Jorg Zupan in Martin Gluščič / Foto: Alenka Brun

Jorg je gostoval na Gorenjskem

Restavracija in Lounge bar Manu stoji v poslovni coni v Žirovnici. Gre za enega tistih objektov, pri katerih vam ob vstopu za trenutek vzame sapo. Najprej me je očaral t. i. lounge bar, čeprav mislim, da je prostor ob prvem obisku name naredil takšen vtis tudi zato, ker je bil večer in ob vsem steklu, ki ga Manu premore, mu noč izjemno pristaja. Pa restavracija je bila polna in po prostoru se je razlegal zvok, ki ga je iz električne violine izvabljala Maša Golob. Manu je namreč gostil kulinarični dogodek: v goste so povabili sicer v osnovi Kranjčana, ki ustvarja v Ljubljani v restavraciji Atelje, Jorga Zupana. Atelje pa je bil letos ponovno med prejemniki Michelinove zvezdice. V Michelinovem vodniku so med drugim zanj zapisali, da čeprav je postrežena hrana morda videti enostavno, je v resnici sofisticirana in dobro je premišljeno, kaj je na krožniku. In prav taki so bili krožniki tokratnega degustacijskega menija (ob vinski spremljavi), priznam pa, da sem se med samimi besedami, ki so opisovale vsebino krožnikov, rahlo izgubila. A mi je prijazno kuhinjsko osebje razložilo, da je na primer »beurre blanc« svetla maslena omaka, medtem ko je strežno osebje svoje delo z razlagami dobro opravilo med mizami. Glavne zvezde krožnikov pa so bile tokrat ribe, golob in jelen.

Šesthodni degustacijski meni je gostujoči kuharski mojster pripravil skupaj z domačim Martinom Gluščičem, ki je v Manuju glavna kuhalnica in so se z restavracijo uresničile njegove sanje. Z restavracijo je namreč razprl krila, ustvarjalnost je dobila prosto pot. Trenutno sodeluje tudi na novembrskih Okusih Rado'lce, na tokratnem dogodku pa se je podpisal pod tri jedi. Krožnik z jelenovim hrbtom je bil recimo njegov, družbo pa so priljubljeni divjačini delali še ananas, koriander in piščančja jetrca. Že samo po napisanem je jedec dobil občutek drznosti in da se šef ne omejuje v svojih razmišljanjih.

Nekje na spletu sem nedavno zasledila stavek, da Gluščič kuha v Žirovnici kot v velemestu in da je Manu restavracija, ki je pod Stolom ne pričakuješ; in po videnem (ter na prvo žogo) se z avtorjem zapisanega lahko strinjam. O všečnosti okusov je pa včasih tako nehvaležno razpravljati – kot o dobrem ali slabem vinu – saj so odvisni od posameznika in morda malce tudi od tega, koliko nekdo s svojim mnenjem vpliva na drugega oziroma koliko je v tem uspešen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 6. december 2011 / 07:00

Delnice Triglava v prvi borzni kotaciji

Ljubljana - Z delnicami Zavarovalnice Triglav trgujejo na Ljubljanski borzi že več kot tri leta, včeraj, v ponedeljek, pa so z njimi začeli trgovati v prvi borzni kotaciji, ki je...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 21. avgust 2017 / 21:21

Boštjan Glavič pričakovano novi šef gorenjske policije

Dosedanji začasni direktor Policijske uprave Kranj Boštjan Glavič je v torek vodenje gorenjske policije prevzel za nedoločen čas.

GG Plus / ponedeljek, 21. avgust 2017 / 21:20

Nabirala zvončke in padla globoko v kanjon Kokre

Kranjčanka Nevenka Lužar, dekliško Šmid, je pred petdesetimi leti padla petindvajset metrov globoko v kanjon Kokre – in preživela. Svoje sreče v nesreči, svojega drugega rojstva se še danes spominja....

GG Plus / ponedeljek, 21. avgust 2017 / 21:17

Čas je, da začnemo sprejemati različnost

Jurij Marussig je učitelj fizike, tehnike, je pesnik, pisatelj, v zadnjih letih pa se je najbolj posvetil inkluzivni pedagogiki, delu z otroki s posebnimi potrebami. »Da bo inkluzija lahko v polnosti...

Kamnik / ponedeljek, 21. avgust 2017 / 21:15

Z ognjem do sprememb

Cipra Slovenija je z letošnjo akcijo Ogenj v Alpah, ki so jo prejšnjo soboto pripravili na Mali planini, poudarila problematiko mobilnosti v turizmu in spodbudila uporabo javnega potniškega prometa.

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. avgust 2017 / 21:03

Ni leta brez naravne ujme

Na gospodarjenje z gozdovi v gozdnogospodarski enoti Škofja Loka zelo vplivajo naravne ujme. V minulem desetletju so sanitarne sečnje predstavljale kar šestinštirideset odstotkov celotnega poseka.