Omaka iz pečenih paradižnikov ter rižota s pršutom in grahom

Paradižnikova omaka je najboljša domača in ta je še boljša, če jo pripravimo s pomočjo pečice, saj bodo tako paradižniki postali še bolj aromatični.

Za pripravo omake iz pečenih paradižnikov potrebujemo: 1,5 kg svežega paradižnika, 4 stroke česna, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 3 žlice olivnega olja.

Paradižnike narežemo na manjše kose ter jih razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem. Med paradižnike razporedimo olupljene stroke česna, vse skupaj potresemo z baziliko ter solimo in popramo. Po vrhu pokapljamo še z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 170 °C, in pečemo 30 minut. Po tem času zvišamo temperaturo pečice na 200 °C in pečemo še 15 minut. Pečene paradižnike skupaj s česnom in baziliko prestavimo v skledo in vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Po potrebi še dosolimo ali popramo. Če je omaka bolj redka, jo za nekaj minut kuhamo še na štedilniku, da odvečna tekočina povre.

Nasvet: Omako lahko pripravimo v večji količini. Še vročo jo zapremo v kozarce in si jo shranimo za ozimnico.

Za pripravo porove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 100 g zamrznjenega ali svežega graha, 1 srednje veliko čebulo, 1,5 dl belega vina, približno 1,5 litra jušne osnove, 150 g pršuta, 1 pest naribanega parmezana, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Pršut narežemo na majhne koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo narezan pršut. Odstranimo ga iz ponve in shranimo za pozneje. V isto ponev stresemo nasekljano čebulo, solimo in pražimo 5 minut. Primešamo riž, popramo in pražimo še minuto. Zalijemo z vinom, in ko ta izpari, prilijemo jušno osnovo. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut, da se riž zmehča. Občasno premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo. Nazadnje v rižoto vmešamo še koščke popečenega pršuta in nariban parmezan. Rižoto umaknemo s štedilnika, jo pokrijemo in pustimo stati 5 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 19. junij 2012 / 07:00

Cerkljani v čast Aškercu

Ljubljana - Pretekli petek zvečer je na spominski prireditvi je ob 100. obletnici smrti slovenskega pesnika Antona Aškerca v ljubljanski Mestni hiši nastopil Šenturški oktet pod...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 9. januar 2024 / 22:25

Kolesarska avantura Balkan 2023, 11. del

Prenočili smo v mestu Odrin, ki leži v turškem delu Trakije, blizu tromeje z Grčijo in Bolgarijo. Mesto je bilo od leta 1369, ko je sultan Murat I. zavzel Trakijo, do leta 1453 prestolnica osmanske...

Gospodarstvo / torek, 9. januar 2024 / 22:22

Ukrepi za pomoč poplavljenim kmetijam

Kranj – Državni zbor je ob koncu lanskega leta sprejel zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev, ki vključuje različne ukrepe za obnovo po lanskih avgustovskih poplavah in plazov...

Zanimivosti / torek, 9. januar 2024 / 22:19

Psička Mila je sama našla pot domov

Tudi letos je pokanje petard prestrašilo veliko kužkov. Med tistimi, ki so v nerazumnem strahu zaradi glasnih pokov pobegnili, je tudi japonska akita Mila iz Most pri Žirovnici. Njena družina je tri d...

Kultura / torek, 9. januar 2024 / 22:14

Še enkrat, prosim!

Kranj – Dvorana Mestne knjižnice Kranj bo jutri, v sredo, 10. januarja, ob 19. uri gostila pogovor z Jasmino Pogačnik, učiteljico klavirja, ki je mnogim generacijam približala glasbo in je po petde...

Kronika / torek, 9. januar 2024 / 17:07

Vlomilci ne odnehajo

Minuli konec tedna so policisti obravnavali več vlomov na Gorenjskem, glavnino na Bledu in v Domžalah.