Mojmir Šiftar in Christian Cabalier / Foto: Alenka Brun

Dnevi alpsko-jadranske kuhinje

Zadnji torek v avgustu je ljubljanski PEN Club gostil prvi dogodek oziroma predstavitev novega formata gospodarske mreže Alpe Adria Connect, ki bo maja 2023 v Ljubljani praznoval premiero in okroglo mizo Alpe–Adria: gospodarska ali kulinarična destinacija, kjer so prisotni ugotavljali povezanost med gospodarstvom in kulinariko, zimskim in letnim turizmom, zelenim turizmom, po katerem Slovenija postaja vse bolj prepoznavna tudi kot turistična destinacija v svetu. Kako vlogo imajo pri skupnih ali posameznih projektih dinamika birokracije, povezovanje, transparentnost oziroma sledljivost živila od proizvajalca do krožnika ... – o tem in še več, trenutnih izzivih in priložnostih med avstrijsko Koroško in Slovenijo, so se pogovarjali Marjana Majerič, direktorica GZS, Zbornica osrednjeslovenske regije, Jernej Dvoršak, Babeg agencija, Max Habenicht, mestni svetnik za gospodarstvo in turizem Celovec, Stefan Sternad, predsednik gostinske panoge Gospodarske zbornice avstrijske Koroške ter Andrej Božič, predsednik Združenja Manager Slovenije. Vezno besedo je imel podjetnik Niko Slavnič, sicer Lastnik The-Slovenia.

Hkrati pa smo izvedeli tudi marsikaj o programu 5. Dnevov alpsko-jadranske kuhinje, ki jih bo Celovec gostil med 9. in 25. septembrom 2022. Gostje – Adi Kulterer in Helmuth Micheler, predsednik ter direktor Turistične zveze Celovec ob Vrbskem jezeru, ter Stefan Sternad – so predstavili vrhunce letošnje kulinarične prireditve, ki združuje petdeset dogodkov z vidnimi regijskimi humarskimi mojstri v Celovcu, in povabili, da jih obiščete.

Med vrhunce Dnevov zagotovo spadajo ustaljena srečanja mednarodnih zvezdnih kuharjev, kjer boste lahko spoznali Davida de Praja (Harry's Piccolo, Trst), Uroša Fakuča (DAM, Nova Gorica), Fabrizia Meroia (Laite Sappada) in Tomaža Kavčiča (Pri Lojzetu, Zemono). Domačo – avstrijsko kuharsko elito bodo med drugimi zastopali kuhar s tremi kapami Walter Triebl ter vzhodnotirolska šefa kuhinj Tom Mascher in Clemens Gesser. V sodelovanju s Charming Italian Chef bo v Celovcu ponovno gostovalo tudi pet kreativnih šefov kuhinj, ki v svojih jedeh na poseben način združujejo tradicijo in inovacijo.

Med 15. in 17. septembrom bo dogodek gostil prvo Vinogradniško veselico avstrijske Koroške, med 19. in 20. septembrom pa prve Alpsko-jadranske dialoge. Njihov namen je, da se uveljavijo kot panožna srečanja za medsebojno izmenjavo znanj med kuharji, proizvajalci in skavti trendov.

Alpsko-jadranska ulica kulinaričnih užitkov bo pomemben zaključek Dnevov, zgodila pa se bo v ulici kulinaričnih užitkov med 23. in 25. septembrom v starem delu mesta. Poseben vrhunec pa bodo bio proizvajalci alpsko-jadranskega bio povezovanja na trgu Neuer Platz oziroma Novi trg.

Srečanje v Ljubljani se je zaključilo v prijetnem vzdušju ob štirihodnem meniju dveh odličnih kuharjev: Mojmirja Šiftarja, ki ga je združenje Jeunesse Restaurateur razglasilo za mladega kuharja leta in je glavni kuhar v restavraciji PEN Club, ter priljubljenega Christiana Cabalierja, nekdanjega najmlajšega zvezdnega kuharja v Švici in glavnega kuharja v Kochwerkstattu v Celovcu. Cabalier je skromen in pravi, da to ni restavracija, temveč bolj bistro, ki pa je izjemno priljubljen, najdemo pa ga na Benediktinskem trgu v Celovcu. Toplo priporočamo rezervacijo, če bi želeli spoznati njegove okuse na krožniku. Podrobneje o programu pa na visitklagenfurt.at.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / torek, 19. december 2006 / 06:00

LDS Medvode ima novo vodstvo

Medvode - Občinski odbor LDS Medvode je na zboru članov, ki se ga je udeležil tudi mag. Anton Rop, vodja poslanskega kluba LDS v DZ, izvolil novo vodstvo. Predsednica še...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / nedelja, 26. marec 2023 / 14:14

Skrb zase!

Skrb zase je nujnost, če želimo sebi dobro. To ni sebičnost, to je dobrota do sebe, kajti šele ko bom jaz dobro, bom lahko skrbel tudi za druge. Nevarnosti, da pozabijo nase, so še posebej izpostav...

Gospodarstvo / nedelja, 26. marec 2023 / 14:13

Najnižja vrednost košaric

Ljubljana – Povprečna košarica 15 osnovnih živil je v zadnjem popisu dosegla novo najnižjo vrednost od začetka spremljanja maloprodajnih cen, in sicer 38,79 evra, kar v primerjavi s popisom konec f...

Šport / nedelja, 26. marec 2023 / 14:12

Košarkarice Triglava podprvakinje

Na zaključnem turnirju pokalnega tekmovanja so košarkarice Triglava osvojile drugo mesto, zmage v Mini pokalu deklet pa so se veselile košarkarice škofjeloškega Domela.

Gorje / nedelja, 26. marec 2023 / 14:12

Volk na Gorenjskem

V luči vse večjih problemov zaradi razširjenosti volka v gorjanski občini pripravljajo delavnico z naslovom Volk na Gorenjskem, ki bo v petek, 31. marca.

Slovenija / nedelja, 26. marec 2023 / 14:03

Papež Frančišek

Minilo je že deset let, odkar je bil 13. marca 2013 za 266. papeža izvoljen nadškof Buenos Airesa in argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio. Obnovimo ob tej priložnosti nekaj posebnosti njegovega...