Testo za pico kot iz picerije

Pica je ena tistih jedi, ki jo obožujejo vse generacije. Res je, da se nam velikokrat zdi prava pica le tista iz picerije, pa vendar lahko z nekaj triki dobimo tako pico tudi iz domače pečice. Čeprav je videti postopek na prvi pogled dokaj zapleten, pa v resnici ni. Le malo vnaprej moramo načrtovati, kdaj želimo imeti pico na jedilniku, saj testo dalj časa vzhajamo v hladilniku.

Za pripravo testa za domačo pico potrebujemo: 1 kg bele moke, 6,5 dl vode, šestino kocke svežega kvasa (približno 7 g), 20 g soli (2 žlički), 2 žlici olivnega olja.

Moko presejemo in vanjo nadrobimo kvas ter zalijemo z vodo in prilijemo olje. Vse skupaj zgnetemo v testo. Ko nastane kepa testa, gnetemo še 3 minute. Nato dodamo še sol in vse skupaj gnetemo še 10 minut. Testo prestavimo v posodo, ki smo jo premazali z malo olja. Posodo zapremo in jo pustimo stati na sobni temperaturi približno 6 ur, nato pa jo za od 24 do 48 ur postavimo v hladilnik. Pet ur pred peko vzamemo testo iz posode ter ga razdelimo na šest enakih delov (en del tehta približno 270 g). Vsak del testa oblikujemo v majhen hlebček. Hlebčke polagamo na pekač, ki smo ga potresli z moko. Hlebčke pokrijemo s folijo ali čisto kuhinjsko krpo, da se ne izsušijo. Pekač s pokritimi hlebčki pustimo stati približno 5 ur na sobni temperaturi. Nato iz vsakega hlebčka na pomokani površini oblikujemo pico. Pico premažemo s paradižnikovo omako in jo obložimo po želji, vendar z dodatki ne pretiravamo. Pri dobri pici velja pravilo »manj je več«. Pečico segrejemo na najvišjo možno temperaturo. Pico pečemo od 5 do 10 minut. Točen čas je odvisen od pečice in pekača oziroma plošče.

Nasvet: Ker testo dolgo vzhaja in fermentira, je taka pica lažje prebavljiva in ne obleži v želodcu. Pri peki pice je bistvena visoka temperatura pečice. Domače pečice ne morejo doseči tako visokih temperatur, a lahko vseeno dosežemo, da spečemo dobro pico. Pomagamo si z glineno ploščo, ki jo segrejemo skupaj s pečico na najvišji temperaturi, ki jo razvije pečica. Če plošče nimamo, uporabimo narobe obrnjen veliki pekač pečice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 19. oktober 2012 / 07:00

Na Bledu tekli in snemali

Za otroke z avtizmom so v sklopu dobrodelne akcije Mali koraki za velik cilj tekli tudi na Bledu. Tam se je nedavno mudil tudi režiser Branko Đurić - Đuro, saj so v enem od hotelov snemali humorističn...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 15. avgust 2012 / 07:00

V sredo spet miting malega letalstva

Lesce - Na praznično sredo bodo na letališču v Lescah tradicionalno pripravili letos že 24. miting malega letalstva in Alpski pokal radijsko vodenih modelov maket letal. Kot so sporočili o...

Zanimivosti / sreda, 15. avgust 2012 / 07:00

Obujajo sejem na rokovo

Cerklje - Člani Unesco kluba Cerklje bodo v četrtek, 16. avgusta, pripravili že tretji sejem na rokovo, s čimer oživljajo nekdaj živahno poletno sejemsko dogajanje v kraju. Prav sejem na r...

Zanimivosti / sreda, 15. avgust 2012 / 07:00

Prikaz izdelovanja trničev

Velika planina - Velika planina ni znana le po svojem edinstveno ohranjenem pastirskem naselju, pač pa tudi po trničih - posebno oblikovanih majhnih slanih sirčkih, ki jih pastirji ne...

Kultura / sreda, 15. avgust 2012 / 07:00

Razstavi kamniških fotografov

Kamnik - Člani Foto kluba Kamnik bodo v okviru letošnjega Kamfesta danes, 15. avgusta, zvečer odprli kar dve svoji razstavi. V Domu kulture Kamnik bodo na ogled fotografije o prostovoljnem...

Zanimivosti / sreda, 15. avgust 2012 / 07:00

Poletno branje

Poletno obdobje dopustov in počitnic prinaša tudi več časa za branje. Mimoidoče v Kranju smo povprašali, s katero literaturo si v teh dneh krajšajo čas.