Jorg Zupan in Martin Gluščič / Foto: Alenka Brun

Jorg je gostoval na Gorenjskem

Restavracija in Lounge bar Manu stoji v poslovni coni v Žirovnici. Gre za enega tistih objektov, pri katerih vam ob vstopu za trenutek vzame sapo. Najprej me je očaral t. i. lounge bar, čeprav mislim, da je prostor ob prvem obisku name naredil takšen vtis tudi zato, ker je bil večer in ob vsem steklu, ki ga Manu premore, mu noč izjemno pristaja. Pa restavracija je bila polna in po prostoru se je razlegal zvok, ki ga je iz električne violine izvabljala Maša Golob. Manu je namreč gostil kulinarični dogodek: v goste so povabili sicer v osnovi Kranjčana, ki ustvarja v Ljubljani v restavraciji Atelje, Jorga Zupana. Atelje pa je bil letos ponovno med prejemniki Michelinove zvezdice. V Michelinovem vodniku so med drugim zanj zapisali, da čeprav je postrežena hrana morda videti enostavno, je v resnici sofisticirana in dobro je premišljeno, kaj je na krožniku. In prav taki so bili krožniki tokratnega degustacijskega menija (ob vinski spremljavi), priznam pa, da sem se med samimi besedami, ki so opisovale vsebino krožnikov, rahlo izgubila. A mi je prijazno kuhinjsko osebje razložilo, da je na primer »beurre blanc« svetla maslena omaka, medtem ko je strežno osebje svoje delo z razlagami dobro opravilo med mizami. Glavne zvezde krožnikov pa so bile tokrat ribe, golob in jelen.

Šesthodni degustacijski meni je gostujoči kuharski mojster pripravil skupaj z domačim Martinom Gluščičem, ki je v Manuju glavna kuhalnica in so se z restavracijo uresničile njegove sanje. Z restavracijo je namreč razprl krila, ustvarjalnost je dobila prosto pot. Trenutno sodeluje tudi na novembrskih Okusih Rado'lce, na tokratnem dogodku pa se je podpisal pod tri jedi. Krožnik z jelenovim hrbtom je bil recimo njegov, družbo pa so priljubljeni divjačini delali še ananas, koriander in piščančja jetrca. Že samo po napisanem je jedec dobil občutek drznosti in da se šef ne omejuje v svojih razmišljanjih.

Nekje na spletu sem nedavno zasledila stavek, da Gluščič kuha v Žirovnici kot v velemestu in da je Manu restavracija, ki je pod Stolom ne pričakuješ; in po videnem (ter na prvo žogo) se z avtorjem zapisanega lahko strinjam. O všečnosti okusov je pa včasih tako nehvaležno razpravljati – kot o dobrem ali slabem vinu – saj so odvisni od posameznika in morda malce tudi od tega, koliko nekdo s svojim mnenjem vpliva na drugega oziroma koliko je v tem uspešen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Vedno izberemo prave talne obloge

Ko se odločimo za nakup talnih oblog, je potrebno vedeti nekaj o lastnostih in toplotni prevodnosti posameznih materialov, načinu polaganja in primernih lepilih.

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / sreda, 15. julij 2020 / 23:52

Svetniki zavrnili predlagane cene

V Cerkljah bodo občani prejeli nekoliko višje položnice za vodo, medtem ko so svetniki predlagano povišanje cen storitev odvajanja komunalne odpadne in padavinske vode zavrnili.

Škofja Loka / sreda, 15. julij 2020 / 23:45

Obnovili zeliščni vrt

Škofja Loka – V okviru projekta Sožitje na grajskem vrtu, v katerem sodelujejo Občina Škofja Loka, Loški muzej, Sožitje – društvo za pomoč osebam z motnjo v duševnem razvoju Škofja Loka in Razvojna...

Nasveti / sreda, 15. julij 2020 / 23:45

Moč življenja

Zapišemo lahko še drugače: potek življenjske energije, pretok življenjske moči, proces vsega živetega, zaporedje, v katero smo vtkani. Od kod prihaja energija življenja, kaj je nad dnevnimi skrbmi,...

Gospodarstvo / sreda, 15. julij 2020 / 23:44

Filmi o čebelarskih opravilih

Brdo pri Lukovici – Čebelarska zveza Slovenije je v okviru mednarodnega projekta izdelala šest filmov s skupnim naslovom Za kratek čas postani čebelar, ki otrokom in drugim začetnikom pa tudi širši...

Preddvor / sreda, 15. julij 2020 / 23:43

Cesta na Možjanco znova odprta

Možjanca – Cesta Tupaliče–Možjanca, ki je bila zaradi sanacije usada od srede junija zaprta, je znova odprta. Usad je bil uspešno saniran, odsek ceste pa tudi nekoliko razširjen. Kot navaja Janez B...