Prva dobitnica nagrade kresníce je pesnica in vsestranska ustvarjalka Cvetka Bevc. / Foto: Igor Kavčič

V spomin vsem kristinam

V nedeljo je v Šmelovem vrtu v Kropi prvič »zasvetila« nova pesniška nagrada kresníce, ki so jo pripravili v gibanju Kultura – Natura Slovenija. Za pesniško zbirko Sled ognjenega svinčnika jo je prejela pesnica in vsestranska ustvarjalka Cvetka Bevc.

Kropa – Prijetno srečanje v Šmelovem vrtu v Kropi je v nedeljo zvečer minilo v znamenju nove poezije in spomina na slovensko pesnico in učiteljico Kristino Šuler, rojeno 17. julija pred 166 leti, ki je v tej hiši preživljala otroška leta. Osrednji dogodek in razlog pesniškega večera je bila podelitev nove pesniške nagrade kresníce. Ideja zanjo se je porodila na lanskem pesniškem Kristininem večeru, ko so ob razumevanju lastnika Matjaža Hafnerja na tem vrtu odprli novo kulturno prizorišče.

V okviru gibanja Kultura – Natura Slovenija, ki ga vodi domačin in kulturni zanesenjak Slavko Mežek, so pripravili razpis za nove pesniške zbirke na temo Ženske (v) pesmi, na katerega je do zaključka 25. decembra (na obletnico Kristinine smrti) prispelo kar 18 novih, še neobjavljenih pesniških zbirk. Žirija v sestavi Ana Cecilia Prenz Kopušar, Vita Žerjal Pavlin, David Bandelj, Robert Titan Felix in Teja Goli je v branje prejela zelo raznovrsten nabor pesniških zbirk, s katerimi so avtorice in avtorji kar najbolje skušali zaobjeti naslov razpisa. Na še en v pomenskem smislu nagrade zelo pomenljiv datum, 8. marec, mednarodni dan žensk, je žirija objavila pet finalistov, katerih poezija je še posebej izstopala.

Kresníce poletele s Cvetko Bevc

Ob podeljevanju nagrade je na pesniški večer v Kropo vabila prav peterica nominiranih avtorjev, štiri pesnice in pesnik, ki je pred številnimi obiskovalci v polnem Šmelovem vrtu prebirala pesmi iz pesniških zbirk, poslanih na razpis. Med finaliste so se namreč uvrstili: Ana Porenta z zbirko Slonim na ograji dvoma, Andraž Polič z zbirko Upesnjene, Cvetka Bevc z zbirko pesmi Sled ognjenega svinčnika, Irena Pajnik Beguš ciklom Soneti in balade ter Polona Rodič z zbirko Iz prsti. Peterica izvrstnih avtorjev, od tistih s prepoznavnim pesniškim in tudi širšim literarnim opusom, s poklicno profesuro, pedagoškim delom, ustvarjanjem glasbe, do študentke, ki se že uspešno pojavlja na nebu slovenske poezije, se je predstavila vsak s petimi pesmimi. Ob treh nominiranih pesnicah sta odsotna avtorja nadomestili Tamara Merjasec in Ajda Tušar.

V pričakovanju prve prejemnice oziroma prejemnika nagrade kresníce smo si tako lahko prisotni prav ob njihovem branju mimo žirije izbirali najljubšo avtorico oziroma avtorja. Ob glasbeni napovedi, pianist Vid Mežek je posebej za to priložnost napisal novo skladbo, je voditeljica programa Teja Goli v nadaljevanju na oder povabila prvo lavreatko Cvetko Bevc in ji podelila skulpturo Kresníca (iz ciklusa Bube, kresnice in ostala čudovita bitja) kiparke Sabe Skaberne. Da je z zbirko pesmi Sled ognjenega svinčnika premišljeno oblikovala svojevrsten žanr pesemske lirizirane biografije, in sicer pisateljice in publicistke Zofke Kveder (1878–1926), je v obrazložitev zapisala žirija; da gre za poetiko, ki lahko vključi širok krog bralcev. »V nagrajeni pesemski knjigi Sled ognjenega svinčnika Cvetka Bevc bralcu odpira pogled na to slovensko pokončno žensko – ustvarjalko in še pomembneje v njeno notranje doživljanje lastne moči, a tudi nemoči, ob kateri ji je bilo – kot poudarja pesnica – v glavno oporo zavezništvo podobno mislečih žensk, feministk in lastna ustvarjalnost s ciljem pustiti »sled ognjenega svinčnika«.

»Zelo sem počaščena in hkrati vesela nagrade. Veliko sem se ukvarjala z življenjem Zofke Kveder, ko sem pripravljala scenarij za dokumentarni film o njej, seveda sem vedela tudi za Kristino Šuler, tako se mi je porodila zamisel, da pesniško zbirko posvetim Zofki Kveder,« je povedala Cvetka Bevc in dodala: »Sam natečaj je spodbuda za nas, pesnice, pesnike, da se za trenutek ustavimo in razmislimo o življenju, delu Kristine Šuler, ker se mi zdi, da je tudi vsem nam svetlila pot. Pesniki, pa naj nas imenujejo, da smo večne živali otroštva, naj nas imenujejo, da smo podpihovalci ognja, ampak vedno in vselej skrbimo za to, da slovenski jezik ne izgine.«

Njena pesniška zbirka naj bi izšla jeseni, v sklopu nagrade pa bo Cvetka Bevc, ki je sicer doma v Murski Soboti, teden dni bivala v rezidenci v Kropi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Koprčan kupil hotel Planinka na Jezerskem

Hotel Planinka na Jezerskem je bil januarja prodan koprskemu hotelirju Samo Vodišku.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 13. julij 2007 / 07:00

Gorjanci si želijo svoj časopis

Gorje - V skupni občini Bled so Gorjanci novice iz svojih krajev lahko izvedeli v Blejskih novicah, na zadnji seji gorjanskega občinskega sveta pa je več svetnikov menilo, da pri...

Naklo / petek, 13. julij 2007 / 07:00

Tromeja, nova rana v naravi

To se sprašujejo krajani Podbrezij in Ljubnega, lovci in ekologi, ki nasprotujejo centru za odpadke na Tromeji.

Železniki / petek, 13. julij 2007 / 07:00

Železniki v znamenju čipk

Jutri se v Železnikih začenjajo Čipkarski dnevi.

Šport / petek, 13. julij 2007 / 07:00

Jutri turnir v Kamniku

Kamnik - Minuli konec tedna so v Celju pripravili prvi letošnji turnir v tako imenovanem linipolu, različici vaterpola. Pomerilo se je šest ekip. V velikem finalu je ekipa No nam...

Zanimivosti / petek, 13. julij 2007 / 07:00

Anketa: Poletne razprodaje

Ta teden so se začele poletne razprodaje in bodo trajale dva tedna. Kaj menijo o znižanjih, trajanju razprodaj in ali kupujejo na razprodajah, smo povprašali mimoidoče v Kranju.