Testo za pico kot iz picerije

Pica je ena tistih jedi, ki jo obožujejo vse generacije. Res je, da se nam velikokrat zdi prava pica le tista iz picerije, pa vendar lahko z nekaj triki dobimo tako pico tudi iz domače pečice. Čeprav je videti postopek na prvi pogled dokaj zapleten, pa v resnici ni. Le malo vnaprej moramo načrtovati, kdaj želimo imeti pico na jedilniku, saj testo dalj časa vzhajamo v hladilniku.

Za pripravo testa za domačo pico potrebujemo: 1 kg bele moke, 6,5 dl vode, šestino kocke svežega kvasa (približno 7 g), 20 g soli (2 žlički), 2 žlici olivnega olja.

Moko presejemo in vanjo nadrobimo kvas ter zalijemo z vodo in prilijemo olje. Vse skupaj zgnetemo v testo. Ko nastane kepa testa, gnetemo še 3 minute. Nato dodamo še sol in vse skupaj gnetemo še 10 minut. Testo prestavimo v posodo, ki smo jo premazali z malo olja. Posodo zapremo in jo pustimo stati na sobni temperaturi približno 6 ur, nato pa jo za od 24 do 48 ur postavimo v hladilnik. Pet ur pred peko vzamemo testo iz posode ter ga razdelimo na šest enakih delov (en del tehta približno 270 g). Vsak del testa oblikujemo v majhen hlebček. Hlebčke polagamo na pekač, ki smo ga potresli z moko. Hlebčke pokrijemo s folijo ali čisto kuhinjsko krpo, da se ne izsušijo. Pekač s pokritimi hlebčki pustimo stati približno 5 ur na sobni temperaturi. Nato iz vsakega hlebčka na pomokani površini oblikujemo pico. Pico premažemo s paradižnikovo omako in jo obložimo po želji, vendar z dodatki ne pretiravamo. Pri dobri pici velja pravilo »manj je več«. Pečico segrejemo na najvišjo možno temperaturo. Pico pečemo od 5 do 10 minut. Točen čas je odvisen od pečice in pekača oziroma plošče.

Nasvet: Ker testo dolgo vzhaja in fermentira, je taka pica lažje prebavljiva in ne obleži v želodcu. Pri peki pice je bistvena visoka temperatura pečice. Domače pečice ne morejo doseči tako visokih temperatur, a lahko vseeno dosežemo, da spečemo dobro pico. Pomagamo si z glineno ploščo, ki jo segrejemo skupaj s pečico na najvišji temperaturi, ki jo razvije pečica. Če plošče nimamo, uporabimo narobe obrnjen veliki pekač pečice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 1. julij 2015 / 10:14

Enajsti planet v Predosljah

Predoslje – KUD Predoslje letos v okolju župnijskega posestva v Predosljah pripravlja novo predstavo, tragikomedijo enega največkrat prevajanih slovenskih avtorjev Evalda Flisarja z naslovom Enajst...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 12. avgust 2010 / 07:00

Kriminal

Cariniki našli veliko količino viagre Brnik - Slovenski cariniki so v prtljagi potnika, ki je iz Bangkoka priletel na brniško letališče, našli štiri š...

Kronika / četrtek, 12. avgust 2010 / 07:00

Nesreče

V križišču izsilil prednost Škofja Loka - V soboto zvečer se je na regionalni cesti Škofja Loka-Godešič pripetila huda prometna nesreča, v kateri sta...

Tržič / četrtek, 12. avgust 2010 / 07:00

Tržiška knjižnica bo lepša

Tržič - Po obnovi strehe na stavbi Balos 4, kjer imajo prostore Knjižnica dr. Toneta Pretnarja, Radio Gorenc in društva, letos urejajo fasado. Okrog 103 tisoč evrov vredno naložb...

Kranj / četrtek, 12. avgust 2010 / 07:00

Brezplačno morje bi kar izsilili

Na Rdečem križu zaradi vse večjih socialnih stisk opažajo za petino večje povpraševanje po brezplačnih letovanjih. Na centrih za socialno delo se soočajo s pritiski staršev, ki skušajo za otroke izsil...

Kranjska Gora / četrtek, 12. avgust 2010 / 07:00

Vid Černe postal častni občan

Ob občinskem prazniku nagrade Andreju Špornu, Agrarni skupnosti Dovje-Mojstrana in Vidu Černetu.