Osvežilne skutne rezine z breskvami

Rahla skutna krema z breskvami, ujeta med dve plasti rahlega biskvita ... Osvežilne skutne rezine z breskvami so prava ideja za vroče poletne dni.

Za pripravo osvežilnih skutnih rezin z breskvami potrebujemo: za testo: 4 jajca, 160 g moke, 1 vaniljev sladkor, 90 g sladkorja, pol pecilnega praška, 0,5 dl olja, 1,5 dl kompota za navlažitev testa. Za kremo: 3 srednje velike breskve, 0,5 kg pasirane skute, 3,5 dl smetane, 4 liste želatine, 1 vaniljev sladkor, 80 g sladkorja, 2 žlici limoninega soka.

Najprej se lotimo priprave biskvita: rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo sneg, in ko je sneg že skoraj povsem kompakten, mu dodamo sladkor ter stepamo do trdnega snega. V sneg postopoma vmešamo rumenjake in prilijemo olje. Nato postopoma vmešamo še moko, ki smo ji prej primešali pecilni prašek. Maso za biskvit zlijemo v srednje velik pekač (pekač naj bo malo manjši od pečice), prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Pečeni biskvit vzamemo iz pečice ter ga ohladimo.

Medtem ko se biskvit hladi, pripravimo kremo. Breskve narežemo na majhne kocke. Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi ter jo ožamemo. V kozici segrejemo 1 dl smetane do vretja ter odstavimo. Še v vročo smetano vmešamo ožeto želatino in mešamo, da se želatina povsem raztopi. Preostalo smetano stepemo. V večji posodi skupaj zmešamo skuto, sladkor, limonin sok in smetano z raztopljeno želatino. Nato primešamo še narezane breskve in stepeno smetano.

Sestavljanje rezin: Biskvit prerežemo čez polovico, tako da dobimo dva pravokotnika. En del biskvita postavimo v pekač ter ga namočimo s sadnim kompotom. Po njem razporedimo kremo ter jo prekrijemo s preostalim delom biskvita, ki ga po vrhu navlažimo s sadnim kompotom. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se krema strdi.

NASVET: Ko ni sezona breskev, lahko uporabimo breskve iz kompota.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Izleti GG / sreda, 25. december 2019 / 18:40

Veliki kanjon

Iz Los Angelesa do Velikega kanjona (Grand Canyon) se odpravimo z izposojenim avtomobilom, seveda avtomatikom. Veljali bi za posebneže, če bi iskali »evropskega« z običajnim ročnim menjaln...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sobota, 10. januar 2009 / 07:00

Del Tavčarjeve ne bo enosmeren

Jesenice - Potem ko je bilo prvotno načrtovano, da bodo v okviru obnove Ceste Cirila Tavčarja na Jesenicah odsek od križišča z regionalno cesto pri slaščičarni Metuljček do križi...

Šport / sobota, 10. januar 2009 / 07:00

Zupan ostaja glavni trener

Po slabem začetku sezone in še slabših rezultatih slovenskih skakalcev na tekmah novoletne turneje je glavni trener Matjaž Zupan ponudil odstop, ki pa ga Franci Petek in drugi niso sprejeli.

Škofja Loka / sobota, 10. januar 2009 / 07:00

Za predor pravnomočno gradbeno dovoljenje

Gradbeno dovoljenje za gradnjo poljanske obvoznice od predora pod Stenom z vstopom v Puštalu in izstopom iz predora v naselju Na Dobravi je tik pred koncem leta postalo pravnomočno.

Medvode / sobota, 10. januar 2009 / 07:00

Umetni sneg bo

V Športno rekreacijskem centru Preska v Medvodah je vse pripravljeno za umetno zasneževanje tekaških prog. Čakajo le še na priklop elektrike.

Gospodarstvo / sobota, 10. januar 2009 / 07:00

LIP Bled dobil partnerja

V LIP-u Bled so se odločili podjetje razdeliti na dve družbi in 35 odstotkov programa opažnih plošč prodali avstrijskemu Hasslacherju.