Pita s kutinami in skuto

Ko je večina dreves na naših vrtovih v jesenskem času golih, izstopajo kutine, ki morajo na obiranje počakati vsaj do prve slane. Čeprav kutine izjemno lepo dišijo, nas surov sadež s svojo trpkostjo zagotovo ne bom prepričal. A povsem drugače je, ko kutine vpeljemo v čudovito jesensko pito.

Za pripravo pite s kutinami, jabolki in skuto potrebujemo: za testo 200 g moke, četrt kocke kvasa (približno 10 g), 50 g masla, 50 g sladkorja, 1 rumenjak, pol žličke soli, 1,5 dl mleka; za nadev: 0,5 kg kutin, 1,5 dl jabolčnega soka, 1 vaniljev sladkor, 80 g sladkorja, ščep cimeta, 2 jajci, 50 g mletih orehov; 1 jajce za premaz.

Priprava testa: Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Posujemo ga z žličko sladkorja ter zalijemo s toplim mlekom. Pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Nato primešamo preostali sladkor, rumenjak, sol ter stopljeno maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo postavimo v pomokano posodo in pustimo, da vzhaja do dvojne količine (od 30 do 60 minut).

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev: Kutinam odstranimo pečke ter jih narežemo na manjše kocke, zalijemo z jabolčnim sokom in posujemo s cimetom. Zavremo in kuhamo 15 minut, da se kutine zmehčajo. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom. Posebej zmešamo skuto, vaniljev sladkor, sladkor ter jajci.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo v krog debeline približno 1,5 centimetra. Z njim obložimo okrogel pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Robovi testa naj segajo čez rob, saj bomo z njimi kasneje prekrili nadev. Testo po površini prebodemo z vilicami in nanj razporedimo najprej skutin nadev, potresemo z mletimi orehi ter prekrijemo z nadevom iz kutin. S testom, ki sega čez rob pekača, prekrijemo nadev ter po vrhu premažemo s stepenim jajcem. Pito postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, ter pečemo 45 minut. Med peko pito po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 24. december 2012 / 07:00

Prisegel novi predsednik

Na slavnostni seji državnega zbora je v soboto prisegel novi predsednik države Borut Pahor. Sledila je državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti s slavnostnim govornikom, predsednikom vlade...

Objavljeno na isti dan


Kronika / / 16:31

Banko preslepil za štiri milijone

Odgovorna oseba propadle tiskarske družbe, domnevno Boštjan Nagode, naj bi za več milijonov evrov preslepil eno od bank na Gorenjskem (menda Gorenjsko banko).

Gorenjska / / 16:31

Pripravljeni na pašno sezono

Na Krvavcu so v soboto organizirali že 9. akcijo pobiranja kamenja, ki je potekala pod okriljem RTC Krvavec in pašnih skupnosti Jezerca in Kriška planina. Približno sto udeležencev je pobralo okoli tr...

Nasveti / / 16:22

Detelja z vonjem po medu (3)

Zadnje tedne smo se zagnano vrgli v deteljo – najprej v črno, nato v »tarumeno« oz. ranjak, končno pa se lotimo še detelje, ki v posušeni obliki prav prijetno diši po medu. Zaradi omenjene lastnosti s...

Rekreacija / / 16:16

Ni šlo samo za tekmovanje

Prvi Triatlon Karavanke je uspel! Vreme, ki je letošnjo pomlad največji sovražnik organizatorjev prireditev na prostem, se je vzdržalo padavin.

Škofja Loka / / 16:09

Visok jubilej šolstva v Retečah

V Retečah so pretekli četrtek pripravili sklepno prireditev ob 120-letnici šolstva v tem kraju, ki so jo povezali s 50-letnico OŠ Cvetka Golarja, katere del je tudi šola v Retečah.