Mojmir Šiftar in Christian Cabalier / Foto: Alenka Brun

Dnevi alpsko-jadranske kuhinje

Zadnji torek v avgustu je ljubljanski PEN Club gostil prvi dogodek oziroma predstavitev novega formata gospodarske mreže Alpe Adria Connect, ki bo maja 2023 v Ljubljani praznoval premiero in okroglo mizo Alpe–Adria: gospodarska ali kulinarična destinacija, kjer so prisotni ugotavljali povezanost med gospodarstvom in kulinariko, zimskim in letnim turizmom, zelenim turizmom, po katerem Slovenija postaja vse bolj prepoznavna tudi kot turistična destinacija v svetu. Kako vlogo imajo pri skupnih ali posameznih projektih dinamika birokracije, povezovanje, transparentnost oziroma sledljivost živila od proizvajalca do krožnika ... – o tem in še več, trenutnih izzivih in priložnostih med avstrijsko Koroško in Slovenijo, so se pogovarjali Marjana Majerič, direktorica GZS, Zbornica osrednjeslovenske regije, Jernej Dvoršak, Babeg agencija, Max Habenicht, mestni svetnik za gospodarstvo in turizem Celovec, Stefan Sternad, predsednik gostinske panoge Gospodarske zbornice avstrijske Koroške ter Andrej Božič, predsednik Združenja Manager Slovenije. Vezno besedo je imel podjetnik Niko Slavnič, sicer Lastnik The-Slovenia.

Hkrati pa smo izvedeli tudi marsikaj o programu 5. Dnevov alpsko-jadranske kuhinje, ki jih bo Celovec gostil med 9. in 25. septembrom 2022. Gostje – Adi Kulterer in Helmuth Micheler, predsednik ter direktor Turistične zveze Celovec ob Vrbskem jezeru, ter Stefan Sternad – so predstavili vrhunce letošnje kulinarične prireditve, ki združuje petdeset dogodkov z vidnimi regijskimi humarskimi mojstri v Celovcu, in povabili, da jih obiščete.

Med vrhunce Dnevov zagotovo spadajo ustaljena srečanja mednarodnih zvezdnih kuharjev, kjer boste lahko spoznali Davida de Praja (Harry's Piccolo, Trst), Uroša Fakuča (DAM, Nova Gorica), Fabrizia Meroia (Laite Sappada) in Tomaža Kavčiča (Pri Lojzetu, Zemono). Domačo – avstrijsko kuharsko elito bodo med drugimi zastopali kuhar s tremi kapami Walter Triebl ter vzhodnotirolska šefa kuhinj Tom Mascher in Clemens Gesser. V sodelovanju s Charming Italian Chef bo v Celovcu ponovno gostovalo tudi pet kreativnih šefov kuhinj, ki v svojih jedeh na poseben način združujejo tradicijo in inovacijo.

Med 15. in 17. septembrom bo dogodek gostil prvo Vinogradniško veselico avstrijske Koroške, med 19. in 20. septembrom pa prve Alpsko-jadranske dialoge. Njihov namen je, da se uveljavijo kot panožna srečanja za medsebojno izmenjavo znanj med kuharji, proizvajalci in skavti trendov.

Alpsko-jadranska ulica kulinaričnih užitkov bo pomemben zaključek Dnevov, zgodila pa se bo v ulici kulinaričnih užitkov med 23. in 25. septembrom v starem delu mesta. Poseben vrhunec pa bodo bio proizvajalci alpsko-jadranskega bio povezovanja na trgu Neuer Platz oziroma Novi trg.

Srečanje v Ljubljani se je zaključilo v prijetnem vzdušju ob štirihodnem meniju dveh odličnih kuharjev: Mojmirja Šiftarja, ki ga je združenje Jeunesse Restaurateur razglasilo za mladega kuharja leta in je glavni kuhar v restavraciji PEN Club, ter priljubljenega Christiana Cabalierja, nekdanjega najmlajšega zvezdnega kuharja v Švici in glavnega kuharja v Kochwerkstattu v Celovcu. Cabalier je skromen in pravi, da to ni restavracija, temveč bolj bistro, ki pa je izjemno priljubljen, najdemo pa ga na Benediktinskem trgu v Celovcu. Toplo priporočamo rezervacijo, če bi želeli spoznati njegove okuse na krožniku. Podrobneje o programu pa na visitklagenfurt.at.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / četrtek, 17. november 2016 / 00:23

Na predsedniškem forumu o digitalizaciji

Bled – Digitalizacija kot naložba v spremembe je bila tema letošnjega predsedniškega foruma, ki ga je ob praznovanju tridesetletnice pripravila IEDC – Poslovna šola Bled. Udeležilo se ga je 120 pos...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 5. december 2014 / 12:43

Ples v Trnovljah

Gospodarju domačije je v roke prišlo pismo, sicer namenjeno njegovemu sinu. Situacija se zaplete, oče se pred 'ta mlado' želi postaviti, ona pa si naredi načrt, kako ga bo zmešala oz. utrd...

Železniki / petek, 5. december 2014 / 12:35

Ministrica za okolje v Železnikih

Železniki – Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen začenja obiske institucij, ki so prejela okoljska priznanja. Danes se mudi na obisku v podjetju Domel v Železnikih, ki je prejelo več nagrad...

Slovenija / petek, 5. december 2014 / 12:35

Konec tedna kongres SLS

Podčetrtek – Konec tedna bo v Podčetrtku izredni volilni kongres SLS. Sedanji predsednik Franc Bogovič se od svoje funkcije poslavlja, kandidata za predsednika sta Primož Jelševar in Damjan Medved....

Šenčur / petek, 5. december 2014 / 12:34

Drevo bodo letos podarili Lužani

Šenčur – Občina Šenčur vabi občane, da se danes ob 15.30 pridružijo tradicionalni postavitvi in blagoslovitvi božično-novoletnega drevesa, ki bosta potekali v središču Šenčurja. Letošnje drevo bodo...

Šport / petek, 5. december 2014 / 12:34

Vaterpolisti Triglava v finalu

Po borbeni igri so se vaterpolisti Triglava zasluženo uvrstili v finale slovenskega pokala.