Omaka iz pečenih paradižnikov ter rižota s pršutom in grahom

Paradižnikova omaka je najboljša domača in ta je še boljša, če jo pripravimo s pomočjo pečice, saj bodo tako paradižniki postali še bolj aromatični.

Za pripravo omake iz pečenih paradižnikov potrebujemo: 1,5 kg svežega paradižnika, 4 stroke česna, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 3 žlice olivnega olja.

Paradižnike narežemo na manjše kose ter jih razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem. Med paradižnike razporedimo olupljene stroke česna, vse skupaj potresemo z baziliko ter solimo in popramo. Po vrhu pokapljamo še z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 170 °C, in pečemo 30 minut. Po tem času zvišamo temperaturo pečice na 200 °C in pečemo še 15 minut. Pečene paradižnike skupaj s česnom in baziliko prestavimo v skledo in vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Po potrebi še dosolimo ali popramo. Če je omaka bolj redka, jo za nekaj minut kuhamo še na štedilniku, da odvečna tekočina povre.

Nasvet: Omako lahko pripravimo v večji količini. Še vročo jo zapremo v kozarce in si jo shranimo za ozimnico.

Za pripravo porove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 100 g zamrznjenega ali svežega graha, 1 srednje veliko čebulo, 1,5 dl belega vina, približno 1,5 litra jušne osnove, 150 g pršuta, 1 pest naribanega parmezana, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Pršut narežemo na majhne koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo narezan pršut. Odstranimo ga iz ponve in shranimo za pozneje. V isto ponev stresemo nasekljano čebulo, solimo in pražimo 5 minut. Primešamo riž, popramo in pražimo še minuto. Zalijemo z vinom, in ko ta izpari, prilijemo jušno osnovo. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut, da se riž zmehča. Občasno premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo. Nazadnje v rižoto vmešamo še koščke popečenega pršuta in nariban parmezan. Rižoto umaknemo s štedilnika, jo pokrijemo in pustimo stati 5 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 25. december 2019 / 18:44

Božički tekli in hodili za Rdeče noske

Ljubljana – Božički so v Tivoliju v Ljubljani tekli za Rdeče noske, nasmejane, srčne klovne, ki razveseljujejo male in velike v slovenskih bolnišnicah. Na 15. Dobrodelnem teku in pohodu Božičkov se...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / / 20:16

Promet na Veliko planino bodo omejili

Veliko planino ob poletnih koncih tedna obišče tudi po pet tisoč obiskovalcev na dan, zaradi česar so preobremenjeni tako nihalka kot dostopna cesta in vsa parkirišča. Občina Kamnik bo zato cesto do R...

Kronika / / 20:15

Sjekloča in Bunc nista goljufa

Na kranjskem okrožnem sodišču se je z oprostilno sodbo končalo sojenje Rajku Sjekloči in Matjažu Buncu zaradi domnevne goljufije pri načrtovanju medicinskega centra v Šmartnem pri Cerkljah.

Razvedrilo / / 20:14

Plesni večer nad Kranjem

Območna obrtno-podjetniška zbornica (OOZ) Kranj je ob petdesetletnici poslovanja povabila na ples s podelitvijo priznanj za okrogle jubileje. Plesni večer je bil v Hotelu Bellevue na Šmarjetni Gori na...

Šport / / 20:11

Rekordno število atletov

Atletski klub Triglav je pripravil že 24. mednarodni atletski miting, udeležilo pa se ga je več kot devetsto mladih atletov in atletinj.

Razvedrilo / / 20:10

Polanc na Seuška rine

Hozentregarji so s pesmijo Moja dohtarca zmagovalci letošnjega 18. Večera slovenskih viž v narečju, Ansambel dveh dolin pa je kot zmagovalec občinstva prejel priljubljenega vandrovčka.