Kolači z dodatkom sadja

Dodatek sadja v biskvite omogoča, da je končni rezultat še kako sočen, poleg tega pa še bolj poudari njihov čokoladni okus.

Za pripravo sočnega čokoladnega kolača z višnjami potrebujemo: 300 g moke, 150 g sladkorja, 170 g masla, 3 jajca, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 1 zvrhano žlico temnega kakava, 3 žlice čokoladnega namaza, 2 dl mleka, 250 g odcejenih višenj iz kompota; za preliv: 150 g bele čokolade, 0,5 dl smetane.

Moko zmešamo skupaj s pecilnim praškom, soljo in kakavom. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepamo do svetle mase. Nato jim prilijemo mleko, stopljeno maslo in dodamo čokoladni namaz. V rumenjakovo maso vmešamo še polovico snega iz beljakov in nato postopoma mešanico moko. Nazadnje z lopatko vmešamo še preostale beljake in odcejene višnje iz kompota. Dobljeno maso vlijemo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Kolač pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečen kolač ohladimo ter ga prelijemo s prelivom iz bele čokolade in počakamo, da se ta strdi. Preliv iz bele čokolade pripravimo tako, da nad vodno kopeljo skupaj stopimo belo čokolado in smetano.

Za pripravo čokoladnih mafinov z gozdnimi sadeži potrebujemo: 200 g moke, 40 g kakava, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 0.7 dl olja, 1,5 dl mleka, 80 g sladkorja, ščep soli, 100 g temne čokolade, 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev, 100 g čokoladnega namaza.

Čokolado nadrobimo v skodelico in jo stopimo nad vodno kopeljo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Jajca penasto stepamo s sladkorjem, da nastane svetla zmes in ta naraste na dvojno količino. Nato ji prilijemo mleko, olje in stopljeno čokolado. Postopoma vmešamo še mešanico moke in nazadnje še 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev. Zmes za mafine nadevamo v modelčke do polovice. Na vrh vsake zmesi položimo žličko čokoladnega namaza in čezenj še eno žlico zmesi za mafine. Mafine pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / četrtek, 1. julij 2010 / 07:00

Čar majhnih podrobnosti

Test: Peugeot 5008 2.0 HDi Premium

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 19. oktober 2009 / 07:00

Bruci polni optimizma

Minuli petek so uspešno opravili krst novopečeni bruci Kluba škofjeloških študentov.

Prosti čas / ponedeljek, 19. oktober 2009 / 07:00

Miss Hawaiian Tropic 2010

V sredo smo dobili novo miss, tokrat na prireditvi, vredni svojega imena. V čudovitem ambientu ljubljanskega Atlantisa so podelili kar nekaj različnih lent. Zmagala je Tjaša Sidar

Prosti čas / ponedeljek, 19. oktober 2009 / 07:00

Radio Center praznoval desetletnico

Radio Center letos praznuje desetletnico, ki so jo v programu obeleževali z zgodbami parov, ki so skupaj vsaj deset let, in njihovimi recepti za uspešno zvezo, v soboto, 10. oktobra, prav na radi...

Prosti čas / ponedeljek, 19. oktober 2009 / 07:00

V Komendi so vriskali muzikantje

Spletni portal Narodnjak.si je ob tretji obletnici delovanja pripravil svoj prvi koncert za ljubitelje slovenske domače glasbe.

Tržič / ponedeljek, 19. oktober 2009 / 07:00

Jubilej šolstva v Križah

Kolektiv Osnovne šole Križe je z gosti proslavil 150-letnico šolstva v vasi. Veliko sprememb, a želja po znanju ostaja.