Obiskovalci so na stojnico Hrana svoje mesto najde prinesli marmelade, kompote, vloženo sadje in zelenjavo, omake in druge vložene dobrote, lahko pa so jih tudi vzeli ali izmenjali. / Foto: Vilma Stanovnik

Hrano so lahko tudi izmenjali

Letošnji mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani so v Škofji Loki zaznamovali z izmenjavo ozimnice, saj so na tržnici postavili stojnico, kamor so obiskovalci lahko prinesli različne vložene dobrote ter jih zamenjali z drugimi.

Škofja Loka – Zanimivo akcijo, ki je letos potekala prvič, so Ekologi brez meja pripravili v sodelovanju z Občino Škofja Loka in Komunalo Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora in Lidlom Slovenija. »Mednarodni dan ozaveščanja o zavrženi hrani poteka že tretje leto in Ekologi brez meja, ki se že deset let ukvarjamo s to problematiko, smo se odločili, da na ta dan skušamo narediti nekaj konkretnega. Zavedamo se, da prihaja zima in da so časi, ko je treba poskrbeti, da ne bomo metali hrane proč. Prav tako se zavedamo, da je hrana za marsikoga zelo draga in da si jo nekateri težko privoščijo. Naj omenim še skrb za okolje in tudi skrb za graditev naše skupnosti. Veliko se pogovarjamo, obiskovalci nam razlagajo, kaj vse vlagajo, in mislim, da je to super dogodek, ki nam je dal vedeti, da ga je treba pripraviti še večkrat,« je v imenu Ekologov brez meja povedala Katja Sreš, ki je bila navdušena nad odzivom obiskovalcev, ki so prišli na loško tržnico.

Prireditev je potekala pod sloganom Poglej, povohaj, poskusi, kar še posebno velja pri ozimnici. »Obiskovalci so navdušeni, o priložnosti za izmenjavo so prebrali v časopisih, slišali na radiu in danes so prinesli svojo ozimnico in si jo med seboj tudi izmenjavali. Dejstvo je, da se včasih zgodi, da nam kdo kaj prinese, nam podari, nam pa ni ravno preveč všeč. Nekomu drugemu pa je to všeč, želi si pokusiti kaj novega ali spoznati nov način konzerviranja hrane. Zato sta tako izmenjava kot druženje dobrodošla,« je povedala Katja Sreš in pojasnila, da so še vedno gospodinjstva tista, ki zavržejo največ hrane: »Dejstvo je, da moramo po ciljih trajnostnega razvoja do leta 2030 prepoloviti količino zavržene hrane. Smo pa še daleč od tega. Po današnjih podatkih statističnega urada smo se v primerjavi z lani izboljšali zgolj za 0,2 odstotka.«

Zbiranje odpadnega jedilnega olja

Na prireditvi je bilo veliko zanimanja tudi za novost, ki je v Škofji Loki vse bolj prisotna. To pa je zbiranje odpadnega jedilnega olja. »Uporabnike spodbujamo, da pri nas odprejo elektronske račune, zato pa jim podarimo kantico za zbiranje odpadnega jedilnega olja. Prav tako jo lahko pridobijo tisti, ki imajo te račune odprte že dlje časa in izjavijo, da bo tako vsaj še dve leti. Delimo tudi abecednike odpadkov, v katerih smo 450 različnih odpadkov obarvali glede na to, v kateri zabojnik sodijo. Tako uporabniki laže ločujejo. Vesli smo, ker mnogi naše novosti pohvalijo in upam, da bo ločevanje še boljše,« je povedala vodja sektorja komunalnih odpadkov iz Komunale Škofja Loka Jerca Prezelj.

Med obiskovalci je bila tudi Marjana Hiršenferder iz Stare Loke. »Hrane nikoli ne mečemo proč, morda kdaj košček plesnivega kruha, ki pa ga pokurimo. Moja izkušnja je, da so vložnine dobre tri leta, v tem času pa jih je že moč porabiti. Mi veliko vlagamo, saj imamo doma vrt. Letos fižola ni bilo veliko, tudi korenje so nam požrle miši. Pa sem ga dobili pri sestri in imamo spet domačega,« je povedala Hiršenfelderjeva in dodala: »Mislim, da so akcije ozaveščanja o manj zavržene hrane zelo pomembne, tudi sama doma vzgajam, da ne mečemo nič proč. Kar ostane opoldne, se prelije v manjšo posodo in poje za malico ali zvečer.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 5. oktober 2012 / 07:00

Jesenski sejem v Komendi

Danes, v petek, opoldne se bo v Komendi začel tradicionalni jesenski sejem, ki bo odprt še jutri in pojutrišnjem. Letos bodo dali poudarek gozdarstvu, v okviru sejma pa bosta tudi gozdarsko tekmovanje...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 15. junij 2014 / 11:31

Zgodba o volji in pogumu

Prve Majine besede, ko se je po nekaj dneh prebudila iz kome, so bile v francoskem jeziku. Je suis le papillon. Jaz sem metulj. V gimnaziji se je učila francosko, še vedno rada govori francosko. Že v...

Slovenija / nedelja, 15. junij 2014 / 11:30

Vlada vzela in vrnila

Vlada, ki je prejšnji teden ministrstvu za izobraževanje odvzela 80 milijonov evrov, se je ta teden premislila in 70 milijonov evrov vrnila. Ustavno sodišče v sredo o ustavni pritožbi Janeza Janše.

GG Plus / nedelja, 15. junij 2014 / 11:29

Mengšu vrača že vse življenje

Peter Krušnik je Mengšan, ki je v domači občini pustil pečat, kot le malokdo. Mizar, izdelovalec spominkov po Plečnikovih načrtih, gasilec, kulturnik, turistični delavec … po novem pa tudi častni obča...

Gospodarstvo / nedelja, 15. junij 2014 / 11:15

Predlagajo 110 evrov dividende na delnico

Žiri – Družba M Sora Žiri je ob koncu lanskega leta imela nekaj manj kot 2,6 milijonov evrov bilančnega dobička, v katerem je 363 tisoč lanskega čistega dobička in nekaj več kot 2,2 milijona evrov...

Gospodarstvo / nedelja, 15. junij 2014 / 11:15

Gospodarstvo je osnova

Če se nova vlada ne bo bolj ukvarjala z gospodarstvom, ne bomo izšli iz krize, pravijo v Klubu slovenskih podjetnikov in poudarjajo, da je gospodarstvo osnova tudi za socialno državo.