Slivov kolač z beljakovim pokrovom

Za pripravo slivovega kolača z beljakovim pokrovom potrebujemo: za biskvit: 160 g moke, 4 rumenjake, 120 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 1,5 dl jogurta, 1 dl olja, ščep soli, lupinico ene limone; za slivov nadev: 300 g izkoščičenih zrelih sliv, 3 žlice sladkorja, 30 g škroba, ščep cimeta, 2 žlici limoninega soka; za beljakov pokrov: 4 beljake, 4 žlice sladkorja, 1 žlico limoninega soka.

Najprej pripravimo slivov nadev: V kozico narežemo slive, posujemo s sladkorjem in cimetom ter prelijemo limonin sok in tri žlice vode. Zavremo in kuhamo še 10 minut ter nato vse skupaj zmečkamo s pasirko za pire krompir. Škrob zmešamo z dvema žlicama vode ter ga vmešamo v slivovo kašo in kuhamo še dve minuti, da se zgosti.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol in limonino lupinico. Rumenjake zmešamo skupaj s sladkorjem ter vaniljevim sladkorjem in stepemo, da masa naraste na dvojno količino. Rumenjakovi masi prilijemo jogurt in olje ter nato postopoma vmešamo še mešanico moke. Zmes za biskvit vlijemo v namaščen pekač ter pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut oziroma toliko, da zobotrebec ostane suh.

Medtem ko se biskvit peče, pripravimo beljakov pokrov, tako da beljake stepemo skupaj s sladkorjem in limoninim sokom v trd sneg.

Pečen biskvit premažemo s slivovim nadevom ter čezenj razporedimo beljakov pokrov. Pekač položimo nazaj v pečico, ki smo ji znižali temperaturo na 150 °C, in pečemo še od 15 do 20 minut, da beljakov pokrov rahlo porjavi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 20. december 2023 / 23:56

Kako vrniti proso na njive in krožnike

Pridelava prosa za prehrano in za krmljenje živali se počasi povečuje, so ugotavljali na nedavnem pogovoru o prosu v Mavčičah.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / / 07:00

Narava kaznuje slabo delo

"Če v gozdu gostih sestojev ne razredčimo mi, to naredi narava sama," pravi Jože Soklič in poudarja, da so posledice naravnih ujm veliko hujše v gozdovih, ki niso negovani.

Gospodarstvo / / 07:00

Elektrarna v manj kot treh tednih

Gorenjske elektrarne so na strehah Merkurjevih skladišč v Naklem zagnale največjo gorenjsko sončno elektrarno z nazivno močjo osemsto kilovatov. Na leto lahko s to elektrarno oskrbijo 230 gospodinjste...

Prosti čas / / 07:00

Kruhkarija z Okornom

Poljsko božično komedijo Kranjčana Mitje Okorna Pisma sv. Nikolaju so na Gorenjskem začeli predvajati prejšnji teden. Po projekciji v kranjskem Tušu se je večina odpravila z Mitjem na večerjo - na nje...

Kultura / / 07:00

Dakskoblerju še tri nagrade

Fotoreporter Luka Dakskobler iz Kranja je na mednarodnem fotografskem natečaju Nature Images Awards 2011 prejel tri prestižne nagrade.

GG Plus / / 07:00

Probiotični tamponi za zdravje nožnice

Vaginalne neprijetnosti, kot so pekoč občutek, srbenje in izcedek, so zelo pogosta težava številnih žensk. V Sloveniji so na voljo probiotični tamponi ellen, ki obnavljajo, ščitijo in krepijo intimni...