Rožičeva pita
Rožiči s svojo značilno aromo spominjajo na kakav oziroma čokolado. Ker imajo v primerjavi s čokolado precej nižjo energijsko vrednost, pridejo v poštev tudi pri pripravi lahkotnejših slaščic. Na silvestrovo je miza navadno obložena z polno dobrotami, še preden pridemo do sladice. A brez nje ne gre. Rožičeva pita v kombinaciji z jabolki je osvežilna in lahka pita, a kljub temu razkošnega okusa, ki spominja na bogato čokoladno pito.
Za pripravo rožičeve pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 80 g masla, 60 g mletega sladkorja, 2 rumenjaka, pol žličke pecilnega praška, naribana lupinica ene limone, ščep soli; za nadev: 150 g rožičeve moke, 80 g sladkorja, 1 dl mleka, 1 žlička cimeta, 1 žlička kakava, pest rozin, tri srednje velika jabolka, 2 beljaka.
Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico, sol ter sladkor. Dodamo na kocke narezano maslo ter ga na hitro vmešamo med moko. Nato dodamo še rumenjaka in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.
Priprava nadeva: Skupaj zmešamo rožičevo moko, sladkor, kakav in cimet ter poparimo z vrelim mlekom. Nato primešamo naribana jabolka in rozine ter nazadnje še sneg iz dveh beljakov.
Testo iz hladilnika razvaljamo v krog na pol centimetra debelo ter ga prestavimo okrogel pekač za pito, ki smo ga predhodno namastili ali obložili s papirjem za peko. Po celotni površini ga večkrat prebodemo z vilicami. Nanj razporedimo rožičev nadev ter ga poravnamo po celotni površini. Neobloženo testo zapognemo proti sredini, tako da z njim delno prekrijemo nadev. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečeno pito ohladimo in narežemo.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

