Kljub dežju je bil simpatični kulinarični dogodek dobro obiskan. / Foto: Alenka Brun

Okusni domači in tuji grižljaji

V Bašlju so ponovno gostili Mednarodno kuhno – Enotnosti v raznolikosti. Kljub slabemu vremenu je bil izbor jedi pester, obiskovalcev pa tudi kar lepo število.

Bašelj – Pravzaprav gre za neke vrste domači kulinarični dogodek, ki pa je v svojem pomenu precej širši, saj obiskovalcem približa tudi okuse drugih narodov. Ponovno ga je gostila dolina potoka Belice, natančneje košarkarsko igrišče. V bližini je tudi manjše nogometno igrišče, tako da so tokrat tradicionalno nogometno tekmo, na kateri svoje moči merijo mladi in poročeni, nadgradili še z okusnim jedmi. Zmagali so poročeni, da pa je že zadnjih deset let tako, se je pošalil nekdo med njimi.

Rekreativnim nogometašem je šla hrana v slast, ravno tako so jo pohvalili tudi obiskovalci. Za domači priokus so poskrbeli z jabolčnim in skutinim zavitkom ter okusnimi in ravno prav velikimi flancati. Kot vedno je predsednica TD Bašelj Jana Smolej poskrbela še za domači kruh, medtem ko nam je Aleksandra Zibelnik Badii predstavila perzijski kotiček, kjer smo se spoznali s sladkorjem z žafranom ter tistim v kamnu ter izvedeli marsikaj o pitju čaja, sama pa je tudi soprogu pomagala pri pripravi kebaba. Že lani je imela občutek, da je okusov vsako leto več, začeli pa so pred leti najprej z iransko kuhinjo, saj je njen soprog Iranec. Takrat je tudi lepo strnila smisel dogodka: bistvo je v tem, da želijo ustvarjati enotnost. »Vedno namreč iščemo, zakaj se razlikujemo, mi pa tu stremimo k povezovanju. In kaj povezuje bolje kot hrana?« je povedala.

Domačinka Nina Roblek je letos poskrbela za korejske palačinke, čokoladne in mesne, medtem ko je njen oče pripravil okusen čili z mesom. Precej pozornosti in pohval pa je tokrat dobila tudi govedina stroganov, ki je v originalu ruska jed. Komur pa ni bilo do jedi na žlico, je lahko pokusil sataraš, medtem ko je Zamira iz Kirgizije pripravila cmoke z mesom. Našo pozornost je pritegnila tudi zanimiva bela omaka, ki so jo obiskovalci z veseljem jedli poleg kebaba. »Mast-o Khiar. Jogurt, kisla smetana, kumare, koper, sol in poper so njene sestavine,« izvemo ime perzijske omake, ki jo radi primerjajo z grškim tzatzikijem.

Kdor si je zaželel nekaj sladkega, si je lahko privoščil tudi bašljanske čapalinke oziroma palačinke, hitro pa se je praznil tudi krožnik z zanimivimi grižljaji, podobnimi mini picam, le da je bilo uporabljeno testo za kruh, na katerega je nanesla mešanico divjega česna, drobnjaka in olivnega olja, kot je razložila Smolejeva, ki jih je tudi pripravila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / četrtek, 1. julij 2010 / 07:00

Prvič denar za mlade

Tržič - Občina Tržič je pred dnevi objavila na spletni strani javni razpis za sofinanciranje programov in dejavnosti mladih v letošnjem letu. V proračunu je zagotovila pet tisoč...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 24. maj 2013 / 00:57

Mladi kolesarji bodo varnejši

Železniki - Petošolci z OŠ Železniki so zmagali v projektu Varno na kolesu, s katerim želi družba Butan plin ozaveščati o ogroženosti mladih v cestnem prometu. V akciji, ki je bila namenje...

Nasveti / petek, 24. maj 2013 / 00:56

Črna detelja ne prinaša le sreče (1)

Število tri je bilo od nekdaj magično in zaradi trojnastih listov naj bi bila takšna tudi triperesna deteljica – mogočni simbol sreče in plodnosti. Posebno veliko srečo prinaša štiriperesna deteljica....

Razvedrilo / petek, 24. maj 2013 / 00:53

Od valete je minilo trideset let

Minuli petek je so se v škofjeloškem dijaškem domu zbrali nekdanji učenci tedanje Osnovne šole Petra Kavčiča, ki so šolske klopi zapustili leta 1983. Takrat jih je bilo v kar sedmih razred...

Nasveti / petek, 24. maj 2013 / 00:33

Tanja odgovarja

Ali bo sinu uspelo v njegovem podjetju, kako bo s partnersko zvezo? Ali bo kakšen problem pri obračunu ogrevanja? Kako bo z zdravjem v naši družini? Ali se mi v prihodnosti kaže sprememba...

Razvedrilo / petek, 24. maj 2013 / 00:32

Mama z Luž praznuje 80. rojstni dan

16. maja 1933 je kot šesti otrok na svet prijokala Marija Potočnik z Luž, rojena Ovretova iz Velesovega. Z življenjskim sopotnikom Tonetom, s katerim sta pred leti praznovala zlato poroko,...