Nekaj zastrupitev je bilo tudi posledica namernega uživanja rdeče mušnice. / Foto: Ana Šubic

Previdno pri nabiranju gob

Ob letošnji obilici gob so pogoste tudi zastrupitve z njimi. V Kliničnem centru Ljubljana so jih v mesecu in pol obravnavali več kot sto.

Po spletu so se razširile objave o zdravilnih učinkih rdeče mušnice, a so v UKC Ljubljana pred dnevi opozorili, naj ljudje ne nasedajo spletnim trendom, saj ta goba nima terapevtskih učinkov, njeno uživanje pa je zelo nevarno in povzroča zastrupitev.

Kranj – Z Zdravniške zbornice Slovenije so sporočili, da so septembra in oktobra v Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana obravnavali 105 pacientov, ki so se zastrupili z gobami. Trije so zaužili zeleno mušnico, sedem dežničke, pet pa rdečo ali panterjevo mušnico. Mnogi ob zastrupitvi niti ne poiščejo zdravniške pomoči, so navedli.

Večina zastrupitev se kaže s slabostjo, bruhanjem, drisko in bolečinami v trebuhu, ki se običajno pojavijo v nekaj urah po gobjem obroku. Zdravniki se najbolj bojijo zastrupitev, kjer omenjeni simptomi nastopijo po več kot osmih urah. Tak potek je denimo značilen za zeleno mušnico, strupene vrste dežničkov in kučmice, ki jih nabiralci zamenjujejo za jurčke, orjaške dežnike oz. »marele« in nekatere vrste štorovk. »Tu gre za t. i. amatoksinski sindrom, kjer pride do akutne odpovedi jeter z multiorgansko prizadetostjo. Edina možnost ozdravitve je v presaditvi jeter. Strupenih gob je v Sloveniji veliko, glede na sindrom zastrupitve lahko povzročijo okvaro skoraj vsakega organa v telesu,« so opozorili v zbornici.

Na Gorenjskem brez večjih težav

V jeseniški bolnišnici so nam pojasnili, da v zadnjem obdobju niso obravnavali zastrupitev zaradi gob, v tamkajšnjem zdravstvenem domu (ZD) pa, da ne opažajo odstopanj od preteklih sezon. Tudi ZD Bled ni imel pacientov s težavami zaradi uživanja gob, na kranjski urgenci pa pravijo, da niso zaznali povečanja primerov. V ZD Škofja Loka to sezono zastrupitev z gobami niso obravnavali. »Bilo je nekaj prebavnih težav virusne etiologije, bolečin v želodcu zaradi prevelike količine ali neprimerne priprave gob, sicer pa nič hujšega,« je dodal direktor ZD Škofja Loka Aleksander Stepanović.

Rdeča mušnica ni zdravilna

V Sloveniji sicer raste več kot dvesto strupenih gob, od tega je trideset smrtno nevarnih, je pojasnil Bojan Arzenšek iz Gobarskega društva Kranj. Kot opaža, je nekaj zastrupitev tudi posledica radovednosti in namernega uživanja rdeče mušnice. Njihovo uživanje spodbujajo tudi spletne objave o zdravilnih učinkih te gobe, vendar so v UKC Ljubljana pred dnevi opozorili, naj ljudje ne nasedajo spletnim trendom, saj rdeča mušnica nima terapevtskih učinkov, njeno uživanje pa je zelo nevarno in povzroča zastrupitev.

Arzenšek je opozoril na previdnost pri nabiranju kukmakov, ki jih je najlažje zamenjati s koničasto mušnico. Omenil je tudi nevarnost zastrupitve z zeleno mušnico, ki je zelo raznolika ter v sušnih razmerah preoblikovana in podobna celo dežnikom. »Nekaj zastrupitev je bilo s hrapavo trnovko, posebej če smo zraven uživali alkohol, potem pa sledijo užitne gobe in nepravilna priprava ali prevelika količina,« je razložil Arzenšek.

Nabirajmo gobe, ki jih poznamo

Ob ugodnih pogojih se letošnja gobarska sezona v nižinah po mnenju Arzenška zna podaljšati vse do začetka novembra. »Kar se tiče jurčkov, ni pretirane nove rasti, 'pozabljenih' pa je kar veliko in običajno so to kilogramski primerki,« je pojasnil Arzenšek in dodal, da so v gozdovih začele množično rasti tudi sirovke, golobice, lupljivke in polstenke … »Poleg teh na Gorenjskem nestrpno pričakujemo zimske kolobarnice – sivke, že množičneje pa so pognale mraznice – štorovke. Te so surove strupene, treba jih je prekuhati in vodo odliti, pri površnem nabiranju pa je možna zamenjava s strupeno navadno žveplenjačo. Podobni sta še drugi dve žveplenjači in tudi luskinarji znajo zrasti v večjih šopih, in ko so mladi, so podobni mraznicam. Najhuje bi bilo, da bi namesto mraznic nabrali kučmice, ki so smrtno strupene in so zelo podobne mali štorovki,« je opozoril Arzenšek, ki nabiralcem svetuje, naj nabirajo le gobe, ki jih zares dobro poznajo. »Če dvomite, jih pokažite strokovnjakom po društvih, še bolj varno pa je vse skupaj vreči na kompost.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 31. januar 2024 / 20:04

Manjša zaloga in manjši posek

V gozdnogospodarski enoti Jezersko sta se zaradi ujm in podlubnikov zmanjšala tako lesna zaloga kot letni prirastek, zato v zavodu za gozdove za obdobje do leta 2031 predlagajo nižji možni posek.

Objavljeno na isti dan


Naklo / sreda, 1. januar 2020 / 18:24

Nočni pohod do Krive jelke

Zgornje Duplje – Kulturno-turistično društvo Pod Krivo jelko Duplje v soboto, 4. januarja, pripravlja že 18. nočni pohod do Krive jelke v Udin borštu. Prireditev se bo začela ob 19. uri z zborom po...

Zanimivosti / sreda, 1. januar 2020 / 18:23

Božični koncert na Sv. Lovrencu

Bašelj – Niz prazničnih dogodkov pod imenom gRajski Preddvor bodo sklenili z božičnim koncertom v cerkvi sv. Lovrenca nad Bašljem. Tja vabijo v soboto, 4. januarja, koncert se bo začel ob 16. uri....

Šenčur / sreda, 1. januar 2020 / 18:22

Priznanja naj imajo težo

V občini Šenčur se lotevajo spremembe pravilnika o podeljevanju občinskih priznanj.

Kranjska Gora / sreda, 1. januar 2020 / 18:21

Zaključili delavnice Domače jedi Doline

Kranjska Gora – Razvojna agencija Zgornje Gorenjske je s financiranjem Občine Kranjska Gora izvedla osem medgeneracijskih kuharskih delavnic pod imenom Domače jedi Doline. Brezplačne delavnice so p...

Nasveti / sreda, 1. januar 2020 / 15:46

Kruh za na praznično mizo

Za silvestrovo in podobne priložnosti se na mizi pogosto pojavi narezek ali kakšna jed, pri kateri ponudimo kruh. Ni ga čez sveže pečen kruh, vendar nam ob pripravah vseh jedi pogosto zmanjka časa...