Rožičeva pita
Rožiči s svojo značilno aromo spominjajo na kakav oziroma čokolado. Ker imajo v primerjavi s čokolado precej nižjo energijsko vrednost, pridejo v poštev tudi pri pripravi lahkotnejših slaščic. Na silvestrovo je miza navadno obložena z polno dobrotami, še preden pridemo do sladice. A brez nje ne gre. Rožičeva pita v kombinaciji z jabolki je osvežilna in lahka pita, a kljub temu razkošnega okusa, ki spominja na bogato čokoladno pito.
Za pripravo rožičeve pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 80 g masla, 60 g mletega sladkorja, 2 rumenjaka, pol žličke pecilnega praška, naribana lupinica ene limone, ščep soli; za nadev: 150 g rožičeve moke, 80 g sladkorja, 1 dl mleka, 1 žlička cimeta, 1 žlička kakava, pest rozin, tri srednje velika jabolka, 2 beljaka.
Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico, sol ter sladkor. Dodamo na kocke narezano maslo ter ga na hitro vmešamo med moko. Nato dodamo še rumenjaka in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.
Priprava nadeva: Skupaj zmešamo rožičevo moko, sladkor, kakav in cimet ter poparimo z vrelim mlekom. Nato primešamo naribana jabolka in rozine ter nazadnje še sneg iz dveh beljakov.
Testo iz hladilnika razvaljamo v krog na pol centimetra debelo ter ga prestavimo okrogel pekač za pito, ki smo ga predhodno namastili ali obložili s papirjem za peko. Po celotni površini ga večkrat prebodemo z vilicami. Nanj razporedimo rožičev nadev ter ga poravnamo po celotni površini. Neobloženo testo zapognemo proti sredini, tako da z njim delno prekrijemo nadev. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečeno pito ohladimo in narežemo.