Testo za pico kot iz picerije

Pica je ena tistih jedi, ki jo obožujejo vse generacije. Res je, da se nam velikokrat zdi prava pica le tista iz picerije, pa vendar lahko z nekaj triki dobimo tako pico tudi iz domače pečice. Čeprav je videti postopek na prvi pogled dokaj zapleten, pa v resnici ni. Le malo vnaprej moramo načrtovati, kdaj želimo imeti pico na jedilniku, saj testo dalj časa vzhajamo v hladilniku.

Za pripravo testa za domačo pico potrebujemo: 1 kg bele moke, 6,5 dl vode, šestino kocke svežega kvasa (približno 7 g), 20 g soli (2 žlički), 2 žlici olivnega olja.

Moko presejemo in vanjo nadrobimo kvas ter zalijemo z vodo in prilijemo olje. Vse skupaj zgnetemo v testo. Ko nastane kepa testa, gnetemo še 3 minute. Nato dodamo še sol in vse skupaj gnetemo še 10 minut. Testo prestavimo v posodo, ki smo jo premazali z malo olja. Posodo zapremo in jo pustimo stati na sobni temperaturi približno 6 ur, nato pa jo za od 24 do 48 ur postavimo v hladilnik. Pet ur pred peko vzamemo testo iz posode ter ga razdelimo na šest enakih delov (en del tehta približno 270 g). Vsak del testa oblikujemo v majhen hlebček. Hlebčke polagamo na pekač, ki smo ga potresli z moko. Hlebčke pokrijemo s folijo ali čisto kuhinjsko krpo, da se ne izsušijo. Pekač s pokritimi hlebčki pustimo stati približno 5 ur na sobni temperaturi. Nato iz vsakega hlebčka na pomokani površini oblikujemo pico. Pico premažemo s paradižnikovo omako in jo obložimo po želji, vendar z dodatki ne pretiravamo. Pri dobri pici velja pravilo »manj je več«. Pečico segrejemo na najvišjo možno temperaturo. Pico pečemo od 5 do 10 minut. Točen čas je odvisen od pečice in pekača oziroma plošče.

Nasvet: Ker testo dolgo vzhaja in fermentira, je taka pica lažje prebavljiva in ne obleži v želodcu. Pri peki pice je bistvena visoka temperatura pečice. Domače pečice ne morejo doseči tako visokih temperatur, a lahko vseeno dosežemo, da spečemo dobro pico. Pomagamo si z glineno ploščo, ki jo segrejemo skupaj s pečico na najvišji temperaturi, ki jo razvije pečica. Če plošče nimamo, uporabimo narobe obrnjen veliki pekač pečice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / ponedeljek, 17. junij 2019 / 07:28

Dvomilijonski projekt v Komendi

V Komendi nadaljujejo izgradnjo kanalizacijskega omrežja v naseljih, ki niso bila vključena v kohezijski projekt. Dela bodo občino stala blizu dva milijona evrov.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 29. november 2016 / 21:30

Vojskovali so se za Slovenijo

Z Blaznikovim in muzejskim večerom Škofja Loka in Ločani v osamosvojitveni vojni junija 1991 so se v Muzejskem društvu Škofja Loka oddolžili letošnji 25-letnici slovenske države.

Nasveti / torek, 29. november 2016 / 21:27

Rižota z zelenjavo ali radičem

Priprava rižot je enostavna in hitra, poleg tega pa za kuhanje umažemo le eno posodo. Za vsako rižoto je pomembno, da imamo dobro jušno osnovo, zato je najbolje, da jo pripravimo takrat, ko nam ost...

Zanimivosti / torek, 29. november 2016 / 21:04

Sajasti in rogati v Podkorenu

Po Podkorenu se je v petek zapodilo kar enaindvajset skupin parkeljnov iz Avstrije, Italije in Slovenije. Slikovita popestritev turobnega novembra in bučen uvod v decembrsko praznično dogajanje.

Razvedrilo / torek, 29. november 2016 / 21:01

Bodi moja voda

V kranjskem KluBaru je v soboto navdušil karizmatični reški pevec Damir Urban, tudi decembrski koncertni spored pa v Klubaru zagotavlja pestre glasbene večere.

GG Plus / torek, 29. november 2016 / 20:56

Kaj vse nam čipka pomeni danes?

Snovanja to pot namenjamo bogastvu slovenske klekljane čipke, razpete med obrtjo in umetnostjo. Kar je prišlo letos še posebej do izraza, saj je naša država gostila 17. Svetovni čipkarski kongres (OID...