Uporabimo poletno zelenjavo

Poletna rižota z lososom ter rezanci v zelenjavni omaki sta odlična primera jedi, kako v promet spraviti poletno zelenjavo.

Za pripravo poletne rižote z lososom potrebujemo: 250 g lososovega fileja, 400 g riža, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 srednje veliko bučko, 150 g češnjevih paradižnikov, 1 dl belega vina, 1 l jušne osnove, 10 listov sveže bazilike, ščep rdeče paprike, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Lososov file narežemo na krajše trakove, ga posolimo in popopramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, bučko narežemo na kolesa, paradižnike na polovice. Posodo segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem popečemo lososov file. Nato primešamo čebulo in česen ter nato še preostalo zelenjavo ter riž. Solimo in popramo, potresemo z nasekljano baziliko in vse skupaj pražimo dve minuti. Zalijemo z belim vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo. Zavremo in v pokriti posodi kuhamo približno 15 minut, toliko, da se riž skuha. Po potrebi prilijemo še tekočino in po okusu dodatno začinimo.

Nasvet: Rižota je okusna in aromatična že sama po sebi, vendar pa jo lahko na koncu še dodatno obogatimo s koščkom masla, nekaj žlicami smetane ali z naribanim parmezanom.

Za pripravo rezancev v zelenjavni omaki potrebujemo: 0,5 kg rezancev, 1 srednje veliko bučko, četrt hokaido buče, 2 stroka česna, 10 listov sveže bazilike, 1 vejico svežega rožmarina, sol in poper, 800 g svežega paradižnika in 2 žlici olivnega olja.

Hokaido bučo olupimo in ji odstranimo semena ter jo narežemo na majhne kocke. Tudi bučko narežemo na majhne kocke, česen pa sesekljamo. V mešalniku ali s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo sveže paradižnike, tako da dobimo paradižnikovo kašo. Večjo ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo bučko, bučo in česen. Solimo in popramo, potresemo z nasekljano baziliko in rožmarinom ter vse skupaj zalijemo s paradižnikovo kašo. V napol pokriti posodi kuhamo približno pol ure, da tekočina izhlapi in se omaka zgosti. Rezance kuhamo v slanem kropu eno minuto manj, kot piše na embalaži. Rezance odcedimo, 1 dl vode pa prihranimo. Odcejene rezance vmešamo v omako in kuhamo še eno minuto, da se vse sestavine povežejo. Po potrebi dolijemo še vodo, ki smo jo prej prihranili od kuhanja testenin.

Nasvet: Omako lahko pripravimo v večji količini. Še vročo jo zapremo v kozarce in si jo shranimo za ozimnico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 21. julij 2017 / 13:56

Priznanja tudi gorenjskim mladim rejcem

Kranj – Društvo rejcev govedi črno-bele pasme v Sloveniji, Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete in Srednja kmetijska šola Grm Novo mesto so minuli teden pripravili na posestvu šole Grm peto...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 26. avgust 2011 / 07:00

Imitatorji s Škofjeloškega

Poleg dobrih pevcev in plesalcev je na Škofjeloškem doma tudi nekaj odličnih imitatorjev znanih oseb. Tri izmed njih smo spoznali na zadnjem Prazniku žetve na Žirovskem vrhu.

GG Plus / petek, 26. avgust 2011 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / petek, 26. avgust 2011 / 07:00

Les in sonce sta bogastvo

Štefana Merkača z Bele/Vellach nad Železno Kaplo/Eisenkappel, biologa in biološkega kmetovalca, pozna pol Koroške. Že nekaj let sodeluje pri načrtovanju in uresničevanju pomembnih ekološki...

Kronika / petek, 26. avgust 2011 / 07:00

Nesreča na avtocesti

Vrba - Na gorenjski avtocesti pri naselju Vrba se je v sredo ob 19.45 pripetila prometna nesreča, v kateri se je ena oseba huje poškodovala. Enainsedemdesetletni državljan BiH je...

Kronika / petek, 26. avgust 2011 / 07:00

Kriminal

Doma gojil konopljo Domžale - Ta teden so policisti za čas, da zberejo obvestila, odvzeli prostost 49-letnemu moškemu iz okolice Domžal. Pri njem so n...