Testo za pico kot iz picerije

Pica je ena tistih jedi, ki jo obožujejo vse generacije. Res je, da se nam velikokrat zdi prava pica le tista iz picerije, pa vendar lahko z nekaj triki dobimo tako pico tudi iz domače pečice. Čeprav je videti postopek na prvi pogled dokaj zapleten, pa v resnici ni. Le malo vnaprej moramo načrtovati, kdaj želimo imeti pico na jedilniku, saj testo dalj časa vzhajamo v hladilniku.

Za pripravo testa za domačo pico potrebujemo: 1 kg bele moke, 6,5 dl vode, šestino kocke svežega kvasa (približno 7 g), 20 g soli (2 žlički), 2 žlici olivnega olja.

Moko presejemo in vanjo nadrobimo kvas ter zalijemo z vodo in prilijemo olje. Vse skupaj zgnetemo v testo. Ko nastane kepa testa, gnetemo še 3 minute. Nato dodamo še sol in vse skupaj gnetemo še 10 minut. Testo prestavimo v posodo, ki smo jo premazali z malo olja. Posodo zapremo in jo pustimo stati na sobni temperaturi približno 6 ur, nato pa jo za od 24 do 48 ur postavimo v hladilnik. Pet ur pred peko vzamemo testo iz posode ter ga razdelimo na šest enakih delov (en del tehta približno 270 g). Vsak del testa oblikujemo v majhen hlebček. Hlebčke polagamo na pekač, ki smo ga potresli z moko. Hlebčke pokrijemo s folijo ali čisto kuhinjsko krpo, da se ne izsušijo. Pekač s pokritimi hlebčki pustimo stati približno 5 ur na sobni temperaturi. Nato iz vsakega hlebčka na pomokani površini oblikujemo pico. Pico premažemo s paradižnikovo omako in jo obložimo po želji, vendar z dodatki ne pretiravamo. Pri dobri pici velja pravilo »manj je več«. Pečico segrejemo na najvišjo možno temperaturo. Pico pečemo od 5 do 10 minut. Točen čas je odvisen od pečice in pekača oziroma plošče.

Nasvet: Ker testo dolgo vzhaja in fermentira, je taka pica lažje prebavljiva in ne obleži v želodcu. Pri peki pice je bistvena visoka temperatura pečice. Domače pečice ne morejo doseči tako visokih temperatur, a lahko vseeno dosežemo, da spečemo dobro pico. Pomagamo si z glineno ploščo, ki jo segrejemo skupaj s pečico na najvišji temperaturi, ki jo razvije pečica. Če plošče nimamo, uporabimo narobe obrnjen veliki pekač pečice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / sobota, 10. maj 2008 / 07:00

Zbrali prek petsto podpisov

Jože Štefe, Miro Roblek in Darja Snedec so v občini Preddvor v preteklih mesecih zbirali podpise za spremembo tako imenovane dimnikarske zakonodaje.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 8. november 2009 / 07:00

Danes je zahvalna nedelja

Kranj - Katoliška Cerkev praznuje vsako leto prvo nedeljo po prazniku vseh svetih zahvalno nedeljo. Letošnja bo v nedeljo, 8. novembra. Praznik zahvale so poznala že primitivna l...

Zanimivosti / nedelja, 8. november 2009 / 07:00

Anketa: Solidarnost je nekaj normalnega

Ob tednu solidarnosti, ki ga Rdeči križ Slovenije vsako leto organizira med 1. in 7. novembrom, smo mimoidoče v Kranju povprašali, ali so tudi sami solidarni do drugih in na kakšen način.

Radovljica / nedelja, 8. november 2009 / 07:00

V Lescah blokov še ne bo

Blokov, kakršne si je zamislil investitor, za stavbo nekdanjega Merkurja v Lescah za zdaj ne bo, možnost gradnje večstanovanjskih zgradb pa ostaja.

Gospodarstvo / nedelja, 8. november 2009 / 07:00

Obrtno-podjetniška zbornica ni gospodarska zbornica

Očitek Gospodarske zbornice Slovenije o neenakopravnem položaju podjetij zaradi obveznega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici zavračajo.

Prosti čas / nedelja, 8. november 2009 / 07:00

To mi delej, še mi delej

Po odlično sprejeti pesmi Andreja Šifrerja Lipicanci prihaja To mi delej, še mi delej.