Omaka iz pečenih paradižnikov ter rižota s pršutom in grahom

Paradižnikova omaka je najboljša domača in ta je še boljša, če jo pripravimo s pomočjo pečice, saj bodo tako paradižniki postali še bolj aromatični.

Za pripravo omake iz pečenih paradižnikov potrebujemo: 1,5 kg svežega paradižnika, 4 stroke česna, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 3 žlice olivnega olja.

Paradižnike narežemo na manjše kose ter jih razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem. Med paradižnike razporedimo olupljene stroke česna, vse skupaj potresemo z baziliko ter solimo in popramo. Po vrhu pokapljamo še z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 170 °C, in pečemo 30 minut. Po tem času zvišamo temperaturo pečice na 200 °C in pečemo še 15 minut. Pečene paradižnike skupaj s česnom in baziliko prestavimo v skledo in vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Po potrebi še dosolimo ali popramo. Če je omaka bolj redka, jo za nekaj minut kuhamo še na štedilniku, da odvečna tekočina povre.

Nasvet: Omako lahko pripravimo v večji količini. Še vročo jo zapremo v kozarce in si jo shranimo za ozimnico.

Za pripravo porove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 100 g zamrznjenega ali svežega graha, 1 srednje veliko čebulo, 1,5 dl belega vina, približno 1,5 litra jušne osnove, 150 g pršuta, 1 pest naribanega parmezana, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Pršut narežemo na majhne koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo narezan pršut. Odstranimo ga iz ponve in shranimo za pozneje. V isto ponev stresemo nasekljano čebulo, solimo in pražimo 5 minut. Primešamo riž, popramo in pražimo še minuto. Zalijemo z vinom, in ko ta izpari, prilijemo jušno osnovo. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut, da se riž zmehča. Občasno premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo. Nazadnje v rižoto vmešamo še koščke popečenega pršuta in nariban parmezan. Rižoto umaknemo s štedilnika, jo pokrijemo in pustimo stati 5 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 11. maj 2021 / 11:48

Napet boj za košarkarski polfinale

V odločilni tretji tekmi za uvrstitev v polfinale Lige Nova KBM so bili uspešnejši košarkarji Helios Suns. Gorenjsko gradbeno družbo so premagali za dve točki, skupno pa z 2 : 1 v zmagah.

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 8. januar 2021 / 00:56

Zaradi poskusa uboja v pripor

Spor med brezdomcema pred tednom dni v Kranju se je sprevrgel v poskus uboja.

Mularija / petek, 8. januar 2021 / 00:52

Dedek Mraz v Kranju »na skrivaj«

Epidemija je letos nekoliko prekrižala načrte tudi dedku Mrazu, da bi tako kot vsako leto osebno pozdravil pridne otroke. A očitno je želel vseeno tudi v živo preveriti, kaj počnejo otroci, zato se...

Izleti GG / petek, 8. januar 2021 / 00:48

Raziskujte od doma

Nemčija v Sloveniji še naprej krepi svoj položaj privlačne počitniške destinacije in leto 2019 je bilo zanjo izjemno uspešno, celo rekordno glede obiska turistov. Sledilo pa je leto, ko je svet pre...

Zanimivosti / petek, 8. januar 2021 / 00:42

Najlepše so, ko se stemni

Kregarjevo – Denis Kregar prihaja iz vasi Kregarjevo v občini Kamnik. Letos je jaslice postavil šestič, a zaradi pomanjkanja prostora okoli hiše verjetno zadnjič. Včasih je prevladoval mah, zadnja...

Kranj / petek, 8. januar 2021 / 00:36

Decembra je izšel Kranjski zbornik

Kranj – V zadnjem mesecu minulega leta je izšel dvanajsti Kranjski zbornik. Publikacijo, ki praznuje šestdeset let, je v sodelovanju z uredniškim odborom soustvarilo 32 piscev. Založnik in izdajate...