Slivov kolač z beljakovim pokrovom

Za pripravo slivovega kolača z beljakovim pokrovom potrebujemo: za biskvit: 160 g moke, 4 rumenjake, 120 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 1,5 dl jogurta, 1 dl olja, ščep soli, lupinico ene limone; za slivov nadev: 300 g izkoščičenih zrelih sliv, 3 žlice sladkorja, 30 g škroba, ščep cimeta, 2 žlici limoninega soka; za beljakov pokrov: 4 beljake, 4 žlice sladkorja, 1 žlico limoninega soka.

Najprej pripravimo slivov nadev: V kozico narežemo slive, posujemo s sladkorjem in cimetom ter prelijemo limonin sok in tri žlice vode. Zavremo in kuhamo še 10 minut ter nato vse skupaj zmečkamo s pasirko za pire krompir. Škrob zmešamo z dvema žlicama vode ter ga vmešamo v slivovo kašo in kuhamo še dve minuti, da se zgosti.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol in limonino lupinico. Rumenjake zmešamo skupaj s sladkorjem ter vaniljevim sladkorjem in stepemo, da masa naraste na dvojno količino. Rumenjakovi masi prilijemo jogurt in olje ter nato postopoma vmešamo še mešanico moke. Zmes za biskvit vlijemo v namaščen pekač ter pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut oziroma toliko, da zobotrebec ostane suh.

Medtem ko se biskvit peče, pripravimo beljakov pokrov, tako da beljake stepemo skupaj s sladkorjem in limoninim sokom v trd sneg.

Pečen biskvit premažemo s slivovim nadevom ter čezenj razporedimo beljakov pokrov. Pekač položimo nazaj v pečico, ki smo ji znižali temperaturo na 150 °C, in pečemo še od 15 do 20 minut, da beljakov pokrov rahlo porjavi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 11. december 2015 / 12:08

Ježki

Tako simpatični piškoti, da jih sprva kar nočemo pojesti, ker jih nočemo poškodovati. Vendar ko se lotimo prvega, ne mine dolgo časa, dokler ne zgine še tisti zadnji.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / petek, 2. december 2016 / 00:42

Pasijon na Unescovem seznamu

Škofja Loka – Škofjeloški pasijon je vpisan na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. To radostno novico je v četrtek pozno popoldne javnosti sporočil predsednik Muzejskega društva Škofja Loka...

GG Plus / četrtek, 1. december 2016 / 22:24

Čipka ima prihodnost

Veliko je odličnih klekljaric, na prste ene roke pa lahko preštejemo tiste, ki znajo tudi narisati avtorski vzorec za čipko. Škofjeločanka Vida Kejžar je mojstrica za vzorce in tudi ve, kaj s čipko po...

Razvedrilo / četrtek, 1. december 2016 / 22:15

Veliko lepih spominov

Sošolci iz osnovne šole v Poljanah so se po šestdesetih letih od zaključka šolanja zbrali v Škofji Loki in uživali tudi ob obujanju spominov.

GG Plus / četrtek, 1. december 2016 / 22:08

Čipka ima moč, da spregovori z vsakim

Ljubljana, Dunaj in New York so mesta, v katerih živi in ustvarja mlada multimedijska umetnica Eva Petrič. Svojo umetnost na ogled in v razmislek postavlja tako v Sloveniji kot v svetu. Maja letos se...

Kronika / četrtek, 1. december 2016 / 22:06

Nova vozila tudi na Gorenjsko

Gorenjski policisti so svoj vozni park posodobili z dvema motorjema in službenim vozilom, v kratkem pa bodo prevzeli še šest avtomobilov.