Pita s kutinami in skuto

Ko je večina dreves na naših vrtovih v jesenskem času golih, izstopajo kutine, ki morajo na obiranje počakati vsaj do prve slane. Čeprav kutine izjemno lepo dišijo, nas surov sadež s svojo trpkostjo zagotovo ne bom prepričal. A povsem drugače je, ko kutine vpeljemo v čudovito jesensko pito.

Za pripravo pite s kutinami, jabolki in skuto potrebujemo: za testo 200 g moke, četrt kocke kvasa (približno 10 g), 50 g masla, 50 g sladkorja, 1 rumenjak, pol žličke soli, 1,5 dl mleka; za nadev: 0,5 kg kutin, 1,5 dl jabolčnega soka, 1 vaniljev sladkor, 80 g sladkorja, ščep cimeta, 2 jajci, 50 g mletih orehov; 1 jajce za premaz.

Priprava testa: Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Posujemo ga z žličko sladkorja ter zalijemo s toplim mlekom. Pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Nato primešamo preostali sladkor, rumenjak, sol ter stopljeno maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo postavimo v pomokano posodo in pustimo, da vzhaja do dvojne količine (od 30 do 60 minut).

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev: Kutinam odstranimo pečke ter jih narežemo na manjše kocke, zalijemo z jabolčnim sokom in posujemo s cimetom. Zavremo in kuhamo 15 minut, da se kutine zmehčajo. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom. Posebej zmešamo skuto, vaniljev sladkor, sladkor ter jajci.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo v krog debeline približno 1,5 centimetra. Z njim obložimo okrogel pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Robovi testa naj segajo čez rob, saj bomo z njimi kasneje prekrili nadev. Testo po površini prebodemo z vilicami in nanj razporedimo najprej skutin nadev, potresemo z mletimi orehi ter prekrijemo z nadevom iz kutin. S testom, ki sega čez rob pekača, prekrijemo nadev ter po vrhu premažemo s stepenim jajcem. Pito postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, ter pečemo 45 minut. Med peko pito po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 16. junij 2016 / 09:45

Hokejisti tudi odlični nogometaši

Tradicionalna nogometna tekma v Podbrezjah med hokejisti, slovenskimi reprezentanti in nogometaši domačega kluba je bila tudi dobrodelna.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 1. november 2011 / 07:00

Ali smo bolj pošteni kot Skandinavci ali pa sistem ne deluje

"Pravna država je v glavi. Integriteto moramo izkazovati drug do drugega. Ne bo mesije, bolj pravične družbe ne morejo vzpostaviti institucije, probleme lahko odpravimo samo ljudje," je eden od poudar...

GG Plus / torek, 1. november 2011 / 07:00

Francoska nacionalna knjižnica

Kot že zapisano: v tem knjižnem feljtonu predstavljamo predvsem nove knjige, prav pa je, da zapišemo tudi kako besedo o hišah in ustanovah, kjer se knjige prodajajo in hranijo – o knji...

Prosti čas / torek, 1. november 2011 / 07:00

Se počasi daleč pride

V Kulturnem domu Janka Kersnika Lukovica bo 4. novembra ob 20. uri koncert slovenskega kantavtorja in pesnika Adija Smolarja. Adi Smolar se tokrat predstavlja z novo ploščo Se počasi da...

Prosti čas / torek, 1. november 2011 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Moje sanje so bile tako resnične, hodila sem s fantom, ki je bil kot princ, božanski, lep in prijazen. Bila sva pri njegovi babici, babica me je prosila, če ji nekaj napišem na rač...

Gorenjska / torek, 1. november 2011 / 07:00

Anketa: Končno po obeh straneh

Prebivalci zgornje Gorenjske so se tako rekoč brez izjeme razveselili dejstva, da je zadnji še nedokončani del gorenjske avtoceste vendarle odprt. Čakali smo ga (pre)dolgo in ves čas s strahom pričako...