Slivov kolač z beljakovim pokrovom

Za pripravo slivovega kolača z beljakovim pokrovom potrebujemo: za biskvit: 160 g moke, 4 rumenjake, 120 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 1,5 dl jogurta, 1 dl olja, ščep soli, lupinico ene limone; za slivov nadev: 300 g izkoščičenih zrelih sliv, 3 žlice sladkorja, 30 g škroba, ščep cimeta, 2 žlici limoninega soka; za beljakov pokrov: 4 beljake, 4 žlice sladkorja, 1 žlico limoninega soka.

Najprej pripravimo slivov nadev: V kozico narežemo slive, posujemo s sladkorjem in cimetom ter prelijemo limonin sok in tri žlice vode. Zavremo in kuhamo še 10 minut ter nato vse skupaj zmečkamo s pasirko za pire krompir. Škrob zmešamo z dvema žlicama vode ter ga vmešamo v slivovo kašo in kuhamo še dve minuti, da se zgosti.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol in limonino lupinico. Rumenjake zmešamo skupaj s sladkorjem ter vaniljevim sladkorjem in stepemo, da masa naraste na dvojno količino. Rumenjakovi masi prilijemo jogurt in olje ter nato postopoma vmešamo še mešanico moke. Zmes za biskvit vlijemo v namaščen pekač ter pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut oziroma toliko, da zobotrebec ostane suh.

Medtem ko se biskvit peče, pripravimo beljakov pokrov, tako da beljake stepemo skupaj s sladkorjem in limoninim sokom v trd sneg.

Pečen biskvit premažemo s slivovim nadevom ter čezenj razporedimo beljakov pokrov. Pekač položimo nazaj v pečico, ki smo ji znižali temperaturo na 150 °C, in pečemo še od 15 do 20 minut, da beljakov pokrov rahlo porjavi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 17. december 2018 / 11:53

Đurić športnik invalid leta

Razglasili so najboljše slovenske športnike leta 2018 med invalidi. Športnika leta sta Tanja Glušič in Darko Đurić, ekipa leta pa ekipa gluhih kegljačev.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 10. november 2019 / 16:48

Pobeg v naravo

Tudi v poznojesenskih deževnih ter zelo kratkih dneh je še vedno moč najti trenutek za pobeg v naravo, peš ali s kolesom. Čeprav dim, ki se zlovešče vali iz tovarniških dimnikov, že napoveduje tema...

Gospodarstvo / nedelja, 10. november 2019 / 16:46

Dolg ni več postavka v naših bilancah

»Nihanja v gospodarski aktivnosti na Merkur lahko vplivajo, a je zdaj naša učinkovitost več kot dovolj velika, da jih lahko kontroliramo,« pravi Blaž Pesjak, generalni direktor nakelske družbe Merkur...

Gospodarstvo / nedelja, 10. november 2019 / 16:45

Podaljšali rok za setev prezimnih posevkov

Kranj – V okviru zahteve za ozelenitev njivskih površin, kar je v okviru programa razvoja podeželja ena od zahtev za kmetijsko okoljska in podnebna plačila, je treba setev prezimnih posevkov opravi...

Bohinj / nedelja, 10. november 2019 / 16:45

Možnosti in pasti razvoja kmetij

Stara Fužina – V Kulturnem domu v Stari Fužini bo v četrtek, 14. novembra, ob 15.30 predavanje z naslovom Ekonomika na kmetiji – možnosti in pasti razvoja kmetij. Predaval bo Tomaž Cör, vodja oddel...

Zanimivosti / nedelja, 10. november 2019 / 16:44

Priznanja za raziskovalne dosežke

Cankarjev dom v Ljubljani je gostil vrhunske zdravnike in farmacevte Srednje in Jugovzhodne Evrope – finaliste mednarodnega Medisovega natečaja za medicinske dosežke International Medis Awards for...