Pita s kutinami in skuto

Ko je večina dreves na naših vrtovih v jesenskem času golih, izstopajo kutine, ki morajo na obiranje počakati vsaj do prve slane. Čeprav kutine izjemno lepo dišijo, nas surov sadež s svojo trpkostjo zagotovo ne bom prepričal. A povsem drugače je, ko kutine vpeljemo v čudovito jesensko pito.

Za pripravo pite s kutinami, jabolki in skuto potrebujemo: za testo 200 g moke, četrt kocke kvasa (približno 10 g), 50 g masla, 50 g sladkorja, 1 rumenjak, pol žličke soli, 1,5 dl mleka; za nadev: 0,5 kg kutin, 1,5 dl jabolčnega soka, 1 vaniljev sladkor, 80 g sladkorja, ščep cimeta, 2 jajci, 50 g mletih orehov; 1 jajce za premaz.

Priprava testa: Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Posujemo ga z žličko sladkorja ter zalijemo s toplim mlekom. Pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Nato primešamo preostali sladkor, rumenjak, sol ter stopljeno maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo postavimo v pomokano posodo in pustimo, da vzhaja do dvojne količine (od 30 do 60 minut).

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev: Kutinam odstranimo pečke ter jih narežemo na manjše kocke, zalijemo z jabolčnim sokom in posujemo s cimetom. Zavremo in kuhamo 15 minut, da se kutine zmehčajo. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom. Posebej zmešamo skuto, vaniljev sladkor, sladkor ter jajci.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo v krog debeline približno 1,5 centimetra. Z njim obložimo okrogel pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Robovi testa naj segajo čez rob, saj bomo z njimi kasneje prekrili nadev. Testo po površini prebodemo z vilicami in nanj razporedimo najprej skutin nadev, potresemo z mletimi orehi ter prekrijemo z nadevom iz kutin. S testom, ki sega čez rob pekača, prekrijemo nadev ter po vrhu premažemo s stepenim jajcem. Pito postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, ter pečemo 45 minut. Med peko pito po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 3. avgust 2015 / 12:46

Poleti tatovi ne počivajo

Mamljiva tarča tatov so poleti zlasti kolesa pa tudi avtomobili in predmeti v njih, saj mnogi okna v vročini le priprejo.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 24. julij 2013 / 13:21

Ameriški animator in postavna Gorenjka

Nastja in Mike sta se spoznala pred dvema letoma, poročila pa sta se v soboto v objemu gorenjske narave in prijetnega slovensko-ameriškega razpoloženja.

Zanimivosti / sreda, 24. julij 2013 / 13:13

Kruh za izraelske turiste

V Žitovi leški pekarni pečejo kruh in pecivo košer za skupino izraelskih turistov, ki bivajo v Kranjski Gori. Peč je prišel prižgat rabin in bo gorela kar tri tedne.

Jezersko / sreda, 24. julij 2013 / 13:09

Za več pridelave doma

Evropska parlamentarka Zofija Mazej Kukovič je v okviru projekta in natečaja Hrana za zdravje in delovna mesta obiskala Dava Karničarja na Jezerskem.

Kultura / sreda, 24. julij 2013 / 13:05

Umetnost izpred tisočletij

V Stebriščni dvorani Mestne hiše v Kranju je na ogled gostujoča razstava z naslovom Življenje v glini, na kateri je predstavljena neolitska umetnost na tleh Beograda.

Šport / sreda, 24. julij 2013 / 12:59

Mladi hokejisti že vadijo na ledu

Od začetka julija je na Bledu znova ledena ploskev, na njej pa trenutno poteka tradicionalna poletna hokejska šola Cansport, ki jo vodijo priznani trenerji in demonstratorji.