Kljub dežju je bil simpatični kulinarični dogodek dobro obiskan. / Foto: Alenka Brun

Okusni domači in tuji grižljaji

V Bašlju so ponovno gostili Mednarodno kuhno – Enotnosti v raznolikosti. Kljub slabemu vremenu je bil izbor jedi pester, obiskovalcev pa tudi kar lepo število.

Bašelj – Pravzaprav gre za neke vrste domači kulinarični dogodek, ki pa je v svojem pomenu precej širši, saj obiskovalcem približa tudi okuse drugih narodov. Ponovno ga je gostila dolina potoka Belice, natančneje košarkarsko igrišče. V bližini je tudi manjše nogometno igrišče, tako da so tokrat tradicionalno nogometno tekmo, na kateri svoje moči merijo mladi in poročeni, nadgradili še z okusnim jedmi. Zmagali so poročeni, da pa je že zadnjih deset let tako, se je pošalil nekdo med njimi.

Rekreativnim nogometašem je šla hrana v slast, ravno tako so jo pohvalili tudi obiskovalci. Za domači priokus so poskrbeli z jabolčnim in skutinim zavitkom ter okusnimi in ravno prav velikimi flancati. Kot vedno je predsednica TD Bašelj Jana Smolej poskrbela še za domači kruh, medtem ko nam je Aleksandra Zibelnik Badii predstavila perzijski kotiček, kjer smo se spoznali s sladkorjem z žafranom ter tistim v kamnu ter izvedeli marsikaj o pitju čaja, sama pa je tudi soprogu pomagala pri pripravi kebaba. Že lani je imela občutek, da je okusov vsako leto več, začeli pa so pred leti najprej z iransko kuhinjo, saj je njen soprog Iranec. Takrat je tudi lepo strnila smisel dogodka: bistvo je v tem, da želijo ustvarjati enotnost. »Vedno namreč iščemo, zakaj se razlikujemo, mi pa tu stremimo k povezovanju. In kaj povezuje bolje kot hrana?« je povedala.

Domačinka Nina Roblek je letos poskrbela za korejske palačinke, čokoladne in mesne, medtem ko je njen oče pripravil okusen čili z mesom. Precej pozornosti in pohval pa je tokrat dobila tudi govedina stroganov, ki je v originalu ruska jed. Komur pa ni bilo do jedi na žlico, je lahko pokusil sataraš, medtem ko je Zamira iz Kirgizije pripravila cmoke z mesom. Našo pozornost je pritegnila tudi zanimiva bela omaka, ki so jo obiskovalci z veseljem jedli poleg kebaba. »Mast-o Khiar. Jogurt, kisla smetana, kumare, koper, sol in poper so njene sestavine,« izvemo ime perzijske omake, ki jo radi primerjajo z grškim tzatzikijem.

Kdor si je zaželel nekaj sladkega, si je lahko privoščil tudi bašljanske čapalinke oziroma palačinke, hitro pa se je praznil tudi krožnik z zanimivimi grižljaji, podobnimi mini picam, le da je bilo uporabljeno testo za kruh, na katerega je nanesla mešanico divjega česna, drobnjaka in olivnega olja, kot je razložila Smolejeva, ki jih je tudi pripravila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 25. december 2011 / 07:00

Božični večer v devetčlanski družini

Božični prazniki so prav posebni v velikih krščanskih družinah. Obiskali smo eno takšnih: devetčlansko družino Bizant iz Žlebov. Na božič se skrbno pripravijo: postavitev jaslic, okraševanje, pospravl...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 22. januar 2017 / 14:45

V centralni register vpisane vse oporoke

Kranj – Notarska zbornica Slovenije je prejšnji teden v dogovoru z vrhovnim sodiščem in ministrstvom za pravosodje v centralni register oporok vpisala vse oporoke, ki so jih sestavila sodišča kot s...

Naklo / nedelja, 22. januar 2017 / 14:41

Postajališče za avtodome

Podbrezje – Občina Naklo je septembra lani na vlado posredovala pobudo in zaprosilo za izdajo soglasja za načrtovanje prostorskih ureditev lokalnega pomena na delu opuščenega odseka nekdanje hitre...

Gospodarstvo / nedelja, 22. januar 2017 / 14:41

Heta prodaja terjatve tudi do gorenjskih podjetij

Kranj – Avstrijska slaba banka Heta je objavila javni poziv za izkaz interesa za nakup njenih terjatev do slovenskih podjetij v znesku 121 milijonov evrov. Med njimi so tudi terjatve do štirih gore...

Zanimivosti / nedelja, 22. januar 2017 / 14:41

Mrzla zima – višji računi

Letošnja zima je že nekajkrat pokazala zobe, ko so se temperature spustile krepko pod ledišče. To se pozna tudi na stroških ogrevanja, še zlasti pri starejših in slabše izoliranih gradnjah...

Gospodarstvo / nedelja, 22. januar 2017 / 14:39

Prezimovanje živine na prostem

V mrazu imajo živali večje potrebe po energiji.