Osvežilne skutne rezine z breskvami

Rahla skutna krema z breskvami, ujeta med dve plasti rahlega biskvita ... Osvežilne skutne rezine z breskvami so prava ideja za vroče poletne dni.

Za pripravo osvežilnih skutnih rezin z breskvami potrebujemo: za testo: 4 jajca, 160 g moke, 1 vaniljev sladkor, 90 g sladkorja, pol pecilnega praška, 0,5 dl olja, 1,5 dl kompota za navlažitev testa. Za kremo: 3 srednje velike breskve, 0,5 kg pasirane skute, 3,5 dl smetane, 4 liste želatine, 1 vaniljev sladkor, 80 g sladkorja, 2 žlici limoninega soka.

Najprej se lotimo priprave biskvita: rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo sneg, in ko je sneg že skoraj povsem kompakten, mu dodamo sladkor ter stepamo do trdnega snega. V sneg postopoma vmešamo rumenjake in prilijemo olje. Nato postopoma vmešamo še moko, ki smo ji prej primešali pecilni prašek. Maso za biskvit zlijemo v srednje velik pekač (pekač naj bo malo manjši od pečice), prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Pečeni biskvit vzamemo iz pečice ter ga ohladimo.

Medtem ko se biskvit hladi, pripravimo kremo. Breskve narežemo na majhne kocke. Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi ter jo ožamemo. V kozici segrejemo 1 dl smetane do vretja ter odstavimo. Še v vročo smetano vmešamo ožeto želatino in mešamo, da se želatina povsem raztopi. Preostalo smetano stepemo. V večji posodi skupaj zmešamo skuto, sladkor, limonin sok in smetano z raztopljeno želatino. Nato primešamo še narezane breskve in stepeno smetano.

Sestavljanje rezin: Biskvit prerežemo čez polovico, tako da dobimo dva pravokotnika. En del biskvita postavimo v pekač ter ga namočimo s sadnim kompotom. Po njem razporedimo kremo ter jo prekrijemo s preostalim delom biskvita, ki ga po vrhu navlažimo s sadnim kompotom. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se krema strdi.

NASVET: Ko ni sezona breskev, lahko uporabimo breskve iz kompota.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 22. januar 2015 / 12:44

Kamničankam spodrsnilo že v polfinalu

Kranj – V Šempetru in Braslovčah sta minuli konec tedna potekala zaključna turnirja za odbojkarski Pokal Slovenije. Na ženskem turnirju v Braslovčah so slavile odbojkarice Nove KBM Branik (že štiri...

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 30. maj 2010 / 07:00

Traktor se je prevračal

Cerklje – V ponedeljek popoldne se je pod Štefanjo Goro v občini Cerklje zgodila nesreča pri delu s traktorjem. 65-letni domačin je s traktorjem opravljal dela v gozdu. Na strmem...

Gospodarstvo / nedelja, 30. maj 2010 / 07:00

Izkušnje se odražajo tudi v luknjah sira

Sirarka Tilka Bogataj iz Gorenje vasi je na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij prejela pet zlatih priznanj za mlečne izdelke.

Zanimivosti / nedelja, 30. maj 2010 / 07:00

Različnost bogati življenje

Kranj - V avli Tehniškega šolskega centra (TŠC) Kranj je bila v sredo prireditev ob desetletnici samostojnega delovanja Varstveno delovnega centra Kranj (VDC). Program, ki so ga...

Prosti čas / nedelja, 30. maj 2010 / 07:00

Zvezde plešejo: nedeljski finale

V nedeljo se bodo v plesnem finalu pomerili Alenka Tetičkovič z Mihom Vodičarjem ter Saša Krajnc in Špela Kralj.

Prosti čas / nedelja, 30. maj 2010 / 07:00

Gorenjski Joe Cocker

"Prepričajte se, da med mojim nastopom v bližini ne bo otrok, če bo slučajno kdo začel plesati striptiz," pred nastopom v polfinalni oddaji Slovenija ima talent svetuje pevec Daniel Rampre iz Žirov.