Slovenska kuharska reprezentanca v kuhinji Elegans hotela na Brdu / Foto: Alenka Brun

Slovenska kuharska reprezentanca se predstavi

Preden so se člani slovenske kuharske reprezentance Martin Blejec, Gašper Kačičnik, Boštjan Volk, Meta Kocjančič, Gregor Rode in Blaž Vodopivec s (tokratnimi) pomočniki Gregom Rozmanom, Davorjem Družincem, Janom Dolšakom in pa seveda organizacijskim »motorjem« ekipe Tomažem Vozljem odpravili na letošnje svetovno kulinarično tekmovanje Villerroy & Boch Culinary World Luxemburg Cup, so se z izbranim menijem predstavili tudi na Gorenjskem. Kuharska ekipa je v družbi vinarja Stojana Ščurka razvajala prisotne na večerji v Elegans hotelu na Brdu.

Gorenjsko v ekipi tokrat predstavljajo Martin Blejec, ki tudi vodi slovensko izbrano vrsto, in Grega Rozman, oba iz Bled Rose Hotela, ter Davor Družinec, SŠGT Radovljica in Hotel Astoria Bled.

Fantje in dekle tekmujejo danes, in ker nastopajo v elitni kategoriji članskih reprezentanc, verjamemo, da je prisotne tudi nekaj treme. Gre le za največje svetovno kulinarično tekmovanje s 50-letno tradicijo, ki vsaka štiri leta poteka v okviru sejma Expogast.

Petnajst kuharskih reprezentanc z vsega sveta se bo tako v Luksemburgu pomerilo v dveh kategorijah – pripravi toplega trihodnega menija za 110 oseb in v disciplini chef's table oziroma chefova miza. Slovenci bodo najprej nastopili v prvi disciplini, torej kuhanju menija. Seveda se morajo pri tem držati določenih pravil, smernice so znane, pomembno je, da na krožnikih predstavijo čim več kuharskega znanja.

Trihodni meni slovenske kuharske reprezentance Luksemburg 2022 pa zveni kar zahtevno. Ekipa bo za toplo predjed postregla lososa z miso glazuro in umami salso, lečin pire s sipinim črnilom, vitlof, takos z lososovim tatarjem, holandsko omako s pomarančo, pinjenec, koprc; za glavno jed pripravljajo jagnječji hrbet z lešnikovo skorjico, pire pečenega pastinaka, glazirano mlado korenje s korenčkovimi laski, brokoli z amarantom, krompirjevo terino, jagnječje ocvrto pleče s paradižnikovimi drobtinami, čebulo, polnjeno z jurčki, jagnječji jus; sladico pa so poimenovali odtenki grozdja in je na Brdu poleg jagnječjega hrbta požela precej zadovoljnih nasmehov.

Predstavitvena večerja v Elegans hotelu pa je vsebovala za goste še pozdrav iz kuhinje ter jušni krožnik: dvojno močni divjačinski consume brdske divjačine, kremo jušne zelenjave, kompresirano kračo, domač raviol odimljene skute domačije Odems, hrustljavi praline in ožgano zelenjavo. Priznam pa, da je po dolgem času izkušnjo izboljšal tudi izjemno prijazen in uglajen natakar sicer mlajše generacije, a če bo ostal v tem poklicu, potem ni skrbi, da v njem ne bi uspel.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 9. maj 2017 / 17:10

Hafnerjev Memorial v polnem teku

Škofja Loka – V četrtek, 11. maja, ob 21. uri v kranjski Layerjevi hiši album Emirates predstavil hiphoper Ntoko, ki bo dan prej v Rdeči ostrigi predstavil svoj knjižni prvenec. Ostriga bo...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 24. marec 2010 / 07:00

Kopali bi, pa čeprav brez soglasja

Telekom Slovenija je pred leti pri Janezu Šarcu samovoljno zgradil razdelilno omarico, ki jo želi sedaj prenoviti. Šarc temu nasprotuje in opozarja na njihovo aroganco.

Nasveti / sreda, 24. marec 2010 / 07:00

Moč Prometeja

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Gospodarstvo / sreda, 24. marec 2010 / 07:00

Nove storitve davčne asistentke Vide

Ljubljana - Virtualna davčna asistentka Vida je doslej odgovarjala prek elektronske pošte le na vprašanja o dohodnini, v davčni upravi pa so pred kratkim njeno »pristojnost« razš...

Mularija / sreda, 24. marec 2010 / 07:00

Plesali z roboti

Pred kratkim je v Tehniškem šolskem centru Kranj potekalo regijsko tekmovanje ROBObum 2010, ki se ga je udeležilo 77 osnovnošolcev iz sedmih gorenjskih šol.

Mularija / sreda, 24. marec 2010 / 07:00

Delo novinarja je zahtevno, a zanimivo

Marca smo bodoči novinarji OŠ Šenčur obiskali medijsko hišo Gorenjski glas. Ko smo vstopili, nas je za vrati čakal velik prostor, za steklom pa delavni novinarji. Gospa Dina Kavčič nas je prijazn...