, še posebej pa priporoča pozitivno, radostno doživljanje sebe, drugih ljudi in sveta okrog sebe.