Testo za pico kot iz picerije

Pica je ena tistih jedi, ki jo obožujejo vse generacije. Res je, da se nam velikokrat zdi prava pica le tista iz picerije, pa vendar lahko z nekaj triki dobimo tako pico tudi iz domače pečice. Čeprav je videti postopek na prvi pogled dokaj zapleten, pa v resnici ni. Le malo vnaprej moramo načrtovati, kdaj želimo imeti pico na jedilniku, saj testo dalj časa vzhajamo v hladilniku.

Za pripravo testa za domačo pico potrebujemo: 1 kg bele moke, 6,5 dl vode, šestino kocke svežega kvasa (približno 7 g), 20 g soli (2 žlički), 2 žlici olivnega olja.

Moko presejemo in vanjo nadrobimo kvas ter zalijemo z vodo in prilijemo olje. Vse skupaj zgnetemo v testo. Ko nastane kepa testa, gnetemo še 3 minute. Nato dodamo še sol in vse skupaj gnetemo še 10 minut. Testo prestavimo v posodo, ki smo jo premazali z malo olja. Posodo zapremo in jo pustimo stati na sobni temperaturi približno 6 ur, nato pa jo za od 24 do 48 ur postavimo v hladilnik. Pet ur pred peko vzamemo testo iz posode ter ga razdelimo na šest enakih delov (en del tehta približno 270 g). Vsak del testa oblikujemo v majhen hlebček. Hlebčke polagamo na pekač, ki smo ga potresli z moko. Hlebčke pokrijemo s folijo ali čisto kuhinjsko krpo, da se ne izsušijo. Pekač s pokritimi hlebčki pustimo stati približno 5 ur na sobni temperaturi. Nato iz vsakega hlebčka na pomokani površini oblikujemo pico. Pico premažemo s paradižnikovo omako in jo obložimo po želji, vendar z dodatki ne pretiravamo. Pri dobri pici velja pravilo »manj je več«. Pečico segrejemo na najvišjo možno temperaturo. Pico pečemo od 5 do 10 minut. Točen čas je odvisen od pečice in pekača oziroma plošče.

Nasvet: Ker testo dolgo vzhaja in fermentira, je taka pica lažje prebavljiva in ne obleži v želodcu. Pri peki pice je bistvena visoka temperatura pečice. Domače pečice ne morejo doseči tako visokih temperatur, a lahko vseeno dosežemo, da spečemo dobro pico. Pomagamo si z glineno ploščo, ki jo segrejemo skupaj s pečico na najvišji temperaturi, ki jo razvije pečica. Če plošče nimamo, uporabimo narobe obrnjen veliki pekač pečice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 30. november 2020 / 10:30

Pediatrična ambulanta v Cerkljah po epidemiji

Kranj – Med ambulantami, ki delujejo v novem zdravstvenem domu v Cerkljah, je tudi pediatrija, ki pa za zdaj enkrat tedensko opravlja le preventivno dejavnost, torej sistematske preglede otrok in c...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 5. maj 2011 / 07:00

V Škofji Loki Ne-odvisen.si

Škofja Loka - V okviru vseslovenskega družbeno odgovornega programa Ne-odvisen.si tudi v Škofji Loki pripravljajo delavnice, ki bodo 5. maja potekale v športni dvorani na Trati....

Zanimivosti / četrtek, 5. maj 2011 / 07:00

Pohod v jamo pod Babjim zobom

Na praznik dela so blejski jamarji tudi letos organizirali tradicionalen, že 33. pohod v jamo pod Babjim zobom. Letos se ga je udeležilo 219 pohodnikov, prvomajski vstop pa je bil tako kot vsako leto...

Mularija / četrtek, 5. maj 2011 / 07:00

Obetavni mladi igralci

Na Otroškem festivalu gledaliških sanj so priznanja za najbolj obetavne igralce dobili tudi štirje gorenjski učenci: Aljaž Pohar, Janez Zore, Gašper Urh in Ana Žerovnik.

Kultura / četrtek, 5. maj 2011 / 07:00

Koncert v Baročni dvorani

Baročna dvorana v Radovljici bo 7. maja ob 19. uri gostila koncert harfistke Bronislave Prinčič in sopranistke Natalije Š. Cvilenšek. Njuna skupna glasbena pot s...

Tržič / četrtek, 5. maj 2011 / 07:00

Je praznik, ki mora obstati

Krajanke in krajani Kovorja so se na predvečer praznika dela družili ob tabornem ognju.