Potica

<p>Tudi jaz sem poskusila narediti tako lepotico.</p>

Gotovo ste mnogi med vami pekli potico. Modele za peko potice srečamo v številnih starih hišah, ki so preurejene v muzeje. Včasih so jo pekli res le ob velikih praznikih, ker sestavin zanjo ni bilo ali so bile drage. Danes jo lahko pečemo vsak dan, le časa nimamo. Peka potice nam kljub sodobnim kuhinjam in pripomočkom še vedno vzame veliko časa. Morda imate tudi vi zelo stare modele za peko potice, mogoče ste jih podedovali od kakšne stare mame. Tudi če kupite nov lončen model, je popolnoma enak kot tisti, ki ima morda sto ali več let. Druga naprava, ki jo potrebujemo za peko potice in ima prav tako lahko častitljivo starost, je naprava za mletje orehov. Tudi ta gre lahko iz roda v rod, in če kupite novo, je popolnoma enaka stari. Nova je bele barve, stara je medeninasto zelena z lesenim ročajem. Orehe je treba zmleti prav na takšni napravi, če jih zmeljemo v multipraktiku, so predebeli in zbiti. Z lahkoto bi lahko našteli več kot petdeset različnih nadevov potic, če bi upoštevali variante posamezne vrste, pa bi jih našteli več kot sto. Še vedno je najbolj priljubljena orehova in tako sem delala tudi jaz. V Ljubljani sem v neki izložbi videla majhne potičke z naslovom lePotica. Kako lepe in prikupne majhne potičke. Takoj sem sklenila, da bom poskusila tudi jaz narediti tako lepotico. Gledam jo v izložbi, fotografiram in si mislim, bom poskusila, gotovo mi bo uspelo. Cel dan sem imela čas le za peko potice. Vsaka gospodinja, ki peče potice že nekaj let, ve, da pripraviti potico ni nikakršna umetnost. Dobra bo prav gotovo vsaka. Ali bo lepa, taka, kot sem si zamislila, to pa je drugo vprašanje. Glavna dilema je, kako debelo zvaljamo testo. Če zvaljam testo na debelo, mora biti nadev namazan na debelo. Če zvaljam na tanko, bo nadev namazan na tanko. To vse lahko reguliramo, ne morem pa regulirati, koliko bo testo vzhajalo. Včasih bolj vzhaja, včasih manj. Zdi se mi, da je to odvisno od kvasa, temperature v prostoru, moke ali kaj jaz vem še česa. Vsekakor ni vedno enako, pa če se še bolj trudim zvaljati testo vedno enako. Tako sem tudi jaz en del testa namenila peki lepotičke. Čisto na tanko sem zvaljala in namazala prav tako. Razvaljala sem v obliki pravokotnika v približni velikosti kuhinjske krpe. Odrezala sem na eni tretjini in naložila v silikonske modele v obliki potičke. Tako povita potica ni preveč vzhajala, kar mi je bilo všeč. Ko sem jo dala v pečico, je še precej vzhajala, kar mi ni bilo všeč. Ko je bila pečena, sem jo pustila, da se je ohladila v modelčkih. In ko sem jo prerezala, je bilo razočaranje precejšnje. To ni bil niti približek tistega iz izložbe. Namesto ljubke, tanko in enakomerno namazane lepotičke je nastal en čisto navaden buhtelj. Še dobro, da je bila ostala potica običajnih oblik in velikosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ...&nbsp;

Kronika / nedelja, 19. julij 2020 / 10:09

Zaščitite se pred vlomilci

Begunje – Radovljiški policisti so v Begunjah ta teden obravnavali tatvino denarja iz stanovanjske hiše. Okoliščine še preverjajo, obstaja pa možnost, da so lastniki ob odhodu pozabili zakleniti vr...

Objavljeno na isti dan


Medvode / ponedeljek, 29. april 2019 / 19:47

Nova šola v Preski na novi lokaciji

Občina Medvode bo morala pristopiti h gradnji nove Osnovne šole Preska. Kot pojasnjujejo, je poleg prostorske stiske na obstoječi šoli novogradnja utemeljena tudi z zahtevo po statični in energetski s...

Kranj / ponedeljek, 29. april 2019 / 17:57

Pripravljajo se na izredne razmere

Po sestanku z župani občin, ki so vezane na Zdravstveni dom (ZD) Kranj, so v Osnovnem zdravstvu Gorenjske (OZG) predstavili organizacijo dela v maju, ko bo večina družinskih zdravnikov, ki so podali o...

GG Plus / ponedeljek, 29. april 2019 / 17:55

Mežakla še skriva kose meteorita

Bojan Ambrožič iz Ljubnega je geolog, ki je diplomiral in magistriral iz meteorita Jesenice. Zaposlen je na Institutu Jožef Stefan, na Izobraževalnem centru za jedrsko tehnologijo, in zaključuje dokto...

Gospodarstvo / ponedeljek, 29. april 2019 / 17:54

Prevozniki zahtevajo ukrepe

Slovenski prevozniki od vlade zahtevajo konkretne ukrepe za razrešitev največjih problemov: dolga čakanja pred karavanškim predorom in na mejnih prehodih s Hrvaško, nelojalna konkurenca ...

Razvedrilo / ponedeljek, 29. april 2019 / 17:54

Še vedno smuča in hodi v hribe

Simon Primožič je odraščal v Tržiču, od leta 1957 pa živi v Kranju na Maistrovem trgu. Aprila letos je kleni Gorenjec praznoval devetdeseti rojstni dan. Od malega smuča in hodi v hribe – in to redno p...