Deset odstotkov vse hrane se zavrže zato, ker potrošniki ne poznajo ali ne razumejo, kaj pomenijo datumi uporabe na živilih. / Foto: Tina Dokl

Tretjino hrane zavržemo

Letos smo tretjič zaznamovali mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Tudi na okoljskem in kmetijskem ministrstvu so pozvali k smotrnemu ravnanju s hrano.

Kranj – Ob nedavnem mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani so pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozorili, da se na svetu letno zavrže kar tretjina vse pridelane hrane. Zgolj v Sloveniji smo lani zavrgli 143.254 ton hrane oziroma v povprečju 68 kilogramov hrane na prebivalca, od tega je bilo kar 38 odstotkov hrane še užitne, kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije. Največ odpadkov še vedno nastane v domačem gospodinjstvu, zato so tako pri obeh omenjenih ministrstvih kot ZPS poudarili, da je zdaj čas, da (do)končno spremenimo svoj odnos do hrane in nakupovanja, za kar nam bosta hvaležna tako okolje kot denarnica.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvu za okolje in prostor so zato skupaj z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani začeli kampanjo Poglej, povohaj, poskusi, obenem pa pripravili predloge jedilnikov in nakupovalnih seznamov živil, potrebnih za smotrno pripravo uravnoteženih obrokov brez zavržene hrane. »Izgube hrane in odpadna hrana po podatkih Združenih narodov povzročijo kar od osem do deset odstotkov vseh emisij toplogrednih plinov, ti pa povzročajo podnebne spremembe, ki jih občutimo kot nestabilno vreme in ekstremne vremenske pojave.« Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je ob tem še opozoril, da s tem, ko zavržemo hrano, nesmotrno ravnamo tudi z vsemi naravnimi viri, kot so voda, kmetijske površine in energija, ki so bili porabljeni za pridelavo hrane. »Ne pozabimo tudi na delo in čas, ki sta bila vložena v pripravo hrane. Zmanjšanje izgub hrane in količin odpadne hrane ponuja priložnost za takojšnje koristi za podnebje, obenem pa izboljšuje in omogoča trajnost prehranskih sistemov.« Na ministrstvu so še navedli, da se po raziskavah Evropske komisije kar deset odstotkov vse hrane zavrže zato, ker potrošniki ne poznajo ali ne razumejo, kaj pomenijo datumi uporabe na živilih. »Porabiti do« označuje datum, do katerega so živila varna za uporabo, omenjeni rok pa je naveden na hitro pokvarljivih živilih, ki morajo biti nujno shranjena v skladu z navodili na embalaži, po odprtju pa jih je treba čim prej vrniti v hladilnik. »Uporabno (najmanj) do« pa označuje datum, do katerega živila ohranijo pričakovano kakovost. »Živila so tudi po tem datumu varna za uporabo, če so upoštevana navodila za shranjevanje in embalaža ni poškodovana, vendar lahko začnejo izgubljati okus in teksturo. Tak rok je običajno naveden na številnih ohlajenih, zamrznjenih, posušenih in konzerviranih živilih. Po navedenem datumu moramo živilo pred uporabo dobro pregledati, povohati ali poskusiti,« svetujejo na ministrstvu. Na ZPS pa še pozivajo, da nakupujemo preudarno oziroma le toliko, kot potrebujemo, vzemimo si čas za pripravo obrokov doma ter izbirajmo, ko je to le mogoče, sezonsko in lokalno pridelano hrano. »Predvsem pa to, kar kupimo, tudi porabimo.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 9. oktober 2012 / 07:00

Zamik pri gradnji smučišča - odgovor

Popravek in prikaz nasprotnih dejstev v zvezi z navedbami v članku »Zamik pri gradnji smučišča«, objavljenem v časopisu Gorenjski glas dne 4. septembra 2012 na strani 3. Dne 4. septembra 2012 je...

Objavljeno na isti dan


Mularija / četrtek, 9. september 2021 / 17:23

Joga za otroke

Z otroško jogijsko pravljico Kačalinka Čalapinka išče prijatelja njena avtorica Anja Kralj Okorn pomaga pravljično jogo širiti tudi v domove slovenskih družin.

Kronika / četrtek, 9. september 2021 / 16:57

Soočeni z življenjskimi situacijami

V soboto je ob Planšarskem jezeru na Jezerskem potekalo 4. srečanje prvih posredovalcev, ki ga organizira Društvo prvih posredovalcev. Nastopilo je šestnajst ekip iz vse Slovenije, med njimi devet gor...

Zanimivosti / četrtek, 9. september 2021 / 16:55

Peš z Brezij do Lopate

Rektor Marijinega svetišča na Brezjah pater Robert Bahčič je pešačil od Brezij do Lopate pri Celju k svojemu prijatelju, trenerju juda Marjanu Fabjanu.

Gospodarstvo / četrtek, 9. september 2021 / 16:54

Podelili priznanja zadružnikom

S širšega gorenjskega območja so priznanja Zadružne zveze Slovenije prejeli: Janko Golorej, Peter Berlec, Brigita Gantar, Franci Petrič in Kmetijsko gozdarska zadruga Sloga Kranj.

Zanimivosti / četrtek, 9. september 2021 / 16:52

Dobrodelni Junaki

Društvo Junaki 3. nadstropja je v sodelovanju z Občino Cerklje organiziralo prvi dobrodelni koncert, kjer so nastopili tudi Junaki – otroci in mladostniki, ki prebolevajo raka ali pa so ga premagali,...