Tudi najstarejši del mesta je prepreden s številnimi poslikavami, kipci, grafiti in drugo ulično umetnostjo.

Dežela pod Kavkazom (1. del)

Gruzija – evropska država, ki je zaradi svoje skrajne vzhodne lege še prevečkrat po krivici pojmovana kot del centralne Azije. Skoraj sedemdeset tisoč kilometrov veliko ozemlje na severu prehaja v visoko in mogočno gorovje Kavkaz, na zahodu čez peščene plaže tone v Črno morje, južni del države omejujeta Turčija in Armenija, medtem ko se zahodno vinorodno gričevje nadaljuje v Azerbajdžan.

Raziskovanje prestolnice

Majhno letališče je od Tbilisija oddaljeno slabo uro vožnje z avtobusno linijo 337, ki nama je že prvo jutro grobo orisala podobo glavnega mesta. Revna hektična obrobja se čez tržnice in nizke hiše prelivajo v številne mestne četrti – Solulaki, Vera, Čugureti, Avlabari … in turistično najbolj zanimiv stari Tbilisi. Pičlih nekaj minut po prihodu v skromno sobico gostišča sva že stala na Trgu svobode, kjer sva se pridružila skupinici turistov in vodiču Georgiju, ki nas je v težko razumljivi angleščini popeljal skozi pestro mestno kulturo.

Sprehodili smo se po ozkih ulicah starega jedra, kjer se barvite in z izrezljanimi balkoni ovenčane hišice dvigujejo visoko proti kipu gruzijske matere. Pot smo nadaljevali mimo najstarejše pekarne na ulici Sioni in prečkali Most svobode, ki povezuje stari Tbilisi s četrtjo Avlabari. Georgi je v suhoparne zgodovinske in kulture opise vpletel zanimiva in na trenutke bizarna dejstva o mestu in tako smo v triurnem sprehodu spoznali tudi najboljše vinske kleti, priljubljene nočne bare in vzpon alternativne kulture. Tbilisi je namreč znan po enem izmed najboljših techno klubov na svetu Basiani, številnih hipsterskih barih ter zanimivi ulični umetnosti.

Glavna atrakcija je hrana

Naju je že v prvih dneh povsem navdušila gruzijska kulinarika. Skozi ulice starega mesta se je širil vonj po svežem kruhu (puri), ki ga peki neprestano pečejo v glinenih pečeh v obliki cilindra, tako da je puri ploščat in vedno topel. Gruzija pa je bolj kot vse znana po hačapuriju – kruhu v obliki ladjice ali pice, napolnjenim s slanim svežim sirom. Preprosta, a okusna ulična hrana za smešno malo denarja je v bolj prefinjeni različici na voljo tudi v restavracijah, kjer nanjo ubijejo jajce ali pa jo namesto s sirom napolnijo z mesom in začimbami. Na menijih pa se znajdejo tudi kinkhaliji – cmočki, napolnjeni z mletim mesom, močne zelenjavne juhe, nabodala, jajčevci z orehi in granatnim jabolkom ... Dobrotam kar ni videti konca.

Poleg odlične hrane sva bila v Gruziji navdušena tudi nad gostoljubjem in čudovito naravo, ki naju je predvsem v Kazbegiju in Mestiji pustila odprtih ust.

(Nadaljevanje prihodnjič)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / ponedeljek, 7. maj 2012 / 07:00

Porušili staro šolo

Prazno staro šolsko stavbo na Šolski ulici 4 v Tržiču so pred kratkim porušili. Na tem mestu bodo uredili parkirišča za približno 20 avtomobilov.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 2. februar 2007 / 06:00

Včasih je ravno obratno

Vsi so se norčevali iz mojega šepanja

GG Plus / petek, 2. februar 2007 / 06:00

Nevihta sladkih rož

Pa smo jo dobili: antologijo slovenske poezije 20. stoletja, 372 pesmi 103 avtorjev na 650 straneh. Nevihta sladkih rož je naslov te imenitne knjige, pesmi je izbral in uredil Peter Kolšek, izdala Štu...

GG Plus / petek, 2. februar 2007 / 06:00

Sedmica: Na robu kulturnega

Hm. Stanje duha v Sloveniji ni bistveno drugačno, kot je bilo v prejšnjem stoletju. Recimo. Če bi si želeli na Blejskem otoku baročno cerkvico, postavljeno na gotskih temeljih in posve...

GG Plus / petek, 2. februar 2007 / 06:00

Med sosedi 23

Sredi preteklega tedna je avstrijsko Ustavno sodišče objavilo nove odločbe o dvojezičnih krajevnih napisih na Koroškem, s katerimi razširja seznam krajev, v katerih bi morale stati dv...

GG Plus / petek, 2. februar 2007 / 06:00

Iz starih časov: Lačne terice

Delo teric je bilo naporno, zato so se morale pred teritvijo in med njo dobro podpreti. Delo je bilo enolično, a ne dolgočasno, dogajale so se prav zabavne reči. Eno od zgodb nam je ohra...