Gorazd Potočnik, priljubljen vrhunski slaščičarski mojster, s svojo prvo knjigo Čokolada, v kateri na 208 straneh predstavlja odlične čokoladne recepte / Foto: Maja Bertoncelj

Že od nekdaj je čokoholik

Gorazd Potočnik se s slaščičarstvom profesionalno ukvarja od leta 2001. Njegova strast je čokolada in tak naslov nosi tudi njegova knjiga. V njej so predstavljene čokoladne mojstrovine in nasveti, kako jih poustvariti doma.

V knjigi Čokolada je štirideset receptov za čokoladne slaščice iz vseh vrst čokolade in za vse okuse ter veščine – od otročje lahkih sladkosti do mojstrovin, ki so izziv za domače slaščičarske mojstre. »Čokolada: to je res nekaj noro dobrega!« pravi avtor Gorazd Potočnik, ki smo ga lahko v preteklosti spoznali tudi na televiziji. Imel je nekaj svojih oddaj. Z družino živi v Dragočajni in pred kratkim je svojo prvo knjigo prvič predstavil v domači, medvoški občini.

Pri založbi Dober tek je izšla leta 2020. »Nanjo sem zelo ponosen. To je knjiga, ki jo vzameš v roke in recepti delujejo. V njej so vse zakonitosti čokolade. Dotaknil sem se različnih vidikov. Knjiga zaradi covida-19 sicer ni požela tistega pravega uspeha, saj nisem mogel imeti večjih predstavitev. Še vedno je zelo aktualna, sveža. Ni modni hit, je večna,« je povedal nekaj besed o knjigi. Pojasnil je, zakaj se je posvetil prav slaščicam in predvsem čokoladi. »Kot kuhar sem delal v kar nekaj restavracijah v Sloveniji in me je jezilo, ker je bila ponudba sladic tako suhoparna. Sadna kupa, panakota, skutina strjenka, zavitek, palačinke in to je bilo to. Zelo sem si želel spoznati svet sladic. Je zelo zanimiv in širok. Zelo hitro sem se spoznal s čokolado. Zasvojila me je, ker je delo z njo skrivnostno. Vedno znova me preseneti in navduši. Ima svoje parametre, zakonitosti, ki jih moraš upoštevati. Do nje čutim strast in spoštovanje. Njeno odkrivanje se nikoli ne konča. Zanimiva je, zahtevna in posebna, ena izmed težjih sestavin v kulinariki. Ima milijon različic in ponuja neskončno možnosti. Raziskoval sem jo in nekako mi je uspelo.« Potočnikovo glavno vodilo je, da si pri ustvarjanju sladic svoboden v mislih, besedah in dejanjih. »Le tako bodo sladice zrcalo tvojih misli in te misli se bodo skozi roke projektirale na desertni krožnik. Kajti osrečiti nekoga s sladico je nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi. Zato osrečujem in poučujem tudi druge, da osrečijo svoje goste z zadnjo jedjo na meniju: naj bo ta najboljša!« dodaja.

Z leti je postal pravi slaščičarski mojster. Učiti se je začel v tujini. »S slaščičarstvom sem se začel profesionalno ukvarjati leta 2001, ko na našem trgu še ni bilo nobene posebne slaščičarske ponudbe. V prvi 'sladki' službi sem se imel možnost učiti od najboljših mentorjev in s tem sem širil svoje znanje na področju slaščičarstva, pekarstva, izdelave sladoleda, torej vsega tega, česar kot kuhar v profesionalnih kuhinjah po Sloveniji nisem imel možnost ne videti, kje šele se naučiti. Svoje znanje sem potem skozi izdelke v slaščičarni Rustika, kjer sem delal, prinesel v Slovenijo. Naredili smo pravi preboj v ponudbi izdelkov iz kakovostne čokolade. Orali smo ledino. Svet smo prinesli v slovensko slaščičarno. Ljudje so mi zaupali. Svoje znanje sem predal v okrog osemdeset slaščičarn v Sloveniji – ne samo slaščičarjem, tudi kuharjem, pripravljal sem dogodke s priznanimi mojstri. Danes se aktivno ukvarjam s svetovanjem o izdelovanju slaščic in slaščičarstvom. Zadnja leta sem tudi pedagog na Biotehničnem centru v Ljubljani. Ostajam pa tudi samostojen in samosvoj slaščičarski šef. V Dragočajni imam podjetje Sladkozvočje,« strne svojo pot. V tem poslu je tudi njegova žena.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 20. januar 2014 / 11:51

Meksikajnarji in Na svoji zemlji

V Mestni knjižnici Kranj sta od minulega tedna na ogled dve zanimivi razstavi: stripov in ilustracij Zorana Smiljanića ter o prvem slovenskem povojnem filmu Na svoji zemlji.

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 16. januar 2014 / 14:42

Bolje nova kot stara

V okviru projekta Gorki je predvidena tudi nova čistilna naprava, ki pa še vedno razburja domačine v Krajevni skupnosti Orehek-Drulovka, saj se bojijo hrupa in smradu.

Zanimivosti / četrtek, 16. januar 2014 / 14:14

Prijetna dražgoška pota

Peš, organizirano ali posamično je prišlo v nedeljo v Dražgoše več tisoč ljudi. Nekateri so hodili uro ali dve, najbolj utrjeni pa od polnoči naprej tudi deset ur. Zakaj prihajajo v Dražgoše, kaj jih...

Nasveti / četrtek, 16. januar 2014 / 14:12

Z matičnim mlečkom do »superčloveka«

Matični mleček je najdragocenejši dar čebeljega panja. Ta kraljevski žele je skupaj s cvetnim prahom, propolisom in z medom najboljši spremljevalec na poti dolgega, plodnega in zdravega življenja. Kdo...

Razvedrilo / četrtek, 16. januar 2014 / 14:11

Nasmejani četrti 'pecejevčki'

Konec tedna so se v restavraciji Vila Bella na Sr. Beli pri Preddvoru srečali nekdanji kranjski gimnazijci 4.Pc, pedagoškega oddelka družboslovno-jezikovne smeri, ki so maturirali v šolske...

Nasveti / četrtek, 16. januar 2014 / 14:08

Tanja odgovarja

Zanima me, kdaj se bodo odnosi s sorodnico uredili. Najlepša hvala za odgovor.