Na dogodku so se predstavili lokalni ponudniki, ki sodelujejo v projektu Blejski lokalni izbor. / Foto: Maša Likosar

Povezujejo lokalne ponudnike

Z Borzo lokalnih ponudnikov, ki jo je Turizem Bled pripravil v prostorih Medgeneracijskega centra Vezenine Bled, so spodbujali lokalne pridelovalce k povezovanju in tkanju dobaviteljske verige. Obenem so podelili certifikate prejemnikom znaka kakovosti Blejski lokalni izbor.

Na dogodku je potekala tudi okrogla miza o pomenu kolektivne blagovne znamke za destinacijo.

Bled – Blejski lokalni izbor je zasnovan kot ena izmed 15 kolektivnih blagovnih znamk, ki živijo po Sloveniji. Cilj projekta je predvsem ta, da kmetom in obrtnikom ponudi dodatno možnost zaslužka in s tem pomaga, da so polja obdelana, da imajo obrtniki delo, prebivalci pa ostanejo doma. »Pokazalo se je, da kolektivna blagovna znamka pomaga lokalnemu prebivalstvu, da ohranijo svojo dejavnost, svoje znanje delijo naprej in od tega tudi živijo. Na ta način so lahko tudi uporabniki, tako domačini kot turisti, prepričani, da kupijo kakovosten izdelek, ki je plod dela in znanja, ki sta doma na Bledu,« je dejala Romana Purkart, v. d. direktorice Turizma Bled.

Kot je povedala predsednica strokovne komisije in avtorica modela Izvorno slovensko Tanja Lešnik Štuhec, je Blejski lokalni izbor iz projekta prerasel v proces. Javnemu zavodu Turizem Bled je namreč uspelo, da je iz enega samega izdelka, s katerim se je leta 2018 projekt začel, to je blejskega sira, s pomočjo ponudnikov na destinaciji projekt zrasel v proces, v katerem je danes 43 ponudnikov in 190 izdelkov v različnih kategorijah. »Veseli nas, da s projektom spodbujamo inovativnost in podjetnost lokalnega prebivalstva pri ustvarjanju lokalnih, avtentičnih zgodb in zelo kakovostnih produktov,« je dodala Purkartova.

V okviru dogodka so podelili tudi certifikate prejemnikom znaka kakovosti Blejski lokalni izbor/Bled Local Selection ob zaključku ocenjevanja petih kategorij v letošnjem letu. Strokovna komisija je ocenjevala prehranske izdelke, jedi, postrežene na gostinski način, rokodelske izdelke, poleg tega so letos prvič ocenjevali še doživetja in nastanitve. Certifikat za doživetja so podelili Potičnici na Blejskem otoku za delavnico samostojne priprave in peke potice, združene z vodenim ogledom otoka, Čebelarstvu Ambrožič za doživetje s čebelarjem, kmetiji Tr'glav za doživetje Od najlepše tepke do Tr'glavovega žganja, Niku in Petri Rakovec za Blejski kuharski tečaj ter Marjeti Vodnjov za vodeno pustolovščino Začaran gozd. Med nastanitvami pa so certifikate prejele Vila Mila ter hoteli Triglav, Park in Rikli Balance. Član strokovne komisije Janez Bogataj je ob tem opozoril, da bi morali biti izdelki bolj dostopni, na primer v določenem namenskem prostoru, kjer bi bili na enem mestu na voljo kupcem.

Eden izmed ponudnikov in prejemnikov več certifikatov Jure Jeglič s Kmetije Matijovc iz Podbrezij je dejal, da je v okviru projekta spoznal druge lokalne pridelovalce, ki so pripravljeni sodelovati. Jeglič je prejet tudi certifikat za t. i. Blejsko zajtrk košarico, ki vključuje 13 izdelkov lokalnih kmetij in pekarn. »Gre pravzaprav za nadgrajen tradicionalen slovenski zajtrk,« je še dodal.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 25. december 2020 / 12:33

Po epidemiji bomo vsi drugačni

Na vsakem izmed nas je, da se odloči, ali bo v tej preizkušnji postajal boljši ali pa bo dovolil, da v njem prevladajo razdiralne sile. Seveda bo tudi Cerkev iz tega obdobja prišla drugačna, pravi v p...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / / 07:00

Solate - paša za usta in oči

Solate lahko zaužijemo kot glavne jedi ali pa kot prilogo drugim jedem. Pravzaprav imamo pri pripravi solat nešteto možnosti.

Nasveti / / 07:00

E-zdravje

Relativno visoka neformalna uporaba interneta, povezana z dobro infrastrukturo računalniške opremljenosti, z nadpovprečnim zanimanjem za uporabo storitve, je tipično značilna za Slovenijo na večini po...

Gospodarstvo / / 07:00

Dan lipicanca na Brdu

Združenje rejcev lipicanca Slovenije je v sodelovanju z javnim gospodarskim zavodom Brdo v nedeljo na hipodromu Brdo pripravilo tradicionalni Dan lipicanca.

Zanimivosti / / 07:00

Državno srečanje Orffovih skupin

Visoko – V Domu krajanov Visoko je v petek v organizaciji kulturno-umetniškega društva Valentina Kokalja Visoko in Slovenskega društva Carla Orffa potekalo 14. državno srečanje O...

Zanimivosti / / 07:00

Višvaguru pri kranjskem županu

Kranj – Kranj je bil minuli konec tedna označen za prestolnico miru in joge. Naše mesto je namreč obiskal sam Višvaguru Mahamandalešvar Paramhans Svami Mahenšvaranando oz. Njegov...