Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 16. maj 2018 / 11:12

Morski zaliv miru – dušni kotiček (2. del)

Ste od prejšnjega tedna že poiskali svoj kotiček za dušo? Mogoče ga že ves čas imate in uporabljate, pa niste vedeli, da je tako?

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 7. maj 2009 / 07:00

Teden mladih

Največji slovenski mladinski festival znova na kranjskih ulicah.

Zanimivosti / četrtek, 7. maj 2009 / 07:00

Pokazali veliko plesnega znanja

V Kranju je gostoval ansambel plesne šole Ballet-Ecolle iz pobratenega mesta La Ciotat. Na več šolskih delavnicah in dveh celovečernih nastopih so mladi plesalci v različnih zvrsteh plesa pokazali svo...

Kranj / četrtek, 7. maj 2009 / 07:00

Kljub krizi smo še solidarni

Tudi v kranjski občini je vse več družin, kjer sta eden ali celo oba starša ostala brez zaposlitve, vendar na srečo tisti, ki še zmorejo od mesečih izdatkov odtrgati kakšen evro, radi pomagajo.

Kronika / četrtek, 7. maj 2009 / 07:00

Kriminal

Iz župnišča izginile slike Tržič – Med prvomajskimi prazniki so neznani tatovi iz župnišča v Tržiču odnesli tri umetniške slike. Kot je povedal tržiš...

Kronika / četrtek, 7. maj 2009 / 07:00

Nesreče

Drevo padlo na transformatorsko postajo Preddvor – V soboto popoldne se je v Preddvoru zaradi močnega sunka vetra na cesto in transformatorsko postaj...