Tudi najstarejši del mesta je prepreden s številnimi poslikavami, kipci, grafiti in drugo ulično umetnostjo.

Dežela pod Kavkazom (1. del)

Gruzija – evropska država, ki je zaradi svoje skrajne vzhodne lege še prevečkrat po krivici pojmovana kot del centralne Azije. Skoraj sedemdeset tisoč kilometrov veliko ozemlje na severu prehaja v visoko in mogočno gorovje Kavkaz, na zahodu čez peščene plaže tone v Črno morje, južni del države omejujeta Turčija in Armenija, medtem ko se zahodno vinorodno gričevje nadaljuje v Azerbajdžan.

Raziskovanje prestolnice

Majhno letališče je od Tbilisija oddaljeno slabo uro vožnje z avtobusno linijo 337, ki nama je že prvo jutro grobo orisala podobo glavnega mesta. Revna hektična obrobja se čez tržnice in nizke hiše prelivajo v številne mestne četrti – Solulaki, Vera, Čugureti, Avlabari … in turistično najbolj zanimiv stari Tbilisi. Pičlih nekaj minut po prihodu v skromno sobico gostišča sva že stala na Trgu svobode, kjer sva se pridružila skupinici turistov in vodiču Georgiju, ki nas je v težko razumljivi angleščini popeljal skozi pestro mestno kulturo.

Sprehodili smo se po ozkih ulicah starega jedra, kjer se barvite in z izrezljanimi balkoni ovenčane hišice dvigujejo visoko proti kipu gruzijske matere. Pot smo nadaljevali mimo najstarejše pekarne na ulici Sioni in prečkali Most svobode, ki povezuje stari Tbilisi s četrtjo Avlabari. Georgi je v suhoparne zgodovinske in kulture opise vpletel zanimiva in na trenutke bizarna dejstva o mestu in tako smo v triurnem sprehodu spoznali tudi najboljše vinske kleti, priljubljene nočne bare in vzpon alternativne kulture. Tbilisi je namreč znan po enem izmed najboljših techno klubov na svetu Basiani, številnih hipsterskih barih ter zanimivi ulični umetnosti.

Glavna atrakcija je hrana

Naju je že v prvih dneh povsem navdušila gruzijska kulinarika. Skozi ulice starega mesta se je širil vonj po svežem kruhu (puri), ki ga peki neprestano pečejo v glinenih pečeh v obliki cilindra, tako da je puri ploščat in vedno topel. Gruzija pa je bolj kot vse znana po hačapuriju – kruhu v obliki ladjice ali pice, napolnjenim s slanim svežim sirom. Preprosta, a okusna ulična hrana za smešno malo denarja je v bolj prefinjeni različici na voljo tudi v restavracijah, kjer nanjo ubijejo jajce ali pa jo namesto s sirom napolnijo z mesom in začimbami. Na menijih pa se znajdejo tudi kinkhaliji – cmočki, napolnjeni z mletim mesom, močne zelenjavne juhe, nabodala, jajčevci z orehi in granatnim jabolkom ... Dobrotam kar ni videti konca.

Poleg odlične hrane sva bila v Gruziji navdušena tudi nad gostoljubjem in čudovito naravo, ki naju je predvsem v Kazbegiju in Mestiji pustila odprtih ust.

(Nadaljevanje prihodnjič)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 24. december 2008 / 07:00

Vesel Božič

Letošnji december je vendarle drugačen, kot je bil prejšnja leta.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 16. junij 2007 / 07:00

Zmagoviti ples Tanje in Matevža

Končana je tretja sezona oddaje Zvezde plešejo, v kateri je v paru s plesalcem Matevžem Ogorelcem zmago slavila pevka Tanja Žagar.

Splošno / sobota, 16. junij 2007 / 07:00

Zbirajo igralce za naslednjo sezono

Za igralsko skupino kulturnega društva v Preddvoru je že konec sezone, pripravljajo pa se na novo. Slavko Prezelj se ukvarja s predelavo svoje uspešnice Medeni tedni na koruzi. Veseloigra...

Splošno / sobota, 16. junij 2007 / 07:00

Osmerica odličnih

V osnovni šoli Matije Valjavca v Preddvoru je bilo vsa osnovnošolska leta odličnih osem učenk in učencev. Devetošolce, ki se lahko pohvalijo s tem uspehom, sta ob koncu šolskega leta povabila na...

Splošno / sobota, 16. junij 2007 / 07:00

Materinski dan v šoli v Kokri

Že tradicionalno so se 25. marca Kokrjani in drugi obiskovalci zbrali v podružnični šoli, kjer so učenci pokazali, kaj so se naučili za prireditev ob materinskem dnevu. Šola je po številu učencev m...

Splošno / sobota, 16. junij 2007 / 07:00

Veliko zanimanja za kosila

Sredi maja letos so v Domu starejših občanov začeli še z eno dejavnostjo, razvozom kosil zunanjim uporabnikom. Prejeli so precej prijav zlasti od občanov Preddvora, ki si sami ne morejo pripravlj...