Testo za pico kot iz picerije

Pica je ena tistih jedi, ki jo obožujejo vse generacije. Res je, da se nam velikokrat zdi prava pica le tista iz picerije, pa vendar lahko z nekaj triki dobimo tako pico tudi iz domače pečice. Čeprav je videti postopek na prvi pogled dokaj zapleten, pa v resnici ni. Le malo vnaprej moramo načrtovati, kdaj želimo imeti pico na jedilniku, saj testo dalj časa vzhajamo v hladilniku.

Za pripravo testa za domačo pico potrebujemo: 1 kg bele moke, 6,5 dl vode, šestino kocke svežega kvasa (približno 7 g), 20 g soli (2 žlički), 2 žlici olivnega olja.

Moko presejemo in vanjo nadrobimo kvas ter zalijemo z vodo in prilijemo olje. Vse skupaj zgnetemo v testo. Ko nastane kepa testa, gnetemo še 3 minute. Nato dodamo še sol in vse skupaj gnetemo še 10 minut. Testo prestavimo v posodo, ki smo jo premazali z malo olja. Posodo zapremo in jo pustimo stati na sobni temperaturi približno 6 ur, nato pa jo za od 24 do 48 ur postavimo v hladilnik. Pet ur pred peko vzamemo testo iz posode ter ga razdelimo na šest enakih delov (en del tehta približno 270 g). Vsak del testa oblikujemo v majhen hlebček. Hlebčke polagamo na pekač, ki smo ga potresli z moko. Hlebčke pokrijemo s folijo ali čisto kuhinjsko krpo, da se ne izsušijo. Pekač s pokritimi hlebčki pustimo stati približno 5 ur na sobni temperaturi. Nato iz vsakega hlebčka na pomokani površini oblikujemo pico. Pico premažemo s paradižnikovo omako in jo obložimo po želji, vendar z dodatki ne pretiravamo. Pri dobri pici velja pravilo »manj je več«. Pečico segrejemo na najvišjo možno temperaturo. Pico pečemo od 5 do 10 minut. Točen čas je odvisen od pečice in pekača oziroma plošče.

Nasvet: Ker testo dolgo vzhaja in fermentira, je taka pica lažje prebavljiva in ne obleži v želodcu. Pri peki pice je bistvena visoka temperatura pečice. Domače pečice ne morejo doseči tako visokih temperatur, a lahko vseeno dosežemo, da spečemo dobro pico. Pomagamo si z glineno ploščo, ki jo segrejemo skupaj s pečico na najvišji temperaturi, ki jo razvije pečica. Če plošče nimamo, uporabimo narobe obrnjen veliki pekač pečice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 26. avgust 2015 / 22:36

V križišče kljub rdeči luči

Škofja Loka – Škofjeloški policisti so pred dnevi obravnavali prometno nesrečo na Trati, ki jo je povzročila 18-letna voznica osebnega vozila, ker je v križišču prevozila rdečo luč. Trčenje z drugi...

Objavljeno na isti dan


Mengeš / sreda, 23. avgust 2017 / 23:03

O mengeški prafari

Mengeš – V soboto je Turistično društvo Mengeš pri lovski koči v Mengšu organiziralo peto prireditev Mengeš iz preteklosti, v sedanjost in za prihodnost. Tokrat so se lotili zgodovine prafare Menge...

Rekreacija / sreda, 23. avgust 2017 / 23:02

S sankami na koleščkih

V Kavčkah je potekala mednarodna tekma v sankanju na koleščkih.

Razvedrilo / sreda, 23. avgust 2017 / 23:01

Etno rock festival

Domžale – V petek, 25. avgusta, in v soboto, 26. avgusta, bo na glavni ploščadi pred Vele v Domžalah potekal tradicionalni, že enaindvajseti Etno rock festival. V petek bodo od 18. ure naprej nasto...

Izleti GG / sreda, 23. avgust 2017 / 22:58

Izletniki z Brezij na Svete Višarje

Izletniki Gorenjskega glasa so v četrtek potovali po Marijini poti od Brezij na Svete Višarje. V petek, prvega septembra, jo bomo ponovili.

Kronika / sreda, 23. avgust 2017 / 22:55

Žejen, a ni imel denarja

Kamnik – V trgovskem centru v Kamniku je pred dnevi varnostnik zalotil pijanega moškega, ki je v trgovini v nahrbtnik zložil šest steklenic različne alkoholne pijače, nato pa je nameraval trgovino...