Nik Hlade in Meggie Kalan z letošnjim receptom / Foto: Tina Dokl

V Božični piškotarni bodo letos pekli medenjake

Domovi žirovniških družin z otroki se bodo v prazničnih dneh zopet spremenili v Božično piškotarno, iz njih pa bo letos zadišalo po slastnih medenjakih.

Breznica – Društvo prijateljev mladine Žirovnica je v sodelovanju z Občino Žirovnica in Zavodom za turizem in kulturo Žirovnica tokrat že tretjič »odprlo« Božično piškotarno, kjer bodo otroci skupaj s starši pekli dišeče božične piškote. Ta sicer ni na severnem tečaju, od koder naj bi prihajal Božiček, temveč se v piškotarno spremenijo domovi družin, ki so se prijavile in tako v teh dneh prejele pakete s sestavinami lokalnega izvora in receptom.

Na ta način v žirovniški občini poskrbijo za božično obdarovanje otrok, obenem pa, kot je pojasnil predsednik društva Nik Hlade, povežejo družine v prazničnem duhu. »Vsako leto se prijavi več otrok, letos bomo tako pakete dostavili 220 otrokom, kar je skoraj tretjina vseh otrok v naši občini,« je povedal. Prvo leto so pekli piškote, lani cimetove rolice, letos bodo medenjake. Recept zanje je osnovala ena od članic Meggie Kalan, ki je pojasnila, da je pekovska pustolovščina zasnovana tako, da ji otroci brez težav sledijo, poleg tega so za lažje sledenje k navodilom dodane še fotografije.

Slastni medenjaki

Če bi želeli tudi vi dom spremeniti v Božično piškotarno in v krogu najbližjih speči medenjake, dodajamo recept, ki pa – kot pravijo člani društva – ni uporaben le v prazničnem času, temveč vselej, ko se si zaželimo nekaj sladkega in slastnega. Za pripravo medenjakov potrebujete štiri žlice vode, 200 gramov oziroma eno skodelico sladkorja, 100 gramov oziroma pet žlic medu, 15 gramov oziroma dve žlici cimeta, eno žlico sode bikarbone, dve jajci in 500 gramov moke. »Na pekovsko pustolovščino se pripravimo tako, da si umijemo roke in oblečemo predpasnik, pri peki nam pomaga odrasla oseba,« je prvo navodilo.

Postopek

V kozico damo vodo, sladkor in med. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo na štedilnik. Ko zavre, ogenj zmanjšamo in pustimo vreti še pet minut, nato kozico odstavimo in počakamo, da se ohladi. V ohlajeno rjavo in lepljivo zmes vsujemo cimet in sodo bikarbono ter hitro premešamo z vilicami, da nastane kremasta in lepljiva masa. V veliko posodo ubijemo jajci in jih z vilicami razžvrkljamo, nato pa jima primešamo ohlajeno kremasto maso. Ko vse skupaj dobro premešamo, v posodo vsujemo še moko in z žlico ali kuhalnico vse zmešamo v lepljivo testo za piškote. Testo mora nato čez noč počivati na toplem, zato ga tesno pokrijemo s folijo za živila, da ga zavarujemo pred zrakom, in posodo pokrijemo še s kuhinjsko krpo. Postavimo jo na toplo mesto v naši kuhinji in pustimo do jutra, da testo rahlo vzhaja.

Ob čaju ali kakavu

Zjutraj pečico ogrejemo na 170 stopinj Celzija in pripravimo pekače s peki papirjem. Z malo žlico iz posode vzamemo testo, ga med pomokanimi dlanmi oblikujemo v kroglico in postavimo na pekač. Pazimo, da kroglice niso preveč skupaj, saj bodo piškoti še zrasli. Pekač postavimo v pečico za devet minut. Piškote po želji še pred peko okrasimo, v kroglico lahko zapičimo orehovo sredico, lahko pa ohlajene povaljamo v sladkor v prahu in postrežemo poleg toplega čaja ali kakava.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / torek, 22. julij 2014 / 13:10

Nov javni razpis za koncesionarja za tržnico

Jesenice – Občina Jesenice je znova objavila javni razpis za opravljanje gospodarske javne službe upravljanja in vzdrževanja Tržnice Jesenice. Potencialni ponudniki se lahko prijavijo do 14. avgust...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 9. januar 2015 / 15:38

Na zboru tudi o subvencijah in označevanju vozil

Škofja Loka – Člani Govedorejskega društva Škofja Loka se bodo jutri, v soboto, ob 9. uri zbral v Šolskem centru v Podlubniku v Škofji Loki na občnem zboru, na katerem se bodo seznanili z lanskim d...

Šport / petek, 9. januar 2015 / 15:31

Košir zmagal v Bad Gasteinu

Bad Gastein – Slovenski deskar na snegu Žan Košir je zmagal na tekmi svetovnega pokala v avstrijskem Bad Gasteinu. V finalni vožnji paralelnega slaloma je za 23 stotink premagal Italijana Christoph...

Kultura / petek, 9. januar 2015 / 14:55

Koncert Bisernice

V soboto, 10. januarja, ob 19. uri bo v Kulturnem domu v Retečah 24. ponovoletni koncert.

Šport / petek, 9. januar 2015 / 14:54

Na vrsti drugi del lige INL

Z zmago v Zalogu, kjer so Kranjčani še drugič premagali Playboy Slavijo, si je Triglav priigral sedmo mesto v Internacionali hokejski ligi INL in bo prvenstvo v drugem delu, ko se bodo borili za uvrst...

Nasveti / petek, 9. januar 2015 / 14:48

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)