Bohinj izkazuje edinstveno naravno in kulturno bogastvo ter zavezanost trajnostnemu razvoju v vseh treh stebrih trajnosti – okoljskem, družbenem in gospodarskem, poudarjajo na gospodarskem ministrstvu.

Bohinj med najboljšimi na svetu

Svetovna turistična organizacija je Bohinj uvrstila na seznam najboljših podeželskih destinacij, občino Gorenja vas - Poljane pa v program nadgradnje, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Na razpis za nagrado svetovne turistične organizacije se lahko prijavijo destinacije, ki imajo manj kot 15 tisoč prebivalcev in nizko gostoto poselitve, se nahajajo v okolju, kjer so še vedno močno prisotne tradicionalne panoge, in ki vzdržujejo način življenja in vrednote povezane krajevne skupnosti.

Bohinjska Bistrica – Svetovna turistična organizacija (UNWTO) je izbor za uvrstitev med najboljše podeželske destinacije prvič pripravila leta 2021 in z njim nagradila vasi in podeželske destinacije, ki s svojim delovanjem na področju turizma prispevajo k razvoju regije ter pri tem ohranjajo bogato naravno in kulturno dediščino. Izbor je potekal na svetovni ravni. let a2021 sta se na seznam uvrstili Solčava in Radovljica.

Kot so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, je bil Bohinj izbran med več kot 130 prijavami iz 57 držav, kar potrjuje izjemne vrednote in delovanje tega kraja na področju podeželskega turizma. Bohinj po njihovih besedah izkazuje edinstveno naravno in kulturno bogastvo ter zavezanost trajnostnemu razvoju v vseh treh stebrih trajnosti – okoljskem, družbenem in gospodarskem.

Na razpis za nagrado svetovne turistične organizacije se sicer lahko prijavijo destinacije, ki imajo manj kot 15 tisoč prebivalcev in nizko gostoto poselitve, se nahajajo v okolju, kjer so še vedno močno prisotne tradicionalne panoge, kot so kmetijstvo, gozdarstvo, živinoreja ali ribištvo, ter ki vzdržujejo način življenja in vrednote povezane krajevne skupnosti. Slovenska turistična organizacija je v sodelovanju z gospodarskim ministrstvom letos za izbor nominirala še Podčetrtek in Moravske Toplice.

Projekt izbora najboljših turističnih vasi ima sicer tri komponente, so še pojasnili na ministrstvu. Prva je seznam z izjemnimi primeri podeželskih turističnih destinacij s priznanimi kulturnimi in naravnimi dobrinami, ki ohranjajo in promovirajo podeželske in skupnostne vrednote, izdelke in življenjski slog ter so jasno zavezane inovacijam in trajnosti v vseh vidikih. Priznanje temelji na oceni njihovih virov in pobud na devetih področjih, ki zajemajo tri stebre trajnostnega razvoja.

Druga komponenta je program nadgradnje, ki pomaga izbranemu številu vasi med tistimi, ki ne izpolnjujejo v celoti meril za pridobitev priznanja. Vasi prejmejo podporo UNWTO in partnerjev pri izboljšanju elementov območij, ki so bila v procesu vrednotenja opredeljena kot vrzeli. V program nadgradnje je uvrščena občina Gorenja vas - Poljane.

Tretja komponenta pa je mreža najboljših podeželskih destinacij, ki po navedbah ministrstva zagotavlja prostor za izmenjavo izkušenj in dobrih praks. Vključuje tako predstavnike vasi, ki so že uvrščene na seznam, kot tudi vasi, ki sodelujejo v programu nadgradnje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / sreda, 29. februar 2012 / 07:00

O železnici bo zbor krajanov

Več variant je, kje bo potekala dvotirna železniška proga skozi občino Naklo. "Zdaj se moramo občani opredeliti do trase. Ko bo ta umeščena v prostor, bo prepozno," je opozoril Marjan Babič.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 1. januar 2023 / 20:14

Dobrlovaški aplavz Butalcem

Sredi decembra je bila dva večera dvorana kulturnega doma v Dobrli vasi/Eberndorfu v Podjuni polna, poleg tega pa jo je občinstvo zapuščalo dobre volje. Mladinska gledališka skupina Teatra Srce, ki...

Kronika / nedelja, 1. januar 2023 / 20:13

Voznica ni upoštevala prometnega znaka

Vodice – V torek okoli 18.30 je v Vodicah pri uvozu na avtocesto prišlo do prometne nesreče, v kateri sta bila udeležena voznika osebnih vozil. Nesrečo je povzročila voznica, ki ni upoštevala prome...

Gospodarstvo / nedelja, 1. januar 2023 / 20:12

Spremembe pri obdavčitvi normirancev

Državni zbor je po vetu državnega sveta na ponovnem glasovanju potrdil spremembe zakona o dohodnini, ki se začnejo uporabljati z novim letom. Spremenje...

Kronika / nedelja, 1. januar 2023 / 20:12

Lastnika oškodoval za več kot deset tisoč evrov

Kranj – Kranjski policisti so bili v sredo zgodaj zjutraj obveščeni o vlomu v poslovni objekt, ki ga je neznani storilec izvršil čez noč. Lastnika je z dejanjem oškodoval za več kot 10.000 evrov. V...

Zanimivosti / nedelja, 1. januar 2023 / 20:09

Slovenski dedek Mraz praznuje

Slovenski dedek Mraz letos praznuje sedemdeset let. Leta 1952 je njegovo podobo oblikoval slikar Maksim Gaspari. Obisk dedka Mraza je vpisan tudi v register nesnovne dediščine. Njegov lik je raziskova...