Omaka iz pečenih paradižnikov ter rižota s pršutom in grahom

Paradižnikova omaka je najboljša domača in ta je še boljša, če jo pripravimo s pomočjo pečice, saj bodo tako paradižniki postali še bolj aromatični.

Za pripravo omake iz pečenih paradižnikov potrebujemo: 1,5 kg svežega paradižnika, 4 stroke česna, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 3 žlice olivnega olja.

Paradižnike narežemo na manjše kose ter jih razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem. Med paradižnike razporedimo olupljene stroke česna, vse skupaj potresemo z baziliko ter solimo in popramo. Po vrhu pokapljamo še z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 170 °C, in pečemo 30 minut. Po tem času zvišamo temperaturo pečice na 200 °C in pečemo še 15 minut. Pečene paradižnike skupaj s česnom in baziliko prestavimo v skledo in vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Po potrebi še dosolimo ali popramo. Če je omaka bolj redka, jo za nekaj minut kuhamo še na štedilniku, da odvečna tekočina povre.

Nasvet: Omako lahko pripravimo v večji količini. Še vročo jo zapremo v kozarce in si jo shranimo za ozimnico.

Za pripravo porove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 100 g zamrznjenega ali svežega graha, 1 srednje veliko čebulo, 1,5 dl belega vina, približno 1,5 litra jušne osnove, 150 g pršuta, 1 pest naribanega parmezana, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Pršut narežemo na majhne koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo narezan pršut. Odstranimo ga iz ponve in shranimo za pozneje. V isto ponev stresemo nasekljano čebulo, solimo in pražimo 5 minut. Primešamo riž, popramo in pražimo še minuto. Zalijemo z vinom, in ko ta izpari, prilijemo jušno osnovo. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut, da se riž zmehča. Občasno premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo. Nazadnje v rižoto vmešamo še koščke popečenega pršuta in nariban parmezan. Rižoto umaknemo s štedilnika, jo pokrijemo in pustimo stati 5 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 6. avgust 2008 / 07:00

V Lescah parkirišče, v Lipnici igrišče

V radovljiški občini so ob prazniku odprli novo parkirišče v Lescah in obnovljeni gostinski lokal v Linhartovi dvorani, začeli so graditi športni park ob osnovni šoli v Lipnici, na osrednji slovesnost...

Objavljeno na isti dan


Humor / nedelja, 29. december 2013 / 15:47

Čigav moped je na sliki

Za novoletno kratkočasje vam tokrat namenjamo nagradno vprašanje. Čigav moped je na sliki?

Zanimivosti / nedelja, 29. december 2013 / 15:37

Upanje na boljše čase

Andrej Tarfila nam pošilja sliko z željo, da bi po vsakem slabem vremenu vedno posijalo sonce, in meni, da je kljub trenutni slovenski negotovosti vedno upanje za nove oziroma boljše čase....

Gospodarstvo / nedelja, 29. december 2013 / 15:36

Aerodrom praznuje abrahama

Zg. Brnik – V torek je minilo petdeset let, odkar je na brniškem letališču, ki danes nosi ime po Jožetu Pučniku, pristalo prvo letalo. V tem času je prek letališča potovalo več kot 35 milijonov pot...

Gospodarstvo / nedelja, 29. december 2013 / 15:33

Mebor v novih prostorih

Podjetje Mebor je v Železnikih odprlo nove prostore.

Kronika / nedelja, 29. december 2013 / 15:32

Natočil gorivo in odpeljal

Šenčur – Kranjski policisti so pred dnevi obravnavali tatvino goriva v Šenčurju. Neznanec je natočil gorivo in nato odpeljal, ne da bi za gorivo plačal. Policisti so ugotovili, da je imel storilec...