Jorg Zupan in Martin Gluščič / Foto: Alenka Brun

Jorg je gostoval na Gorenjskem

Restavracija in Lounge bar Manu stoji v poslovni coni v Žirovnici. Gre za enega tistih objektov, pri katerih vam ob vstopu za trenutek vzame sapo. Najprej me je očaral t. i. lounge bar, čeprav mislim, da je prostor ob prvem obisku name naredil takšen vtis tudi zato, ker je bil večer in ob vsem steklu, ki ga Manu premore, mu noč izjemno pristaja. Pa restavracija je bila polna in po prostoru se je razlegal zvok, ki ga je iz električne violine izvabljala Maša Golob. Manu je namreč gostil kulinarični dogodek: v goste so povabili sicer v osnovi Kranjčana, ki ustvarja v Ljubljani v restavraciji Atelje, Jorga Zupana. Atelje pa je bil letos ponovno med prejemniki Michelinove zvezdice. V Michelinovem vodniku so med drugim zanj zapisali, da čeprav je postrežena hrana morda videti enostavno, je v resnici sofisticirana in dobro je premišljeno, kaj je na krožniku. In prav taki so bili krožniki tokratnega degustacijskega menija (ob vinski spremljavi), priznam pa, da sem se med samimi besedami, ki so opisovale vsebino krožnikov, rahlo izgubila. A mi je prijazno kuhinjsko osebje razložilo, da je na primer »beurre blanc« svetla maslena omaka, medtem ko je strežno osebje svoje delo z razlagami dobro opravilo med mizami. Glavne zvezde krožnikov pa so bile tokrat ribe, golob in jelen.

Šesthodni degustacijski meni je gostujoči kuharski mojster pripravil skupaj z domačim Martinom Gluščičem, ki je v Manuju glavna kuhalnica in so se z restavracijo uresničile njegove sanje. Z restavracijo je namreč razprl krila, ustvarjalnost je dobila prosto pot. Trenutno sodeluje tudi na novembrskih Okusih Rado'lce, na tokratnem dogodku pa se je podpisal pod tri jedi. Krožnik z jelenovim hrbtom je bil recimo njegov, družbo pa so priljubljeni divjačini delali še ananas, koriander in piščančja jetrca. Že samo po napisanem je jedec dobil občutek drznosti in da se šef ne omejuje v svojih razmišljanjih.

Nekje na spletu sem nedavno zasledila stavek, da Gluščič kuha v Žirovnici kot v velemestu in da je Manu restavracija, ki je pod Stolom ne pričakuješ; in po videnem (ter na prvo žogo) se z avtorjem zapisanega lahko strinjam. O všečnosti okusov je pa včasih tako nehvaležno razpravljati – kot o dobrem ali slabem vinu – saj so odvisni od posameznika in morda malce tudi od tega, koliko nekdo s svojim mnenjem vpliva na drugega oziroma koliko je v tem uspešen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / petek, 4. junij 2010 / 07:00

Belca ponikne in smrdi

Kot poznavalec ureditev, ki urejajo delitev potoka Belca na Zg. Beli proti vasema Hraše in Tatinec, proti Suhi in Predosljam, ter odvzem Belce in Kokre za potrebe Javnega gospodarskega zavoda Brdo (JG...

Objavljeno na isti dan


Mularija / četrtek, 24. marec 2011 / 07:00

Otroška peresa

V vrtcu Mojca Vrtec Mojca je razvojni vrtec. V njem so otroci s posebnimi potrebami. V vrtcu so nas razdelili v več skupin. Moja skupina je odšla v učilnico 3. V njej...

Mularija / četrtek, 24. marec 2011 / 07:00

Med zmagovalci Eko-paketa

Malčki iz Vrtca Radovljica, enota Brezje, so se uvrstili med nagrajence natečaja na temo kreativnega ustvarjanja iz odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove (KEMS). Kot so sporoči...

Avtomobilizem / četrtek, 24. marec 2011 / 07:00

Ko tudi nergači utihnejo

Test: Dacia Duster 1,5 dCi 4x4 Laureate

Avtomobilizem / četrtek, 24. marec 2011 / 07:00

Japonci še v težavah

Po nedavnem katastrofalnem potresu in cunamiju na Japonskem si tamkajšnji avtomobilski proizvajalci prizadevajo, da bi vsaj v nekaterih zaprtih obratih znova vzpostavili proizvodnjo. Kljub temu n...

GG Plus / četrtek, 24. marec 2011 / 07:00

Navijači množično pod Ponce