Slivov kolač z beljakovim pokrovom

Za pripravo slivovega kolača z beljakovim pokrovom potrebujemo: za biskvit: 160 g moke, 4 rumenjake, 120 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 1,5 dl jogurta, 1 dl olja, ščep soli, lupinico ene limone; za slivov nadev: 300 g izkoščičenih zrelih sliv, 3 žlice sladkorja, 30 g škroba, ščep cimeta, 2 žlici limoninega soka; za beljakov pokrov: 4 beljake, 4 žlice sladkorja, 1 žlico limoninega soka.

Najprej pripravimo slivov nadev: V kozico narežemo slive, posujemo s sladkorjem in cimetom ter prelijemo limonin sok in tri žlice vode. Zavremo in kuhamo še 10 minut ter nato vse skupaj zmečkamo s pasirko za pire krompir. Škrob zmešamo z dvema žlicama vode ter ga vmešamo v slivovo kašo in kuhamo še dve minuti, da se zgosti.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol in limonino lupinico. Rumenjake zmešamo skupaj s sladkorjem ter vaniljevim sladkorjem in stepemo, da masa naraste na dvojno količino. Rumenjakovi masi prilijemo jogurt in olje ter nato postopoma vmešamo še mešanico moke. Zmes za biskvit vlijemo v namaščen pekač ter pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut oziroma toliko, da zobotrebec ostane suh.

Medtem ko se biskvit peče, pripravimo beljakov pokrov, tako da beljake stepemo skupaj s sladkorjem in limoninim sokom v trd sneg.

Pečen biskvit premažemo s slivovim nadevom ter čezenj razporedimo beljakov pokrov. Pekač položimo nazaj v pečico, ki smo ji znižali temperaturo na 150 °C, in pečemo še od 15 do 20 minut, da beljakov pokrov rahlo porjavi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 5. december 2017 / 08:44

Predstavil projekte in napovedal odhod

Ob občinskem prazniku, ki ga je Mestna občina Kranj praznovala tretjega decembra, je župan Boštjan Trilar predstavil številne projekte in ob čestitkah nagrajencem sporočil, da bo to njegovo zadnje let...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 28. september 2011 / 07:00

Pridite pogledat in poslušat

Hribarjev bršljan se je povzpel do vrha hrasta, v času cvetenja pa privablja številne čebele.

Šport / sreda, 28. september 2011 / 07:00

Prezljeva spet najboljša v Evropi

Lignano, Italija - Od 10. do 20. septembra so bile v Lignanu evropske veteranske igre. V enaindvajsetih športnih panogah se je pomerilo več kot deset tisoč športnikov. Atletika j...

GG Plus / sreda, 28. september 2011 / 07:00

Jesenske barve gozdnih plodov

Jesen ni samo čas za pobiranje pridelkov v vrtu, jesen nam da tudi veliko darov na izletu v gozd.

Nasveti / sreda, 28. september 2011 / 07:00

Za leseno mizo

Za leseno mizo smo se zbrali sami marketingarji. To smo tisti, ki smo plačani za to, da smo komercialisti, ekonomisti, nabavniki, prodajalci, tržniki … Skratka to smo tisti, brez katerih svet ne...

Šport / sreda, 28. september 2011 / 07:00

Napadalcem se bo odprlo

Tako pravi in verjame Siniša Brkič, trener nogometašev Triglava Gorenjske, trenutno devetouvrščene ekipe na lestvici prve lige.