Kako brati navodila o roku uporabe živil

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v okviru »zgodb o naši super hrani« opozorilo, da je za zmanjšanje odpadne hrane v gospodinjstvih ključno prepoznavanje navodil o roku uporabe živil. Vsa živila morajo skladno z zakonom imeti označen rok uporabnosti, vendar se zanj uporabljata dve različni oznaki – »uporabno najmanj do« in »porabiti do«, ki imata tudi različen pomen.

Oznaka »uporabno najmanj do« označuje datum, do katerega živila ohranjajo pričakovano kakovost. Živila so sicer tudi po tem datumu varna za uporabo, če potrošnik upošteva navodila za shranjevanje in če embalaža ni poškodovana, vendar pa po tem datumu lahko začenjajo izgubljati okus in teksturo. S to oznako so označena številna ohlajena, zamrznjena, posušena in konzervirana živila. Če je njihov rok uporabe »uporabno najmanj do« potekel, a je embalaža nepoškodovana in imajo živila še vedno dober videz, jih potrošniki še vedno lahko uporabijo. Po odprtju teh živil morajo upoštevati vsa morebitna navodila, kot je na primer navodilo »porabiti v treh dneh po odprtju«.

Oznaka »porabiti do« je na hitro pokvarljivih živilih, kot so sveže ribe, sveže mleto meso in podobno, označuje pa datum, do katerega so živila varna za uporabo. Po preteku datuma na oznaki »porabiti do« naj potrošniki živila ne uporabljajo več.

Potrošniki naj upoštevajo tudi navodila za shranjevanje, kot so na primer »hraniti v hladilniku« ali »hraniti pri temperaturi 2–4 stopinje C«, saj se jim sicer hrana lahko pokvari in se z njo zastrupijo. Če hrano kmalu po nakupu doma pravilno zamrznejo, je rok uporabnosti lahko daljši od roka »porabiti do«, vendar morajo pri tem upoštevati vsa morebitna navodila na embalaži, kot so »zamrzniti do datuma«, »iz zamrzovalnika vzeti neposredno pred uporabo« ali »pred uporabo temeljito odtajati in uporabiti v 24 urah«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 5. september 2008 / 07:00

Zmage v tuje roke

Desetletnico so proslavljali kranjski golfisti, tržiške igre brez meja pa so bile ravno tako že desete po vrsti. Golf (v netekmovalni obliki) ni namenjen le druženju in sklepanju poslov, je tudi dobra...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 5. marec 2020 / 20:58

Okužba z novim koronavirusom potrjena še pri tretji osebi

Okužbo z novim koronavirusom so za zdaj v Sloveniji potrdili pri treh osebah, je sporočila vlada. Tudi tretji primer je bil v tesnem stiku s prvim okuženim. Do 18. ure je bilo sicer na okužbo s korona...

Kultura / četrtek, 5. marec 2020 / 20:02

Tako po gosje

Ogledali smo si komedijo Spustite med pod kovter, gospa Markham v režiji Aleša Kranjca in izvedbi domače igralske skupine KUD Predoslje.

Nasveti / četrtek, 5. marec 2020 / 20:00

Najboljši piškoti

Na mojem seznamu najbolj pogoste peke so na vrhu ovseni in arašidovi piškoti. Oboji so hitri in enostavni za pripravo, izvrstnega okusa in za nobene ni treba skrbeti, da ne bi šli v promet.

Razvedrilo / četrtek, 5. marec 2020 / 20:00

Prestopno leto

Kulturno-umetniško društvo (KUD) Triglav Srednja vas v Bohinju je pripravilo že enajsti folklorni večer, ki ga je naslovilo Prestopno leto. Folklorni dogodek so najprej pripravili v soboto, ponovili p...

Razvedrilo / četrtek, 5. marec 2020 / 17:55

Marca prihaja še MasterChef

Od 19. marca bodo četrtkovi in petkovi večeri na Pop TV rezervirani za oddajo MasterChef Slovenija. Prihaja šesta sezona, žirija ostaja ista (Luka Jezeršek, Karim Merdjadi in Bine Volčič),...