Slovenska kuharska reprezentanca v kuhinji Elegans hotela na Brdu / Foto: Alenka Brun

Slovenska kuharska reprezentanca se predstavi

Preden so se člani slovenske kuharske reprezentance Martin Blejec, Gašper Kačičnik, Boštjan Volk, Meta Kocjančič, Gregor Rode in Blaž Vodopivec s (tokratnimi) pomočniki Gregom Rozmanom, Davorjem Družincem, Janom Dolšakom in pa seveda organizacijskim »motorjem« ekipe Tomažem Vozljem odpravili na letošnje svetovno kulinarično tekmovanje Villerroy & Boch Culinary World Luxemburg Cup, so se z izbranim menijem predstavili tudi na Gorenjskem. Kuharska ekipa je v družbi vinarja Stojana Ščurka razvajala prisotne na večerji v Elegans hotelu na Brdu.

Gorenjsko v ekipi tokrat predstavljajo Martin Blejec, ki tudi vodi slovensko izbrano vrsto, in Grega Rozman, oba iz Bled Rose Hotela, ter Davor Družinec, SŠGT Radovljica in Hotel Astoria Bled.

Fantje in dekle tekmujejo danes, in ker nastopajo v elitni kategoriji članskih reprezentanc, verjamemo, da je prisotne tudi nekaj treme. Gre le za največje svetovno kulinarično tekmovanje s 50-letno tradicijo, ki vsaka štiri leta poteka v okviru sejma Expogast.

Petnajst kuharskih reprezentanc z vsega sveta se bo tako v Luksemburgu pomerilo v dveh kategorijah – pripravi toplega trihodnega menija za 110 oseb in v disciplini chef's table oziroma chefova miza. Slovenci bodo najprej nastopili v prvi disciplini, torej kuhanju menija. Seveda se morajo pri tem držati določenih pravil, smernice so znane, pomembno je, da na krožnikih predstavijo čim več kuharskega znanja.

Trihodni meni slovenske kuharske reprezentance Luksemburg 2022 pa zveni kar zahtevno. Ekipa bo za toplo predjed postregla lososa z miso glazuro in umami salso, lečin pire s sipinim črnilom, vitlof, takos z lososovim tatarjem, holandsko omako s pomarančo, pinjenec, koprc; za glavno jed pripravljajo jagnječji hrbet z lešnikovo skorjico, pire pečenega pastinaka, glazirano mlado korenje s korenčkovimi laski, brokoli z amarantom, krompirjevo terino, jagnječje ocvrto pleče s paradižnikovimi drobtinami, čebulo, polnjeno z jurčki, jagnječji jus; sladico pa so poimenovali odtenki grozdja in je na Brdu poleg jagnječjega hrbta požela precej zadovoljnih nasmehov.

Predstavitvena večerja v Elegans hotelu pa je vsebovala za goste še pozdrav iz kuhinje ter jušni krožnik: dvojno močni divjačinski consume brdske divjačine, kremo jušne zelenjave, kompresirano kračo, domač raviol odimljene skute domačije Odems, hrustljavi praline in ožgano zelenjavo. Priznam pa, da je po dolgem času izkušnjo izboljšal tudi izjemno prijazen in uglajen natakar sicer mlajše generacije, a če bo ostal v tem poklicu, potem ni skrbi, da v njem ne bi uspel.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / ponedeljek, 3. julij 2017 / 18:00

Nova pohodniška karta Jesenice

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske je izdala pohodniško karto Jesenice, ki vabi na devet zanimivih izletov po pešpoteh, ki so jih v naravi tudi označili z markacijami in smerokazi. Jeseničane smo...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 17. oktober 2015 / 14:02

Prenovljeni Tušev supermarket na Jesenicah

Jesenice – Na Jesenicah je podjetje Tuš prenovilo svoj supermarket. Kot so sporočili iz družbe, s prenovo sledijo najsodobnejšim nakupovalnim trendom in na police uvrščajo še več lokalno pridelanih...

Komenda / sobota, 17. oktober 2015 / 13:57

Vroče zaradi smeti

V ljubljanski Snagi Občino Komenda opozarjajo, da bi ob morebitnem odstopu od pristopne pogodbe k projektu RCERO Ljubljana morala plačati odškodnino.

Gorenjska / sobota, 17. oktober 2015 / 13:55

Priznanja tudi na Gorenjsko

V letošnji akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna je najboljšo oceno med turističnimi kraji dobil Bled, med mestnimi jedri se je najbolj izkazal Kamnik, med bencinskimi servisi Kranj Labore, v splet...

Kronika / sobota, 17. oktober 2015 / 13:55

Odjemalce oskrbovali z anaboliki in s steroidi

Kranj – Gorenjski kriminalisti so ta teden kazensko ovadili tri osebe, ki jih sumijo, da so zadnji dve leti odjemalce po Gorenjskem in v Ljubljani oskrbovali z anaboliki in steroidi. Sumijo jih sto...

Šport / sobota, 17. oktober 2015 / 13:54

Katrašniku zlato kolo

Podsmreka – Z VN Avtomojster se je v Podsmreki v nedeljo zaključila domača sezona v cestnem kolesarstvu. V kategoriji elite je zlato kolo osvojil Simon Špilak (Katjuša), druga in tretja pa sta Gore...