Slovenska kuharska reprezentanca v kuhinji Elegans hotela na Brdu / Foto: Alenka Brun

Slovenska kuharska reprezentanca se predstavi

Preden so se člani slovenske kuharske reprezentance Martin Blejec, Gašper Kačičnik, Boštjan Volk, Meta Kocjančič, Gregor Rode in Blaž Vodopivec s (tokratnimi) pomočniki Gregom Rozmanom, Davorjem Družincem, Janom Dolšakom in pa seveda organizacijskim »motorjem« ekipe Tomažem Vozljem odpravili na letošnje svetovno kulinarično tekmovanje Villerroy & Boch Culinary World Luxemburg Cup, so se z izbranim menijem predstavili tudi na Gorenjskem. Kuharska ekipa je v družbi vinarja Stojana Ščurka razvajala prisotne na večerji v Elegans hotelu na Brdu.

Gorenjsko v ekipi tokrat predstavljajo Martin Blejec, ki tudi vodi slovensko izbrano vrsto, in Grega Rozman, oba iz Bled Rose Hotela, ter Davor Družinec, SŠGT Radovljica in Hotel Astoria Bled.

Fantje in dekle tekmujejo danes, in ker nastopajo v elitni kategoriji članskih reprezentanc, verjamemo, da je prisotne tudi nekaj treme. Gre le za največje svetovno kulinarično tekmovanje s 50-letno tradicijo, ki vsaka štiri leta poteka v okviru sejma Expogast.

Petnajst kuharskih reprezentanc z vsega sveta se bo tako v Luksemburgu pomerilo v dveh kategorijah – pripravi toplega trihodnega menija za 110 oseb in v disciplini chef's table oziroma chefova miza. Slovenci bodo najprej nastopili v prvi disciplini, torej kuhanju menija. Seveda se morajo pri tem držati določenih pravil, smernice so znane, pomembno je, da na krožnikih predstavijo čim več kuharskega znanja.

Trihodni meni slovenske kuharske reprezentance Luksemburg 2022 pa zveni kar zahtevno. Ekipa bo za toplo predjed postregla lososa z miso glazuro in umami salso, lečin pire s sipinim črnilom, vitlof, takos z lososovim tatarjem, holandsko omako s pomarančo, pinjenec, koprc; za glavno jed pripravljajo jagnječji hrbet z lešnikovo skorjico, pire pečenega pastinaka, glazirano mlado korenje s korenčkovimi laski, brokoli z amarantom, krompirjevo terino, jagnječje ocvrto pleče s paradižnikovimi drobtinami, čebulo, polnjeno z jurčki, jagnječji jus; sladico pa so poimenovali odtenki grozdja in je na Brdu poleg jagnječjega hrbta požela precej zadovoljnih nasmehov.

Predstavitvena večerja v Elegans hotelu pa je vsebovala za goste še pozdrav iz kuhinje ter jušni krožnik: dvojno močni divjačinski consume brdske divjačine, kremo jušne zelenjave, kompresirano kračo, domač raviol odimljene skute domačije Odems, hrustljavi praline in ožgano zelenjavo. Priznam pa, da je po dolgem času izkušnjo izboljšal tudi izjemno prijazen in uglajen natakar sicer mlajše generacije, a če bo ostal v tem poklicu, potem ni skrbi, da v njem ne bi uspel.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 26. oktober 2015 / 10:15

Primorci med koroškimi rojaki

Leta 1983 so se v Ukvah/Ugovizza v kanalski dolini v Italiji predstavniki Krščanske kulturne zveze iz Celovca, Slovenske katoliške prosvete iz Gorice in Slovenske prosvete iz Trsta dogovorili za te...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / nedelja, 28. september 2014 / 20:07

Pirfest sklenil poletje v Preddvoru

Zadnji poletni konec tedna so v Preddvoru preživeli v znamenju Pirfesta, tradicionalne prireditve, ki je tokrat potekala že peto leto zapored.

Šport / nedelja, 28. september 2014 / 13:12

Na 22. pokalu Kranja deset borb

Kranj – Predsednik in trener Boksarskega kluba Kranj Duško Čavić bo to nedeljo, 28. septembra, že 22. zapored pripravil mednarodni boksarski turnir za pokal Kranja. Začel se bo ob 18. uri v športni...

Radovljica / nedelja, 28. september 2014 / 13:09

Ob obletnici zasadili lipo

Mošnje – Turistično društvo Mošnje je tudi letos pripravilo Mošenjske dneve, dvodnevno prireditev, ki se je tokrat začela s slovesnostjo pred tamkajšnjo podružnično šolo, kjer so ob 120. obletnici...

Gospodarstvo / nedelja, 28. september 2014 / 13:08

Nevaren, strupen, jedek ...

Oznake na etiketah nekaterih izdelkov nas opozarjajo, da takšnih izdelkov in njihove embalaže ne smemo odvreči med ostale gospodinjske odpadke.

Šport / nedelja, 28. september 2014 / 13:07

Bohinj gostil triatlonsko tekmo

Bohinj – Minulo nedeljo je Bohinj premierno gostil triatlonsko tekmovanje, ki je potekalo pod okriljem evropske triatlonske zveze – TNatura Cross Triatlon Slovenija. Tekmo je organiziral TK Pokljuk...