Slovenska kuharska reprezentanca v kuhinji Elegans hotela na Brdu / Foto: Alenka Brun

Slovenska kuharska reprezentanca se predstavi

Preden so se člani slovenske kuharske reprezentance Martin Blejec, Gašper Kačičnik, Boštjan Volk, Meta Kocjančič, Gregor Rode in Blaž Vodopivec s (tokratnimi) pomočniki Gregom Rozmanom, Davorjem Družincem, Janom Dolšakom in pa seveda organizacijskim »motorjem« ekipe Tomažem Vozljem odpravili na letošnje svetovno kulinarično tekmovanje Villerroy & Boch Culinary World Luxemburg Cup, so se z izbranim menijem predstavili tudi na Gorenjskem. Kuharska ekipa je v družbi vinarja Stojana Ščurka razvajala prisotne na večerji v Elegans hotelu na Brdu.

Gorenjsko v ekipi tokrat predstavljajo Martin Blejec, ki tudi vodi slovensko izbrano vrsto, in Grega Rozman, oba iz Bled Rose Hotela, ter Davor Družinec, SŠGT Radovljica in Hotel Astoria Bled.

Fantje in dekle tekmujejo danes, in ker nastopajo v elitni kategoriji članskih reprezentanc, verjamemo, da je prisotne tudi nekaj treme. Gre le za največje svetovno kulinarično tekmovanje s 50-letno tradicijo, ki vsaka štiri leta poteka v okviru sejma Expogast.

Petnajst kuharskih reprezentanc z vsega sveta se bo tako v Luksemburgu pomerilo v dveh kategorijah – pripravi toplega trihodnega menija za 110 oseb in v disciplini chef's table oziroma chefova miza. Slovenci bodo najprej nastopili v prvi disciplini, torej kuhanju menija. Seveda se morajo pri tem držati določenih pravil, smernice so znane, pomembno je, da na krožnikih predstavijo čim več kuharskega znanja.

Trihodni meni slovenske kuharske reprezentance Luksemburg 2022 pa zveni kar zahtevno. Ekipa bo za toplo predjed postregla lososa z miso glazuro in umami salso, lečin pire s sipinim črnilom, vitlof, takos z lososovim tatarjem, holandsko omako s pomarančo, pinjenec, koprc; za glavno jed pripravljajo jagnječji hrbet z lešnikovo skorjico, pire pečenega pastinaka, glazirano mlado korenje s korenčkovimi laski, brokoli z amarantom, krompirjevo terino, jagnječje ocvrto pleče s paradižnikovimi drobtinami, čebulo, polnjeno z jurčki, jagnječji jus; sladico pa so poimenovali odtenki grozdja in je na Brdu poleg jagnječjega hrbta požela precej zadovoljnih nasmehov.

Predstavitvena večerja v Elegans hotelu pa je vsebovala za goste še pozdrav iz kuhinje ter jušni krožnik: dvojno močni divjačinski consume brdske divjačine, kremo jušne zelenjave, kompresirano kračo, domač raviol odimljene skute domačije Odems, hrustljavi praline in ožgano zelenjavo. Priznam pa, da je po dolgem času izkušnjo izboljšal tudi izjemno prijazen in uglajen natakar sicer mlajše generacije, a če bo ostal v tem poklicu, potem ni skrbi, da v njem ne bi uspel.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 30. november 2007 / 07:00

Prepoznavni Garevski

Decembrsko vzdušje prinaša morje zabav, Ljubljana bo naslednje leto dobila svoj prvi Fashion week, Ilirija je praznovala častitljivih sto let, Godler pa je dokazal, da je boljši komik kot operni pevec...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 30. november 2022 / 19:25

V Kranju izposoja koles tudi pozimi

Kranj – Sistem KRsKOLESOM bo tudi letos v zimskem obdobju deloval neprekinjeno, so sporočili z Mestne občine Kranj (MOK). Uporabnikom bodo na voljo navadna kolesa, ne pa tudi električna, saj pri te...

Tržič / sreda, 30. november 2022 / 19:24

Premierno Kako je petelin izvalil jajce?

Tržič – V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja v Tržiču se je na Uri pravljic pred dnevi premierno predstavil KUD Ampus s 35-minutno lutkovno predstavo Kako je petelin izvalil jajce?, katere besedilo in...

Razvedrilo / sreda, 30. november 2022 / 19:21

Andreja Čamernik Rampre v novi pesmi poje o ljubezni, svobodi in upanju

Po več kot štirih desetletjih delovanja na slovenski glasbeni sceni Andreja Čamernik Rampre pred iztekom letošnjega leta v svet pošilja novo pesem polno upanja, z naslovom Verjamem. »Verjeti v dobr...

Kronika / sreda, 30. november 2022 / 19:17

Bali so se, da je padel v Savo

Kranj – V nedeljo ob pol štirih ponoči so na območju Savske Loke v Kranju iskali pogrešanega moškega, ki so ga nazadnje videli v bližini reke Save in bi bilo njegovo življenje lahko ogroženo. V isk...

Gospodarstvo / sreda, 30. november 2022 / 19:16

Elektronsko vročanje odločb in sklepov

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja bo začela elektronsko vročati odločbe, sklepe in ostale dokumente tudi v navadne e-poštne predale. Podatke za vročanje je pridobila iz letošnj...