Omaka iz pečenih paradižnikov ter rižota s pršutom in grahom

Paradižnikova omaka je najboljša domača in ta je še boljša, če jo pripravimo s pomočjo pečice, saj bodo tako paradižniki postali še bolj aromatični.

Za pripravo omake iz pečenih paradižnikov potrebujemo: 1,5 kg svežega paradižnika, 4 stroke česna, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 3 žlice olivnega olja.

Paradižnike narežemo na manjše kose ter jih razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem. Med paradižnike razporedimo olupljene stroke česna, vse skupaj potresemo z baziliko ter solimo in popramo. Po vrhu pokapljamo še z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 170 °C, in pečemo 30 minut. Po tem času zvišamo temperaturo pečice na 200 °C in pečemo še 15 minut. Pečene paradižnike skupaj s česnom in baziliko prestavimo v skledo in vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Po potrebi še dosolimo ali popramo. Če je omaka bolj redka, jo za nekaj minut kuhamo še na štedilniku, da odvečna tekočina povre.

Nasvet: Omako lahko pripravimo v večji količini. Še vročo jo zapremo v kozarce in si jo shranimo za ozimnico.

Za pripravo porove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 100 g zamrznjenega ali svežega graha, 1 srednje veliko čebulo, 1,5 dl belega vina, približno 1,5 litra jušne osnove, 150 g pršuta, 1 pest naribanega parmezana, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Pršut narežemo na majhne koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo narezan pršut. Odstranimo ga iz ponve in shranimo za pozneje. V isto ponev stresemo nasekljano čebulo, solimo in pražimo 5 minut. Primešamo riž, popramo in pražimo še minuto. Zalijemo z vinom, in ko ta izpari, prilijemo jušno osnovo. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut, da se riž zmehča. Občasno premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo. Nazadnje v rižoto vmešamo še koščke popečenega pršuta in nariban parmezan. Rižoto umaknemo s štedilnika, jo pokrijemo in pustimo stati 5 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 21. januar 2010 / 07:00

Mladi glasbeniki simfoničnega orkestra Logatec navdušili

Očitno si je vodstvo Glasbene šole Logatec izbralo pravo geslo za uspešno delo z mladimi. Sposodili so si misel Ludwiga van Beethovna: "Glasba je višje razodetje, kot vsa modrost in filozofija!"

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 16. julij 2015 / 15:30

Pomagali s srcem

S sobotnim dobrodelnim piknikom so v Velesovem za otroke iz Hiše zavetja Palčica zbrali okoli 1700 evrov. V programu so sodelovali tudi zmagovalec šova Znan obraz ima svoj glas Klemen Bunderla, kuharj...

Kronika / četrtek, 16. julij 2015 / 15:29

Požar v silosu

Kamnik – V ponedeljek zjutraj se je v Kamniku v podjetju kadilo izpod strehe enega od treh silosov. Delavci so začetni požar v silosu pogasili do prihoda gasilcev, ki so nato pregledali objekt in o...

Medvode / četrtek, 16. julij 2015 / 15:28

Deset ur od Aljaža do Aljaža

Kamničan Miro Kregar, starosta slovenskih triatloncev, je minuli petek v 10 urah in 20 minutah končal ekstremni podvig, v okviru katerega je pretekel 80 kilometrov dolgo pot iz Zavrha pod Šmarno goro,...

Šport / četrtek, 16. julij 2015 / 15:18

Nasprotnike spreminjal v prijatelje

Ob tekmi svetovnega pokala v veslanju, ki je minuli konec tedna potekala v Luzernu, je najvišje priznanje mednarodne veslaške zveze dobil Iztok Čop.

Preddvor / četrtek, 16. julij 2015 / 15:17

Praznovali so na gradu Turn

Na slavnostni akademiji ob prazniku občine Preddvor so v parku ob gradu Turn podelili občinski priznanji.