Pita s kutinami in skuto

Ko je večina dreves na naših vrtovih v jesenskem času golih, izstopajo kutine, ki morajo na obiranje počakati vsaj do prve slane. Čeprav kutine izjemno lepo dišijo, nas surov sadež s svojo trpkostjo zagotovo ne bom prepričal. A povsem drugače je, ko kutine vpeljemo v čudovito jesensko pito.

Za pripravo pite s kutinami, jabolki in skuto potrebujemo: za testo 200 g moke, četrt kocke kvasa (približno 10 g), 50 g masla, 50 g sladkorja, 1 rumenjak, pol žličke soli, 1,5 dl mleka; za nadev: 0,5 kg kutin, 1,5 dl jabolčnega soka, 1 vaniljev sladkor, 80 g sladkorja, ščep cimeta, 2 jajci, 50 g mletih orehov; 1 jajce za premaz.

Priprava testa: Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Posujemo ga z žličko sladkorja ter zalijemo s toplim mlekom. Pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Nato primešamo preostali sladkor, rumenjak, sol ter stopljeno maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo postavimo v pomokano posodo in pustimo, da vzhaja do dvojne količine (od 30 do 60 minut).

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev: Kutinam odstranimo pečke ter jih narežemo na manjše kocke, zalijemo z jabolčnim sokom in posujemo s cimetom. Zavremo in kuhamo 15 minut, da se kutine zmehčajo. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom. Posebej zmešamo skuto, vaniljev sladkor, sladkor ter jajci.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo v krog debeline približno 1,5 centimetra. Z njim obložimo okrogel pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Robovi testa naj segajo čez rob, saj bomo z njimi kasneje prekrili nadev. Testo po površini prebodemo z vilicami in nanj razporedimo najprej skutin nadev, potresemo z mletimi orehi ter prekrijemo z nadevom iz kutin. S testom, ki sega čez rob pekača, prekrijemo nadev ter po vrhu premažemo s stepenim jajcem. Pito postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, ter pečemo 45 minut. Med peko pito po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 20. januar 2009 / 07:00

Galovo srce

"Tam sem, kjer je srce. In delam, kar se ne sme ... In tudi če vzameš mi vse, tam bom, kjer je srce," pravi besedilo prve kitice pesmi Srce Gala Gjurina z istoimenske zgoščenke Srce.

Objavljeno na isti dan


Tržič / torek, 11. september 2018 / 18:16

Gledališki abonma tudi v Tržiču

Tržič – Kulturni center Tržič ob deseti obletnici prvič dviga zastor in prižiga odrske luči za zaključena cikla kulturnih dogodkov. V Tržič prihajajo priznane gledališke zasedbe. Njihove predstave...

Kultura / torek, 11. september 2018 / 18:15

Čaj za dve

Cerklje – V soboto ob 18. uri bodo na vrtu Borštnikove hiše uprizorili komedijo Toneta Partljiča Čaj za dve v priredbi in režiji Nade Strajnar Zadnik. Vstop je prost.

Kultura / torek, 11. september 2018 / 16:23

Čoh in Erič v Galeriji Prešernovih nagrajencev

Kranj – V sredo, 12. septembra, bo v Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj ob 19. uri odprtje razstave Vidno, a ne za vedno akademskih slikarjev, nagrajencev Prešernovega sklada Milana Eriča in Zv...

Šport / torek, 11. september 2018 / 16:22

Pokalna lovorika v Ljubljano

V finalu hokejskega Pokala Slovenije, ki ga je gostil Kranj, je Olimpija premagala Jesenice in se veselila prve lovorike v novi sezoni.

Rekreacija / torek, 11. september 2018 / 16:21

Marjan Podržaj zmagal v Italiji

Šenčur – Na mednarodnem lokostrelskem tekmovanju v disciplini 3D v Italiji je tekmovalo sedemdeset lokostrelcev iz Italije, Avstrije in Slovenije. Šenčurjan Marjan Podržaj je zmagal s 438 krogi, ka...