Rožičeva pita / Foto: Erika Jesenko

Rožičeva pita

Rožiči s svojo značilno aromo spominjajo na kakav oziroma čokolado. Ker imajo v primerjavi s čokolado precej nižjo energijsko vrednost, pridejo v poštev tudi pri pripravi lahkotnejših slaščic. Na silvestrovo je miza navadno obložena z polno dobrotami, še preden pridemo do sladice. A brez nje ne gre. Rožičeva pita v kombinaciji z jabolki je osvežilna in lahka pita, a kljub temu razkošnega okusa, ki spominja na bogato čokoladno pito.

Za pripravo rožičeve pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 80 g masla, 60 g mletega sladkorja, 2 rumenjaka, pol žličke pecilnega praška, naribana lupinica ene limone, ščep soli; za nadev: 150 g rožičeve moke, 80 g sladkorja, 1 dl mleka, 1 žlička cimeta, 1 žlička kakava, pest rozin, tri srednje velika jabolka, 2 beljaka.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico, sol ter sladkor. Dodamo na kocke narezano maslo ter ga na hitro vmešamo med moko. Nato dodamo še rumenjaka in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: Skupaj zmešamo rožičevo moko, sladkor, kakav in cimet ter poparimo z vrelim mlekom. Nato primešamo naribana jabolka in rozine ter nazadnje še sneg iz dveh beljakov.

Testo iz hladilnika razvaljamo v krog na pol centimetra debelo ter ga prestavimo okrogel pekač za pito, ki smo ga predhodno namastili ali obložili s papirjem za peko. Po celotni površini ga večkrat prebodemo z vilicami. Nanj razporedimo rožičev nadev ter ga poravnamo po celotni površini. Neobloženo testo zapognemo proti sredini, tako da z njim delno prekrijemo nadev. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečeno pito ohladimo in narežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 24. december 2021 / 12:16

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 19. januar 2015 / 15:24

Moja večna strast je psihologija

Napovedovalcem vremena se pogosto zgodi, da jih mimoidoči pocukajo za rokav in povprašajo za vreme. Tudi 23-letna Kranjčanka Pia Škofic, ki se je jeseni pridružila ekipi Planet TV, ni nobena izjema...

Bohinj / ponedeljek, 19. januar 2015 / 14:52

Bohinjci za dolgoročno sodelovanje z železnicami

Turizem Bohinj je podpisal pogodbo o sodelovanju s Slovenskimi železnicami.

Gospodarstvo / ponedeljek, 19. januar 2015 / 14:49

NFD Holding iz prisilne poravnave v stečaj

V postopku prisilne poravnave je 25 upnikov prijavilo za 65,7 milijona evrov terjatev, med največjimi upniki sta tudi Sava in Gorenjska banka.

GG Plus / ponedeljek, 19. januar 2015 / 14:48

Ko igram iz srca, ne iz glave

Vesna Slapar je prejela Severjevo nagrado za igralske dosežke v zadnjih letih, predvsem za vlogo trinajstletne deklice s posebnimi potrebami v uprizoritvi Pri Hlevarjevih, ki so jo v Prešernovem gleda...

Gospodarstvo / ponedeljek, 19. januar 2015 / 13:27

Država manj za zavarovanje

Država je za zavarovanje nasadov, posevkov in plodov znižala prispevek k premiji s 40 na 20 odstotkov, za živali in ribe pa s 30 na 20 odstotkov.