Mojmir Šiftar in Christian Cabalier / Foto: Alenka Brun

Dnevi alpsko-jadranske kuhinje

Zadnji torek v avgustu je ljubljanski PEN Club gostil prvi dogodek oziroma predstavitev novega formata gospodarske mreže Alpe Adria Connect, ki bo maja 2023 v Ljubljani praznoval premiero in okroglo mizo Alpe–Adria: gospodarska ali kulinarična destinacija, kjer so prisotni ugotavljali povezanost med gospodarstvom in kulinariko, zimskim in letnim turizmom, zelenim turizmom, po katerem Slovenija postaja vse bolj prepoznavna tudi kot turistična destinacija v svetu. Kako vlogo imajo pri skupnih ali posameznih projektih dinamika birokracije, povezovanje, transparentnost oziroma sledljivost živila od proizvajalca do krožnika ... – o tem in še več, trenutnih izzivih in priložnostih med avstrijsko Koroško in Slovenijo, so se pogovarjali Marjana Majerič, direktorica GZS, Zbornica osrednjeslovenske regije, Jernej Dvoršak, Babeg agencija, Max Habenicht, mestni svetnik za gospodarstvo in turizem Celovec, Stefan Sternad, predsednik gostinske panoge Gospodarske zbornice avstrijske Koroške ter Andrej Božič, predsednik Združenja Manager Slovenije. Vezno besedo je imel podjetnik Niko Slavnič, sicer Lastnik The-Slovenia.

Hkrati pa smo izvedeli tudi marsikaj o programu 5. Dnevov alpsko-jadranske kuhinje, ki jih bo Celovec gostil med 9. in 25. septembrom 2022. Gostje – Adi Kulterer in Helmuth Micheler, predsednik ter direktor Turistične zveze Celovec ob Vrbskem jezeru, ter Stefan Sternad – so predstavili vrhunce letošnje kulinarične prireditve, ki združuje petdeset dogodkov z vidnimi regijskimi humarskimi mojstri v Celovcu, in povabili, da jih obiščete.

Med vrhunce Dnevov zagotovo spadajo ustaljena srečanja mednarodnih zvezdnih kuharjev, kjer boste lahko spoznali Davida de Praja (Harry's Piccolo, Trst), Uroša Fakuča (DAM, Nova Gorica), Fabrizia Meroia (Laite Sappada) in Tomaža Kavčiča (Pri Lojzetu, Zemono). Domačo – avstrijsko kuharsko elito bodo med drugimi zastopali kuhar s tremi kapami Walter Triebl ter vzhodnotirolska šefa kuhinj Tom Mascher in Clemens Gesser. V sodelovanju s Charming Italian Chef bo v Celovcu ponovno gostovalo tudi pet kreativnih šefov kuhinj, ki v svojih jedeh na poseben način združujejo tradicijo in inovacijo.

Med 15. in 17. septembrom bo dogodek gostil prvo Vinogradniško veselico avstrijske Koroške, med 19. in 20. septembrom pa prve Alpsko-jadranske dialoge. Njihov namen je, da se uveljavijo kot panožna srečanja za medsebojno izmenjavo znanj med kuharji, proizvajalci in skavti trendov.

Alpsko-jadranska ulica kulinaričnih užitkov bo pomemben zaključek Dnevov, zgodila pa se bo v ulici kulinaričnih užitkov med 23. in 25. septembrom v starem delu mesta. Poseben vrhunec pa bodo bio proizvajalci alpsko-jadranskega bio povezovanja na trgu Neuer Platz oziroma Novi trg.

Srečanje v Ljubljani se je zaključilo v prijetnem vzdušju ob štirihodnem meniju dveh odličnih kuharjev: Mojmirja Šiftarja, ki ga je združenje Jeunesse Restaurateur razglasilo za mladega kuharja leta in je glavni kuhar v restavraciji PEN Club, ter priljubljenega Christiana Cabalierja, nekdanjega najmlajšega zvezdnega kuharja v Švici in glavnega kuharja v Kochwerkstattu v Celovcu. Cabalier je skromen in pravi, da to ni restavracija, temveč bolj bistro, ki pa je izjemno priljubljen, najdemo pa ga na Benediktinskem trgu v Celovcu. Toplo priporočamo rezervacijo, če bi želeli spoznati njegove okuse na krožniku. Podrobneje o programu pa na visitklagenfurt.at.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 26. november 2021 / 10:47

Za manj odpadkov

Škofja Loka – Še do nedelje poteka projekt Evropski teden zmanjševanja odpadkov, katerega cilj je povečanje ozaveščenosti o nastajanju in zmanjševanju odpadkov, ponovni uporabi izdelkov in ločevanj...

Objavljeno na isti dan


Žiri / sreda, 26. oktober 2011 / 07:00

Borčevsko praznovanje dneva spomina

Žiri - Žirovci so letošnji dan spomina 22. oktober, ko so bili leta 1943 iz Žirov pregnani Nemci, praznovali z visokimi gosti. Tradicionalno se nekdanjega krajevnega praznika spo...

Prosti čas / sreda, 26. oktober 2011 / 07:00

Gorenjski kvintet tretji na Alpen Grand Prix festivalu

Sredi oktobra je bil v Meranu v Italiji srednjeevropski festival narodnozabavne glasbe 19. Alpen Grand Prix, na katerem so nastopile skupine iz več evropskih držav, ki so se uspešno uvrsti...

GG Plus / sreda, 26. oktober 2011 / 07:00

Poslovanje pod vplivom stečajev

Kranj - Skupina Nova KBM je v letošnjem prvem polletju ustvarila 2,8 milijona evrov čistega dobička, banka Nova KBM pa 5,6 milijona evrov. Skupina je zaradi povečanega števila st...

Zanimivosti / sreda, 26. oktober 2011 / 07:00

Sneg preprečil obisk koroških šolarjev

Radovljica - Kakih sto šolarjev iz osnovne šole Sele na avstrijskem Koroškem so v četrtek pričakovali na OŠ Antona Janše v Radovljici, pa jim jo je zagodla zima in se Korošci zat...

Šport / sreda, 26. oktober 2011 / 07:00

Rezultati 1., 2. in 3. lige (3. in 4. krog) državnega prvenstva v inline hokeju

1. liga (3. krog - odigran 14.10. in 15.10.): HK Dinamiti Horjul : HK Yeti Slovenske Konjice 8:3 Kranjski Orli : HK Brezovica 5:0G&P Leščan Blejska Dobrava : IHK...