V Kvintetu Vintgar so upravičeno ponosni na svoj prvi album. / Foto: Nik Bertoncelj

Iz srca in za ljudi

Te dni je izšel glasbeni prvenec Kvinteta Vintgar, ki mu naslov daje okolje, iz katerega pevska zasedba izhaja, v prvi vrsti pa ga določa glasba, ki nam jo pet ubranih pevcev daje v poslušanje.

Iz avtorske pesmi Radovna Andreja Černeta:

Ob rajski lepoti popotnik postoj, / 
korak za korakom zavriskaj, zapoj. / 
Dotakni se sonca, nam svetla je luč ...

Iz gorenjskih gozdov na makedonsko sonce in obale Dalmacije, v družbi s Prešernom in Avsenikom, od ljudskih pesmi do pevskih klasik, osemnajst skladb s šestimi ob instrumentalni spremljavi, izvirna avtorska skladba, odlični avtorji priredb in predvsem za šolsko uro ubranega petja – to je podpis pod prvi album Kvinteta Vintgar z Blejske Dobrave.

Kvintet sicer deluje od leta 2014 in ponosno nadaljuje stoletno pevsko tradicijo istoimenskega kulturnega društva iz tega lepega dela Zgornjesavske doline. Postava se je v skoraj desetletju sicer menjala, trenutno pa v Kvintetu Vintgar pojejo: Domen Anžlovar (1. tenor), Luka Černe (2. tenor), Ambrož Černe (bariton), Gašper Hribar (bas) in Andrej Černe (bas bariton).

Kaj nam pevci ponujajo v poslušanje? Kot v nagovoru k zgoščenki zapiše tenor in umetniški vodja zasedbe Luka Černe, kvintet na začetku delovanja ni omejeval programskih usmeritev. »Moje načelo je vedno bilo, da moramo za vsakega poslušalca nekaj najti. S to širino rastemo tudi kot zasedba, saj pokažemo sposobnosti izvajanja različnih žanrov.« Raznolikost je vsekakor ena izmed kvalitet albuma in prav tako zasedbe, saj kvintet ponuja tako pevske klasike kot skladbe Slaka in Avsenika, Gozdovi v mesečini so na primer podkrepljeni z instrumentalno spremljavo, zapojejo znamenito What a wonderful world in znano Puntarsko v zanimivi izvedbi s trobilnim kvintetom.

Vsem znana je po Kreslinu uglasbena Prešernova Vrba. »Različica, ki jo kot video lahko poslušate na YouTubu, je bila posneta na mobilne telefone,« kot zanimivost doda Andrej Černe, ki je tokrat prispeval tudi avtorsko pesem Radovna. »Luka mi je enkrat dejal: 'Ata, kakšen verz ti rata. Bi napisal pesem, ki bi jo izvajali kitično? Z njo bi sporočali, kdo smo in od kod prihajamo.' Kdo smo? Kvintet Vintgar. Od kod prihajamo? Iz bližine soteske z mojo mamo na desni strani, atom na levi strani, vmes pa teče Radovna. V prvih dveh kiticah opišem tok in zgodovino, v drugih dveh pa nagovorim obiskovalca in zaključim z enim od svojih obiskov, ko sem odhajal od tam.« Tu sta čudovita Oliverjeva Galeb i ja pa makedonska ljudska Ajde slušaj, Andjo …

Kot poudarja umetniški vodja, je album na neki način vizitka kvinteta, saj gre za nabor njihovih pesmi, ki jih izvajajo od svoje ustanovitve. »Večina pesmi je bila po odzivih nam v srcih in tudi občinstvu zelo blizu, zato smo jih v tem slabem desetletju največkrat izvajali.« Priredbe popularnih pesmi in tistih, ki so jim dodali še instrumentalne aranžmaje, dodatno oplemenitijo njihov glasbeni prvenec. V skladbah z instrumentalno spremljavo so se izkazali tako avtorji aranžmajev (Samo Vovk, Matija Krečič, Andraž Slakan, Peter Tovornik) kot tudi instrumentalisti (Tomaž Plahutnik na citrah, Matija Krečič na violini, Ema Krečič na violončelu, Jošt Lampret na kontrabasu, Žiga Šercer na tolkalih, Aljoša Jurkošek na trobenti, Bernard Belina na klarinetu, Robi Novak na harmoniki, Samo Kališnik na bas kitari, Peter Tovornik na kitari ter Trobilni kvintet Schaka).

»Eden od razlogov za tak pristop je občutek, da z razlogom prejemamo različna povabila iz okolij, kjer je tradicija zborovstva bistveno močnejša kot tista, iz katere prihajamo. Ob tem pa je pomemben tudi naš občutek, da se tudi v takem okolju da kaj narediti, le voljo moraš imeti,« še dodaja Andrej Černe, ki je tako kot drugi pevci lahko še kako ponosen na Vintgarjev glasbeni prvenec.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / četrtek, 22. april 2010 / 07:00

Obnova ceste mimo Hrušice

Jesenice - Domačini Jesenic, Kranjske Gore in okolice, ki uporabljajo glavno cesto mimo Hrušice, že vrsto let opozarjajo na nevzdržno stanje na tem odseku regionalne ceste. Kot k...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 22. april 2015 / 17:15

Mormoni tudi v Kranju

Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni ali mormoni imajo odslej v Kranju svojo vejo in nove prostore na Primskovem.

Domžale / sreda, 22. april 2015 / 17:07

Gladiatorska vročica

V Domžalah so v nedeljo prvič gostili Urbanega gladiatorja – rekreativni adrenalinski spektakel, ki pri nas postaja vse bolj priljubljen.

Kronika / sreda, 22. april 2015 / 17:02

Zasežejo tudi tovornjak

S prekrški je tovornjakar nabral za štiri tisoč evrov globe, zasegli pa so mu še vozilo.

Kamnik / sreda, 22. april 2015 / 11:14

Proslava ob dnevu upora proti okupatorju

Kamnik – Občina Kamnik vabi na proslavo ob dnevu upora proti okupatorju, ki bo v petek, 24. aprila, ob 18. uri v centru Kamnika – Parku Evropa pri Plečnikovi železniški postaji. Slavnostni govornik...

Škofja Loka / sreda, 22. april 2015 / 11:13

Čistili bodo Škofjo Loko

Škofja Loka – V občini Škofja Loka bo letošnja spomladanska akcija čiščenja in urejanja okolja potekala v petek, 24. aprila, od 15. do 19. ure. Tudi v letošnji čistilni akciji bodo na zbirnih mesti...