Slivov kolač z beljakovim pokrovom

Za pripravo slivovega kolača z beljakovim pokrovom potrebujemo: za biskvit: 160 g moke, 4 rumenjake, 120 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 1,5 dl jogurta, 1 dl olja, ščep soli, lupinico ene limone; za slivov nadev: 300 g izkoščičenih zrelih sliv, 3 žlice sladkorja, 30 g škroba, ščep cimeta, 2 žlici limoninega soka; za beljakov pokrov: 4 beljake, 4 žlice sladkorja, 1 žlico limoninega soka.

Najprej pripravimo slivov nadev: V kozico narežemo slive, posujemo s sladkorjem in cimetom ter prelijemo limonin sok in tri žlice vode. Zavremo in kuhamo še 10 minut ter nato vse skupaj zmečkamo s pasirko za pire krompir. Škrob zmešamo z dvema žlicama vode ter ga vmešamo v slivovo kašo in kuhamo še dve minuti, da se zgosti.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol in limonino lupinico. Rumenjake zmešamo skupaj s sladkorjem ter vaniljevim sladkorjem in stepemo, da masa naraste na dvojno količino. Rumenjakovi masi prilijemo jogurt in olje ter nato postopoma vmešamo še mešanico moke. Zmes za biskvit vlijemo v namaščen pekač ter pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut oziroma toliko, da zobotrebec ostane suh.

Medtem ko se biskvit peče, pripravimo beljakov pokrov, tako da beljake stepemo skupaj s sladkorjem in limoninim sokom v trd sneg.

Pečen biskvit premažemo s slivovim nadevom ter čezenj razporedimo beljakov pokrov. Pekač položimo nazaj v pečico, ki smo ji znižali temperaturo na 150 °C, in pečemo še od 15 do 20 minut, da beljakov pokrov rahlo porjavi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 20. januar 2015 / 12:01

Poslovni angeli

Ustanovitelj podjetja mimovrste=) Jugoslav Petković, doma z Jesenic, zdaj pa živi in dela v Silicijevi dolini, je eden od slovenskih poslovnih angelov. Kdo sploh so poslovni angeli in kako pomagajo ml...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 5. oktober 2016 / 12:29

Kdo je naučil ptičice pet

Cerklje – V Kulturnem hramu Ignacija Borštnika bo v četrtek, 6. oktobra, ob 18. uri koncert v spomin na 80. obletnico rojstva skladatelja Janeza Močnika in 120. obletnico smrti skladatelja Leopolda...

Kultura / sreda, 5. oktober 2016 / 12:29

Razstava del Petra Gučka

Tržič – V Galeriji Atrij Občine Tržič bo v četrtek, 6. oktobra, ob 18. uri odprtje razstave rezbarskih del Petra Gučka z naslovom Pesem dlet. Ljubiteljski ustvarjalec iz Tržiča, ki večino svojega p...

Razvedrilo / sreda, 5. oktober 2016 / 12:20

Let 3 za veliki finale

Jubilejno, deseto edicijo Down Town Festivala je sklenila nenadkriljiva reška zasedba Let 3.

Razvedrilo / sreda, 5. oktober 2016 / 12:19

V kinematografe prihaja Nika

Kranj – V četrtek, 6. oktobra, v kinematografe prihaja nov slovenski celovečerni film Nika. Film režiserja Slobodana Maksimovića je atraktivna zgodba o dirkanju s šestnajstletno junakinjo v glavni...

Nasveti / sreda, 5. oktober 2016 / 12:19

Gratinirane testenine s tuno in grahom

Če omenim bratu, da bodo za kosilo testenine, se mu takoj zasvetijo oči. Ko pa dodam, da bodo s tuno, pogleda na koledar, ali je slučajno praznik.