Jorg Zupan in Martin Gluščič / Foto: Alenka Brun

Jorg je gostoval na Gorenjskem

Restavracija in Lounge bar Manu stoji v poslovni coni v Žirovnici. Gre za enega tistih objektov, pri katerih vam ob vstopu za trenutek vzame sapo. Najprej me je očaral t. i. lounge bar, čeprav mislim, da je prostor ob prvem obisku name naredil takšen vtis tudi zato, ker je bil večer in ob vsem steklu, ki ga Manu premore, mu noč izjemno pristaja. Pa restavracija je bila polna in po prostoru se je razlegal zvok, ki ga je iz električne violine izvabljala Maša Golob. Manu je namreč gostil kulinarični dogodek: v goste so povabili sicer v osnovi Kranjčana, ki ustvarja v Ljubljani v restavraciji Atelje, Jorga Zupana. Atelje pa je bil letos ponovno med prejemniki Michelinove zvezdice. V Michelinovem vodniku so med drugim zanj zapisali, da čeprav je postrežena hrana morda videti enostavno, je v resnici sofisticirana in dobro je premišljeno, kaj je na krožniku. In prav taki so bili krožniki tokratnega degustacijskega menija (ob vinski spremljavi), priznam pa, da sem se med samimi besedami, ki so opisovale vsebino krožnikov, rahlo izgubila. A mi je prijazno kuhinjsko osebje razložilo, da je na primer »beurre blanc« svetla maslena omaka, medtem ko je strežno osebje svoje delo z razlagami dobro opravilo med mizami. Glavne zvezde krožnikov pa so bile tokrat ribe, golob in jelen.

Šesthodni degustacijski meni je gostujoči kuharski mojster pripravil skupaj z domačim Martinom Gluščičem, ki je v Manuju glavna kuhalnica in so se z restavracijo uresničile njegove sanje. Z restavracijo je namreč razprl krila, ustvarjalnost je dobila prosto pot. Trenutno sodeluje tudi na novembrskih Okusih Rado'lce, na tokratnem dogodku pa se je podpisal pod tri jedi. Krožnik z jelenovim hrbtom je bil recimo njegov, družbo pa so priljubljeni divjačini delali še ananas, koriander in piščančja jetrca. Že samo po napisanem je jedec dobil občutek drznosti in da se šef ne omejuje v svojih razmišljanjih.

Nekje na spletu sem nedavno zasledila stavek, da Gluščič kuha v Žirovnici kot v velemestu in da je Manu restavracija, ki je pod Stolom ne pričakuješ; in po videnem (ter na prvo žogo) se z avtorjem zapisanega lahko strinjam. O všečnosti okusov je pa včasih tako nehvaležno razpravljati – kot o dobrem ali slabem vinu – saj so odvisni od posameznika in morda malce tudi od tega, koliko nekdo s svojim mnenjem vpliva na drugega oziroma koliko je v tem uspešen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 26. avgust 2010 / 07:00

Veslali smo z Megličem

Glasov kajakaški izziv z evropskim podprvakom Juretom Megličem na savskih brzicah v Tacnu

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 10. november 2022 / 16:12

Korak bliže novi knjižnici

Po najbolj optimističnih napovedih naj bi v Škofji Loki v dobrih dveh letih postavili novo sodobno knjižnico, včeraj pa so predstavili izbrano natečajno rešitev.

Avtomobilizem / četrtek, 10. november 2022 / 15:53

»Kol'kor kapljic, tolk' nesreč«

Besedilo izvirne pesmi nam pravi, da se nam ob vsaki popiti kapljici podaljša življenje, a v prometu je ravno obratno. Več kapljic ne pomeni boljše zabave, ampak večje tveganje za ogrožanje cestnega p...

Rekreacija / četrtek, 10. november 2022 / 15:49

Krog za dušo in srce

Cjasut dal Scior (1720 m n. m.) – Krog za dušo nad karnijsko vasico Dordolla. Pretkano speljana pot, ki uživaško premaguje strmino. Razgledna panoramska pot, na kateri zaigra srce.

Avtomobilizem / četrtek, 10. november 2022 / 15:48

Termični motorji bodo izginili

Do leta 2035 bo potrebno 100-odstotno zmanjšanje emisij CO2, kar v praksi pomeni konec dobe avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje. Rešitev pa ni tako preprosta, opozarjajo evropski avtoklubi. R...

Gospodarstvo / četrtek, 10. november 2022 / 15:39

Za kmetijstvo težko leto

Letošnje kmetijsko leto se končuje, pridelki so večinoma pospravljeni, čas je za »polaganje računov«: kakšna je bila letina in kakšen je (bo) finančni iztržek.