Jorg Zupan in Martin Gluščič / Foto: Alenka Brun

Jorg je gostoval na Gorenjskem

Restavracija in Lounge bar Manu stoji v poslovni coni v Žirovnici. Gre za enega tistih objektov, pri katerih vam ob vstopu za trenutek vzame sapo. Najprej me je očaral t. i. lounge bar, čeprav mislim, da je prostor ob prvem obisku name naredil takšen vtis tudi zato, ker je bil večer in ob vsem steklu, ki ga Manu premore, mu noč izjemno pristaja. Pa restavracija je bila polna in po prostoru se je razlegal zvok, ki ga je iz električne violine izvabljala Maša Golob. Manu je namreč gostil kulinarični dogodek: v goste so povabili sicer v osnovi Kranjčana, ki ustvarja v Ljubljani v restavraciji Atelje, Jorga Zupana. Atelje pa je bil letos ponovno med prejemniki Michelinove zvezdice. V Michelinovem vodniku so med drugim zanj zapisali, da čeprav je postrežena hrana morda videti enostavno, je v resnici sofisticirana in dobro je premišljeno, kaj je na krožniku. In prav taki so bili krožniki tokratnega degustacijskega menija (ob vinski spremljavi), priznam pa, da sem se med samimi besedami, ki so opisovale vsebino krožnikov, rahlo izgubila. A mi je prijazno kuhinjsko osebje razložilo, da je na primer »beurre blanc« svetla maslena omaka, medtem ko je strežno osebje svoje delo z razlagami dobro opravilo med mizami. Glavne zvezde krožnikov pa so bile tokrat ribe, golob in jelen.

Šesthodni degustacijski meni je gostujoči kuharski mojster pripravil skupaj z domačim Martinom Gluščičem, ki je v Manuju glavna kuhalnica in so se z restavracijo uresničile njegove sanje. Z restavracijo je namreč razprl krila, ustvarjalnost je dobila prosto pot. Trenutno sodeluje tudi na novembrskih Okusih Rado'lce, na tokratnem dogodku pa se je podpisal pod tri jedi. Krožnik z jelenovim hrbtom je bil recimo njegov, družbo pa so priljubljeni divjačini delali še ananas, koriander in piščančja jetrca. Že samo po napisanem je jedec dobil občutek drznosti in da se šef ne omejuje v svojih razmišljanjih.

Nekje na spletu sem nedavno zasledila stavek, da Gluščič kuha v Žirovnici kot v velemestu in da je Manu restavracija, ki je pod Stolom ne pričakuješ; in po videnem (ter na prvo žogo) se z avtorjem zapisanega lahko strinjam. O všečnosti okusov je pa včasih tako nehvaležno razpravljati – kot o dobrem ali slabem vinu – saj so odvisni od posameznika in morda malce tudi od tega, koliko nekdo s svojim mnenjem vpliva na drugega oziroma koliko je v tem uspešen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 23. december 2015 / 13:27

Čebelarji zdravili varojo tudi z nedovoljenim pripravkom

Strokovne službe s področja varovanja zdravja in varne hrane zatrjujejo, da je slovenski med varen in da ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 3. oktober 2006 / 06:00

Tradicionalno grajena hiša v svetu je lesena

Čeprav živimo v eni z gozdovi, torej lesom, relativno najbogatejših držav na svetu, pa vprašanje: "Kakšni so evropski in svetovni trendi v razmerju med tradicionalno gradnjo hiš in gradnjo z lesom", r...

Nasveti / torek, 3. oktober 2006 / 06:00

Kapa na kepci

Kepa (2143 m) - Lepotica zahodnih Karavank je zadnji dvatisočak v verigi. Mogočna gora s piramidno obliko je vidna daleč naokoli. Pred dobrimi 15 leti je bil dostop s slovenske strani prepovedan.

Nasveti / torek, 3. oktober 2006 / 06:00

Maratonske priprave

Konec oktobra bomo Ljubljanske ulice namesto zloščene pločevine preplavili tekači, ki se bomo udeležili 11. Ljubljanskega maratona, ki je v zadnjih letih doživel pravi razcvet, tudi v me...

Nasveti / torek, 3. oktober 2006 / 06:00

Midva (1)

Ne vem, kakšne občutke zbujajo v vas pravkar poročeni pari, ki jih srečate ob sobotnih nakupih ali pohajkovanjih po mestih. Lepo je videti ljudi, ki verjamejo v ljubezen in ustvarjajo sk...

Gospodarstvo / torek, 3. oktober 2006 / 06:00

Od tolarja k evru: Pomembni datumi

Do uvedbe evra so še manj kot trije meseci, naj tokrat opozorimo na nekatere pomembne datume. 1. decembra se bo začela prodaja začetnih svežnjev evrskih kovancev za pravne osebe,...