Slivov kolač z beljakovim pokrovom

Za pripravo slivovega kolača z beljakovim pokrovom potrebujemo: za biskvit: 160 g moke, 4 rumenjake, 120 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 1,5 dl jogurta, 1 dl olja, ščep soli, lupinico ene limone; za slivov nadev: 300 g izkoščičenih zrelih sliv, 3 žlice sladkorja, 30 g škroba, ščep cimeta, 2 žlici limoninega soka; za beljakov pokrov: 4 beljake, 4 žlice sladkorja, 1 žlico limoninega soka.

Najprej pripravimo slivov nadev: V kozico narežemo slive, posujemo s sladkorjem in cimetom ter prelijemo limonin sok in tri žlice vode. Zavremo in kuhamo še 10 minut ter nato vse skupaj zmečkamo s pasirko za pire krompir. Škrob zmešamo z dvema žlicama vode ter ga vmešamo v slivovo kašo in kuhamo še dve minuti, da se zgosti.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol in limonino lupinico. Rumenjake zmešamo skupaj s sladkorjem ter vaniljevim sladkorjem in stepemo, da masa naraste na dvojno količino. Rumenjakovi masi prilijemo jogurt in olje ter nato postopoma vmešamo še mešanico moke. Zmes za biskvit vlijemo v namaščen pekač ter pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut oziroma toliko, da zobotrebec ostane suh.

Medtem ko se biskvit peče, pripravimo beljakov pokrov, tako da beljake stepemo skupaj s sladkorjem in limoninim sokom v trd sneg.

Pečen biskvit premažemo s slivovim nadevom ter čezenj razporedimo beljakov pokrov. Pekač položimo nazaj v pečico, ki smo ji znižali temperaturo na 150 °C, in pečemo še od 15 do 20 minut, da beljakov pokrov rahlo porjavi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 25. november 2019 / 11:02

Voda namesto sladkorja

Kranj – Sladkorna bolezen je ena največjih zdravstvenih groženj tega stoletja, zato temu problemu v zadnjem času posebno pozornost posveča tudi Mednarodna zveza Lions klubov. Letos se je v to giban...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 1. junij 2023 / 23:40

Obudile tudi pot Čez Kamen

Eko Rutaršce so zasnovale in pred nedavnim uradno odprle Rutarško pot za Savo in pot Čez Kamen – v želji, da bosta služili namenu in ne bosta zapuščeni in pozabljeni.

Razvedrilo / četrtek, 1. junij 2023 / 23:39

Gorenjci smo efektivni, ne pa skopuški

Gal Gjurin, človek mnogoterih talentov, svoje glasbeno praznovanje pod geslom #GAL20 začenja v petek, 9. junija, ob 20. uri, v gorenjski prestolnici. Avditorij Khislsteina, kot pravi, ponuja intimno v...

Kranj / četrtek, 1. junij 2023 / 23:39

Kranjska knjižnica ima »žužohotel«

V Mestni knjižnici Kranj so v okviru projekta Brenčanje v mestu predstavili t. i. žuželčnike in čmrljake. Izdelali so jih na ustvarjalnih delavnicah.

Jesenice / četrtek, 1. junij 2023 / 23:37

Jeklena pomoč lokalni skupnosti

Pod geslom Jeklene vezi med nami so zaposleni v družbah SIJ Acroni in SIJ SUZ zavihali rokave in en dan preživeli kot prostovoljci. Urejali so zelenice, sadili rastline, barvali ograje ...

Razvedrilo / četrtek, 1. junij 2023 / 23:36

Gasilska Golažijada

Letos so pred domom PGD Trata v Škofji Loki že tretjič organizirali Golažijado. Tekmovalcem je bilo vreme naklonjeno, v pripravi najboljšega golaža se je pomerilo sedem ekip več kot lani, skupno enain...